Skocz do zawartości
IGNORED

Umierający wzmacniacz ?

Henricsson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z moim wzmacniaczem (DENON PMA-860). Otóż od pewnego czasu zaczął sam "pstrykać" (jak podczas włączania) a dodatkowo, coś się chrzani z balansem kanałów na wyjściu dla kolumn, jak i na wyjściu słuchawkowym.

Obawiam się, że jest to już jego ostatnia prosta do krainy wiecznej muzyki.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/126666-umieraj%C4%85cy-wzmacniacz/

Trzeba sprawdzić napięcia.

Stawiam na wysuszone kondensatory elektrolityczne w przedwzmacniaczu, zimne luty oraz do przeczyszczenia lub wymiany przekaźniki od głośników. Albo naprawa, albo emerytura.

Trzeba sprawdzić napięcia.

Stawiam na wysuszone kondensatory elektrolityczne w przedwzmacniaczu, zimne luty oraz do przeczyszczenia lub wymiany przekaźniki od głośników. Albo naprawa, albo emerytura.

Tylko pewnie teraz jakieś zamienniki, to już nie będzie to samo :( i koszta pewnie też będą spore.

Może wystarczy przeczyścić przełączniki, potencjometry, docisnąć złącza na płytkach.

Złącza już dociskałem, zostało jeszcze tylko przeczyścić te przełączniki/potencjometry i czym najlepiej to czyścić ?

A, i jeszcze dodam, że gdy zwiększam głośność to ten balans powoli się wyrównuje.

Dlatego mowie ze trzeba wymienic przekazniki. Nie ma roznicy w barwie czy dzialaniu oryginalnych czy nie. Ich funkcja jest prosta.

One maga byc powodem nierownomiernego grania kanalow. Lecz drugim problemem moga byc wyszuszone elektrolity przedwzmacniacz a moze i dalej.

Bez lutowania i kapki doswiadczenia nic sie samemu nie zdziala.

To ze winne moga byc potencjometry obstawialbym jako ostatnie.

No to raczej potencjomentr głośności.

Wylutuj rozbierz wytrzyj wacikiem nasaczonym isopropanolem,delikatnie dognij blaszki slizgajace po ścieżkach i poskladaj.Potem można gdybać o przekaznikach.

• 3 tygodnie później...

Dobra przeczyściłem potencjometr głośności i wydaje mi się, że jest OK. Teraz jest taki problem, że czasami prawy głośnik gra ciszej i trzeba dać po "garach" żeby się wyrównało nawet tak chwilowo na sek może dwie . Jak myślicie problem z kolumną czy końcówka mocy ?

najprostszy element do zregenerowania, jesli trzymnales kiedys lutownice w kreku i ogolnie nie masz 2 lewych rak to mozna calosc zrobic w 1-2h zalezy ile trzeba rozebrac wzmacniacza aby sie dostac do przekaznikow

najprostszy element do zregenerowania, jesli trzymnales kiedys lutownice w kreku i ogolnie nie masz 2 lewych rak to mozna calosc zrobic w 1-2h zalezy ile trzeba rozebrac wzmacniacza aby sie dostac do przekaznikow

Myślałem, że to jakieś trudniejsze, lecz skoro to tak wygląda to powinienem dać radę. Dzięki wielkie.

Czasem nie trzeba nic wyjmować; wystarczy zdjąć kaptur i zobaczyć prace styków.

Bywa też bardzo łatwy dostęp do powierzchni pracujących.

Potrzebny papier ok 800 i pęseta ze zmywaczem np. spirytusem - miałem tak w Soniaku;

po tej operacji na parę lat spokój

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.