Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali Ikon 6 mkII

ISCW

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

planuję wreszcie zmodyfikować swój stary zestaw audio składający się ze starego amplitunera HK AVR2000 i podstawkowych kolumn Wharfedale Diamond 9.3 (aktualnie stojących na podłodze...).

Na ten cel chciałbym wydać około 10-12k PLN, ale zapewne wyjdzie jak zwykle - o kilka tysięcy przekroczony budżet. ;) Jeśli warto to nie ma problemu.

Do nagłośnienia mam salon około 15m2 łączony z aneksem kuchennym ok. 10m2 plus przedpokój ok. 4m2.

Sprzęt ma służyć głównie do radia przez internet i filmów (po około 40% czasu) i muzyki. Radio ma grać, filmy mają brzmieć przyzwoicie, ale muzyka ma sprawiać, że kapcie spadają (pod wrażeniem jakości, a nie głośności). ;)

Zakres gatunkowy dosyć szeroki od jazzu (głownie) po ostrzejsze rockowe brzmienia. Zależy mi bardziej na szczegółowości niż cieple (o ile dobrze rozumiem, to się częściowo wyklucza?). Jazz i okolice mają zdecydowany priorytet.

Nie zabijcie, ale nie chciałbym, aby sprzęt szpecił mi mój mini salon. Opcja srebrnej obudowy jest wskazana. Mając dwie porównywalne jakościowo opcje wolę ładniejszą nawet kosztem 500-1000zł.

Jako źródło będzie służyć mini pc (radio internetowe; filmy; muzyka CD, DVD, blue-ray i flac) i cyfrowe łącze (najprawdopodobniej optyczne), względnie usb.

Kolumny wybrałem sobie Dali Ikon 6 mk2, co chyba nie jest złym wyborem? O ile dobrze pamiętam to kosztują po 3k za sztukę, czyli pozostaje około 5-6k na resztę.

Myślałem o wzmacniaczu Marantz PM 7005, ale kilka wątków niżej wyczytałem, że Marantz to nie jest najlepszy wybór do tych kolumn.

Planowałem wzmacniacz ze zintegrowanym DACem (żeby się zmieścić w budżecie), ale i osobny może być.

W przyszłości pewnie pomyślę o słuchawkach (i, być może, wzmacniaczu słuchawkowym), ale to trochę jeszcze potrwa. Dobre wyjście słuchawkowe będzie małym plusem.

To jak, pomożecie? ;)

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/126246-wzmacniacz-do-dali-ikon-6-mkii/

Witaj,

A dlaczego je wybrales? To kolumny niezwykle detaliczne. Wrażliwe na zle nagrane utwory. Polecam w tej kwocie rozejzec się za kolumnami dali opticon, tannoy revolutiony xt6f, czy heco celan 702. Do tego elektronika Denon 1520, nad 356 ewentualnie marantzem 8005.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Ikony 6 mk2 polecam z roksan kandy k2. Mam, gram, jestem mega zadowolony. Dzwiek na moje ucho - bajka. Wszystko podpiete do streamera CXN. S4Home dobrze poleca - posluchaj jak masz mozliwosc i sam zadecyduj.

Jezeli juz wybrales Dali ikon to posluchaj ich z Roksan K2 .

Roksan lekko przytemperuje szczegolowosc Ikonow ale wciaz bedzie to dzwiek nie zamulony z dobra rozdzielczoscia.

Pozniej dobierzesz sobie odpowiedni DAC lub streamer .

to dali opticon są mniej rozdzielcze niż ikon? przecież to ich następca.

Może nie mniej rozdzielcze ale bardziej subtelne. Bo im lepsze kolumny tym sa bardziej rozdzielcze ale bez utraty muzykalności, naturalności bez efekciarstwa. W słabych kolumnach jest albo brak detalu ale jest muzykalność albo na odwrót- jest detal ale brzmienie jest analityczne, suche i drażniące.

Dali Ikon + Hegel H80 i masz z głowy na parę lat, a przy okazji masz przyzwoity DAC na pokładzie. To naprawdę ZAGRA. I nie, nie sprzedaję H80, ale mialem 1 rok. I miałem starszą wersję tych kolumn czyli Dali Ikon 6.

Lubię słuchać muzyki! :)

Dali Ikon + Marantz to nie jest dobre połączenie. Ostrość wysokich tonów zabije Ci całą przyjemność z słuchania muzyki.

Jeśli nie podoba Ci się Roksan K2, zerknij na K3 - występuje w wersji srebrnej.

Miałem marantza pm8005, gra analitycznie, efekciarsko, drażniąco i męcząco w porównaniu ze wzmacniaczzami o brzmieniu naturalnym i muzykalnym. Ja bym go z tymi kolumnami nie łączył, hegla h80 tak samo, gdyż wyjdźie brzmienie jasne, suche. W ogóle to za cenę tych kolumn wziąłbym polskie wigg art enzo, lub litewskie euphony 50, ewenttualnie coś z polskiego audio academy lub studio 15hz. Te marki mają zniacznie więcej do zaoferowania niż Ikon w tej cenie.

Dali dobry to ma... tylko marketing. Dlatego tak wychodzi, że jak ktoś wpada na pomysł zakupu kolumn do stereo to trafia na tą markę. Kupując myśli, że złapie Pana Boga za nogi ale nic z tych rzeczy. Jak ikony przy cenie katalogowej 6 tys zł oferują to co oferują, to aby stosunek jakości do ceny w wypadku polskich kolumny wyżej wymienionych był taki sam, to powinny kosztować ponad 10 tys zł.

Dali Ikon i Hegel H80 za jasno? No bez jaj, Panowie. Hegel H80 nie gra jasno. To jakieś pomówienia i insynuacje. Moim zdaniem to komplet na szóstkę. Ale faktycznie, gdymy miał wydać teraz 6tys. na kolumny to bym kupił .... Akustyka. :). Ponownie.

Lubię słuchać muzyki! :)

Dali dobry to ma... tylko marketing.

Mówisz cała marka oparta jedynie o marketing. No to musi być baaardzo skuteczny! Ludzie tylko oglądają, czytają i kupują, kupują, kupują.

Właśnie jeszcze roksan.

Nie to że mniej rozdzielcze co przy ikonach pewne pasmo z górnego zakresu jest wyeksponowane co powoduje detaliczne i wyraźne granie pewnego zakresu. Nieco tłumi niższa kopułę. W opticinach te detale są poprawione.

Z 356 albo roksanem będzie dobrze

Stawia się Studio 16hz I Dali i nie to, że Studio będzie lepsze. Po prostu Dali będzie rozjechane na miazge. OCzywiśnie łączymy kolumny z elektronika na które są w stanie rozwinąć skrzydła na maksa, a nie ze wzmacniaczem ze połowę ceny kolumn.

A w audio academy powiedza, ze stawiasz studio 16 hz i ich kolumny i ...wiadomo co bedzie rozjechane..... i tak mozna bez konca sie licytowac. Rozumiem gdybys jechal np ma silver ale czemu akurat dali??? No ewidentnie nie lubisz dali heh. A rubicony sa super i moze kiedys bede mogl sluchac ich u siebie. Oczywiscie Ty mozesz miec inne zdanie, w koncu kazdy z nas szuka swojego idealu.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Po prostu Dali będzie rozjechane na miazge.

Zapraszam do siebie ze Studio 16hz. Rozumiem, że odsłuchiwałeś każdy model Dali w konfrontacji z każdym Studio 16hz. A może wystawiłeś je w ringu i Studio 16hz wygrało przez nokaut rozjeżdżając Dali na miazgę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.