Skocz do zawartości
IGNORED

Wykonanie obudów kolumn

Samuraj

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś chce się zajmować profesjonalnie jakąś profesją i chce być rozpoznawalny na rynku niestety musi profesjonalnie podchodzić do tematu od początku do końca....

Już tak nie narzekajcie, wszyscy w tym kraju maja wymagania a jak przychodzi co do czego to w identyczny sposób postępują.

Za profesjonalizm się płaci ! a w większości przypadków wszyscy kupują lub zamawiają tam gdzie jest taniej.

Profesjonalnie budową kolumn zajmuje się np. B&W, Tannoy czy Sonus Faber.

A te profesjonalne firmy od obudów produkują prototypy więc nie ma się co dziwić.

Każdy z was zapewne robił nie jeden prototyp i wie dokładnie jak to jest.

Najprawdopodobniej słowo profesionalizm ma kilka znaczeń ...a fora potrafią wykreować różne mity.

Wymagania oczywiście wysokie, bo nie zgłaszam się do janka muzykanta o wystruganie fujarki, a do firmy która specjalizuje się w tym kierunku, który mnie w danym momencie interesuje.

Wycenę otrzymałem, a nie zaproponowałem swojej.

Zgłoś się do prawdziwego profesjonalisty - lutnika który siedzi w drzewie od urodzenia - to dopieści Ci kolumnę jak Sonus Faber i dowiesz się że pośpiech nie jest wskazany a przy próbie wymuszenia przyspieszenia zlecenia dostaniesz kopa :-)

O jakiej specjalizacji Ty mówisz :-) Profesjonaliści produkują kolumny a pozostali obudowy.

Wyśmiewasz się z Janka muzykanta a wykonanie obudów w porównaniu do fujarki to mały pikuś.

Zaprojektuj gitarę, kontrabas lub skrzypce i zleć wykonanie to zobaczysz co to za profesjonaliści od drzewa.

Zgłoś się do prawdziwego profesjonalisty - lutnika który siedzi w drzewie od urodzenia - to dopieści Ci kolumnę jak Sonus Faber i dowiesz się że pośpiech nie jest wskazany a przy próbie wymuszenia przyspieszenia zlecenia dostaniesz kopa :-)

O jakiej specjalizacji Ty mówisz :-) Profesjonaliści produkują kolumny a pozostali obudowy.

Wyśmiewasz się z Janka muzykanta a wykonanie obudów w porównaniu do fujarki to mały pikuś.

Zaprojektuj gitarę, kontrabas lub skrzypce i zleć wykonanie to zobaczysz co to za profesjonaliści od drzewa.

adwokat czy drugi nick ?

Czy ktoś spotkał się z wyrobami kolegi bingant którego polecił Severyn? Na necie wyglądają pysznie :) ale zdjęcie w necie to nie real... Podrzućcie jeszcze jakieś inne namiary proszę.

• Moderatorzy

Czy ktoś spotkał się z wyrobami kolegi bingant którego polecił Severyn? Na necie wyglądają pysznie :) ale zdjęcie w necie to nie real... Podrzućcie jeszcze jakieś inne namiary proszę.

Na żywo wyglądają równie dobrze co na fotkach, a moze i lepiej ;-) natomiast sam nigdy od niego nic nie zamawiałem, nie mam pojęcia czy dalej robi obudowy, jakie są terminy stawki itd.

-----------------

Już tak nie narzekajcie, wszyscy w tym kraju maja wymagania a jak przychodzi co do czego to w identyczny sposób postępują.

Za profesjonalizm się płaci ! a w większości przypadków wszyscy kupują lub zamawiają tam gdzie jest taniej.

Profesjonalnie budową kolumn zajmuje się np. B&W, Tannoy czy Sonus Faber.

A te profesjonalne firmy od obudów produkują prototypy więc nie ma się co dziwić.

Każdy z was zapewne robił nie jeden prototyp i wie dokładnie jak to jest.

Drzewa rosną w lesie.

Co wspólnego z dotrzymaniem terminu ma sposób obróbki drewna, a wtyk konkretnym przypadku kompozytu jakim jest sklejka lub MDF. Prawdziwy profesjonalista jeśli określa czas realizacji to na starcie wie ile zajmie mu obróbka a ile sezonowanie więc późniejsze zmiany są z jego winy. Wiem co mówię bo sam pracuję w usługach i często sam zamawiam u stowarzyszenie pracujących w drewnie i nigdy nie miałem problemu z terminami.

Chcę podkreślić że nie jestem stroną w sporze bo skrzynki z mniejszymi lub większymi sukcesami robię sobie sam.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Nie wszystkie elementy obudowy powinny być ze sklejki dlatego pytałem.

Zgadza sie nie wszystko jest zrobione ze sklejki w tych obudowach. Podobno jest użyte aż 4 rodzaje drewna / sklejki drewnianej do budowy. Już pary wykonawców było co wykonują obudowy dla Audio Note i każdy wprowadza swoje zmiany. Takie info mam od p. Szemis któremu dziękuje za wszelkie informacje.

Czy ktoś spotkał się z wyrobami kolegi bingant którego polecił Severyn? Na necie wyglądają pysznie :) ale zdjęcie w necie to nie real...

Na żywo wyglądają równie dobrze co na fotkach, a moze i lepiej ;-)

Na pewno lepiej. Mam już drugie od Binganta i w obu przypadkach jak dla mnie mistrzostwo świata (no, może topowe Sonus Faber nieco ładniejsze). W razie potrzeby mogę na priv podać namiar.

Zacznijcie normalnie płacić mniej marudzić to dostaniecie w terminie luksusowy produkt.

Problem z opóźnieniami nie dotyczy tylko was.Jest tak wszędzie gdzie płaci się niewiele, ma być na wczoraj a wymagania co do jakości ogromne,

Drzewa rosną w lesie a profesjonaliści w dobrych firmach w których przede wszystkim trzeba dobrze zapłacić a później dopiero wymagać.

Sylwek nie poruszaj tematów o których masz znikome pojęcie i zajmij się usługami bo w temacie usług stolarskich nie bardzo się orientujesz.

Zgadza sie nie wszystko jest zrobione ze sklejki w tych obudowach. Podobno jest użyte aż 4 rodzaje drewna / sklejki drewnianej do budowy. Już pary wykonawców było co wykonują obudowy dla Audio Note i każdy wprowadza swoje zmiany. Takie info mam od p. Szemis któremu dziękuje za wszelkie informacje.

Niech pomysle: okleina, sklejka,mdf,bas refleks.

Bardzo dużo firm, nawet z najwyższej półki produkuje obudowy do swoich kolumn w Polsce i jakoś nikt nie nażeka na jakość i terminy.

Tylko Polak - diy-owiec wiecznie pokrzywdzony i niezadowolony ciekawe dlaczego.

Naprawdę nie zależy mi na szybkiej realizacji zlecenia. Poczekam ile będzie trzeba tylko niech wszystko będzie wykonane idealnie. Nie mieszkam w PL i nie będę mógł reagować jak coś będzie nie tak dlatego wolę poczekać aby później być w pełni zadowolony... dzięki Wam puściłem zapytanie do 3 konstruktorów o wycenę i teraz czekam.

W pewnych aspektach zgadzam się z kolegami którzy narzekają gdyż płacisz pieniądze i to nie małe, a dostajesz produkt, który w ogóle ciebie nie zadowala a ponadto o wiele później niż to było ustalone. W najgorszym przypadku jeszcze niezgodny z projektem który dostarczyłeś (znam taki przypadek).

Zacznijcie normalnie płacić mniej marudzić to dostaniecie w terminie luksusowy produkt.

Problem z opóźnieniami nie dotyczy tylko was.Jest tak wszędzie gdzie płaci się niewiele, ma być na wczoraj a wymagania co do jakości ogromne,

Drzewa rosną w lesie a profesjonaliści w dobrych firmach w których przede wszystkim trzeba dobrze zapłacić a później dopiero wymagać.

Sylwek nie poruszaj tematów o których masz znikome pojęcie i zajmij się usługami bo w temacie usług stolarskich nie bardzo się orientujesz.

A my mieliśmy przyjemność rozmawiać w cztery oczy lub współpracować? Jeśli nie to skąd wiesz że na stolarce mało się znam.

