Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Odebralem dzisiaj wlasnie Magnetofon Kenwood KX-4520 i powiem jedno.... jest SLICZNY!!!! Front wyglada poprostu rewelacyjnie, wszystko ze soba wspolgra, kieszen rewelacyjna (troszeczke krzywa, ale raczej do regulacji), wyswietlacz jest geenialny! Sporo informacji, ale podanych w tak prosty i zarazem piekny sposob, ze sie w calosci zakochalem, do pysznego obiadu dochodzi jeszcze deser, czyli pomaranczowe podswietlenie wewnatrz kieszeni, jest boskie!!!! Narazie zadnych minusow, oczywiscie trzeba od strony elektrycznej pogrzebac, ale to juz pozniej, jak zrobie reszte deckow! Ze wszystkich ten mi sie najbardziej podoba! Orginalnie nagrane kasety odtwarza mi z zachwianym balansem, ale pewnie zimne luty :) W porownaniu do Grundiga CT-905 lepsza podstawa basowa, jest zdecydowanie nizej, choc braknie szczegulow, ale dopiero jak bedziepo przegladze to dopiero bede wiedzial co i jak :) Narazie slucham Cher i nie moge oderwac sluchawek od glowy! Zamieszczam zdjecia :)

Odebralem tez od Pana Leszka K990ES, wiec bedzie sie dzialo, oj bedzie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-100008260 1239125151_thumb.jpg

post-15740-100008261 1239125151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

I piekny wyswietlacz!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Miałem wersję mkII tego pionka. Był w super stanie, tylko był pewien problem z samym sterowaniem.

Mianowicie, gdy chciałem otworzyć kieszeń to czasem włączało się przewijanie w tył lub w przód.

Już wtedy posiadałem kilka innych decków, więc mogłem robić porównania.

I powiem szczerze, że tak bezpostaciowo grającego decka jeszcze nie słyszałem. No chyba że Akai GX-F 80 którego sprzedałem. Wszyscy chyba chcielibyśmy, żeby deck grał podobnie jak lepszy szpulak.

Czyli ważna jest dynamika, nisko schodzące basy, przestrzeń i czysto brzmiące wysokie tony.

A z tego Pioneera ciężko było wycisnąć cokolwiek ! Potem kupiłem Onkyo TA 2570, więc miałem równocześnie te dwa decki. Oba podpięte do jednego wzmaka. No i musielibyście słyszeć tą różnicę !

Dosłownie niebo a ziemia ! Na korzyść oczywiście Onkyo TA 2570.....

Z resztą Aiwa AD-F 810 też przegrywa bardzo wyraźnie z Onkyo.

kurka wodna! .

nie wiem jak sie nagrywa na tym Pionierze 737.

Zazwyczja wciska sie play i rec i nagrywa . Tutaj to nie dziala .

Panowie!

Tłumaczyc po chłopsku.

yogi1, 7 Kwi 2009, 19:58.

fakt.

Kaseta miala wyłasmane okienka . Teraz dziala . Robie próbę nagrania z satelity na byle jakiej kasecie .

Po probie . Nie nagrywa jeden kanal .Z monitora lecą dobre 2 kanału a puścic po tasmie ,to jest tylko jeden kanal . kable zmienialem ,wtyki też . Nie ma jednego kanału .

Albo cosik robie żle.

Kolejne spostrzeżenia . kaseta gra na obu kanalach a jednego kanału nie ma na wzmaku .Wyswietlacz okazuje oba kanaly a na wzmaku jest tylko jeden . Zmiana wtyczek potwierdza że nie wychodzi sygnał z jednego kanału .

dulon184, 7 Kwi 2009, 20:48

>.Musze dodac .

> nagrana kaseta przez słuchawki daje oba kanały . nagrana ,ale nie na tym klocku . nagrana na tym

>daje tylko jeden kanal .

Obstawiam, że są to zimne luty na gniazdach chinch. Trzeba przelutować te płaskie luty. POZDRAWIAM:)

RAF, 7 Kwi 2009, 21:00

jednak inna kaseta daje oba kanaly ,czyli to raczej nie zimne luty na Czinczach .Może faktycznie to kabelek przy glowicy nagrywajacej.Nie jednego kanalu dopiero gdy sygnał idzie praz glowice nagrywajaca

Mialem okazje kupic takie cudo za 80 zl (uszkodzony) - nie skorzystalem i teraz zaluje... :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Który kasetowiec wg was ma najbardziej "analogowy" dźwięk ? Czyli ciepły, z wyraźnymi ale nie metalicznymi sopranami i głębokimi, niskimi basami. Chodzi o nagrywanie i odtwarzanie oczywiście.

1) AKAI GX95MKII

2) Technics RS-B965

3) PIONEER CT-737 MARK II

4) Technics RS-B765 PXS cap

Wojtek

Wojtek

Panowie, bez ... (pisanek)

Ktoś próbuje wypchać na rynek chyba niepełnowartościowy sprzęt.

Głowice PPR posiadają precyzyjnie naniesione niebieskie paski.

A nie takie ścierwo malowane lakierem do paznokci Inglot za 11 pln.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wogole ta glowica zjechana, nie jestem ekspertem a wiem, ze juz swoje pograla chyba.... Naniesienie lakierem jest juz pomijane przezemnie, bo to golym okiem widac.....

"Fliwoj", najbardziej zbliżony będzie chyba faktycznie GX-95. Technicsy RS-B965 i 765 nie dadzą Ci odczucia analogu. Wręcz przeciwnie. Dźwiękowo sa bardzo dobre, to nie ulega wątpliwości, jednak jest to seria, która została już dość znacznie "ucfrowiona" jak ja to nazywam i dźwięk jaki oferują te modele jest na mój gust zbyt mocno zbliżony do dźwięku CD. Jeśli chcieć by odczuć "analog" u Technicsa to propnuję wcześniejsze serie (np. RS-B905, 705).

"Analogowego" brzmienia to ja bym szukał w starszych konstrukcjach. Te z początku lat 90-tych grają dość "nowocześnie", trochę tego analogowego ciepła już uleciało. Dlatego cofnąłbym się raczej do magnetofonów w rodzaju Sony TC-K700ES, tam jest analogowa magia na całego.

Lat temu.. hmm.. jakieś 15 może 17 jednym z elementów mojej "wieży" był Kenwood KX-660HXPro. Ależ to była na "tamte" czasy maszyna!! Pamiętam, że wówczas prowadziliśmy z kolegą radiowęzeł w szkole, no a kogo było wówczas stać (będąc uczniakiem) na ciągłe kupowanie kaset na bazarze.. Więc podłączaliśmy mojego Kenwooda do tunera satelity (Amstrada chyba) i poświęcało się raz na miesiąc jeden dzień na wagary i pół dnia nagrywało się najlepsze ówczesne kawałki z MTV lub Vivy (już chyba wtedy była, nie pamiętam dokładnie). Oczywiście, żeby to wyglądało profesjonalnie, to z chwilą rozpoczynania utworów potencjometrem REC LEVEL podjeżdżało się do połowy skali, a kiedy pojawiały się napisy na końcu utworu to się wyciszało..

Piękne czasy były :)

Mój Kenwood wyglądał jak ten... jakbym go dzisiaj miał :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Szkoda, pozbyłem sie takiego za grosze (50 euro ) :

SONY TC-K808ES (czarny z drewnianymi wstawkami)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

>Głowice PPR posiadają precyzyjnie naniesione niebieskie paski.

>A nie takie ścierwo malowane lakierem do paznokci Inglot za 11 pln.

ale my dobrze wiemy jak powinny wyglądać te kwadraciki, chyba tylko ślepy by nie zauważył że z głowicą jest coś nie tak.

Generalnie wszystkie magnetofony tego sprzedawcy są mocno podejrzane, spójrzcie na te laki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Szkoda że koledzy zauważyli tak pózno że w tych magnetofonach grzebany jest tor przesuwu taśmy i że w kiepskim stanie są głowice ale z drugiej strony zrobione sa dokładne zdjęcia i licytujący widzi co kupuje.....

To, że jest grzebane, nie musi oznaczać, że jest źle. Może grzebał fachowiec i skorygował błędne ustawienia, a potem zalał lakierem. Dziwi mnie tylko ta głowica z niebieskimi kropkami.

• Pokaż nowe odpowiedzi