Skocz do zawartości
IGNORED

Strop na belkach drewnianych-izolacja akustyczna i poprawa akustyki

belfi

Rekomendowane odpowiedzi

licząc od góry:

- wykładzina,

- osb 18mm x 2,

- na belkach regupol,

- wełna między belkami,

- na belkach regupol,

- nida sonic.

korzyści - większa kubatura, mniejsze obciążenie, sztywniejsza podłoga.

no i ścianę "wizyjną" robi się raczej twardą. panele ok. - chociaż można byłoby pokusić się o większą różnorodność materiałów pochłaniających (kwestie materiału obiciowego /i wykonania/ pomijalne).

licząc od góry:

- wykładzina,

- osb 18mm x 2,

- na belkach regupol,

- wełna między belkami,

- na belkach regupol,

- nida sonic.

korzyści - większa kubatura, mniejsze obciążenie, sztywniejsza podłoga.

no i ścianę "wizyjną" robi się raczej twardą. panele ok. - chociaż można byłoby pokusić się o większą różnorodność materiałów pochłaniających (kwestie materiału obiciowego /i wykonania/ pomijalne).

szkoda hymann, że nie włączyłeś się jak to wszystko planowałem :)

niech inni skorzystają

eśli chodzi o przegrodę między kondygnacjami to licząc od góry:

gruba wykładzina

10mm podkład z painomatu

płyta OSB18mm

belki stropowe o wysokości 27cm a na nich pasy gumy

20cm wełny rockwool akustyk

zamknięcie płytą OSB 18mm

na całości 10cm wełny zamknięte płyty KG

na salonem odsłonięta wełna przez perforację płyt Nida Sonic, tu wełna PT80

uciekł mi mały szczegół

na belkach są dwie warstwy OSB 18mm a pomiędzy nimi 5mm filc,

wszystko dookoła, przy ścinach, uszczelnione jest pasami wełny (gotowy produkt)

Piękna robota.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 1 miesiąc później...

Mam takie pytanie . Czy między sufitem , a nida gips sonic, trzeba dać wełnę mineralną dla prawidłowego działania tej płyty ? Trzeba jakoś ją zabezpieczyć przed pyleniem przez otwory ?

Czy można w niej zamocować głośniki do Atmosa ?

Jaką wełnę polecasz ?

Mam teraz sufit podwieszany do stropu betonowego , pustka to 4-6 cm .

Myślę powiesić dodatkowy sufit , sufit wyspa . Mniejszy od istniejącego o jakieś 40-50 cm z każdej strony.

Co to za oświetlenie ? Możesz podesłać (na pw) wszystkie linki , które pomogły Tobie zrobić tą cudną robotę ?

Jak ekran przy tym białym suficie ?

Pozdrawiam.

Maciej

1. W katalogu Nidy masz podane współczynniki pochłania z wełną i bez.

2. Głośnik powinien grać w swojej skrzynce. Zazwyczaj głośniki instalacyjne mają dedykowane obudowy i wygłuszenie do kupienia.

3. Wełnę dobierz optymalną względem pochłaniania jakie potrzebujesz w pomieszczeniu.

4. Podwieszenie 40-50cm to już konkret, nawet na bas pomoże.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Mam takie pytanie . Czy między sufitem , a nida gips sonic, trzeba dać wełnę mineralną dla prawidłowego działania tej płyty ? Trzeba jakoś ją zabezpieczyć przed pyleniem przez otwory ?

ja nie zabezpieczałem, otwory zakrywa fizelina, wydaje sie być wystarczającą barierą, nie znalzłęm info producenta aby dodatkowo zabezpieczać.

im więcej wełny i/lub pustki tym efektywniej.

pamietaj że ja nie robiłęm pomiarów, u mnie są tylko 2 płyty, nie bałem sie przytłumienia, ale jeśli planujesz wiecj wełny i wiekszą powierzchnie to koledzy lepeij doradzą jak to zrobić

Jaką wełnę polecasz ?

ja zastosowałem 10cm, znaną i polecną PT80 :)

Mam teraz sufit podwieszany do stropu betonowego , pustka to 4-6 cm .

Myślę powiesić dodatkowy sufit , sufit wyspa . Mniejszy od istniejącego o jakieś 40-50 cm z każdej strony.

czyli praktycznie zagospodarujesz większość powierzchni sufitu,

myslę że trzeba minimum zejść te 12-15cm, 10cm wełny i chociarz kilka cm pustki.

Co to za oświetlenie ? Możesz podesłać (na pw) wszystkie linki , które pomogły Tobie zrobić tą cudną robotę ?

tak na szybko szukając, te podwóje lampy to identyczne jak te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja płaciłem ok 120zł za same oprawy

natomiast te kanały to robota mojego wykonawcy,

w kanale LEDowa taśma, mleczna pleksi na aluminiowych profilach, właściwie tylko tym swiecimy bo daje przyjemne ciepłe światło, a w tych oprawach mam zaówki 18W, swieca jak na lotnisku :))

Jak ekran przy tym białym suficie ?

ja mam Magicsreen :)

pozdrawiam

4. Podwieszenie 40-50cm to już konkret, nawet na bas pomoże.

to by było coś,

ale kolege miał chyba na myśli wyspę pomniejszoną o 40-50cm względem całości sufitu, nie pisał o obniżeniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za szybką odpowiedź .

Wiem , że to jest MS , rozumiem , że jesteś zainteresowany z niego i biały sufit nie degraduje kontrastu .

Piszesz , że dać kilka centymetrów pustki , jeżeli dam wełnę 6 cm ( bo chyba taka jest w ofercie ) , to pustka powinna być między Nida Gips Sonic , a wełną ?

Czy lepiej między wełną , a starym sufitem ?

Źle zrozumiałem :)

Z MS jestem zadowolony, opisywałem gdzieś wrażenia, przydałoby się pomalować pas na czarno ale narazie tego nie zrobię. Prędzej popuszczę ekran.

Łatwiej poprostu położyć wełnę na Nida i pustka wyjdzie nad. Nie wiem czy ma to znaczenie. Ale na pewno prościej.

Ma to znaczenie, bo zwiększenie ciśnienia przechodząc przez otwór powoduje lepszą penetrację w wełnie. A jak za otworkami nie będzie wełny tylko pustka to współczynnik pochłaniania takiego ustroju znacząco zmaleje.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ciężko jakoś to z głową rozładować :( Przydałaby się płyta o długości 320-330 cm .Głośniki do Atmosa mała rozstaw 280 cm , a dokladając jakiś pasek na zewnątrz , wyjdzie głośniki w połowie wzoru , a gładkiej powierzchni .

Czy ma sens ułożyć płytę Sonic ( wzór ) na środku sufitu , a po bokach ( obrysie ) gładką ? Czy będzie miała wpływ na akustykę ? Byłyby dwie płyty Sonic po środku .

Przeanalizuj info o płytach na www, są podane parametry,dokładne wymiary, otworów,odstępów itd, jak dobrze pamietam, samych płyt i płyta z wełną.

Najskuteczniejszym elementem jest wełna i jej ilość.

Sama płyta nie ma szczególnych właściwości, a jej skuteczność zwiększa się z powierzchnią perforacji która "odsłania" wełnę =głównego czynnika akustycznego.

Płyty można bez problemu dzielić i instalować jak zwykle płyty KG.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.