Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

co do Technicsa RS-TS555 to jakis czas temu pisalem wiele na jego temat nawet wklejalem zdjecia swojego modelu.Uwazam go za bardzo dobrego dwukaseciaka ,pogzebal kilka dobrych deckow.Bardzo przyzwoity jak na dwukaseciaka.Polecam naprawde. :)

pozdrawiam serdecznie Wojtek.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Ma ktoś chęć się pobawić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jeszcze wczoraj w nocy chciałem znaleźć tą yamahę KX-W952 i dopero dziś znalazłem ...

Ukryta Zawartość

Pamiętam, że owego czasu dobre wrażenie na mnie zrobiła ;)

Ukryta Zawartość

a tu inny deck wspominany przeze mnie CT-W 806DR - bardzo kontrowersyjny system "cyfrowej eliminacji szumów" wchodzący cygnał jest konwertowany do cyfrowego (20bit) by potem zrekonwertować go tuż przed zapisem do analowego. Miał też TDNS - obnizał szumy przy kopiowaniu z kasety na kasetę (noise suppressor). Pamiętam, że w Anglii prezentowany był w audiofilskich saloanach podłączony do systemów za ciężką kasę ... Sam miałem okację być na takim odłuchu ...

Rekomendowany przez What HiFi (chyba w roku 97???) ostatnie łabędzie spiewy innowacyjnosci w deckach kasetowych ...

Reakcje na niego były różne i bardzo dobre i takie sobie ... mnie się podobał :)

Wyobrażacie sobie

Wyobrażacie sobie system za ładnych parę tysięcy funtów i dwukasetowiec za 300 funtów obok no i te miny audiofilów .... bezcenne ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawiązując troszkę do postów z 17 i 18 stycznia dotyczących Soniaków i ich mechanizmów, mam pytanie o tego deck'a, który własnie wszedł na Allegro. Czy miał ktoś z nim do czynienia i co on sobą tak naprawdę reprentuje? Produkowany mniej więcej w tym samym czasie co TC-KA6ES, ale juz po wypasionych TC-K850 ES i 870ES, które nawet wizualnie sprawiają lepsze wrażenie. Jednak TC-K815S posiada podójny wałek, stabilizator kasety, silnik sterowany kwarcem. Nie miałem nigdy do czynienia z Soniakami z wyższej półki, a ten jest dość tani, jak na serię 800. Na czym firma mogła tam oszczędzić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>"Czy miał ktoś z nim do czynienia i co on sobą tak

>naprawdę reprentuje?

Nie daj się zwieść 8mce z przodu w nazwie tego modelu - to nie jest ta stara 8mka serii ES.

Mam w broszurce na rok 94 następującą kolejność: K909es, K808es, K815S

K909es jest wykonany i gra na poziomie 850/870/890es, więc analogicznie 808es to odpowiednik 750/770/790es, a 815S modeli 670/690.

>>"a tu inny deck wspominany przeze mnie CT-W 806DR - bardzo kontrowersyjny system "cyfrowej eliminacji szumów" wchodzący cygnał jest konwertowany do cyfrowego (20bit) by potem zrekonwertować go tuż przed zapisem do analowego"

Miałem z tej serii niższego CT-W606dr z tym samym systemem, dobrze go wspominam choć grał bez rewelacji, wolę jednak decki jednokasetowe

Do RADMAR'a:

Ukryta Zawartość

A na marginesie. Jak się ma ten klocek do KX-1200? Może sam się zastanowię, bo mnie ostatnio nosi po tym Allegro... (mam wolne) ;)

Ukryta Zawartość

Do kupienia magnetofon Nakamichi RX-505E z magicznym autoreversem!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Jest 990`tka do kupienia w kolorze czarnym z boczkami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

I możemy sobie dołożyć zdjęcie trzeciego, takiego samego toru ;) Tu chociaż głowica jest inna.

Deck jest piękny, chociaż wolałbym 970 ze względu na nieporównywalnie ładniejszą kieszeń.

Chłopaki powiedzcie mi na jakiej zasadzie działa autoreverse w decku 3 głowicowym?

Ukryta Zawartość

inna sprawa, że ładny deck ...

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

nikx, 21 Sty 2009, 19:37nikx, 21 Sty 2009, 19:37

Jak to na jakiej?

Głowica zespolona zapis/odczyt jest obrotowa. Do tego 2 glowice kasujące. W każdą stronę osobna.

Zwróćcie uwage na konstrukcję głowic. Paradoksalnie są to "quasi" uniwersalne głowice ;). Żartuję, ale jedna głowica ma tor odczytu dla strony A i jednocześnie tor zapisu dla strony B i odwrotnie. Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce, bo po pierwsze ciężko ustawić idealnie taki zespół głowic, a po drugie ich kształt jest typowy dla zwykłej podwójnej głowicy dla deck'a trzygłowicowego bez rewersu. Czyli w jedną strone prowadzenie taśmy optymalne, ale w drugą chyba nie za bardzo... (chodzi o kształt krzywizn wejścia i zejścia taśmy).

I na tym polegało moje pytanie - może już jestem stary ale nie pasuje mi ta głowica ... by się obracała ... pewno się mylę .... ale nigdy nie miałem 3głowicowca z autorewersem ... ;)

nikx, 21 Sty 2009, 19:37

>Chłopaki powiedzcie mi na jakiej zasadzie działa autoreverse w decku 3 głowicowym?

>

Ukryta Zawartość

>

>inna sprawa, że ładny deck ...

mam taki magnetofon, tylko chyba nieco bardziej sfatygowany. Ciekawa konstrukcja - w latach 80-tych kilka firm kombinowało z trzygłowicowymi deckami z autorewersem, np. Akai, JVC, Teac, Pioneer.

Ten Teac ma w zasadzie normalną dla większości magnetofonów głowicę kombinowaną, tzn. głowicę zapisującą i odczytującą w jednej obudowie - takie można znaleźć w 99% magnetofonów trzygłowicowych. Tyle, że tu jest ona w oprawie która pozwala na jej obrót o 180 stopni i pracę w drugim kierunku. Dla przeciwnych kierunków są dwie oddzielne głowice kasujące - takie rozwiązanie stosowane było wtedy powszechnie także w magnetofonach dwugłowicowych z autorewersem. Połączenie jednej małej głowicy uniwersalnej z kasującą w jednej obrotowej obudowie, typowe dla magnetofonów z autorewersem z lat 90-tych, rozpowszechniło się dopiero pod koniec lat 80-tych.

Ten Teac ma Quick Reverse - ma optyczny czujnik przezroczystej rozbiegówki. Jeśli z jakichś powodów nie zadziała on, uruchamia się zwykły autorewers działający na zatrzymanie talerzyka.

Magnetofon fajny, rozbudowany układ kalibracji (oddzielne regulatory dla prawego i lewego kanału i generatory tonów kalibracyjnych dla kalibracji poziomu i prądu podkładu, jakieś dwa układy wyszukiwania nagrań, działające w dość skomplikowany sposób, Dolby B, C, i dbx, i dość sprytny sposób wyszukiwania wartości szczytowej na CD (do ustawienia poziomu do nagrywania) nawet jeśli odtwarzacz CD nie ma funkcji Peak Search!

Była jeszcze niemal identyczna wersja tego magnetofonu, V970X, która zamiast autorewersu miała dwa wałki napędowe z zamkniętą pętlą - stąd trochę lepsze wartości nierównomierności przesuwu - ale pozbawiona była któregoś z układów wyszukiwania nagrań czy pustych miejsc...

Ogólnie rzecz biorąc - ciekawy magnetofon!

Ukryta Zawartość

Zaraz, zaraz. Coś tu nie pasuje. To po co na każdej głowicy dwa rzędy do nagrywania i odsłuchu? Jeśli się obraca, to wystarczy normalnie jeden rząd. MaciejLK, posiadasz dokładnie ten sam model? Bo analizując zdjęcie toru przesuwu nijak nie mogę zrozumieć, po co jest ten drugi rząd zapis-odczyt, skoro głowica się obraca. Moim zdaniem bez sensu...

Gość V-savage

(Konto usunięte)

tam nie ma 2 rzędów to tylko na zdjęciu się tak wydaje.

Na logiikę gdyby głowicę były nieobrotowe, to musiały by być uniwersalne. Bo w jedną stronę głowica byłaby odtwarzającą, a w drugą musiała by być nagrywającą . 1 głowica pełniła by podwójną rolę. paranoja:)

V-savage. Zrzuć sobie fotke i powiększ. Widac wyraźnie. Własnie dlatego, że nie musi sie obracać, są te dwa rzędy. Wkładasz kasetę i wałki decydują, w którą strone idzie taśma. Dwie głowice kasuje - w zalęzności od kierunku ruchu taśmy. A sama głowica ma dwa czoła. Jedno czoło ma szczelinę do odtwarzania strony A i zapisu strony B, a drugie odwrotnie. Czyli szczeliny nie są uniwerslane, każda odpowiada odpowiednio za zapis lub odczyt. W realu sprawdziłem na deck'u z reversem (mini wieża KENWOOD). Głowica uniwersalna, obrotowa i posiada tylko jedną szczelinę, a nie dwie, jak każda z głowic tego TAEC. Gdyby miała dwie, dla dwóch części taśmy, nie musiałaby sie obracać. Rozważam teoretycznie, bo nigdy tego typu (TEAC) rozwiąznia nie "dotykałem". Jak się mylę, to sorki... Bez urazy za to, co piszę. Może faktycznie ja dziś nie kontaktuję.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

ke_raj, 21 Sty 2009, 21:23

Powiększałem i nadal twierdzę że to złudzenie. Są tam chociażby 2 śruby do regulacji skosu, odpowiednio każda w jedną stronę.

A tak na logikę. Taśma kręci się w prawo:

czyli lewa glowica odpowiada za zapis, prawa za odczyt.

Taśma kręci się w lewo:

Prawa głowica zapis, lewa głowica odczyt.

Czy twierdzisz, że to możliwe żeby 1 głowica realizowała 2 czynności jednocześnie?

Jedna szczelina nagrywa a inna odtwarza?

Poza tym głowica ma prowadnicę tylko w jedną stronę.

Na tym zdjęciu z Allegro najwidoczniej doszło do takiego efektu optycznego. Chyba odbicia w odbiciu soczewki aparatu :-) Ale na zdjęciu do których link umieścił V-Savage wszystko widać wyraźnie.

Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, dwa zdjęcia głowic Teac'a R-919X. Na górnym zdjęciu głowice ustawione do pracy "w przód" (prowadnice są z prawej strony), a na dolnym zdjęciu - do pracy "wstecz" (prowadnice z lewej strony).

Te złudzenia na zdjęciu mogły wziąć się z odbić w lustrzanej powierzchni głowicy - na moich zdjęciach pięknie się w nich odbiła krateczka tworzywa gniazda kasety.

Ukryta Zawartość

post-16389-100006132 1232576015_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi