Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA-F830ES vs Krell KAV 300i

Bumpalump

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie poczytać że coś się zaczyna dziać na forum ale...

Panowie , testować Krella i jako źródło Sony CDP-338ESD jest co najmniej dziwnym pomysłem .

To samo poprzednie testy dobrych wzmacniaczy Marantza , Denona czy Yamahy na tanim , budżetowym odtwarzaczu ( w roli transportu do DACa też się nie nadaje ) . Takie porównanie da jedynie pogląd na równowagę tonalną , barwę ale nie klasę grania .

Ponoć też Krell gra tylko po XLR czego nie potwierdzam . U mnie S300i ( OK , niech jest słaby ale jednak Krell ) grając ze źródła Auralic Vega grał lepiej po RCA z nową Tarą 0,8 niż po XLR z przyzwoitym Equilibrium Turbine .

Ale ważne jest źródło Panowie !

Kable też w tej klasie sprzętu są WAŻNE !

Bumpalump musisz pomyśleć o lepszym źródle .

Słuchałem 830ES ze źródłem Pathosa i kolumnami Sonus Faber, w tym zestawie wzmacniacz był najsłabszym ogniwem.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dokładnie tak, zgadzam się z muda44.

Nie wiem, czy w cenie do 4kzł można kupić lepiej brzmiący wzmacniacz niż ten Krell. Piszę "lepiej", a nie inaczej. Krell to bardzo transparenty i neutralny sprzęt. Nieodpowiednio dobrany system do niego, albo on do systemu, nigdy dobrze nie zagra, a jedynie ukaże wady systemu. Stare to i powtarzane jak mantra, ale prawdziwe niestety.

Dokładnie tak, zgadzam się z muda44.

Nie wiem, czy w cenie do 4kzł można kupić lepiej brzmiący wzmacniacz niż ten Krell. Piszę "lepiej", a nie inaczej. Krell to bardzo transparenty i neutralny sprzęt. Nieodpowiednio dobrany system do niego, albo on do systemu, nigdy dobrze nie zagra, a jedynie ukaże wady systemu. Stare to i powtarzane jak mantra, ale prawdziwe niestety.

Czyli co, jak krell nie zagra to reszta systemu do dupy?

Sonego tez na bank nie sluchales.

Nie ma sensu w takim razie pisac o porownaniach skoro więcie lepiej.

Nie ma sensu w takim razie pisac o porownaniach skoro więcie lepiej.

Nie o to chodzi .

Jak wzmacniacz jest przejrzysty a źródło powiedzmy gra sucho i technicznie to na końcu mamy coś czego nie da się słuchać i w takich przypadkach wzmak mulący i niskiej jakości będzie lepszy .

Dobry wzmak nie stłumi - nie uśredni niskiej klasy źródła .

Panowie , testować Krella i jako źródło Sony CDP-338ESD jest co najmniej dziwnym pomysłem .

To samo poprzednie testy dobrych wzmacniaczy Marantza , Denona czy Yamahy na tanim , budżetowym odtwarzaczu ( w roli transportu do DACa też się nie nadaje ) . Takie porównanie da jedynie pogląd na równowagę tonalną , barwę ale nie klasę grania .

Ponoć też Krell gra tylko po XLR czego nie potwierdzam . U mnie S300i ( OK , niech jest słaby ale jednak Krell ) grając ze źródła Auralic Vega grał lepiej po RCA z nową Tarą 0,8 niż po XLR z przyzwoitym Equilibrium Turbine .

Nikt ci nie każe czytać, po drugie i tak modyfikowany NAD gra od nich wszystkich lepiej to po co sobie glowe zawracasz.

?👈

Nie nie, nie o to mi chodzi. Nie słuchałem nigdy tego sony, ale jezeli faktycznie sony gra jak o nim piszą, to gra inaczej niż Krell. I teraz jezeli składałeś system pod Sony, to Krell w nim może się nie sprawdzić.

Napisałeś, że Krell ma twardy bas, a to wg mnie nie prawda, bo ten bas nie jest twardy, lecz dobrze kontrolowany, ale z b.dobrym wypełnieniem.

A pozatym to chciałbym abyś opisał różnice w brzmieniu tych konstrukcji bo sam jestem ciekaw jak go odbierzesz, biorąc pod uwagę fakt, że jesteś wielbicielem Sony.

Słuchałem 830ES ze źródłem Pathosa i kolumnami Sonus Faber, w tym zestawie wzmacniacz był najsłabszym ogniwem.

Przepraszam za jakość fotki, ale to tak na potwierdzenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Moge przetargac do domu x77es

Swoja droga, sprzet nie ma grac transparentnie dla mnie, ma grac tak jak mi sie podoba.

Gdyby w tej całej zabawie nie chodziło o transparentność, to wystarczyło by kupić zwykła wieżę za 1000zł z odpowiednią dla nas barwą (jasny, ciemny, suchy i chlodny lub ciepło-miękki)

Przepraszam za jakość fotki, ale to tak na potwierdzenie.

Kable przegrzałeś bo aż się świecą ;)

OK , czekam na opinie i z chęcią też poczytam opinie o porównaniu 338ESD z X77ES.

Spróbuj też posłuchać w obydwu pozycjach wtyczek zasilających ;)

Nie nie, nie o to mi chodzi. Nie słuchałem nigdy tego sony, ale jezeli faktycznie sony gra jak o nim piszą, to gra inaczej niż Krell. I teraz jezeli składałeś system pod Sony, to Krell w nim może się nie sprawdzić.

Napisałeś, że Krell ma twardy bas, a to wg mnie nie prawda, bo ten bas nie jest twardy, lecz dobrze kontrolowany, ale z b.dobrym wypełnieniem.

A pozatym to chciałbym abyś opisał różnice w brzmieniu tych konstrukcji bo sam jestem ciekaw jak go odbierzesz, biorąc pod uwagę fakt, że jesteś wielbicielem Sony.

Jest dobrze kontrolowany, dynamiczny tylko wlasnie taki twardy krotki, ja to akurat lubie :-) wiec to zaleta dla mnie, system owszem skladany byl pod sony, kolumny strojone pod sony.

Bumpalump dynamika moc przestrzeń średnica wokale nie urzekły cię? Co to za kolumny masz na jakich przetwornikach

Sluchalem go pol godz bardzo cicho, po kilku plytach cos napisze wiecej.

Dobry pomysł .

I tu jest w tym wszystkim problem ;)

Nie ma problemu, ma grac tak jak nam sie oodoba, a nie jak na forum napisali ze nalezy sluchac :-)

Gdyby w tej całej zabawie nie chodziło o transparentność, to wystarczyło by kupić zwykła wieżę za 1000zł z odpowiednią dla nas barwą (jasny, ciemny, suchy i chlodny lub ciepło-miękki)

Absolutnie sie z tym nie zgadzam

Wokale i przestrxen na pewno nie sa w krellu jakas super cecha, na tanszych klockach bywaja lepsze. Bas nie jest do konca wypelniony za to ma fajne uderzenie.Wg mnie tez jest ani twardy ani miekki, jego kontrola w kav jest ok.

Brakuje troche mięska na basie, tych najnizszych partii jak i głębi, kontrola jest na dobrym poziomie, ani lepsza ani gorsza w porownaniu do Sony, mocy jest pod dostatkiem jednak nie czuje przyrostu.

Im glosniej gra tym mam wrazenie ze gora staje sie troszke krzykliwa, jak jest cicho lub srednioglosno to jest wporzadku, wczesniej na zadnym wzmacniaczu nie doswiadczylem czegos takiego

Poza tym gra naprawde podobnie do Sony, uwazam ze kolumny sa w stanie pokazac wiecej bo koncowka TA-N80ES to udowodnila, z Krellem to mniej wiecej ten sam poziom co Sony.

Bardzo deneruje ta skokowa regulacja glosnosi ktorej w dodatku towarzysza lekkie stuki

Chyba masz walnięty egzemplarz, nie ma żadnych stuków

U mnie też cisza przy kręceniu potencjometrem. A regulacja jest bardzo dokładna. Teoretycznie, sądząc po ilości czerwonych diodek sygnalizujących poziom, jest 11 poziomów wzmocnienia, lecz właściwie każda dioda określa dość szeroki zakres. Na jedna zmianę czerwonej diodki przypada kilka mrugnięć niebieskiej, a każde mrugnięcie niebieskiej oznacza zmianę wzmocnienia o jeden stopień.

Jeżeli ten Krell ma naprawdę taką moc, to jestem pod wrażeniem, bo nie wygląda... Ale jego cena, to ok 4kzł !?

Czekam na werdykt. I jak zwykle ja, proszę o opinie jak to cudo się grzeje, brzęczy itd. Bo po Sonym to wiem czego się spodziewać w tym aspekcie - absolutnej ciszy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Krell jest w cenie sony wiec...

W Twoich marzeniach. Normalna cena za Sony jest poniżej 2000 a nawet poniżej 1500 PLN. Nowy kosztował ułamek ceny Krella i to w tamtych czasach było sporo za dużo. Za 2300-2500 DM było sporo lepszych wzmacniaczy.

Ze źródłem święta racja. Ale S-300i koło dobrego Krella nawet nie stał. Z całym szacunkiem dla Ciebie i dla niego.

Jeżeli ten Krell ma naprawdę taką moc, to jestem pod wrażeniem, bo nie wygląda... Ale jego cena, to ok 4kzł !?

Czekam na werdykt. I jak zwykle ja, proszę o opinie jak to cudo się grzeje, brzęczy itd. Bo po Sonym to wiem czego się spodziewać w tym aspekcie - absolutnej ciszy.

Bardzo zabawny wpis ;-)

Kilka lat temu jak miałem 707ES patrzyłem na 830 i nikt tego nie brał, a ceny kształtowały się nieco powyżej tysiąca. Ogólnie były uważane za gorsze niż 707, 770, 808, ES. Bumpalum, znajdź umiar w końcu.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba masz walnięty egzemplarz, nie ma żadnych stuków

Dodajmy że takich jest pełno na Allegro.

Kilka lat temu jak miałem 707ES patrzyłem na 830 i nikt tego nie brał, a ceny kształtowały się nieco powyżej tysiąca. Ogólnie były uważane za gorsze niż 707, 770, 808, ES. Bumpalum, znajdź umiar w końcu.

O tym właśnie pisałem. A 707 ES wcale nie jest gorszy od 830. Przeciwnie.

Moc taka ma ale trafo nie pozwoli na oddanie jej w trybie ciaglym.

Trafo z odleglosci 2cm lekko bzyczy ze sciagnieta obudowa, z zamknieta jest cisza.

A z grzaniem, grzeje sie w zaleznosci od tego jak sluchamy. Napewno trochę slabiej niz Sony.

Na zywo wyglada lepiej niz na zdjeciach

Nikt ci nie każe czytać,

Nie czytałem , przypadkiem trafiłem i jak zobaczyłem na czym jest porównywane to dalszą część odpuściłem .

po drugie i tak modyfikowany NAD gra od nich wszystkich lepiej to po co sobie glowe zawracasz.

Dwóch pierwszych nie słuchałem , Yamahę tak i głowy sobie nie zawracam .

Nie zrozumiałeś mojego wpisu ale czego tu od ciebie oczekiwać .

Ze źródłem święta racja. Ale S-300i koło dobrego Krella nawet nie stał. Z całym szacunkiem dla Ciebie i dla niego.

Nie przeczę . Mając S300i opisałem w klubie co o nim sądzę ( a ostro zjechałem ten wzmacniacz ) i poszedł dalej co nie zmienia faktu że to dobrze grający wzmacniacz jak za te 7000zł nowy i co nie zmienia faktu że porównując takie klocki trzeba mieć resztę na porównywalnym poziomie ale fajnie że coś się rusza na AS .

Nie o to chodzi .

Jak wzmacniacz jest przejrzysty a źródło powiedzmy gra sucho i technicznie to na końcu mamy coś czego nie da się słuchać i w takich przypadkach wzmak mulący i niskiej jakości będzie lepszy .

Dobry wzmak nie stłumi - nie uśredni niskiej klasy źródła .

Na czym polega tłumienie źródła?

I co to jest mulący wzmak?

Na czym polega tłumienie źródła?

Na tłumieniu rozdzielczości , upraszczaniu dynamiki , przejrzystości itd .

I co to jest mulący wzmak?

Nie gra wyraźnie - tak w skrócie .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.