Ja napisałem że jak do mnie przychodzi klient i chce coś zamówić to wiem ile będzie trwała produkcja. I każdy profesjonalista będzie wiedział, hyba że na starcie porostu chce tylko złapać klienta który najlepiej jak zapłaci z góry całość bo potem to on się będzie martwił a nie profesjonalista. Ceny ustalają oni a nie klient który przychodzi. Jak kolega pisze wysłał projekt i czeka na wycenę. Więc jak zaakceptuje tą cenę i czas realizacji to ma prawo wymagać jego realizacji w terminie.

Ja do ciebie nie piłem to ty do mnie też nie pij bo mnie nie znasz.

Niech pomysle: okleina, sklejka,mdf,bas refleks.

Bardzo dużo firm, nawet z najwyższej półki produkuje obudowy do swoich kolumn w Polsce i jakoś nikt nie nażeka na jakość i terminy.

Tylko Polak - diy-owiec wiecznie pokrzywdzony i niezadowolony ciekawe dlaczego.

Wielkie koncerny nie narzekają bo jeśli podwykonawca spróbuje ich przekręcić na terminie lub jakości to go zjedzą i wysr...

Klient indywidualny w większości przypadków był olewany w naszym kraju.

Nie dotyczy to wszystkich ale jeden z profesjonalistów którzy się tu reklamują chciałby pewnie zapomnieć o niektórych swoich konstrukcjach.

Jeżeli dla Ciebie jest najlepszy

A gdzie napisałem że dla mnie?

Ja nie mam zamiaru ani chęci tu na forum czegoś udawadniać.

Więc nie napisze Pan które to profesjonalne firmy od sprzętu estradowego stosują papierowe porty? :)

Mam kolumny od Roberta (bingant), wykonanie jest genialne... jak masz niedaleko do mnie, to zapraszam - ocenisz

Bardzo chętnie podjechałbym do Ciebie i na żywo zobaczył ale niestety nie mieszkam w PL i dopiero od 1-go lipca będę na wakacje. Jak to nie problem podeślij zdjęcie na priv.

A my mieliśmy przyjemność rozmawiać w cztery oczy lub współpracować? Jeśli nie to skąd wiesz że na stolarce mało się znam.

Ja napisałem że jak do mnie przychodzi klient i chce coś zamówić to wiem ile będzie trwała produkcja. I każdy profesjonalista będzie wiedział, hyba że na starcie porostu chce tylko złapać klienta który najlepiej jak zapłaci z góry całość bo potem to on się będzie martwił a nie profesjonalista. Ceny ustalają oni a nie klient który przychodzi. Jak kolega pisze wysłał projekt i czeka na wycenę. Więc jak zaakceptuje tą cenę i czas realizacji to ma prawo wymagać jego realizacji w terminie.

Ja do ciebie nie piłem to ty do mnie też nie pij bo mnie nie znasz.

Wielkie koncerny nie narzekają bo jeśli podwykonawca spróbuje ich przekręcić na terminie lub jakości to go zjedzą i wysr...

Klient indywidualny w większości przypadków był olewany w naszym kraju.

Nie dotyczy to wszystkich ale jeden z profesjonalistów którzy się tu reklamują chciałby pewnie zapomnieć o niektórych swoich konstrukcjach.

Wielkie koncerny i poważne firmy nie produkują PROTOTYPÓW jak typowy Jan Kowalski.

Mają wymagania co do jakości i terminów ale wszystko jest przemyślane.Zamawiają powtarzalne duże ilości tego samego produktu.

Klient indywidualny zawsze będzie olewany dokąd nie zacznie poważnie traktować swoich zleceń.

Zamowienie Jana Kowalskiego jednej sztuki prototypu (sorry parę - to już hurt :-) powinno kosztować 2-3 razy więcej niż następne zlecenie.Nie dziwi was dlaczego terminy wykonania są odwlekane jeżeli płacicie normalną cenę i wymagania są na najwyższym światowym poziomie.

Polski klient indywidualny chociażby z tego wątku to największy szkodnik :-) wydaje mu się że jest poważnym szanującym klientem.

Między innymi dlatego Amplifon wyniósł się z tego kraju.A.A przerzucił się na poważnego płacącego nie marudzącego klienta.

A Madral ma w d....... produkowanie High End owych wzmacniaczy dla super polskiego audiofila i wyniósł się z tego kraju.

Jeszcze raz podkreślam że to wy ustalacie ceny po zapoznaniu z projektem.

Nie rozumię, jeśli nie ma zmian lub są to zmiany nie ingerujące w przebieg procesu technologicznego to gdzie problem.

Jak narazie nie podajesz żadnych konkretów. Zrobienie skrzynek dla was to żadna filozofia, poprostu brak niektórym stolarzom organizacji i słownosci.

Najpewniej nie jest to podyktowane marudzeniem klienta i jego niewypłacalnością bo pieniądze chcesz z góry. Pocięcie prostych skrzynek i przygotowanie ich do klejenia to max 2-3 godzin.

Jakie my, ja nie produkuje rzadnych obudów.

Tak 3 godziny a skrzynki na gotowo dobry fachowiec wykonuje w 24h full express:-)

Za 3 godziny moźesz dobrą kupę zrobić a nie skleić skrzynki.

Zrobienie dobrych skrzynek to właśnie no problem dla was.

Wlaśnie w dziale diy krytykanci jadą na wszystkich producentów że zdzierają kasę z bidnych audiofili za nic.

A my to samo produkujemy za 1/4 ceny a są i tacy co składają za 1/10 oryginału.

Cenę ustala się wspólnie chyba ze producent jest na tyle rozchwytywany i dyktuje warunki.

Te wasze projekty to zwykłe bochomazy nie do końca przemyślane ale efekt końcowy prototypów ma być

jak mistrzowskie konstrukcje Davida Wilsona.

Pieniadze z góry bierze się od ludzi nie poważnych którzy bardzo dużo

mieszają, produkują jednorazowo prototypy nie pokazując się już nigdy więcej.

Firma która zleca wieloseryjne zamówienie zwykle nie płaci ani grosza przed odebraniem.

Chyba ze jest niewiarygodną lub jest to jej pierwsze zlecenie czyli taki Jan Kowalski

prototyp obudów do głośników.

Osobiscie wole nie brać zaliczek niestety to ma dwa końce.Ale zawsze w każdej

chwili możesz dać kopa niepoważnemu klientowie. I zwykłe wychodzi to na początku

współpracy z mistrzem marudzenia :-) Te wasze zmiany nie integrujące w przebieg procesu

Technologicznego to zwykle 20 dzień przestoju i zapoznanie się po raz 20 z nowym

planem w którym nie wiadomo o co chodzi.

Oczywiście za zwrot poniesionych kosztów za zużyte materiały bez wcześniejszych

zaliczek nie ma mowy.

Itd. cd

Niech zainteresowany wątku z ciekawosci wyceni zrbienie swoich obudów do kolumn do AN-E

Ewentualnie za ile wy robilibyscie takie obudowy z ciekawosci.

Zobaczymy jaka jest rozpietość cenowa i termin.

Jeszcze raz podkreślam że to wy ustalacie ceny po zapoznaniu z projektem.

Nie rozumię, jeśli nie ma zmian lub są to zmiany nie ingerujące w przebieg procesu technologicznego to gdzie problem.

Jak narazie nie podajesz żadnych konkretów. Zrobienie skrzynek dla was to żadna filozofia, poprostu brak niektórym stolarzom organizacji i słownosci.

Najpewniej nie jest to podyktowane marudzeniem klienta i jego niewypłacalnością bo pieniądze chcesz z góry. Pocięcie prostych skrzynek i przygotowanie ich do klejenia to max 2-3 godzin.

Chcesz mi powiedzieć że pocięcie jak pisałem prostych skrzynek plus np. frezowanie na 45 stopni łączenia aby pominąć kołki, lamelki lub wkręty to więcej niż 2- 3 godziny.

To chyba robisz to piłą ręczna i wyrzynarka.

Bo z mojego doświadczenia wiem że pocięcie na formatówce lub pile sciennej kolumn 3way to max 30 min.

Chcesz mi powiedzieć że pocięcie jak pisałem prostych skrzynek plus np. frezowanie na 45 stopni łączenia aby pominąć kołki, lamelki lub wkręty to więcej niż 2- 3 godziny.

To chyba robisz to piłą ręczna i wyrzynarka.

Bo z mojego doświadczenia wiem że pocięcie na formatówce lub pile sciennej kolumn 3way to max 30 min.

Przy pomocy młotka,piły i wyżynarki produkuje się meble ogrodowe 3 gatunku.

Materiał wcześniej oklejony na prasie hydraulicznej do fornirowania obrabia sie

na maszynie CNC.Za 30 minut możesz sobie pie.....a nie narysować projekt,przygtować,oprogramowac i skalibrować maszynę CNC.Jak źle zostanie oprogramowana maszyna z Twojej lub winy operatora

Idzie się wietrzyć oklejony materiał fornirem np. 300 zł za 1metr kwadratowy

Koszta rosną, czas za który nikt Ci nie zapłaci ucieka i termin wykonania się oddala.

Wykonanie prototypu czasami wychodzi drożej niż kilku identycznych obudów.

Jeśli nasz jeden feromony stolarz ma taki warsztat,ten którego tak zaciekle bronisz to nie wiem skąd takie babole w gotowym produkcie (otwory prawie jajowate).

Skończymy tą dyskusje bo naprawdę się rozmarzyłeś i prowadzi ona do nikąd.

Poprostu jeśli mają taki wspaniały sprzęt i materiał to nie wiem skąd te opóźnienia.

Jeśli nasz jeden feromony stolarz ma taki warsztat,ten którego tak zaciekle bronisz to nie wiem skąd takie babole w gotowym produkcie (otwory prawie jajowate).

Poprostu jeśli mają taki wspaniały sprzęt i materiał to nie wiem skąd te opóźnienia.

Nikogo mistrzu stolarstwa nie bronię ani nie reklamuję ani nie polecam.

Na zamawianie prototypów na sprzęcie z prawdziwego zdarzenia przeciętnego Jana Kowalskiego nie stać.

A pozostali fachowcy którzy wykonują dla was prototypy muszą mieć opóźnienia jeżeli produkt ma być na wysokim poziomie.

Przestańcie płakać że są poślizgi gdyż muszą być zacznijcie lepiej płacić a dostaniecie lepszej jakości i bardziej powtarzalne obudowy.

Rozmarzyliście się wy że za małe pieniądze można zrobić powtarzalny najwyższej jakości produkt za każdym razem.

Jajowate otwory wykonują tacy mistrzowie stolarstwa jak Ty przy pomocy wyrzynarki w TRI MIGA

Wydaję mi się, że autor dokonał już wyboru wykonawcy

Dokładnie. Klamka zapadła. Wybór padł i mam nadzieje będę zadowolony. Dzięki za udzielenie tylu odpowiedzi i poleceniu pary stolarskich fachowców.

Polak zawsze pokrzywdzony, wszyscy winni tylko nie on.

Miałem nie pisać, ale ewidentnie to że stworzyłeś ten profil kilka dni temu wskazuje że nie masz czystych intencji i bronisz któregoś stolarza. A może to nawet ty stworzyłeś te jajowate frezy pod głośniki. A jak pisałeś że wyrzynarka to nawet nieźle ci wyszły.

Polak nie jest zawsze pokrzywdzony tylko jak ma wydać kilka tysięcy na obudowy to chciałby aby były dobrze zrobione.

Porównując do zachodu to za takie obudowy pewnie trzeba zapłacić równowartość 2-3 najniższych krajowych, jeśli tak to żaden Niemiec nie zapłacił by ci 2500-4000 € za taki szajs. A pewnie sprawa skończyła by się w sądzie. Jeśli powiesz że za 4000 euro te obudowy były by top to jedź tam otwórz stolarnię opłacić pracowników i zobaczymy jak będziesz robił obudowy.

Cały czas piszesz że mało my diy- owcy płacimy za skrzynki i wymagamy Bóg wie co. Ale co się dziwisz skoro hiendowe firmy ktore przytoczłeś a się wyniosły na zachód robiły sprzęt za roczne zarobki ponad połowy społeczeństwa.

To chyba jasne że jak ktoś inwestuje taką kasę to wymaga.

Ale co tam my Polacy zawsze marudzimy bo nam można wcisnąć wszelkie gówno i nie mamy prawa się odezwać i żądać choć poprawnie wykonanej roboty.

Bez odbioru.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.