Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

może teraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23574-100005703 1263070440_thumb.jpg

post-23574-100005704 1263070440_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i może jeszcze to

Ukryta Zawartość

post-23574-100005700 1263070569_thumb.jpg

post-23574-100005701 1263070569_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie patrzę na te rozbierane zdjęcia i myślę sobie.....

- czy uważacie, że taka niska głowica typu "walkman" może być równie dobra jak duża ?

- czy napęd, idler itp. jest lepszy, gdy jest oparty na kołach zębatych czy ciernych ?

- jakie rolki przesuwu taśmy są lepsze...większej czy mniejszej średnicy ? Bo jeśli większej, to dlaczego zastosowano takie malutkie w np. Revoxie B 710 lub Optonice RT 7100 ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>- czy uważacie, że taka niska głowica typu "walkman" może być równie dobra jak duża ?

Może, ale ja nie mam do takich głowic zaufania. Wyglądają tandetnie.

>- czy napęd, idler itp. jest lepszy, gdy jest oparty na kołach zębatych czy ciernych ?

To zależy. IMHO, lepszy idler z gumową bieżnią, nić kółka zębate z tworzywa "parciejącego" z biegiem czasu.

>- jakie rolki przesuwu taśmy są lepsze...większej czy mniejszej średnicy ? Bo jeśli większej, to

>dlaczego zastosowano takie malutkie w np. Revoxie B 710 lub Optonice RT 7100 ?

Lepsze większe i standardowe, bo łatwiej jest znaleźć zamiennik. Dlaczego takie małe zastosowano? Trzeba zapytać producenta. Może takie pasowały gabarytowo do koncepcji mechaniki w w/w magnetofonach?

GM

W moim Technicsie RS-B 605 już zdzieram drugą głowice Alps {oryginalną w odróżnieniu od tych podróbek, które się ostatnio pojawiły).Tak więc nie ma problemu , aby tam wstawić zamiennik normalnych rozmiarów.Mechanika się sprawdza, ponieważ sprzęt mimo 20 lat użytkowania nie przejawia żadnych oznak zmęczenia.Rolka wygląda ciągle jak nowa i przewija jak burza w obydwóch kierunkach.Nie mam żadnych z nim problemów.

Kasjel, 10 Sty 2010, 10:27

Takie niskie głowice też nie budzą mojego zaufania, bo kojarzą się z walkmanami, ale trzebaby się zastanowić, jakie są praktyczne techniczne konsekwencje takiego zmniejszenia wymiarów głowicy - np. zmiejszenie jej rdzenia czy skrócenie uzwojeń? Niestety, nie jestem fachowcem i nie wiem, jak to się może przekładać na pracę głowicy.

Na początku lat 80-tych stosowano raczej przekładnie cierne, potem stopniowo większość producentów przeszła na zębate (choć oczywiście nie wszyscy). Przekładnia cierna jest na pewno cichsza, ale też ma skłonność do ślizgania się. Np. mechanizmy Sankyo, stosowane w magnetofonach Kenwood, Onkyo i Nakamichi, miały początkowo przekładnie cierne, a później zębate - serwisy Nakamichi nawet wykonywały przeróbki starych na nowe, bo były zawodne.

Z kolei przekładnie zębate są głośniejsze i istnieje ryzyko wyłamania zębów, np. wskutek starzenia się.

Małe rolki znów przywodzą na myśl walkmany... na pewno taka mała rolka będzie się szybciej obracać niż duża, więc jakieś jej nierówności mogą się przełożyć na zakłócenia dźwięku o wyższej częstotliwości niż w przypadku rolki dużej - ale też to tylko takie moje teoretyzowanie. Być może użycie małych rolek wynika, jak to zauważył przedmówca, z budowy mechanizmu, gdzie nie było po prostu miejsca na duże.

Te oryginalne głowice Alps wcale nie są takie twarde. Chyba nic nie może się równać z głowicami "Ferrite&Ferrite" Sony. Akai GX też są twarde, ale w GX 75 i 95 z kolei lubią się rozlatywać :-((

Kasjel, 9 Sty 2010, 18:07

>Totalna cisza panuje w tym wątku. Czasem zastanawiam się, jaka najczęściej jest przyczyna takich

>dłuższych przerw ? Czy taki wpływ ma na nas kiepska pogoda, brak czasu, czy problemy inne np.

>finansowe ? To ciekawe, że czasem poprostu się nie chce.....

Myślę, że to wszystko po trochu...

Ale przede wszystkim, teraz jest taka pora, że wszyscy powinniśmy raczej zapaść w sen zimowy i hibernować, a nie udzielać się aktywnie we wszelkich aspektach życia! ;-)

Kasjel, 10 Sty 2010, 12:46

Na szczęście moje GX jeszcze się nie rozleciały.Alpsy w porównaniu z tymi stosowanymi oryginalnie w Technicsie są bardzo twarde...

Pewnie najlepszym rozwiązaniem są osobne silniki dla lewej i prawej szpulki, oraz silnik główny....albo dwa. Przekładnie cierne były by super, gdyby zawsze stosowano wysokiej jakości gumę na oponki. Revox B 710 był produkowany w dówch wersjach MkI i MkII. Mój egzemplarz jest właśnie z małymi rolkami. W MkII były one ogromne. Naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego zastosowano takie małe roleczki w magnetofonie który ma np. referencyjny mechanizm oparty na silnikach halotronowych.

