Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

tatapiotrka

Witam, od kilku dni mam Marantza SD535 i nie zdążyłem jeszcze go całkiem rozgryźć; czy potencjometr mix level służy do ustawienia poziomu nagrania z mikrofonu w stosunku do zachowanego nagrania na taśmie, np. nakładania głosu na istniejący już track ?

Nie znam tego deck'a, ale z opisu mix level wynika, że chodzi tu raczej o ustawienie wzajemnego poziomu dwóch źródeł nagrywania, czyli np. muzyki z CD i głosu z mikrofonu (takie karaoke). Gdyby chodziło o dogranie dźwięku, to nazywałoby się to raczej dubbing lub coś w tym rodzaju. W takim przypadku można by było dograć ścieżkę dźwiękową na już posiadany materiał.

Nie znam tego Marantza, ale kiedyś w recenzji innego modelu dwukasetowego Marantza wyczytałem, że gniazdo to miesza sygnał z mikrofonu z sygnałem z wejścia liniowego. Pisali, że przy nagrywaniu tylko z mikrofonu trzeba odciąć sygnał wejścia liniowego, a przy nagrywaniu z wejścia liniowego - sciszyć wejście mikrofonowe do zera (nawet przy odłączonym mikrofonie), bo nagra się szum wzmacniacza mikrofonowego.

Czyli jednym słowem mówiąc, można nakładać swój (lub czyjś)wokal na podkład muzyczny i wysłać do jednego z bardzo popularnych ostatnio programów z serii "Jak oni ..." Chyba spróbuję zostać gwiazdą polskiej estrady ;-))

Ale poszła za 73,-zł... A tu moje biedaczysko, chwilowo na segmencie pod sufitem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja za swojego Onkyo TA 2570 zapłaciłem kiedyś 120zł. Uważam, że jest to deck którego nie należy się pozbywać ! Można eksperymentować i kupować inne. Ale ten powinien być częścią stałego "menu" każdego magnetofoniarza :-)

Ja niewiele więcej i tylko pasek musiałem wymienić. W tej chwili to dla mnie deck sentymentalny. Z uwagi na jego stan, jakość wykonania i brzmienia oraz to, iż jest to mój pierwszy dual-capstan. Teraz będę szukał RS-B100, RS-B905, Pioneera 9** lub 9*. Sfera marzeń to ALPINE i ONKYO TA-2090.

Mare-41, coś w tym jest. Bo na nowiutkich BASF MAXIMA TPIV i TDK SA-XS góra jest naprawdę wyraźnie podciągnięta. Na wspomnianej wcześniej TDK MA 60 bez kalibracji gwizdki też mają co robić. Widocznie obecne taśmy na tyle pozwalają wyciągnąć wysokie tony, że kalibracja głupieje. To chyba dlatego na przybrudzonych głowicach kalibracja potrafiła wyciągnąć wysokie, a po wyczyszczeniu nie potrafi skalibrować. Muszę to sprawdzić na starych żelazówkach. Mam nawet czerwoną BASF LH, zobaczę, jak to wygląda.

Kasjel

"ke-raj"- Ten Onkyo to bardzo dobry deck. Kupując w.w decki, napewno uzyskasz inne brzmienie....ale czy lepsze ???

Nie zamierzam się pozbywać TA-2570! Tylko sprawdzić coś innego, może nawet Nakamichi, tyle tylko, że nie Dragona. O nim chyba wszyscy wiedzą wszystko, ale są inne, moim zdaniem ciekawsze, bo mało popularne modele. Poza tym AIWA AD3800H też nie gra tak, jak ONKYO, ale daje dużo radości swoim dźwiękiem, trochę innym niż źródłowy, lekko podbarwionym, ale cały czas ciekawym. No i sam jej wygląd. To jest to! ONKYO jest jak ordynator na oddziale, doświadczony, ze swoimi przyzwyczajeniami, ale stanowczy i konkretnie wyrażający swoje poglądy. AIWA jest jak student medycyny uczący się na nienajnowszym sprzęcie. Pełen werwy, chęci i ciekawych pomysłów, ale do ordynatora mu jeszcze daleko. Chyba mnie poniosło z tym porównaniem. Jeśli tak, to sorki, ale nie potrafię teraz tego inaczej wyrazić. Nie mam obecnie możliwości podpięcia dwóch decków pod jeden wzmacniacz - zbyt mały stolik - dlatego muszę zamieniać klocki miedzy sobą. Ale planuję, skrycie przed żoną (na razie ;)), coś w tym temacie zmienić.

