Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

CT-F 9191 ma ciekawą rzecz z niemalże brakiem szumów z tasmy, jak wiekszosc Pioneer'ow z tego okresu.

mojego wymienilem na CT-F 1000, poczym pozbylem sie na rzecz kilku JVC's.

Obecna choroba, to Alpine/Alpage.

Wojtek

Polski epizod Eumiga FL1000 jest dość dobrze opisany tutaj, jeśli ktoś jeszcze tego nie znał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

cd.. powazna choroba:

ostatnio coraz bardziej pociagaja mnie takie zabytki (co ciekawe, to gra bez specjalnych napraw, nowych paskow)

SONY TC-118SD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moj Sony TC-K 555, podoba mi sie za symetrie...

Ukryta Zawartość

post-16802-100005304 1263535349_thumb.jpg

post-16802-100005305 1263535349_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony TC-K555

Ukryta Zawartość

post-16802-100005301 1263535650_thumb.jpg

post-16802-100005302 1263535650_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych co na start; zupelnie dobrze zachowuja sie tanie Technics'y, po tylu latach chodza niezle...

Ukryta Zawartość

post-16802-100005298 1263537549_thumb.jpg

post-16802-100005299 1263537549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

M-8,

plyn do mycia glowic, moze byc pakowany roznie....

Ukryta Zawartość

post-16802-100005295 1263537985_thumb.jpg

post-16802-100005296 1263537985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojteks, 15 Sty 2010, 07:02

>moj Sony TC-K 555, podoba mi sie za symetrie...

Co masz na myśli mówiąc o symetrii?

Ciekawa wersja tego Sony, wydaje mi się że takiej nie widziałem. Niebieskie przyciski licznika, opisy przycisków Dolby na czerwono, znaczek It's a Sony taki pomarańczowy, ciekawe.

rafal996, 15 Sty 2010, 08:45

>wojteks, 15 Sty 2010, 07:02

>

>>moj Sony TC-K 555, podoba mi sie za symetrie...

>

>Co masz na myśli mówiąc o symetrii?

Nic szczegolnego, poprostu jest taki od linijki...bez bajerow, chociaz lubie jak kaseciak przynajmniej wyszukuje nagrania, jak moj ulubiony KD-A55

Forecast88, 15 Sty 2010, 06:31

>Polski epizod Eumiga FL1000 jest dość dobrze opisany tutaj, jeśli ktoś jeszcze tego nie znał:

>

Ukryta Zawartość

Szkoda, ze komuna zmarnowala nam tyle czasu, swietnych pomyslow i genialnych ludzi...

Ukryta Zawartość

Dziś dostałem przesyłkę z Pioneerem CT-F 9191. Po spryskaniu kontaktem wszystkich przełączników, a przede wszystkim zapis/odczyt magnetofon działa jak nowy ! Głowica ferrytowa absolutnie nieruszana i w idealnym stanie. Tak w ogóle to jestem w szoku ! Deck pochodzi z 76r, a wygląda jak zdjęty z półki sklepowej. Mam te same odczucia, co po kupnie Uhera Royal de Luxe. Zupełnie jak bym cofnął się w czasie ! Ten specyficzny zapach, to pewnie dzięki licznym elementom drewnianym. Jedynym mankamentem jest nieoryginalna nakładka na gałkę potencjometra MIC/DIN.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel - witaj w Klubie 9191 ;)

Wrzucam jeszcze mojego - będzie im razem raźniej ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie z tego okresu magnetofony, podobają mi się najbardziej ! Modele które posiadam, takie jak Hitachi D3300 M, Optonica RT 7100, Alpine AL 80 są już dla mnie jak gdyby zbyt współczesne. Pięknie grają, ale pozbawione .....duszy (?). Obcowanie z takim sprzętem jak Pioneer CT-F9191 to prawdziwe "dotykanie historii". Zastanawiam się, w którym mniej więcej roku nastąpiło swoiste przejście z jednej do drugiej ery w elektronice. Bo przecież magnetofony takie jak Sony TC 209SD lub Pioneer CT-F9191, a takie jak Hitachi D 3300M dzieli okres tylko czterech lat. A na pierwszy rzut oka widać, że to dwie zupełnie inne bajki. Z moich obserwacji wynika, że był to rok 1978. I było to ściśle związane z pojawieniem się układów scalonych w elektronice powszechnego użytku. A jak wy myślicie ?

Odtwarzam sobie teraz "Ricochet" Tangerine Dream na tym Pionku. Poprzez ampli z tego samego roku Sony STR 6800SD. I kurde....znowu się wzruszam jak stara baba :-))

Wkleję jeszcze parę zdjęć, bo sprzedający zrobił naprawdę dobre !

Ukryta Zawartość

post-7746-100005206 1263587970_thumb.jpg

post-7746-100005207 1263587970_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze dwa....

Ukryta Zawartość

post-7746-100005204 1263588075_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 15 Sty 2010, 18:50

>Właśnie z tego okresu magnetofony, podobają mi się najbardziej ! (...)

>Zastanawiam się, w którym mniej więcej roku nastąpiło swoiste przejście z

>jednej do drugiej ery w elektronice. (...) Z moich obserwacji wynika,

>że był to rok 1978. I było to ściśle związane z pojawieniem się

>układów scalonych w elektronice powszechnego użytku. A jak wy myślicie ?

Myślę, że na przełomie lat 70-tych i 80-tych dokonało się w krótkim czasie, niemal jednocześnie, dużo zmian w magnetofonach kasetowych, i one właśnie bardzo przeobraziły magnetofon jako całość:

- pojawienie się nowych nośników, głównie metalowych

- nowe taśmy wymusiły pojawienie się zupełnie nowych głowic

- bałagan jaki panował wśród nośników pod koniec lat 70-tych wymusił stosowanie (w lepszych magnetofonach) układów kalibracji. Postępy w elektronice umożliwiły nawet zbudowanie układów autokalibracji.

- konwencja IEC w Pradze w 81 roku uporządkowała parametry taśm i wprowadziła taśmy odniesienia IEC. Co ciekawe, od tego momentu jakby nieco zmniejszyła się liczba magnetofonów wyposażonych w jakąś tam kalibrację - widocznie producenci wierzyli w ujednolicenie parametrów wg IEC. Moda na kalibrację powróciła dopiero pod koniec lat 80-tych i na początku 90-tych.

- postępy w elektronice umożliwiły wprowadzenie wielu zmian, głównie w zakresie obsługi magnetofonu:

- rozpowszechniły się inne poza Dolby B (i skuteczniejsze) układy redukcji szumu, zwłaszcza Dolby C stało się standardowym wyposażeniem

- elektronicznie sterowane mechanizmy, najczęściej 2-3-silnikowe, wyparły jednosilnikowe mechanizmy sterowane mechanicznie i serwomechanicznie. Dość powszechny stał się napęd DD.

- leniwe mierniki wskaźnikowe VU zostały zastąpione diodowymi bądź fluorescencyjnymi miernikami wartości szczytowej (Peak)

- zaczęły rozpowszechniać się elektroniczne liczniki taśmy, także czasowe, wyposażone w pamięci itp.

- gdy ustaliło się ostatecznie "kodowanie" typów kaset otworami w grzbiecie, i zniknęły taśmy FeCr, standardem stały się automatyczne przełączniki typu taśmy

- rozpowszechniły się i stały niemal standardowym wyposażeniem układy wyszukiwania nagrań

I wszystko to dokonało się na przestrzeni faktycznie około 4 lat! Przez ten czas magnetofon ("wieżowy") bardzo się zmienił. Magnetofon z 83 roku w zasadzie mógł mieć już "wszystko" i pod względem poziomu wyposażenia, funkcji, itp. już w gruncie rzeczy niewiele różni się od podobnego modelu z 93 roku... Dlatego uważam, że magnetofony w zasadzie "dojrzały" ok. 83-84 roku i od owego czasu nie było już żadnych gruntownych zmian czy wielkich postępów.

MaciejLK - piszesz o okresie w którym magnetofony już "dojrzały", i po którym niewiele się już zmieniło. Ale mi jednak chodzi o wcześniejszy moment.....np. ten w którym "Dolby System" został zamknięty w układzie scalonym. Kiedy magnetofony znacząco straciły na wadze i na jakości wykonania.

Nawet nie wiem jak to opisać. No np. pojawienie się górnych pokryw z cieńkiej blachy, plastikowych przycisków itp. Według moich obserwacji wynika że wszystkie magnetofony do 78r były takimi "czołgami", chociaż niektóre posiadały już "Dolby" w scalaku. A już dwa lata poźniej możemy zaobserwować i poczuć "tchnienie" czasów współczesnych. I tak można by wyliczać......np. konstrukcje nośne "chasis" z plastiku (Hitachi D3300 M, Kenwood KX 800). Układy automatycznej kalibracji, oparte oczywiście na scalakach. Ciekawostką jest np. Optonica RT 3838 z 78r, która na swoim pokładzie podsiada już nawet "Komputer pokładowy". I to jest właśnie dla mnie wielką zagadką !!! Sony TC 209SD i Pioneer CT-F 9191 z 76r to czołgi z układami Dolby na osobnych płytkach nadzierganych tranzystorami i kondensatorami. A już dwa lata później mamy taką Optonicę RT 3838 z procesorem !!!

Nasz forumowy kolega, namówił mnie do zakupu tego magnetofonu. Był bardzo tani, więc kupiłem....

Ale chciał bym poznać Wasze opinie. Czy ktoś z Was miał już może ten model ? Ja jeszcze nie miałem żadnego klocka z tej firmy. To wysoki model, a firma podobno "audiofilska". Tak więc deck powinien być dobry. Jak myślicie ?

Luxman K-260

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjelu, jak mogłeś coś takiego kupić?! To przecież magnetofon z 84/85 roku, a więc już z okresu scalakowej "tandety"!!! ;-)

Oczywiście żartuję.

Znam go tylko z prospektu; co ciekawe, dopiero teraz odkryłem, że w prospekcie jest zdjęcie modelu K-250 opisane jako K-260 - różni się paroma szczegółami, m. in. K-250 ma ręczny przełącznik typu taśmy. Wg prospektu K-260 ma 3 głowice Sendust, nierównomierność 73 dB z Dolby C i >67 dB z Dolby B na metalu.

Maciej LK - to tylko taki mój eksperyment. Zobaczę i zbadam sprawę :-)) Jeszcze nigdy z Luksmanami nie miałem do czynienia. Kosztował tyle co płyta CD, więc majątku nie wydałem.....

Kasjel gratki taki Lux potrafił zadziwiać dobrymi konstrukcjami między innymi ten model jest najwyższy z serii nie miałem tego modelu mam za to K-15 które są rewelacyjne nie powiem żeby powalały mechaniką ale dzwiękowo są ok

Natomiast mój nalepszy Lux 5K50M to dosłownie czołg i tu piszę bez kozery najbardziej upakowana konstrukcja z jaką się zetknołem nie ma mowy o oszczędzaniu w tej konstrukcji no i ten blok głowic zresztą który ma wiele wspólnego z Tandbergiem 3014

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

U mnie jest tylko Kenwood KX 1100 HX ktory na tyle dobrze wpasowal sie w konfiguracje ze nie zamierzam sie z nim rozstawac. Do Kenwooda przekonalem sie po KX 9010. Oba Kenwoody mialem w stanie lepszym niz gabinetowy bez jednej ryski z prywatnego importu (zadna aukcja). KX 9010 gra teraz w systemie McIntosha. Na poczatku mial nagrywac z tunera Kenwood KT 7020 (tez takiego kupilem ostatnio) ale z tego co twierdzi wlasciciel zarazil sie magia kaset i nagrywa teraz rozne rzeczy;). A ja wlasnie w tej chwili kopiuje plytke duetu Bluchel&von Deylen - Bi Polar (2004) na kasete Basf Metal Maxima TP IV z Pioneera PD 75:). Pozdrawiam wszystkich.

PS Zna ktos ten album?

wojteks : "nie zapomnialem, po prostu krece sie wokol osi po Swietach i dam Ci znac"

ok, niech wszystko idzie swoim torem ;-)

A mam mały lek na Twoją "chorobę" :-) - małego leżącego Philipsa z drewnianymi boczkami, oczywiście stereo.Podzielę się jak jesteś zainteresowany :-)

Pozdrowienia dla Pozytywnych Analogowców Szpulowych i Kasetowych!

Kasjel - gratuluję tego magnetofonu - dostać w takim stanie sprzęt to marzenie,jest piękny!

"...Jak już padną wszystkie urządzenia na scalakach i mp3 takie magnetofony nagłośnią ciszę

panującą i muzyka popłynie jak świeża woda w strumieniu mieniąca się blaskiem tęczy,

i zabierająca zmysły w kolorowa podróż wśród przyrody..." ;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi