Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Sony DAR 1000 ES

Sławo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedługo trafi do mnie w idealnym stanie tuner Sony DAR 1000 ES z pilotem i drewnianymi bokami(boczkami). Z wszystkich znanych mi do tej pory segmentów ze znaczkiem Sony serii ES,ten właśnie jest jednym z najlepiej się prezentującym,z...zewnątrz. Niestety jak wiadomo,tuner ten nie odbiera już sygnału radia z satelity,bo ten po prostu przestał być nadawany. Czy ktoś z Was ma jakis pomysł na niego,może już "przerobił"go na coś innego,może samą obudowe,itp. Do tej pory były o tym tylko nieśmiałe wypowiedzi,dość ostrożne i niewiele pomocne.

https://www.audiostereo.pl/topic/126010-tuner-sony-dar-1000-es/

Do słuchania radia mam Sony ST-S 505 ES i ST-S 590 ES. Jednego z nich sobie zostawię. Na razie oba cieszą oko. Różnią się nieznacznie. Z tym,że 505 można sterować z pilota,(podobno jako jedyny tuner Sony ES )a nie wiedzieć czemu 590 jest droższy na aukcjach. Chyba,dlatego,że to model wyprodukowany później. Nie pamiętam teraz. I oba posiadają RDS. Też chciałem kupić ST-S 770 ES,ale ceny ich są za wysokie,a brzmienie w stosunku do wyżej wymienionych"niezauważalne". Tylko wyglądem 770 ładniejsze. Jeżeli zmieniałbym w przyszłości,to chyba od razu na ST-S 707 ES.

Może da się go przerobić na przetwornik cyfrowo analogowy. Choć nie wiem czy to nie za dużo roboty.

S505 jest późniejszym modelem w stosunku do S590.

S505 nie jest jedynym tunerem ES obsługiwanym z pilota (pozostałe to S770, S707, SA3, SA5, SA50, D777, i pewnie coś jeszcze).

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Tak dokładnie. Chodziło mi właściwie,co powinienem napisać,że z niższych modeli serii,tylko ST-S505 ma sterowanie z pilota,a,np,seria 7... już taką możliwość posiada. Ceny tunera DAR 1000 są niewysokie,jednak te w najlepszym stanie osiągają ceny,np,dobrego odtwarzacza CD. Jakby udało sie znaleźć(a może już ktoś coś z niego zrobił) mu jakieś sensowne przeznaczenie,to już widzę te poszukiwania i skaczące ceny na aukcjach. Jeszcze raz powtórzę,wyglądają super.

Żeby było jasne: S505 ma czujnik podczerwieni z przodu. Są też tunery też dają się sterować pilotem, ale muszą być podłączone odpowiednim przewodem do wzmacniacza Sony.

Widziałem, że do obudowy po DAR-1000 wkładane są komputery.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Większość tunerów FM Sony da się sterować z pilota, ale wymagają połączenia kablem ze wzmacniaczem. (90% tunerów)

Sterujemy tunerem przez pilot wzmacniacza.

Oryginalnego kabla pewnie nie kupicie, ale popytajcie w serwisach komputerowych. Dawne kable łączące napęd CD/DVD z płytą główną idealnie pasują...

Bezpośrednie sterowanie mają np. XE700, 920QS i ze 2,3 niskie modele ES - z serii 5xx. i parę innych wymienionych przez Kolegę powyżej.

Sony DAR 1000 ES sa w cenie stu kilkunastu złotych bo nadają się tylko jako element podnoszący wartości wizualne posiadanej wieży Sony ES.

Oczywiście mając samozaparcie i fundusze można na bagnach postawić drapacz chmur, ale po co ??? I czy warto ???

Pozdrawiam

dsr_tuner_dar_1000es_475891.jpg

Komputer w środku, mówisz masz:

sony-dar-1000es-htpc_418125.jpg

tak

(Co do kabli - pytajcie o kabelek audio łączący CD/DVD z płytą główną PC, żeby nie kupić czasem taśmy ATA ;) )

9f5a0e2dc238b1f3.jpg

to jeszcze jedna profanacja - będzie za co mnie wieszać ;-P

humax-icord-hd-500gb-im-gehause-eines-sony-dar-1000es_243850.jpg

Humax ICORD HD 500GB to upchnięto w pudło po 1000 ES

Z tym,że 505 można sterować z pilota,(podobno jako jedyny tuner Sony ES )

Nie jedyny.

Też chciałem kupić ST-S 770 ES,ale ceny ich są za wysokie,a brzmienie w stosunku do wyżej wymienionych"niezauważalne"

Dopisz, że "Twoim zdaniem", bo jeszcze gotów będzie ktoś w to uwierzyć.

To przeczytaj artykuły,np.Tuner Sony ES

i Sony serii ES. Miałem wtedy dylemat,który tuner wybrać. I zgodzę się dzisiaj po testowaniu większości tunerów ES,z wypowiadającymi się wtedy. Jedynie w wyglądzie zewnętrznym,roku wyprodukowania i cenie się różnią. W brzmieniu nie wychwyciłem(nie wychycono) znaczących zmian. Decyduje źródło(nadawca audycji,np PR.II Polskiego Radia-Radio RMF FM,na korzyść tego pierwszego)kolumny,wzmacniacz,pomieszczenie,itd.

Nie wiem czym jeszcze się różnią te modele,oprócz wyglądu zewnętrznego. Wiem,że Sony w modelach już po jakimś czasie produkowania np.ST-S 505,590 stosowało inne podzespoły,pewnie słabsze o innych (niższych?)parametrach(także może omijając niepotrzebne?)Czy to miało wpływ na brzmienie pewnie trochę tak,jednak nieznacznie,a na pewno na trwałość. Śmiem twierdzić,że tak samo zrobili z 770,707. Jednak rozważając brzmienie w stosunku,np. ST-S 590 ES do ST-S 770 ES,to dla większości z Nas jest ona"niezauważalna" i opiera się na naszych dotychczasowych gustach i przyzwyczajeniach. Jednemu będzie pasować ciepłe granie,"szerokie stereo" drugiemu nie. Mnie wystarczy ST-S 590 ES. Wielu ma jeszcze niższe modele i też im to wystarcza.

Na pewno różnią się budową, dźwiękiem i być może czułością.

Dla niektórych nawet niuanse są bardzo ważne, dlatego warto przy opisie czegoś wstawić (małym druczkiem): "moim zdaniem" ;)

Co uszy to opinia :)

Pozdrawiam

Z DAR-1000ES nic ciekawego nie można zrobić.

Czasami trafiają się na Alle-drogo z opisem, że można go przestroić na FM - co oczywiście jest bzdurą.

W najbliższej przyszłości podobny los jak DAR-1000ES czeka wszystkie tunery FM - już powoli jest coraz więcej tunerów na sprzedaż na Alle za grosze.

Większość tunerów FM Sony da się sterować z pilota, ale wymagają połączenia kablem ze wzmacniaczem. (90% tunerów)

Sterujemy tunerem przez pilot wzmacniacza.

Oryginalnego kabla pewnie nie kupicie, ale popytajcie w serwisach komputerowych. Dawne kable łączące napęd CD/DVD z płytą główną idealnie pasują...

Marantz jednak trochę lepiej to wymyslil, bo wystarczy zwykły chinch.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.