Kasjel, 10 Sty 2010, 12:58

>Paul67- w moim Akai GX 95 głowica też wygląda super. Ale widzieliśmy wszyscy zdjęcia wykonane przez

>Mulsa i czytaliśmy o przypadkach V Savage.

Przyznam Ci się szczerze,że wolę takich zdjęć nawet nie oglądać...

Kiedyś przeczytałem na jednym z forów deckowych wypowiedź całkiem sporego posiadacza decków ... że może Pioneer 9191 nie jest ideałem, ale każdy poważny kolekcjoner decków powinien go mieć u siebie na półce. To taka jazda obowiązkowa ...

cena za ten SELECTOR SONY SB-V3000 to przegięcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przegrałem aukcję z "Optonicą RT 9100". Przegrałem również aukcję z tym olbrzymim Teac,iem.

Dlatego postanowiłem, że Pioneer CT-F 9191 będzie mój !!! Pamiętam, że kiedyś dawno był taki na Allegro za 90zł i nie kupiłem. Ale ten jest w super stanie wizualnym ! A to dla mnie jest bardzo ważne. Teraz muszę co nieco sprzedać. I zacznę polowanie na dwuślada 10,5 cala i 38cm/s.

Kasjel, 10 Sty 2010, 12:46

>Chyba nic nie może się równać z głowicami

>"Ferrite&Ferrite" Sony. Akai GX też są twarde, ale w GX 75 i 95 z kolei lubią się rozlatywać :-((

Fakt, że głowice F&F są chyba "niezniszczalne", jestem pełen podziwu. Potem zresztą były równie trwałe Sendust & Ferrite. Ciężko zrozumieć, dlaczego Sony zastąpiło je potem głowicami Laser Amorphus, które w latach 80-tych były wręcz absurdalnie mało trwałe.

Coś mi się obiło o uszy, że głowice F&F nie bardzo się nadawały do taśm metalowych i dlatego Sony kombinowało. Jak ktoś coś wie więcej to proszę o uzupełnienie albo sprostowanie.

Natomiast co do głowic GX - "rozpadnięte" widziałem tylko w magnetofonach w wersji mk2, więc jest prawdopodobne, że te starsze były solidniejsze. Ale nie jest to jakiś dramatyczny problem, większość jest jednak w porządku. No i sama twardość - mimo, że da się je zetrzeć, to jednak jest to praktycznie tylko teoria. W praktyce trzeba by było chyba katować magnetofon 24 h na dobę ;)

Miałem Akai GX-F80 z głowicami GX. Jest to deck z 80-tego roku, a ta głowica wyglądała jak nówka !

W moim jeszcze starszym Akai GXC 750D z 78r głowica GX też jest nietknięta. Tak więc te głowice również należy chwalić za trwałość. Jeśli chodzi o głowice "Ferrite&Ferrite" Sony, to akurat nie ma to znaczenia w szpulowcach, że nie nadają się dla taśm "METAL". A co do kaseciaków, to zawsze przecież można nagrać taśmę metal na innym decku. A na starym Sony z głowicami ferrite&ferrite tylko odtwarzać. Tak ogólnie, to jestem bardzo zadowolony z tego patentu Sony. Nie dość, że są takie trwałe, to jeszcze pięknie wyglądają !

rafal996, 13 Sty 2010, 17:38

>Coś mi się obiło o uszy, że głowice F&F nie bardzo się nadawały do taśm metalowych i dlatego Sony

>kombinowało. Jak ktoś coś wie więcej to proszę o uzupełnienie albo sprostowanie.

Tak, głowice ferrytowe mają niezrównaną twardość, a zatem i trwałość, lepszą od Sendust i oczywiście od Hard-Permalloy (a amorficzne są gdzieś między nimi), ale pozostałymi parametrami, elektromagnetycznymi (przenikalnością magnetyczną, koercją, maksymalną gęstością strumienia) niestety ustępują zarówno Sendustowi jak i Hard-Permalloy - dlatego też praktycznie przestano je stosować z chwilą rozpowszechnienia się taśm metalowych.

Mam takie porównanie z prospektu JVC z 81 roku - niestety, tylko kiepski skan, i jeszcze bez amorficznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem nieźle walnięty na punkcie starych decków, ale takiej kasy bym nie dał ! Chociaż magnetofon jest zacny...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to już wolałbym tego eumiga ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ten powyżej akurat jest za wielką wodą ale na tej jest do naprawy i w zasięgu poczty lodowej :)

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

a tu 900etka i 1000 obok siebie ...

jeżeli nie znacie to polecam tą rosyjską stronkę - miło się grzebie - a zdjęcie "audiofili" na stronie głównej Bezcenne! ;)

Ukryta Zawartość

i z tej samej strony link do różniastych decków ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) measurements/shop/s-deck.html

post-4300-100005341 1263498888_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten za wielką wodą, tez jest do naprawy, bo sprzedawca nie gwarantuje ze dziala, co prawda porownuje go do Nakamichi z wygladu wskaznikow, ale to wszystko.

Moje pytanie - czy ktos z was mial to w rekach? Przypomina mi Tandberga

Na marginesie, to jest powazna choroba, co na temat K-1000?

Pozdrowienia w Nowym Roku!

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi