Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt z bardzo dobra kontrola basu

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje inaczej zaakcentowac bas.utwardzuc go nieco.jestem w stanie zrozumieć że dla większości z was mój problem jest abstrakcyjny dlatego proszę albo się wstrzymać od blazenskich wypowiedzi albo posypia się bany.

Żadnej akustyki wklejam nie będę bo tonie nie interesuje

To dopieść ten bas IC i moze jakimś kablem zasilającym, a interesują kolegę jakieś antywibracyjne stopki pod sprzęt ?mogą pomóc, serio serio :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Do końcówki jest valhalla. Stopki anty też są������

A próbował skręcać do osi głośniki, albo odwodzić od osi na zewnątrz ?

Nieraz wystarczy niewiele.

Akurat jeśli chodzi o ic to mam 3 szt. czysta miedz 7N , czysta miedz 7N cynowana oraz czysta miedz 7 N srebrzona , czyste srebro w moim wypadku się nie sprawdza. W zależności jakiej muzyki słucham rodzaj wkładam dany kabelek.

A próbował skręcać do osi głośniki, albo odwodzić od osi na zewnątrz ?

Nieraz wystarczy niewiele.

Tak.choc u mnie największy wpływ ma pochylenie głośników do góry i w dół. Jak jest za Bardzo do góry to bas staje się mniej kontrolowany. Ale nie mogę ich nakieroweac Bardziej w dół na chwilę obecna

Pożycz gdzieś Albedo FlatOne i Monolith, porównaj te dwa i zobacz który będzie bliższy twoim oczekiwaniom.

Nie są tanie, ale warte swojej ceny.

Mateuszku wiem ze wiesz czego chcesz tylko ci ludzie truja jakies glupoty.

A gdzie swoje lampki zapodziales, bo miales fajny wypas jesli dobrze pamietam??

Za kontrole basu to odpowiadaja i koluny, i wzmacniacz i zrodlo i akustyka i kable tez, ale nie daj sie zwiesc ze to jedna przyczyna, muisz kombinowac i wiem ze umiesz i masz glowe otwarta.

kable ostatecznie mniej wnosza niz wszystie inne zmiany, jesli masz dobre to je zostaw, a tobie nikt nie poradzi co musisz zmienic, sam posluchaj, pozycz i sie przekonaj, z reszta interkonekty tez mozesz pozyczyc.

na forum tyle rad ile komentatorow ;)

Lampkami faktycznie wyprowadziłem sporo.

W dac sprawuje się cca.

W Pre telefunken smooth plate i też cca.

W końcówce pq188cc Zamiennie z telefunkenami więc jak widzisz jest dynamicznie i bardzo dobrym basem. Tutaj basu bardziej zebrać nie mogę. Jak wloze też cca do końcówki to już jest "za bardzo"

Na razie kupiłem sobie siltecha Sq88mk2 i czekam ci będzie jak dotrze. Ponoć mikro i makro dynamikę mana najwyższym poziomie. Już wkrótce się przekonam

Mateuszku wiem ze wiesz czego chcesz tylko ci ludzie truja jakies glupoty.

Za kontrole basu to odpowiadaja i koluny, i wzmacniacz i zrodlo i akustyka i kable tez,

kable ostatecznie mniej wnosza niz wszystie inne zmiany,

Masło maślane ........ a co do wypożyczenia masz racje ? wszystko dziś można wypożyczyć , jedynie akustyki nie pożyczysz ją trzeba zbudować pozdrawiam

Wg mnie. Jeżeli koniecznie upierasz się przy rozwiązaniu tego ( wg mnie szerszego i nie tu leżącego) problemu kablem XLR, to osobiście doradzam na początek tanie opcje: Proel DHG240LU lub Belden 1800F.

Pierwszy zapewni bardzo zwarte brzmienie basu z lekkim wycofaniem wyższej średnicy i góry ( może to byc zbawienne dla typowego akustycznego buredelu wielu pomieszczeń), drugi włąsciwie zadziała tylko na bas w okolicach 60-80 Hz bardzo go dyscyplinując ( typowy problem wielu pomieszczeń ), resztę zostawi bardzo przejrzystą i właściwie niezmienioną.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Z pewnością próba rozwiązania ( mała redukcja) tego problemu za pomocą kabli nie są warte wydatku 4 tys. :)

Kable za 100-300 zł też brzmią różnie. Wg mnie i mojego doświadczenia nic nie usprawiedliwia wydawania na te same/ podobne- male róznice tak astronomicznych kwot. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Kwestia wysokości kwoty jest slabodyskusyjna. Dla jednego 2 k pln to dużo dla drugiego nie. Poza tym kable że średniej półki cenowej mają pewna wartość na rynku wtórnym i stosunkowo łatwo można się nimi bawić przy stosunkowo niedużych nakładach finansowych

Czysty i szybki bas. Nordost Red Dawn?

Monolitha IC mam teraz ale nie jest to demon szybkości i sprężystości na basie.

Taki mega sprężysty bas ma Stereovox Vespa ale jest też on nieco podbity no i reszta to żyleta.

I jeszcze ciekawy pomysł

Próbowałeś odwrócić o 180 stopni wtyczkę zasilającą źródło w gniazdku?

Spróbuj.

Taki mega sprężysty bas ma Stereovox Vespa ale jest też on nieco podbity no i reszta to żyleta.

Czyli nie do końca neutralny ten Stereovox, Monolith za to taki jest nie wypycha się z niczym do przodu to bardzo dojrzałe brzmienie.

Sprężystość basu dla każdego może oznaczać co innego, więc w tej kwestii trudno o uniwersalną definicję.

Czyli nie do końca neutralny ten Stereovox, Monolith za to taki jest nie wypycha się z niczym do przodu to bardzo dojrzałe brzmienie.

Zgadza się .

Monolith w drugiej wersji to najbardziej przeźroczysty kabel jaki miałem .

Vespa dopala ten bas . Jest nieco podbity a stopa po prostu wymiata !

Tyle że to kabel do ciemniejszych systemów i u mnie idealnie pasuje do przyciemnionego Marantza CD10 .

Sprężystość basu dla każdego może oznaczać co innego, więc w tej kwestii trudno o uniwersalną definicję.

Szybki , dobitny , twardy ale jednocześnie miękki . Trudno to opisać .

Próbowałem. Głównie końcówka jest na to czuła..

Zanim zepnie się sytstem powinno się tak wkładać wtyczki zasilające żeby na obudowach był jak najmniejszy potencjał i dopiero wtedy spiąć kablami a na samym końcu próbować odwracać wtyczki w poszczególnych urządzeniach

Jakby ktoś chciał to wystawiam metrowego , nowego i Monolitha w super cenie .

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Referencyjny poziom reprodukcji basu ustanawia Acrolink 7N-DA6300. Oferuje znakomitą kontrolę przy jednoczesnej fizjologiczności i braku odchudzenia. Przy czym jest on poza zasięgiem cenowym większości osób.

Referencyjny poziom reprodukcji basu ustanawia Acrolink 7N-DA6300. Oferuje znakomitą kontrolę przy jednoczesnej fizjologiczności i braku odchudzenia. Przy czym jest on poza zasięgiem cenowym większości osób.

Tak tylko dobrze jakby to szło w parze z resztą toru w średniej półce to chyba nie jego miejsce.

:)

Na razie jestem ciekawy tego siltecha 88. Muszę się przyznać że to będzie moje pierwsze spotkanie z tym producentem

Bardzo uważaj na podróbki, pełno tego wszędzie.

Może któryś ze starszych topowych Straight Wire by Tobie pasował ?

Virtuoso Gold miałem u siebie zupełnie inny bas niż Tara Air1.

Czyli nie do końca neutralny ten Stereovox

Jesli cos ekstremalnego,to Stereovox serii 600 - to juz najwyzsza liga i to nie tylko w kwesti basu.Ale cena jest rowniez nie dla kazdego do zaakceptowania,proponuje szukac zadbanych uzywanych.Stereovox to moim zdaniem wogole kabel godzien polecenia.Juz firebird w swojej kategorii cenowej jest bardzo uczciwa propozycja,dla kogos szukajacego neutralnego ,zrownowazoneg,dobrego kabla,ktory ma nie udziwniac,tylko w mozliwie dobry sposob przekazac sygnal.Dotyczy i glosnikowych i interkonektow.

Jesli cos ekstremalnego,to Stereovox serii 600 - to juz najwyzsza liga i to nie tylko w kwesti basu.

...

Po prostu kawałek dobrego druta.

----------------------------------------------------

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stereovox nie jest niczym ekstremalnym, rzekłbym odwrotnie, to uniwersalny i bezpieczny wybór. Wolny od rozjaśnienia, z dobrze dociążonym basem i niższą średnicą, dość zwarty, poukładany. Nie ma w sobie niczego drażniącego. Na pewno lepszy niż grające w zbliżonej estetyce miedziane Kondo. Przy czym w tej stylistyce można moim zdaniem jeszcze lepiej, mam na myśli środkowego Kimbera z serii Select, czyli odpowiednio KS 1020-1021/1120-1121.

Przy czym w tej stylistyce można moim zdaniem jeszcze lepiej

Nie jestem przekonany moim zdaniem czy jest juz sens.W odpowiednim zestawieniu sprzetowym stereovox 600 pokazuje ,ze jednak na wiecej go stac.To nie spektakularny poziarz,a szczery szlachetny i nie tylko recenzent,ale i swietny narrator pasjonujacej powiesci zwanej muzyka,bo jest bardzo precyzyjny,ale i jednoczesnie muzykalny - a to dla mnie b.wazne.Potrzebuje jednak odpowiedniego towarzystwa sprzetowego,ktore tez to potrafi.Zrownowazenie,naturalnosc,brak przegiecia w jakakolwiek strone - przynajmniej ja tak lubie.Kabel ma laczyc a nie modulowac - moja dewiza.

Stereovox nie jest niczym ekstremalnym, rzekłbym odwrotnie, to uniwersalny i bezpieczny wybór. Wolny od rozjaśnienia, z dobrze dociążonym basem i niższą średnicą, dość zwarty, poukładany. Nie ma w sobie niczego drażniącego. Na pewno lepszy niż grające w zbliżonej estetyce miedziane Kondo. Przy czym w tej stylistyce można moim zdaniem jeszcze lepiej, mam na myśli środkowego Kimbera z serii Select, czyli odpowiednio KS 1020-1021/1120-1121.

Tomku, mam nadzieje, że tę opinie wypowiadasz po innym porównaniu niż to u mnie, bo u mnie słyszałeś xlr-y Colibri-X a my teraz rozmawiamy o serii 600, które jest serią wyższą, opartą o srebro.

Seria Colibri jest dokładnie taka jak piszesz i w swojej cenie to baaardzo dobre kable, seria 600 jest lepsza.

----------------------------------------------------

seria 600 jest lepsza.

To inna liga - wierzaj mi prosze,mialem obie i wiem co pisze.Ale im lepszy sprzet tym lepiej to slychac.A kabelek wystarczy spokojnie do najlepszych klockow - mialem to szczescie, zeby sie przysluchac... troszke.

Seria Colibri jest dokładnie taka jak piszesz

Prawda! - do Colibri opis Kolegi Tomka pasuje.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.