Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Ejj no tak nie wolno kupiłem juz przeszło 150 roznych kondów u Javoreczka i jak do tad zaden mnie nie zawiódł..Czy to Nippon czy tez jakic nichicon albo rubycon..ma w ofercie tez vishay roedstein ..czy tez roe i tez sa ok.

Roe to bardzo znana niemiecko-szwajcarska z tego co sie orientuje firma..z wieloletnia wrecz tradycją..stosuje ja min brumester ..meridian ,philips czy revox.Ostatnio w me rece trafiło kiljka nietypowych złotobrazowych kondów tej firmy o wyprowadzeniach współosiowych 2200/25V ..wstawiłem je koledze do sony 555es ....gosc jest pełen zachwytów..wstawiłem je w miejsce Elny cerafine...

>dik

"co sądzicie o kondensatorach BC Components (dawny Philips) dostępnych w tme typu RLI135"

Osobiście nie próbowałem, ale jean-paul na diyAudio ocenił je negatywnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ROE 1000u/63V jest u Javoreczka na Allegro - w tej cenie tudno kupić coś lepszego, oferowane w tej samej cenie Nippony SXE mniej mi spasowały (próbowałem tylko w jednym miejscu) , są tam też Philipsy KO 048.

Panasonic FC jest według mnie lepszy - ale cena 5 do 8 razy wyższa.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W NADzie 521bee w pobliżu DAC-a mam kilka 10uF/16V jakichś gównianych. Czy warto tam włożyć np Elnę RJ3 10uF/50V jakie oferuje jaworeczek? Czy koniecznie muszą być Os-cony, których nie ma o tej wartości na allegro.

lipa nie wymieniaj wszystkiego na siłę! Przeanalizuj z jakimś doświadczonym kolegą, które kondensatory są ważne i te zastąp możliwie najlepszymi osiągalnymi do blokowania zakłóceń na zasilaniu. Na pewno os-con for audio są dobre. Rozważ możliwość pdolutowania do nich równolegle małych kond MKT lub MKP o wartości np. 22 nF - 100nF. Zapewne Rubycon ZL jest niezły, Elna Similc także - jednak tych ostatnich nie stosowałem i nie poradzę w tym zakresie:)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Aaaaaah nie skumałem o co chodzi jak do tad miałem tylko okazje stosowac BC własnie z tej serii RLI135 o pojemnosci 3300/25 ale tylko w mniej waznym punkcie toru audio....moim zdaniem sa gorsze od nippona i panasonika..lae nie wolno ich oceniac na pierwszy strzał..musza sie troszke wygrzac bo po jakijes połgodzinie od właczenia urzadzenia audio zaczynaja grac duzo lepiej...nie wiem ale i tak jakos wydaje mi sie ze jak philips produkował kondy to były ciut lepsze dla audio..widziałem je w wielu porzadnych klockach audio..teraz niestety jakos nie widze zbyt duzo BC ..cos to chyba znaczy.

>lipa

Rambo ma rację... :-)

a do cyfrówki to albo OS-CON'y albo jeszcze lepiej Black Gate NX...:-)

ja w Marantzu CD6000 kondensatory filtrujące zasilanie od strony cyfrowej przy DAC'u najpierw wymieniłem na Elna Silmic, ale potem dostałem OS-CON'y i teraz bym już ich na nic nie zamienił (no może na te BG-NX)

Ukryta Zawartość

tu masz OS-CON'y 68uF/10V jeśli to do filtrowania zasilania to wartość nie powinna być krytyczna i można dać większy, zmierz napięcie może też nie potrzeba na 16V...

miłego dłubania... :-)

Ukryta Zawartość

im większe napięcie tym niższy współczynnik ESR, który ma wpływ na tłumienie zakłóceń. Do cyfrówki daje się kondensatory o takiej samej pojemności lub niższej jeśli dajemy lepsze. Nie daje się wyższej pojemności, bo to szkodzi sygnałowi. Pamiętajcie, że do cyfrówki już dochodzi dobrze wyprostowane napięcie, chodzi tylko o tłumienie zakłóceń. Najlepsze tłumienie jest na dodatkowych stabilizatorach ;) .

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

W moim nadzie jest tak: za osobnym prostownikiem do części cyfrowej jest stabilizator jeden na 5V, a drugi na 8V. Z tego na 5V idzie do tego co potrzebuje 5 czyli cała reszta cyfrowa, a z tego 8V idzie do daca gdzie jest dodatkowy stabilizator na 5V więc jest chyba całkiem przyzwoicie.

Powinny być to bardzo dobre kondensatory w szczególności o małej zmianie pojemności względem zmian temperatury. Bardzo dobrymi kondensatorami w tym miejscu są mikowe. Zmieniajcie jednak elementy generatora (w szczególności kwarc) mając do dyspozycji miernik częstotliwości, bo zmiany mogą prowadzić do zmiany częstotliwości (np kwarc garmina w moim cd wstawiony zamiast oryginalnego spowodował mocne odjechanie częstotliwości i trzeba było korygować trymerem a potem poszedł do zewnętrznego zegara :) ).

w fabrycznych cd nigdzie nie widziałem trymera a mój był dolutowany, żeby zaradzić zmianie częstotliwości i zobaczyć co daje wsadzenie praecyzyjnego kwarca zamiast oryginalnego :)

>Rambo

A czy stanie się coś złego, jeśli do toru cyfrowego wstawi sie kondensator o tej samej pojemności co oryginalny ale mniejszym napięciu? Np. z 25v na 20V? Chodzi o największe/najbardziej pojemne kondensatory jakie się tam znajdują.

zapewne nic :)

tyle, że napięcie w układzie gdzie wsadzasz kondensator nie może być wyższe niż nominalne napięcie kondensatora bo inaczej lubi wybuchać. Poza tym im wyższe napięcie kondensatora tym niższe jego ESR - ale bez przesady !

>Piotrek608

Masz racje, ale przeważnie tam siedzą kondensatory na min. 16V. Podejrzewam, że chodzi tu o ich rezystancję wewnętrzna- im wyższe napięcie nominalne tym powinna być mniejsza ( chyba nic nie pokręciłem ?). Zawsze można wstawić na wyższe napięcie, musi to być tylko porządny kondensator ( czarna elna ? )

Pozdr.

Noooo jasne stożku bez dyskusjii..zauważyłem ze sony denon itp stosuja z zasady przy 5V kondy na 25 V a przy 12 V na 50V choc w drogich klockach tylko na 50V czy nawet na 63V.CO całym sercem popieram..bob fajnie te wielkie jak beczułki kondy wygladają:):)

Nie było mowy o kondensatorach tantalowych. Mam w zasilaczu do opampa kolejno za stabilizatorem: 1000mikroF, 100mikroF, 100nF. Myslę czy jest sens dać tantala 100/16 a jak nie tantala to co? Teraz mam byle co. Tantal do cyfrówki? Była mowa "wygrzewaniu" i "formatowaniu" kondensatorów, a może "formowanie", ale tylko mowa - moze jakis krótki przepis?

Podaję kilka linków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dik kondy tantalowe sa bardzo dobre z tym ze obecnie troche podupadły dla tego, ze sa sprowadzane do kraju z cieniarskich zródeł.Ale jeszcze idzie dostac nasze krajowe A w katalogach Elfa , Farnell itd sa sensowne firmy..wiadomo kondy tantalowe do najwiekszych pojemnosci nie należa dlatego moga byc z powodzeniem stosowane tam gdzie w w zasilaczu nie trzeba tych wielkich pojemnosci co zostawmy elektrolitom w koncu do tego sa..Sa bardzo stabilne ładnie filtruja szeroki zakres czestotliwosci.W tanszych starszych wzmakch swietnie pracuja jako kondy odsprzegajace poszczególne stopnie wzmocnienia preampa..np nasz diora ws442.Ale jak sie z nimi przedobrzy to lubia podbijac sybilanty.

dzięki piotr, no właśnie, już bliski byłem kupienia tanich tantali. Chcę wstawić przy opampie 100 mikroF/25 elna silmic albo cerafine a na wyjście z CD 220/25 i też nie wiem czy silmic czy cerafine. Pytam tylko o te marki, bo są na allegro. Czy na wyjściu z CD raczej bipolar czy może być "zwykły"? Ponoć najlepiej usunąć te kondensatory, ale ja chcę zostawić.

Nie radzę!!! Aktualnie jestem w trakcie przeróbek mojego nada 521bee i na moment zamiast kondensatorów sprzęgających wstawiłem cerafine 100u/16v zamiast byle jakiego elektrolita 22u zbocznikowanego 220n mkt. Co prawda przestrzeń i ogólna czystość dzwięku się poprawiła ale bas się zrobił beznadziejny jakiś taki rozmyty i nie trafiający w rytm no i chyba nawet trochę go mniej się zrobiło. Po tej porażce szybko zamówiłem w akkusie SCR MKP 10u duże kloce ale cóż :))) Wywaliłem te bocznikujące 220n i wsadziłem tylko te SCR-y. Efekt: moim zdaniem poprawa chyba nawet większa niż po zmianie op-ampów!!! Góra i środek w porównaniu do tego co było przedtem jest poprostu chyba całą klasę wyżej albo i więcej, przestrzeń głębia sceny i wogóle to jeszcze nie mogę dojść do siebie :) A bas to w porównaniu do cerafine i tamtych zwykłych elektrolitów jest rewelacyjny, przedtem buczał, teraz przyjemnie pomrukuje w rytm nie rozmywa się i jakby schodził niżej, ogólnie lepiej. Aha u mnie te kondziory sprzęgające są pomiędzy DAC-iem a op-ampami i potem na wyjsciu cd-ka więc po dwa na kanał. Duże są ale się jakoś pomieściły, także zastanów się zanim wydasz kasę bo 10uF spokojnie starczy a cerafine też tanie nie są, więc szkoda kase dwa razy wydawać tak jak ja zrobiłem :)

Jak bardzo kondensatory wpływaja na dzwięk przekonałem sie na własnej skórze :( W negatywnym znaczeniu. padły mi kondki (Elna) we wzmaku, sam nie potrafiłem wymienić więc zaniosłem do serwisu. Owszem wymienili skasowali mnie i od tego momentu za każdym razem gdy słucham muzy z rozpaczy obgryzam nogę od stołu. Sucho, skrzecząco, beznadziejnie. Echh....

ja też sprawdziłem na własnej skórze, najpierw Radmor 5102TE - kondensatory w przedwzmacniaczu i sterowaniu końcówki mocy - oraz z płytki od konturu, potencjometru głośności i wyciszenia o -20dB na nowe elektrolity - samwha, samsung - na tym poziomie - i zupełnie nie ten sprzęt, później Radmor 5102 te same zabiegi - jak narazie bez sterowania końcówki mocy na Samwhy, Samsungi, Jamicony i znów jest dużo lepiej :) bawie się w remonty starych sprzętów :)

• Pokaż nowe odpowiedzi