Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Rambo

Ekranowanie dużych gabarytowo kondów będących w torze analogowym jak i w zasilaczu ma sens działają one trochę jak antena zbierają smiecie z powietrza, które generowane są w cyfrze, której nikt nie ekranuje, nie stosuje filtrów bo po co.

->gagacek

Czy ty wiesz o czym piszesz?

Bo tak widze tak sobie.....źródłem intermodulacji w 7404 jest to że inwentery posiadają bardzo bardzo słaby PSRR i jak zegar główny , zegrar słów wykorzystują bramki z jednego scalaka, odsprzęgane jednym kondensatorem to wzajemna intermodulacja jest nieunikniona.

shark700 - no ale te kondensatory mają już swoja aluminiową obudowę a poza tym ta owijka z cienkiej miedzianej blaszki nie jest podłączona do masy, więc to żaden ekran. Coś tu jest na rzeczy z RFI, tylko pytanie czy to coś da.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

morris, brak słów.

1. Oglądnij przebiegi, jak to wygląda w praktyce. Najlepiej czymś porządnym.

2. Spróbuj zrobić układ alternatywny, porównaj z oryginałem

3. dopiero wtedy pisz.

to takie proste, aż wierzyć się nie chce. Niestety wiele "tutejszych" wysuwanych teorii nie ma żadnego odzwierciedlenia w praktyce.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

nie zapytam wprost na czym taki mądrala oglądnąłby takie przebiegi, żeby je należycie ocenić bo nie chcę mu robić obciachu ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo zamiast złośliwie dogadywać odpowiedz czy sprawdzałeś układ wejściowy z Pioneera w praktyce? Bo ja tak.

Niestety ale tutaj można pisać dużo głupich rzeczy, wielu tak sobie popisuje zwłaszcza jeśli do dyspozycji ma tylko miernik, czasem oscyloskop a przedmiotem zainteresowania jest lampucera czy też stary Grundig. Tak właśnie najczęściej wygląda to tu w praktyce, a za to ile pisania popartych różnymi teoriami - hoho...;(

Trochę sensu poproszę.

Ok niech wam już będzie, rozgrzebany Grundig jest the best a Japończycy nie znają się na elektronice:)))

Szkoda tematu.

Trochę sensu poproszę.

Koledze Rambo raczej chodziło o ekranowanie kondensatorów gdzieś pewnie przy tych bramkach. A nie o te bramki. Tak mi się wydaje przynajmniej ;] Zreszta pisać o bramkach w temacie o kondach to chyba niebardzo ^^

sygnał wyjściowy .... tia ..... kol. Behrnadr z Niemiec ma dobre mierniki w pracy i pokazał co z tego cd wychodzi, w sumie syf na niskich sygnałach ..... poprzez nieudolną konstrukcję. Ja, cóż jestem skromny i mierzę RMAA z przyzwoitą kartą.

A ja zamiast śmieci z internetu wolę wielokanałowy oscyloskop z pamięcią, tutaj do takiego pomiaru wystarczy 6 kanałów, założone na 3 inwertery. I to widać. I nie piszę z jak 15-latek że to syf itd. bo widzę o czym piszę. Taka różnica, ale tego raczej nie zrozumiesz. Pozdrowienia i powodzenia w pisaniu.

Trochę sensu poproszę.

facet, teraz to już mieszasz, najpierw piszesz o sygnale wyjściowym z cd a teraz o inwerterach. Zastanów się, bo masz "galopujący umysł".

Rambo, 9 Lut 2009, 13:22

>jesteś gagacek popierdolony, że aż miło :)

To ma być argument w dyskusji? Miałem o Tobie Rambo lepsze zdanie, niestety rozczarowałem się na całej linii.

Rambo, 9 Lut 2009, 15:13

>facet, teraz to już mieszasz, najpierw piszesz o sygnale wyjściowym z cd a teraz o inwerterach.

>Zastanów się, bo masz "galopujący umysł".

No dobrze, więc może zobaczmy co NAPRAWDĘ napisał Gagacek, i jak się ma do tego to, co Rambo zdołał odczytać:

gagacek, 9 Lut 2009, 14:34

>Rambo zamiast złośliwie dogadywać odpowiedz czy sprawdzałeś układ wejściowy z Pioneera w praktyce?

>Bo ja tak.

Gagacek napisał: "układ wEjściowy"

Rambo odczytał: "sygnał wYjściowy"

Kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem. Ale tak to jest, jak komuś czerwona płachta z wściekłości spada na oczy, bo ktoś śmiał skrytykować jego wpis.

intermodulacja w kostce cyfrowej?! Rambo i morris, ja wiem że dziś jest biomet niekorzystny, ale ludzie to czytają, którzy szukają wiedzy w internecie, a nie gaworzenia. Niech by nawet była intermodulacja, to ile % się zmieni od niej poziom logiczny? 5? To jest nic, a i tak nieprawda. Brać oscyloskop i oglądać, nie bredzić. Poza tym DAC ma własny bufor cyfrowy taktowany zegarem, nie przetwarza przychodzącej amplitudy sygnału cyfrowego, bo to by był absurd - wkładasz bufor innej firmy lub w innym standardzie niż HC i gra inaczej - LOL!

A ja biedny żuczek pytam o kondy made in DDR.

Może ktoś coś wie (typ, jak się zachowują po 30 latach i.t.d)

Wiem, ze większości piszących nie było wtedy na świecie ale pytam na forum "mądrych" a nie gówniarzy, którzy udowadniają czyje ego jest "większe".

Ponawiam prośbę o komentarz n/t zamieszonego postu.

dino - zadymę zrobiliśmy ale wiało nudą i chyba dlatego :). Miałem do czynienia z takimi kondami w niemieckich radiostacjach przeznaczonych dla straży granicznej w okresie socjalizmu. Radiostacja w części mocy wcz i zasilacza wykorzystywana jest do dzisiaj a te kondensatory są niezawodne. Myślę więc, że są ok a co do ich właściwości audio ....

Nie chcialem zakladac nowego tematu, a widze ze jest tu sporo osob ktore orientuja sie w temacie kondensatorow. Czy jesli w schemacie mam kondensatory na 250V, a moge kupic lepsze na 400V to czy moge zastosowac te lepsze, nie bedzie to problematyczne? ... wielkosc kondensatora nie ma znaczenia, nie wytrawilem jeszcze plytek i moge ja uwzglednic.

Jasne że możesz, nie ma żadnego problemu.

Trochę sensu poproszę.

ostatnio testowałem kilka kondów za stabilizatorem na zasilaniu cyfrówki tzn przetwornika wm8740

black geate 22uf 50v

roe eks 47uf 50v

nihicon KZ 33uf 50v

jamicon 22uf 50v

elna silmic 22uf 50v

elna silmic 2 22uf 50v

philips wersja militarna 22uf 50v

philips wersja militarna 22uf 63v

moje wnioski;

black geate-dużo pogrubionego trochę misiowatego basu ,ładna otwarta średnica,sporo kiepskiej jakości wysokich gubiących szczegóły,moim zdaniem przereklamowane kondy,mam jeszcz inne pojemności i wypadaja podobnie

roe eks-ładny kontrolowany bas,otwartośc średnicy,świetna góra,świetne kondy ,dóżo powietrza

nichicon kz- trochę dziwne kondy ,jak dla mnie bez płuciowe ,niczym się nie wyróżniają

jamicon-bas trochę pogrubiony,średnica dość ładna średnio otwarte,góra przyjemna czysta ,nie najgorsze kondy

elna silmic-pogrubiony misiowaty bas,wycofana mało czytelna średnica,dużo wyostrzonych wysokich

elna silmic 2-ładny zebrany niezbyt mocny bas,srednica czytelna ale trochę wyeksponowana,ładna czysta góra,

philips 22uf 50v-ładny zebrany bas niezbyt mocny bas,trochę nosowata średnica ,swietne krystaliczne wysokie

philips 22uf 63v-wspaniały bas,świetna średnica ,góra jak kryształ,coś niesamowitego ,otwartość ,powietrze ,świetna równowaga tonalna wspaniałe kondy,z tych błękitnych filipsów te są najleprze,a mam jeszcze kilka innych pojemności

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gabler .... tyle żyjesz na świecie i już powinieneś wiedzieć, iż kondensatory o niskim ESR słabo spisują się na wyjściu popularnego stabilzatora.... ech jak to łatwo skrytykować doskonałe BG... poza tym są jeszcze różne typy BG np.N, NX. Jedne z lepszych kondensatorów do odsprzęgania napięć ....

gabler

Bardzo trafna ocena. I wreszcie na temat -:)))

A co do wysokości napięcia: rozbieżność pomiędzy napięciem dostarczanym a elektrolitu, powinna być jak najmnjejsza; - dot. zasilacza konstrukcji krzemowych - to słychać.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam. takie skromne pytanie:

Zasilacz nad c320 ma 2 kondensatory 15000uF/50v. czas juz na nie niestety (jakoś spuchły:( ).Czy moga byc 2x 22000uF i ewentualnie jakiej firmy ale bez przesady z cena?

• Pokaż nowe odpowiedzi