Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zwróciłem uwage na dość specyficzny sposób "reklamowania" swojego towaru na allegro.

Chodzi mi o magnetofon Revox -810.Facet pisze,że prosto ze studia nagrań.To raczej nie jest zaleta.To tak jakbym sprzedawał mercedesa i dopisał;prosto z postoju taksówek.

Cieszę się, że Zbyszek zdrowieje. Ma jeszcze tyle planów do zrealizowania, dlatego wszystko musi być dobrze.

Właśnie wróciłem z pracy i usłyszałem od żony "jakiś złom znów ci przyszedł". A "złom" jest przepiękny - UHER 4400 REPORT STEREO - dokładnie taki sam jak na obrazku levinsona. Jeszcze go nie odpaliłem, ale wiem, że niestety nie gada (taką informację załączył sprzedający). Cóż, czeka mnie kolejne wyzwanie, ale zdaję sobie sprawę, że nie jestem odosobniony.

Pozdrawiam

Masz oczywiście rację, ale to co mnie zainteresowało w tej aukcji to cena wywoławcza.

Jest poprostu kosmiczna !!! Może dlatego zwróciłem na tą cenę uwagę, że interesuję się astronomią ? :-))

Marek-41

to ze jest ze studia nie musi być wadą bo tam raczej regularnie przechodził przeglądy i miał wymieniane częsci te które się zuzywają na pewno na to nie załowali i też musiał być w dobrych rękach , a nie byle jaki serwis i jak najtaniej naprawić

Widziałem takiego ze stanów po pełnym przeglądzie i w wersji dla domowych fanatyków,bo robili takie.Z drewnianymi boczkami i z czterema prędkościami.

Cena jednak jest dopiero kosmiczna,15 tysięcy $.Na razie chetnych brak ,nawet tam.

Co do sprzętu studyjnego, wydaje mi się, że od strony technicznej powinien być w porzadku, faktycznie nikt nie naprawiał go na kolanie ani w piwnicy tylko w serwisie firmowym, najczesciej chyba w formie wizyty domowej (studyjnej) pana serwisanta. Natomiast wygląd zewnętrzny to w 99%-ach MASAKRA. W studiu nie bawiono się w podkładanie czekogolwiek, na żywca cięto i montowano tasmy na spodniej częsci szpulaków. Wygląd takich maszyn był poprostu żałosny.

Pozdrawiam, Wojtek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakoś mi się nie wydaję, żeby on faktycznie był z jakiegoś studia. Raczej pan sprzedawca wymyślił sobie to myśląc, że to świetna reklama. A tymczasem jak to przeczytałem to sobie pomyślałem, że nie kupiłbym raczej sprzętu wiedząc, że pracował w jakims studio i ma nieprzeciętną ilość godzin pracy w kościach. Serwis serwisem, ale to się jednak musi na czymś odbić. Chyba, że za ostatnim serwisowaniem powymieniali mu co się dało, łacznie z głowicami ;)

• Redaktorzy

"Niech ktoś przekaże Korwinowi, że ma obiecanego o redakcji profesjonalnego walkmana z nagrywaniem !

Co prawda to Sony a nie Uher, ale też się ucieszy !"

On z grubsza wie, korespondowaliśmy wcześniej na PW. A Sony od Uhera lepszy. No, teraz czekam na ciosy...

To ja poproszę tego gorszego Uhera :) Może być taki (niezła cena swoją szosą)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cieszę się z radosnych nowin. To teraz jak najszybciej Panie Zbyszku do siebie trzeba dojść, bo kumple z forum sie już niecierpliwią. :)

Marek, dzięki za informację, odetchnąłem z ulgą, chyba jak my wszyscy.

Korwin mi mówił,że na takim sony kilka swoich nagrań dokonał Hendrix i wyrażał się o tym sprzęcie w samych superlatywach.Jestem więc pewny,że ten magnetofon da mu dużą radość.

Chcialbym swój sprzęt wzbogacić o 3 decki 3 głowicowe.

Raczej takie standardowe modele, żaden HI-END.

Czy zakładając, że jeżeli deck jest 3 głowicowy to oznacza to od razu, że jakościowo bedzie dość dobry?

Czy może są decki 3 głowicowe, które są kompletnymi niewypałami, czyli kiepsko odtwarzają i nagrywają?

Jeżeli tak, to których się wystrzegać?

Chodzi mi o decki używane w przedziale cenowym do 120 zł.

Jeszcze jedno.

Czy DUAL CAPSTAN coś konkretnego wnosi do jakości dźwięku, czy tylko służy precyzyjnemu prowadzeniu taśmy?

Chodzi mi o to, czy modele bez DUAKL CAPSTAN bardzo ustepują tym, które go posiadają?

PS. Korwin - trzymaj się i wracaj szybko do zdrowia i na forum.

Marku, Hendrix'a nagrał ktoś z publiczności, wykorzystując WM-D6C. Wielu innych artystów było także uwiecznianych w ten dający ciekawe efekty sposób, także prostszym i poźniejszym modelem WM-D3. Nie ma lepszego magnetofonu reporterskiego o tak małych wymiarach, niż pierwszy przeze mnie wymieniony.

Pozdrawiam.

"Reaper"- jeżeli do 120zł, to będzie ciężko.Jest w tej chwili fajna osiemsetka Denona za 180zł.

Piękna i srebrna ! To chyba będzie najlepszy wybór w tym przedziale cenowym.Niekiedy można ją też kupić za 150zł (czarną).

Aha ! Była też piękna Aiwa AD-F810 w licytacji od 80zł i nikt nie kupił.Teraz jest wystawiona od 60zł, więc zastanów się.....

Przypominam wszystkim, że od Aiwy AD-F 810 wszystko się zaczęło ! Cały ten wątek :-))

Do Reapera:

>Czy zakładając, że jeżeli deck jest 3 głowicowy to oznacza to od razu, że jakościowo bedzie dość

>dobry?

Niekoniecznie. Pierwotną ideą stosowania trzech głowic było polepszenie jakości nagrywania i odtwarzania. Głowica zapisująca wymaga szerszej szczeliny i nieco innej geometrii, niż odtwarzająca, która powinna mieć szczelinę weższą. Głowica uniwersalna jest kompromisem między dwiema powyższymi - posiada cechy zarówno jednej, jaki i drugiej oraz szczelinę o rozmiarze pomiędzy wymiarami tamtych dwóch. Teoretycznie więc, magnetofon 3-głowicowy zapewnia lepszą jakość zapisu/odczytu, a ponadto umożliwia podłsuch świeżo zapisanego sygnału w trakcie nagrywania, czyli tzw. monitor "po taśmie".

>Czy może są decki 3 głowicowe, które są kompletnymi niewypałami, czyli kiepsko odtwarzają i

>nagrywają?

Istneje "zagrożenie", że w wielu 3-głowicowych deckach średniej klasy lub nienajwyższej, dla oszczędności zastotowano dwie głowice uniwersalne. W takimp przypadku, trzecią głowicę dodano tylko z myślą o możliwości podsłuchu nagrania "po taśmie". Przykładem takiego sprzętu jest magnetofon reporterski Sony TCM 5000 o wąskim paśmie przenoszenia (90 - 9000 Hz +/- 1,5 dB), który zaprojektowanao w zasadzie wyłącznie do zapisu głosu ludzkiego. Ma on właśnie trzy głowice.

Wiele dwugłowicowych wysokich modeli decków może być lepszych niż nienajdroższe modele trzygłowicowe.

Nie ma jednak niestety ścisłej reguły, która determinuje jakość odtwarzania/nagrywnia względem liczby głowic.

Pozdrawiam.

Wiem,że Hendrixa nagrywano na tym Sony nie zupełnie z jego akceptacją,co nie zmienia faktu,ze jakość tak wykonanych nagrań,była do przełknięcia,co dobrze swiadczy o tym sprzęcie.Czekam ,co Korwin o nim powie ,jak już bedzie mógł go osobiście przetestować.

• Redaktorzy

"Marku, Hendrix'a nagrał ktoś z publiczności, wykorzystując WM-D6C. Wielu innych artystów było także uwiecznianych w ten dający ciekawe efekty sposób, także prostszym i poźniejszym modelem WM-D3."

Ja używam WMD-6C do profesjonalnego zapisu sygnałów zwierząt. Polecił mi ten sprzęt dużo lat temu producent elektroniki i oprogramowania do pzretwarzania takich sygnałów, i nigdy się na nich nie zawiodłem. Nieststy, mimo konstrukcji typu radzieckiego, zaczęły mi padać. W tej chwili mam dwa półzdechłe, i planowaliśmy z Korwinem naprawić je korzystając z pomocy jego przyjaciela, i potem wspólnie używać. W tej chwili potrzebuję bardzo serwisówki do tego modelu, w pudle oczywiście nie było, no bo po co :-)

• Redaktorzy

Rewelacja, jeśli znajdziesz, będę wdzięczny szalenie, i zaraz będe mógł słać obie sztuki to do cudotwórcy. Swoją drogą, Uhera CR-240 też mam zadołowanego. I Akai...

(..)także prostszym i poźniejszym modelem WM-D3.(..)

Miałem WM-D3 ten malutki walkman ma brzmienie średniej klasy decka,oczywiscie mechanizm jest

mało praktyczny ale warto ,WM-D6C ma jeszcze Dolby C

"Nieststy, mimo konstrukcji typu radzieckiego, zaczęły mi padać"

Z ciekawości - a co się z nimi dzieje?

Elektronika czy mechanika?

Dziesiątkę lat w podobnych celach uzywałem DATa (żyje) obecnie twardodyskowych (jeden nie przezył kontaktu z synkiem...) ale co do Sony "Pro" przekonany jestem całkowicie i mie do wiary, ze cos z tym sprzętem moze szwankować:)

Pozdrawiam i takze czekam na Korwina :)

Witam wszystkich srana.

Cos nie tak chyba z serwerami na forum, "magnetofon" na drugiej stronie ....???

Niemożliwe, pare zdjęć na dzień dobry pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-14754-100002954 1210923748_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi