Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Można kombinerkami, bo część udało mi się odkręcić, ale są też takie w miejscach gdzie kombinerki nie wsadzę, a one właśnie mocują mechanizm do obudowy. Na razie zdjąłem płytę czołową i wymieniłem głowicę. Jak już odkręcę mechanizm to wymiana pasków i coś muszę zrobić z przewijaniem wstecz bo nie działa. W przód przewija.

Najpierw należy kupić Aerozol Gerda do udrażniania zamków i wkładek i ich konserwacji, a potem w sklepie z częściami radio/tv kupić komplet miniaturowych kluczy nasadowych [inaczej po "polsku" nazywanych sztorcowymi] montuje je się na [sześciokątnym] pręcie z rączką jak w wkrętaku. A jeżeli koniecznie chcesz zmasakrować łby śrub ale jednak je wykręcić to do tego celu nie używa się płaskoszczypów tylko tak zwanych ucinaków czołowych [o ile ich szczęki tam się zmieszczą i o ile ich obrót będzie możliwy.

Dobranoc

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Dulon, jak już zdecyduję się wymienić rolkę i nie znajdę nic w jedynym sklepiku w Zielonej Górze to na pewno skorzystam z twojej oferty.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 10 Gru 2009, 14:48

>Witam, mam problem z gumowym wałkiem dociskowym w Kenwoodzie. Guma już stwardniała i to może być

>przyczyną złego prowadzenia taśmy. Może ktoś poradzić jakim środkiem konserwować gumę ? Wiem, że to

>może pomóc bo przy okazji można ją trochę zmiękczyć i wiem, że było już o tym na forum ale nic nie

>mogę znaleźć.

>Wojtek

W sklepach motoryzacyjnych sa do kupienia preparaty do konserwacji uszczelek drzwiowych w samochodach. Maja one za zadanie konserwowac i uelastyczniac gume. Sam mam zamiary wyprobowac taki preparat na rolkach dociskowych.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Marek-41

Dzięki, chodzi mi konkretnie o model marantza sd-60 z 1989r. Kupiłem go w stanie jak nowy- głowica idealna,jednak chciałbym kupić jedną na zapas ponieważ planuje kupic drugi taki model na części i licze się z tym, iż głowica nie będzie wyglądała tam jak w moim... A tak w ogóle to witam w klubie kaseciaków. Ten Marantz to naprawde niedoceniana maszyna -10 kg wagi-wczoraj kolega przytachał swojego akaia 75. Klasa decków ta sama jesli chodzi o jakośc dzwięku z tym, że marantz nagrywa bardziej analogowo i z "mięsem". Po prostu brzmi mniej "technicznie".

Też się tego obawiam dlatego szukam oryginalnych środków do konserwacji rolek magnetofonów i magnetowidów ale nic w sieci nie mogę znaleźć.

Wojtek

Wojtek

A ja się zastanawiam, dlaczego w moim RS-BX501 (z drugiej niemieckiej ręki) oba wałki przesuwu nieco różnią się średnicą. Przecież to nie Dual Capstan, a tylko Auto Reverse. Części raczej oryginalne, bo przy takim luzie na łożysku wałka, nierównomierność przesuwu byłaby słyszalna.

Być może, do decków z reversem firmy dają taki sam zestaw kół zamachowych i wałków przesuwu, jak w modelach z Dual Capstanem (Technics miał takie w ogóle?).

"jak w modelach z Dual Capstanem (Technics miał takie w ogóle?)"

Oczywiście że miał i to "od zawsze" wspomnę tylko te nowsze, RS-B100, RS-B965, RS-BX828.

Może pewną odpowiedzią na pytanie będzie fakt że Technics np. w modelu RS-BX828 czyli klasyczny Dual Capstan DD, w serwisówce do tego decka mechanizm określa jako "RS-TR555 Mechanism Series (AR350). Przypomnę że RS-TR555 to dwukasetowy deck z autoreversem, swoją drogą całkiem fajny.

Pewnie w wielu modelach stosowali różne wariacje tego samego mechnizmu. A w ostatnich seriach na pewno oszczędzali i maksymalnie wykorzystywali co się dało bez zmian.

Mechanizmy w jednokasetowym AZ6 i w dwukasetowym RS-TR474 są niemal identyczne, a w każdym razie oparte o te same elementy zasadnicze; praktycznie różnią się tym, że mechanizm w AZ6 jest jednowałkowy i ma stałe głowice, a mechanizm w TR474 ma autorewers, a więc dwa wałki i koła zamachowe, odpowiednio do tego przepleciony dłuższy pasek napędowy, i obrotową głowicę. Podstawowe elementy mechanizmu są jednak takie same. A mechanizm w TR979 jest bardziej wyrafinowaną wersją tego z TR474, i dzieli z nim mnóstwo wspólnych elementów.

Nie zdziwię się więc, jeśli okaże się, że TR555 i BX808/828 też miały mechanizmy wykorzystujące wspólne elementy. Poza tym dwuwałkowy mechanizm BX808/828 jest bardzo podobny do jednowałkowego w BX707/727.

Ale tak robiło wielu producentów. Przez całe lata 80-te firma Sankyo produkowała mechanizm, stosowany w wielu magnetofonach Kenwood, Onkyo i Nakamichi. Mechanizm miał wersję jedno- bądź dwuwałkową, a główny silnik napędowy mógł być zwykły albo DD - to dawało cztery możliwe kombinacje. Oczywiście mechanizmy z różnych magnetofonów różniły się szczegółami, np. innym mocowaniem w magnetofonie, innym mechanizmem kieszeni, automatycznym przełącznikiem typu taśmy (bądź jego brakiem), czujnikiem włożenia kasety, podświetleniem kasety, licznikiem - elektronicznym bądź mechanicznym, itd. - ale były to w pewnym sensie elementy "wtórne" i "zewnętrzne", a zasadnicze elementy mechanizmu były takie same.

Znalazłem dzisiaj troszkę czasu i pobawiłem się CT-757 i TA-2570. No i co mnie zastanowiło:

- Pioneer nagrywa naprawdę wiernie, ale przy kalibracji bardzo dobrych kaset (dobre chromy i metale SONY, BASF i TDK) brakuje zakresu prądu podkładu. Ustawiony jest na maksa, ale i tak jest o jedną kreskę za mały, czyli lekkie podbicie wysokich, choć jak wiadomo najmniejsze zniekształcenia. Poziom zapisu reguluje dobrze. Przyzwoicie, ale nie do końca zadowalająco odtwarza obce kasety z Dolby, szczególnie C. Własne nagrania jak najbardziej ok.

- Onkyo kalibruje świetnie, choć automat czasem dyskretnie zawyża prąd podkładu, co objawia się na niektórych kasetach minimalnym przycięciem wysokich, ale za to zbudowana aura przestrzenności to wszystko rekompensuje. Obce kasety - każde i nieważne w jakim Dolby nagrane. Za to kasety nagrane na CT-757 brzmią bardzo "szorstko" w zakresie wysokich tonów. Nie ma żadnych objawów tłumienia sopranów, tylko ich brzmienie jest zbyt natarczywe. I teraz nie wiem, czy przypadkiem CT-757 nie ma jakiegoś problemu z odtwarzaniem, tzn. czy ten wysoki prąd podkładu nie wynika z próby skompensowania złego odtwarzania przez głowicę odczytującą przy kalibracji. To tłumaczyłoby, wbrew wielu opiniom na forum, nie najlepszy odczyt obcych kaset na Pionku. Dodaję, że bez włączonego Dolby, obce kasety, w tym również te z Onkyo, brzmią naprawdę dobrze. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie w tym temacie, to proszę o poradę.

Na marginesie - oba magnetofony są w naprawdę bardzo dobrym stanie technicznym (jeśli chodzi o tor sygnałowy - bo w Pionku zaczyna głośniej pracować silnik - usterka znana i nie sądzę, by miała wpływ na dźwięk). ;)

Po czym poznac czy silniczek jest na prąd staly czy zmienny?.

W JVC -Kd A 5 siniczek wolno kreci . ,regulacja z tyłu silniczka nie reaguje . czy trzeba go wymienic ?

Kurcze, chyba się zagalopowałem z tą kompensacją wysokich. Bo gdyby głowica odtwarzająca tłumiła soprany, to nagrywająca musiałaby ich dostarczyć więcej, czyli kalibracja zmniejszałaby prąd podkładu. Mam już mętlik w głowie. :D

Gość V-savage

(Konto usunięte)

dulon184, 12 Gru 2009, 18:12

Wziąc miernik takie prosty najzwyklejszy. I zmierzyć napiecię na kablach dochodzących do silnika czy jest AC czy DC i wartość zmierzyć.

No Panowie. Tylko patrzeć i się uczyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak ktoś ma taki sprzęt, to chyba niewiele starszych deck'ów mógłby wyregulować. :))) Dlaczego? Bo wszystkie nieprawidłowości miałby wykazane jak na dłoni. ;) Nie dziwię się teraz legendzie tej firmy. Elektronika, a szczególnie mechanizmy musiały być wręcz perfekcyjne, aby pozytywnie przejść taką weryfikację. ;)

Powrot do przeszlosci:

Alpine AL 55

Ukryta Zawartość

post-16802-100007991 1260728057_thumb.jpg

post-16802-100007992 1260728057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Próba weryfikacji nagrań z CT-757 przyniosła taki efekt, że potrzebna mi serwisówka. Wrzuciłem kasetę z 757 do AIWY AD-F660 i efekt podobny do tego, co w Onkyo. Na marginesie - AD-F660 i TA-2570 - najlepsze Dolby, z jakim miałem do czynienia. Nie wybrzydzają praktycznie wcale i to niezależnie od tego czy B, czy C. Szum znika, a efektu ucinania wysokich czy pompowania dźwięku nie słychać. Po TA-2570 można się było tego spodziewać, ale 660-ka to dla mnie prawdziwie pozytywne zaskoczenie w tym względzie.

Czarne i brązowe:

C2 (ADS-Braun) M65 (Technics)

Ukryta Zawartość

post-16802-100007959 1260765509_thumb.jpg

post-16802-100007960 1260765509_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi