Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

musiko, 24 Lut 2010, 20:11

> I co to za funkcja "echo"?

Zgaduję i być może się mylę, ale kiedyś spotkałem się w magnetofonie szpulowym z możliwością przełączenia głowicy zapisującej na odczyt - tak, że sygnał był po kolei odczytywany najpierw przez głowicę zapisującą, a potem odczytującą, co dawało efekt echa - odległość pomiędzy głowicami dawała lekkie opóźnienie sygnału. Może ta Yamaha ma podobne rozwiązanie? Ale, jak mówię, zgaduję.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

musiko, 25 Lut 2010, 10:56

>Myslę że ma to jakieś powiązanie z nagrywaniem - wnioskuje po napisie "3 head echo recording"

> - ciekawi mnie to bardzo..

Wymyśliłem na poczekaniu taką koncepcję, że przy nagrywaniu do sygnału ze źródła doprowadzanego do głowicy nagrywającej, dodawana jest "porcja" sygnału już nagranego i odtwarzanego przez głowicę odtwarzającą. Poziom lub owa "porcja" jest regulowana potencjometrem "Echo".

GM

Miałem echo w szpulowym Sony TC-630, jest też w Dokorderze. Nie robi nic ponad to, że dodaje echo do nagrania, bajer którego praktycznego zastosowania dla zwykłego użytkownika jakoś nie mogę się doszukać ;)

Czy to jest ten sam magnetofon i czy tak można ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 25 Lut 2010, 13:59

>Czy to jest ten sam magnetofon i czy tak można ?

>http://www.allegro.pl/item929001721_pioneer_ct_777.html

>http://www.allegro.pl/item930501201_pioneer_ct_777.html

>Wojtek

Moim zdaniem ktoś komuś podwędził zdjęcia i opis aukcji.

GGM

Jeden za tych dwóch sprzedających ma konto zerowe. Jak rejestrowałem się na allegro nie można było mieć dwóch kont, teraz jest to już możliwe. Może to taki przypadek ?

W.

Wojtek

G.Mark, 25 Lut 2010, 11:19

>musiko, 25 Lut 2010, 10:56

>>Myslę że ma to jakieś powiązanie z nagrywaniem - wnioskuje po napisie "3 head echo recording"

>> - ciekawi mnie to bardzo..

>

>Wymyśliłem na poczekaniu taką koncepcję, że przy nagrywaniu do sygnału ze źródła doprowadzanego do

>głowicy nagrywającej, dodawana jest "porcja" sygnału już nagranego i odtwarzanego przez głowicę

>odtwarzającą. Poziom lub owa "porcja" jest regulowana potencjometrem "Echo".

>

>GM

Dokładnie tak to działa, jak opisał G.Mark. Poniżej schemat z instrukcji Grundiga TS1000.

AV - wzmacniacz zapisu

AK - głowica zapisująca

WK - głowica odczytująca

WV - wzmacniacz odczytu

Odległość między głowicami jest stała, więc długość pogłosu zależy wprost od szybkości taśmy (w szpulowcu regulowanej).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam czy posiada ktoś z szanownych kolegów instrukcję/podręcznik użytkownika do magnetofonu Yamaha KX-800 ?

Szukałem w internecie i nigdzie nie ma.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w zdobyciu tej instrukcji/podręcznika użytkownika.

Pozdrawiam Jacek.

Filwoj, 25 Lut 2010, 16:20

>yogi1, zapytałem i też dostałem odpowiedź od flowers'a, że ukradziono mu zdjęcia.

>W<

A aukcja na Allegro trwa i niestety oszustwo jest tolerowane. Sam ostrzegałem kiedyś przed oszustami, teraz to niemożliwe bo ukryli nicki. Nie dalej jak tydzień temu, kiedy przedstawiłem Allegro dowody na oszustwo otrzymałem taką oto odpowiedź :

Dziękuję za wiadomość.

Uprzejmie informuję, że zgłoszona przez Pana aukcja została zweryfikowana.

Pragnę wyjaśnić, że towary lub usługi oferowane w ramach aukcji wystawiane są na sprzedaż przez Użytkowników. Allegro nie jest stroną w tych aukcjach i użycza jedynie technicznych środków potrzebnych do przeprowadzenia aukcji.

Sprzedający jest odpowiedzialny za to, aby ani sprzedaż towarów lub usług, ani stworzone przez niego opisy przedmiotów, ani też inne czynności bądź informacje, związane z aukcją nie naruszały obowiązującego prawa. Pełną odpowiedzialność za opis aukcji i jego prawdziwość ponosi Sprzedający.

Proszę pamiętać, że zgodnie z artykułem 8.1, Serwis nie ponosi odpowiedzialności za zachowanie Sprzedających ani za oferowane na aukcjach przedmioty:

"QXL nie ponosi odpowiedzialności za zachowania Użytkowników w ramach Allegro ani za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie przez nich umów zawartych w wyniku Aukcji, jak również nie ponosi odpowiedzialności za następstwa działań podjętych przez Użytkowników oraz osoby trzecie, a stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. QXL w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za jakość, bezpieczeństwo lub legalność Towarów sprzedawanych w ramach Aukcji, prawdziwość i rzetelność informacji podawanych przez Użytkowników, zdolność Sprzedających do ich sprzedaży oraz wypłacalność Użytkowników składających oferty kupna. QXL nie ponosi odpowiedzialności za niezawarcie przez Użytkowników umowy".

W przypadku napotkania aukcji niezgodnych z zasadami Serwisu proszę o zgłoszenie ich poprzez odnośnik "Zgłoś naruszenie zasad" znajdujący się w prawym górnym rogu na stronie każdej trwającej aukcji.

Jednocześnie informuję, że wszelkie niezgodności może Pan zgłaszać również poprzez formularz kontaktowy, który dostępny jest na stronie:

Ukryta Zawartość

Polecam Panu lekturę naszego Regulaminu, który dostępny jest pod adresem:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie,

--

Anna Szczęśniak

Zespół Allegro

Cóż począć ? Mogę jedynie gorąco "pozdrowić" Zespół Allegro o pogratulować "bystrości" umysłu pani Annie Szczęśniak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==> lech59, 26 Lut 2010, 08:52

Niestety na allegro nie można liczyć, bo allegro liczy tylko swoje zyski z prowizji. Przekonałem się o tym już wiele razy i radzę o tym, pamiętać.

Rzeczywiście absolutna okazja...

Ukryta Zawartość

Koledzy, czy ktoś z was przejął ten egzemplarz, który ostatnio poszedł za ok. 800 pln na a...o? Ciekaw jestem, czy rzeczywiście okaże się jeszcze działający, czy też zamortyzował się już w jakimś studio nagraniowym.

KASJEL, a jak się ostatecznie miewa twój pieszczoch?

Ukryta Zawartość

lech59, odpowiedź na moje jasne i wyraźne pytanie czy można ten sam przedmiot wystawiać jednocześnie na 2 aukcjach :

Witam.

"W dniu 2010-02-25 13:15:12 otrzymaliśmy e-mail o treści:

> Czy ten sam przedmiot (magnetofon o unikalnym, tym samym numerze seryjnym) może

> być wystawiony równocześnie na dwóch niezależnych aukcjach przez dwóch różnych

> użytkowników lub przez tego samego ale z różnych kont ?

Dziękuję za wiadomość.

Uprzejmie informuję, że towary lub usługi oferowane w ramach aukcji wystawiane są na sprzedaż przez Użytkowników. Allegro nie jest stroną w tych aukcjach i użycza jedynie technicznych środków potrzebnych do przeprowadzenia aukcji.

Sprzedający jest odpowiedzialny za to, aby ani sprzedaż towarów lub usług, ani stworzone przez niego opisy przedmiotów, ani też inne czynności bądź informacje, związane z aukcją nie naruszały obowiązującego prawa. Pełną odpowiedzialność za opis aukcji i jego prawdziwość ponosi Sprzedający.

Proszę pamiętać, że zgodnie z artykułem 8.1, Serwis nie ponosi odpowiedzialności za zachowanie Sprzedających ani za oferowane na aukcjach przedmioty:

"QXL nie ponosi odpowiedzialności za zachowania Użytkowników w ramach Allegro ani za nienależyte wykonanie bądź niewykonanie przez nich umów zawartych w wyniku Aukcji, jak również nie ponosi odpowiedzialności za następstwa działań podjętych przez Użytkowników oraz osoby trzecie, a stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu. QXL w szczególności nie ponosi odpowiedzialności za jakość, bezpieczeństwo lub legalność Towarów sprzedawanych w ramach Aukcji, prawdziwość i rzetelność informacji podawanych przez Użytkowników, zdolność Sprzedających do ich sprzedaży oraz wypłacalność Użytkowników składających oferty kupna. QXL nie ponosi odpowiedzialności za niezawarcie przez Użytkowników umowy".

W przypadku napotkania aukcji niezgodnych z zasadami Serwisu proszę o zgłoszenie ich poprzez odnośnik "Zgłoś naruszenie zasad" znajdujący się w prawym górnym rogu na stronie każdej trwającej aukcji.

Jednocześnie informuję, że wszelkie niezgodności może Pan zgłaszać również poprzez formularz kontaktowy, który dostępny jest na stronie:

Ukryta Zawartość

Polecam Panu lekturę naszego Regulaminu, który dostępny jest pod adresem:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie,

--

Anna Szczęśniak

Zespół Allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Szkoda komentować.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Koledzy

Nabyłem ostatnio AKAI GX-67 i frapuje mnie jedna rzecz. Mianowicie kiedy włącza się play to dźwięk nie od razu jest odtwarzany z prawidłową prędkością. Tak jakby sie rozpedzal. Trwa to doslownie jakieś pół sekundy i chciałbym zapytać czy "ten typ tak ma" czy moze jest jakaś wada którą można wyregulować?

Mam pytanie wrzuciłem sobie kasetę serwisową do Luxa i niestety to drżenie występuje jak temu zaradzić?

cles psałes że ton 3khz ja mam na testowej 3150hz właśnie do testowania W&F tak jest to opisane Kasjel pisał o 1khz

Jakie macie pomysły od czego zacząć może będzie to moja pierwsza naprawa ale elektroniki nie ruszę musi bc jakieś wytłumaczenie tego zjawiska to jest nie stały dżwięk tylko tak jakby ktos grał na pile kołysanie jest równomierne w równych odstępach czasowych teraz biorę sie za czyszczenie i znowu sprawdzę

Dzięki za jakąkolwiek pomoc choć wiem że nie raz jestem nieznośny;)

Wiem że umieszczam prośbę także na AH ale szansa że ktoś cos wymyśli podwaja się dzięki

audiomagia.blogspot.com

Myślę że tutaj to zniekształcenie słychać dość dobrze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

MAG, mam podobny problem z Kenwoodem KX-1100G, po b. intensywnym myciu gumowych rolek dociskowych i czyszczeniu walków napędowych problem zmniejszył się wyraźnie, występuje tylko przy taśmach cienkich, 90 i dłuższych. Myślę, że to wina właśnie zniekształconych rolek, stąd rytmiczność zniekształceń dźiwęku. Ja już rolki do wymiany kupiłem, ale to sporo rozbierania i jeszcze za to się nie zabrałem, ale chyba bez tego się nie obejdzie.

Wojtek

Wojtek

JACKSTER - Jeśli chodzi o mojego Revoxa B 710, to udało mi się dorobić rolki przesuwu taśmy do niego. W tej chwili nie stwierdzam żadnego kołysania, drżenia itp. Gra super, lecz pojawił się nowy problem......otóż niekiedy zaczyna buczeć. Jest to ton o częstotliwości ok. 50Hz, więc tyle ile jest w sieci. Muszę poszukać usterki w obrębie transformatora.

MAG - zastanowię się nad Twoim Luxmanem, ale najlepiej napisz na PW do Mulsa. On jest inż.elektronikiem, a ja tylko zwykłym majster-klepką :-))

Pobierz sobie jakiś generator częstotliwości z netu i nagraj sygnał 1kHz. Ja wiem, że na taśmach testowych jest nagrany sygnał 3kHz. Miałem taką w domu, gdy odwiedził mnie Muls. Ale to częstotliwość którą kontroluje się specjalną aparaturą pomiarową, a nie "na ucho".

Mój sposób jest prosty i skuteczny. W tym zakresie częstotliwości (1kHz) słychać wszystkie zniekształcenia spowodowane wadami układu mechanicznego.

Kasjel

Na tej i nie tylko tej kasecie są różne sygnały jest 1khz i 3khz i od 333 do 8khz tak że są wszędzie mechanizm w nim to perełka konstruktorska chciałbym go kiedyś móc przetestować na 100%

audiomagia.blogspot.com

MAG - ale jeśli ściągniesz sobie generator na kompa, to będziesz mógł nagrać sobie ten sygnał na Luxmanie. Następnie sprawdzić, czy ew. zniekształcenia wystąpią również podczas odtwarzania tego sygnału na innych, sprawnych deckach.

MAG - przed chwilą odsłuchałem tych fragmentów różnych sygnałów, które wrzuciłeś na You Tube.

To nie jest drżenie, tylko kołysanie dźwięku. Ten magnetofon ma napęd "DD"....tak ?

Takie zniekształcenia to typowy objaw zużytego sprzęgła. A właściwie "oponek" na kółkach ciernych.

Jeżeli napęd na prawą oś przenoszony jest poprzez idler, za pośrednictwem kołek ciernych....to zdeformowała się guma na kółku które bezpośrednio przylega do prawej szpulki. Może tam też być sprzęgiełko centralne z oponką na obwodzie. Tego nie wiem, bo nie znam tego mechanizmu. Jedno jest pewne, że musisz sprawdzić wszystkie "oponki" na kółkach ciernych w całym mechaniźmie. Ponadto, sprawdź rolki przesuwu taśmy. Podczas pracy magnetofonu, zobacz czy oś rolki dociskowej pozostaje nieruchoma. Ona nie może "skakać" góra-dół.

• Pokaż nowe odpowiedzi