Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Np. jak słyszysz kosiarkę sąsiada w głośnikach to raczej powinieneś je zmienić

To Twoje częste doświadczenia z tą kosiarką sąsiada, sądząc po częstotliwości podawania tego przykładu?

W słynnym "Wielkopolskim teście ABX" nie użyto mierników mimo że były w pogotowiu. Głośność wyrównano na słuch

To znaczy, że test był przeprowadzony nieprawidłowo technicznie i jego wyniki są niewiarygodne,

więc spokojnie można go uznać za nieważny.

Ok. jakie przewody są dobre a jakie są złe ? Masz jakiś wzorzec przewodu lub jego parametrów .

Idealny przewód połączeniowy przesyła wszystko tak jak powinien, czyli prąd elektryczny z nadajnika do odbiornika bez najmniejszych zmian. Prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia nie widzą przewodów o długości 1m z miedzi, takiej czy innej.

To Twoje częste doświadczenia z tą kosiarką sąsiada, sądząc po częstotliwości podawania tego przykładu?

To znaczy, że test był przeprowadzony nieprawidłowo technicznie i jego wyniki są niewiarygodne,

więc spokojnie można go uznać za nieważny.

Częste doświadczenia miałem z szumem przy wzmocnieniu odkręconym na maksa. I już sobie z tym poradziłem. Podpowiem, nie przy pomocy bezpiecznika sieciowego.

Częste doświadczenia miałem z szumem przy wzmocnieniu odkręconym na maksa. I już sobie z tym poradziłem.

Mogłeś go jedynie zmniejszyć, ale nie wyeliminowałeś całkowicie.

Po prostu nie słyszysz tego szumu, więc wydaje Ci się że go nie ma.

Prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia nie widzą przewodów o długości 1m z miedzi, takiej czy innej.

Może i nie widzą, bo oczu nie mają. Jednak przyjmują różny sygnał w zależności od rodzaju przewodu, a to ma już wpływ na brzmienie.

No nie, Sound pisze do kogokolwiek, że się jemu tylko wydaje. Sound, ty masz szumiący sprzęt a słyszysz zmianę bezpiecznika w DACu, który ma zasilacz stabilizowany. jak można ciebie traktować poważnie, powiedz, proszę?

Może i nie widzą, bo oczu nie mają. Jednak przyjmują różny sygnał w zależności od rodzaju przewodu, a to ma już wpływ na brzmienie.

Nie, nie przyjmują innego sygnału bo idealny przewód przesyła dokładnie to, co wysyła nadajnik. Jeśli wysyła zakłócenia to przewód idealnie te zakłócenia przesyła do odbiornika. Czego tutaj nie rozumiesz? Nie lubisz korektorów barwy ale w zamian korygujesz barwę przewodami połączeniowymi?

jak można ciebie traktować poważnie, powiedz, proszę?

A jak Ciebie, co opowiada głupoty, że wyeliminował sobie szum wzmacniacza przy maksymalnej głośności?

A jak Ciebie, co opowiada głupoty, że wyeliminował sobie szum wzmacniacza przy maksymalnej głośności?

No widzisz, trzeba szukać niskoszumowych Opampów, rezystorów i kondensatorów. I dobrych aplikacji scalonych końcówek mocy. I dobrych schematów regulatorów barwy, nie zmieniających fazy. Da się? Da się. Przez moment wyobraziłem sobie, że szukam bezpiecznika. Zgroza.

idealny przewód przesyła dokładnie to, co wysyła nadajnik. Jeśli wysyła zakłócenia to przewód idealnie te zakłócenia przesyła do odbiornika.

Jeśli już rozumujesz w ten sposób, to jak rozpoznasz ten idealny przewód?

Gość dakar

(Konto usunięte)

Idealny przewód połączeniowy przesyła wszystko tak jak powinien, czyli prąd elektryczny z nadajnika do odbiornika bez najmniejszych zmian. Prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia nie widzą przewodów o długości 1m z miedzi, takiej czy innej.

Model, firma- podaj mi przewodnik który istnieje w rzeczywistości ! Nic więcej nie potrzebuje.

Prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia nie widzą przewodów o długości 1m z miedzi, takiej czy innej.

Czy mogę podać Ci dwa urządzenia,a Ty stwierdzisz czy mają prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia ?

Czy możesz zamiast operować suchą teorią przejść w końcu na przykłady ?

Model, firma- podaj mi przewodnik który istnieje w rzeczywistości ! Nic więcej nie potrzebuje.

Wyliczenia były podane w tym wątku. Nie sądzisz chyba, że będę szukał producentów zwykłych przewodów połączeniowych (a nie INTERCONECTÓW.. Polska?) żeby potwierdzić słabość twojego sprzętu?

No widzisz, trzeba szukać niskoszumowych Opampów, rezystorów i kondensatorów.

Widzisz? Sam sobie przeczysz. NISKOSZUMOWYCH.

Każdy wzmacniacz generuje szumy, tylko poprzez te elementy możesz je sobie zminimalizować i wtedy masz tak jak w moich profesjonalnych monitorach - lekki szumek na granicy percepcji z uchem przyłożonym do tweetera, a z odległości 0,5 m nie słyszysz nic.

Edytowane przez soundchaser

Widzisz? Sam sobie przeczysz. NISKOSZUMOWYCH.

Każdy wzmacniacz generuje szumy, tylko poprzez te elementy możesz je sobie zminimalizować i wtedy masz tak jak w moich profesjonalnych monitorach - lekki szumek na granicy percepcji z uchem przyłożonym do tweetera. z odległości 0,5 m nie słyszysz nic.

No tak Sound. Każdy rezystor generuje szumy i jest nawet na to wzór. A ty twierdzisz, że słyszysz bezpiecznik przed zasilaczem stabilizowanym.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Wyliczenia były podane w tym wątku.

Czyli nie masz o tym co mówisz zielonego pojęcia .... smutne

Nie sądzisz chyba, że będę szukał producentów zwykłych przewodów połączeniowych (a nie INTERCONECTÓW.. Polska?) żeby potwierdzić słabość twojego sprzętu?

Nie będziesz szukał , nie wiesz, podane były w tym wątku oczywiście na testy też przyjechać nie chciałeś.

BIEDA :)

Może chociaż potrafisz stwierdzić czy podane urządzenia mają prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia . Podać ?

No tak Sound. Każdy rezystor generuje szumy i jest nawet na to wzór. A ty twierdzisz, że słyszysz bezpiecznik przed zasilaczem stabilizowanym.

Ale coś się przypiął do tego bezpiecznika. To moja sprawa, że go słyszę.

Nie zmieniaj tematu - napisałeś, że ja mam "szumiący" sprzęt, a Ty nie.

Przed chwilą udowodniłem Ci, że po prostu kłamiesz, bo nie ma takiego bezszumowego.

Czytają Cię tutaj młodzi adepci audio, a Ty ich wprowadzasz w błąd swoją niewiedzą.

Czyli nie masz o tym co mówisz zielonego pojęcia .... smutne

Nie będziesz szukał , nie wiesz, podane były w tym wątku oczywiście na testy też przyjechać nie chciałeś.

BIEDA :)

Może chociaż potrafisz stwierdzić czy podane urządzenia mają prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia . Podać ?

Tak, Dakar, zongluj przewodami Chinch czy XLR. A nawet sieciowymi. Nie chcę przyjechać słuchać słabego sprzętu. Po co miałbym?

Ale coś się przypiął do tego bezpiecznika. To moja sprawa, że go słyszę.

Nie zmieniaj tematu - napisałeś, że ja mam "szumiący" sprzęt, a Ty nie.

Przed chwilą udowodniłem Ci, że po prostu kłamiesz, bo nie ma takiego bezszumowego.

Czytają Cię tutaj młodzi adepci audio, a Ty ich wprowadzasz w błąd swoją niewiedzą.

Sound, ty masz szumiący sprzęt HiEnd. Ja nie słyszę szumu po odciągnięciu ucha na 10cm. Pewnie, jakby to powiedział kolega Szymon, nie śpiewałem Hey Jude za młodu.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Tak, Dakar, zongluj przewodami Chinch czy XLR. A nawet sieciowymi. Nie chcę przyjechać słuchać słabego sprzętu. Po co miałbym?

Nie jest ważne czym żongluję lecz w jakiej Ty się beczce kręcisz :)

Ostatni raz, potrafisz stwierdzić czy podane urządzenia mają prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia. Podać nazwy urządzeń i schematy ?

Ja nie słyszę szumu po odciągnięciu ucha na 10cm

Piszesz, że nie słyszysz, albo nie słyszysz bo masz gorszy słuch.

Nie odpowiedziałeś jak rozpoznasz ten idealny kabel?

Nie jest ważne czym żongluję lecz w jakiej Ty się beczce kręcisz :)

Ostatni raz, potrafisz stwierdzić czy podane urządzenia mają prawidłowo skonstruowane wyjścia i wejścia. Podać nazwy urządzeń i schematy ?

jakie nazwy? Sprzedajesz?

Wejście od 5 do 100 KOhm i wyjście rzędu Ohmów, wtedy nie ma żadnego wpływu na brzmienie. Pomijając zakłócenia wchodzące do samego, źle skonstruowanego przewodu jak np. sygnał komórki. Ale to chyba nie jest dodanie precyzji źródeł pozornych?

Gość dakar

(Konto usunięte)

Nie chcę przyjechać słuchać słabego sprzętu.

:)

jakie nazwy? Sprzedajesz?

Wejście od 5 do 100 KOhm i wyjście rzędu Ohmów, wtedy nie ma żadnego wpływu na brzmienie. Pomijając zakłócenia wchodzące do samego, źle skonstruowanego przewodu jak np. sygnał komórki. Ale to chyba nie jest dodanie precyzji źródeł pozornych?

Ok . Podaje dwa urządzenia.

Streamer CA Stream Magic 6 ( wyłączone cyfrowe PRE )

https://audio.com.pl/testy/stereo/odtwarzacze-plikow-audio/1653-cambridge-audio-stream-magic-6

Wzmacniacz STRUSS CHOPIN MkIV

http://www.highfidelity.pl/@main-101

W tym zestawieniu słychać interkonekty czy nie ?

Edytowane przez dakar

:)

Ok . Podaje dwa urządzenia.

Streamer CA Stream Magic 6 ( wyłączone cyfrowe PRE )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz STRUSS CHOPIN MkIV

Ukryta Zawartość

W tym zestawieniu słychać interkonekty czy nie ?

Kliknąłem w pierwszy link i oprócz opisów słownych nic nie otrzymałem.

EDIT, kliknąłem również w drugi link. Jak sądzisz, co zobaczyłem oprócz słownych opisów? No i zdjęć, wiadomo, oczy górą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bunk
Gość dakar

(Konto usunięte)

EDIT, kliknąłem również w drugi link. Jak sądzisz, co zobaczyłem oprócz słownych opisów? No i zdjęć, wiadomo, oczy górą.

A czy prócz " słownych opisów" potrzebujesz jeszcze parametry napisane w piśmie obrazkowym ? :) :)

Nie, nie przyjmują innego sygnału bo idealny przewód przesyła dokładnie to, co wysyła nadajnik. Jeśli wysyła zakłócenia to przewód idealnie te zakłócenia przesyła do odbiornika.

To jeszcze raz, bo jakoś masz problemy z prostą odpowiedzią:

masz CD playera, połączonego interkonektem ze wzmacniaczem, który z kolei łączysz kablami z głośnikami.

Zmieniasz kabel i masz inne brzmienie. Skąd będziesz wiedział co Ci to brzmienie zmienia? Nadajnik czy kabel?

Gość dakar

(Konto usunięte)

Tobie wystarczą wynurzenia za pieniądze audiofilu?

Drugi link zawiera wszystkie dane a uzupełnieniem do pierwszego

https://techsupport.cambridgeaudio.com/hc/en-us/articles/200983231-Stream-Magic-6-User-Manual

Czekam na odpowiedz :)

A miałem chwilkę to się zabawiłem ;)

Nic specjalnego, interfejs TC Electronic Konnekt6 - stary i na firewire, więc umiera powoli, mimo, że fajny. Trochę zakurzony ;)

Ukryta Zawartość

Kable biorące udział w testach to tym razem symetryczne kable, pierwszy to wypasiony trzymetrowy APS na złoconych wtykach, zrobiony z superduper kabla, izolowany teflonem. Drugi to sklecony przeze mnie kiedyś kabelek z instalacyjnego kabla wieloparowego i wtyczek za złotówkę. Krótki, no, ale wtyki badziewne i kabel cienki noname.

post-64427-0-86889300-1509561762_thumb.jpg

Procedura testowa następująca - w Pro-Toolsie plik muzyczny mono (jeden kanał) z próbki Be Moved z sieci, przegrany dwa razy przez każdy kabel, próbki short-1 i short-2 oraz long-1 i long-2. Następnie odjęte (w dolnym kanale odwrócona polaryzacja) i wynik odejmowania (czy raczej sumy) w plikach pod spodem, odpowiednio jak widać:

post-64427-0-64374400-1509561923_thumb.jpg

Pod spodem w małych okienkach wyliczony poziom sygnału w plikach wynikowych w RMS, jak widać bez względu na to, czy to jest ten sam kabel czy inny, różnicowy plik ma poziom rzędu -88dB. Po zwiększeniu poziomu o te 80dB oczywiście są różnice w "brzmieniu" - pod mocnym szumem słychać piosenkę, ale w przypadku plików uzyskanych z różnic na tym samym kablu piosenka jest bardziej "pełnopasmowa" a plik uzyskany z dwóch różnych kabli ma więcej góry, czyli kable różnią się bardziej w górze. Ile się różnią? Praktycznie tyle samo, ile dwukrotne przegranie raz po razie na tym samym kablu, więc w zasadzie można mówić o granicy dokładności tej metody. Ktoś słyszy 88dB poniżej nominalnego poziomu odsłuchu? ;)

PS sesja i pliki 94/24 jakby co.

Dla ciekawych pliki wynikowe różnic do ściągnięcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

To jeszcze raz, bo jakoś masz problemy z prostą odpowiedzią:

masz CD playera, połączonego interkonektem ze wzmacniaczem, który z kolei łączysz kablami z głośnikami.

Zmieniasz kabel i masz inne brzmienie. Skąd będziesz wiedział co Ci to brzmienie zmienia? Nadajnik czy kabel?

Sound, to niestety (albo stety) twoja głowa. Bezpiecznik, czy porządne przewody połączeniowe nie zaburzają prądu elektrycznego. Może masz słaby sprzęt, nie wiem, lecz w końcu zaśpiewałeś to Hey Jude. To chyba jednak sprzęt, nie słuch.

• Pokaż nowe odpowiedzi