Ke_raj.Jak szukałem coś o tej aiwie,to trafiłem na kilka zdjęć pokazujących ją w profesionalnym studiu nagrań.To raczej dobrze o niej świadczy.Zobacz,czy jak ci taśmy nie chce do końca skalibrowac jako Cr,to spróbuj jako FeCr.Trochę wtedy podbija wysokie,ale kalibrowała mi równiótko oba kanały.I jeszcze jedno.Zacznij kalibrację nie od początku kasety,tylko nieco przewiń.Początek taśmy ,może byc nieco uszkodzony i wtedy kalibracja jest nieprawidłowa.

Ten Onkyo to na pewno dobry i bardzo solidnie wykonany deck, gra na poziomie, ale jakoś mnie nie powalił. W konfrontacji z Akai GX-95mk2 i Sony TC-K700ES przegrał - może nie jakoś bardzo, ale jednak zagrał mniej ciekawie.

Marek-41. Chromówki są ok. Tylko metalowa TDK jest nie do skalibrowania. Kalibruję na środku, ale to i tak nówka! Raz testowana na ONKYO i nigdy nie nagrywana. Co do kalibracji, to spróbuj odtworzyć dźwięki kalibracji i zobacz, jak zachowują się wskaźniki. ;)

Basf LH też nieskalibrowany. Trzy lampki się świecą. Staje na "eq", ale na "ready" nie przełącza. Ale muszę przyznać, że taśma jest zmęczona..., choć wizualnie ok.

"dulon184" !!! No jak Boga kocham !!! Nie bądźmy dziwkami tego szpulowego interesu ! Zachowajmy twarz i honor !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ke_raj, 22 Mar 2009, 21:20

>Basf LH też nieskalibrowany. Trzy lampki się świecą. Staje na "eq", ale na "ready" nie przełącza.

>Ale muszę przyznać, że taśma jest zmęczona..., choć wizualnie ok.

To wcale nie znaczy, że jest zupełnie źle! Czytałem kiedyś opis procesu kalibracji w nowszych modelach AD-F770 i 990. Układ próbuje uzyskać możliwie najlepsze nastawy, i kiedy się to nie udaje, pozostaje przy najlepszych możliwych do uzyskania, choć nieoptymalnych. Sygnalizowane jest to właśnie niezapaleniem się wszystkich diod (niezapaleniem Ready). Nie oznacza to, że układ zupełnie dał za wygraną, tylko że robił co mógł, ustawił wartości graniczne, i lepiej już nie będzie.

W ten sposób Aiwa zapewni nagranie zbliżone do optymalnego - znacznie lepiej niż inne układy, które sygnalizują błąd i powracają do ustawień standardowych, wyjściowych.

Śliczny w swej prostocie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"dulon184"- komplet identycznych nab, był kiedyś za 150zł w opcji "Kup Teraz". Nikt nie kupił. Potem gość wystawił je za 130zł, i też nikt nie kupił. Proponowałem sprzedającemu 100zł, to nie chciał się zgodzić i nie sprzedał ich.Potem kupiłem oryginalne naby "Teac" z mechanizmem za 200zł razem z wysyłką, co przez wszystkich z tego forum zostało uznane za zbyt wysoką cenę.

Wnioski wyciągnij sam.....

Właściwie nie mam prawa się wtrącać, ale jeśli my sami będziemy windować ceny...to co będą robić handlarze z Allegro !

Kajsel - popieram - cena jest zdecydowanie za wysoka - zwlaszcza ta TAKIE NABy, dobre Sony sa tu:

Ukryta Zawartość

A jeszcze lepsze Akaje tu:

Ukryta Zawartość

I cena tez do przyjecia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Kasjel, 23 Mar 2009, 16:24.

Wszystko sie zgadza w tym co piszesz . Jednak zazwyczaj to nie my windujemy ceny . Kilkukrotnie oferowalem znajomum z forum rózne rzeczy za friko. A to że ktos poczuwal sie do jakiejś formy rekompensaty ?? to tylko bardzo dobrze świadczy o osobie. Nikt ze znajomuch nie stukal do mnie że jest zainteesowany ,więc?? Handel.ktos kupi -dobrze .

Nie kupi -tez dobrze.

Kajsel

Polecam ci wlasnie Akaje - sa z zaciskami na osi i moim zdaniem solidniej wykonane niz Revoxy. Czasem da sie upolowyc jeszcze taniej niz w linku, ktory podalem (choc i tu cena jest do przyjecia).

Jak jeszcze raz ktoś nazwie mnie Kajselem, to zabiorę swoje zabawki i przeprowadzę się do innej piaskownicy ! :-))

Te naby "Akai" bym kupił, ale nie mam jak za nie zapłacić. Ani konta, ani karty...eee!

Powiedzialbym: normalna. Sa jednak wyraznie tansze od Revoxow, a przynajmniej rownie dobre. Z drugiej strony Euro faktycznie mocno ostatio stoi:/

• Pokaż nowe odpowiedzi