Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sam przechodzę dylemat czy modernizować mojego Akai GX 75 mkII na standard XTR ,czy może poprostu kupić Tascama 122 mkII który jest fabrycznie wyprodukowany w tym standardzie. Będzie drożej kupić Tascama lecz 1 klocek więcej do kolekcji i to nie byle jaki. :-D

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

xtr71- ja na Twoim miejscu zostawił bym Akai w spokoju. Takie modernizacje kończą się tylko wielkim rozczarowaniem i myślą "ku.....,co ja narobiłem !"

Ekperymentować owszem można, ale na jakimś rozjechanym gracie którego nie będzie szkoda gdy się coś nie uda. Jedyną modernizacją którą wykonał bym w przypadku Akai GX 75, to dorobienie drewnianych boków oczywiście....hi,hi!

>>xtr

Z technologią XTR nigdy nie wiadomo, podobno jest dosyć ciężka w użytkowaniu, natomiast XLR to już coś :) Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać :)

A poważnie, ja, tak samo jak Kasjel, uważam, że lepiej kupić gotowca, a przeróbki na jakimś działającym podstawowym modelu, swoją drogą sam jestem ciekaw jak byto zabrzmiało. Pewnie aż tak dużej różnicy by nie było....

>>Kasjle

Ty byś chyba nawet do talerza drewniane boczki dorobił :D Ale spoko, ja mam tak samo hehehehheh :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Oczywiście miało być: >>Kasjel - przepraszam za literówkę!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, coś w tym guście?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kasjel, pozdr. ;)

Ukryta Zawartość

E! Ładne! No, Kasjel, mamy konkurenta :) hihihihihih

Hehe, klasa sama w sobie. Talerz za 550 zł. :) Ale za drewniane dodatki się płaci. A na plus jest manualne ładowanie za pomocą łyżki, która jest chyba w komplecie. :)

Już od 25 lat między innymi toczę w drewnie. Na różnych tokarkach i w różnym drewnie. Znam tą najstarszą technikę toczenia, gdy wszystkie dłuta tokarskie trzyma się poprostu w ręku. I tylko opiera na podpórce. Taką paterę też bym opanował :-))

A co do klocków AV, to naprawdę najbardziej lubię drewniane boki. Ale co dziwne....lubię drewniane boczki, a nie całe skrzynki z wystającymi krawędziami ponad panel przedni. Chyba Teac,ki takie kiedyś widziałem. Oczywiście jeśli góra obudowy jest z cieńkiej płyty, jak w Pioneerze CT 9191 lub nawet w Radmorze 5102 to może być ! Ale jeśli górna pokrywa jest gruba i wystająca, to już absolutnie. Najgorszym rozwiązaniem stylistycznym jest dla mnie wystający znacznie panel przedni, ponad całą skrzynkę i racki. Tego nie znoszę !

Panowie, potrzebuję takiego "kółka" do magnetofonu szpulowego Unitra ZRK M2405S. Czy ktoś wie, gdzie coś takiego można kupić i jak to się fachowo nazywa? Może ktoś ma takie coś w swoich zapasach i jest mu niepotrzebne? Rysunki są z instrukcji - chodzi oczywiście o to, co zaznaczone na czerwono.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

post-10224-100005212 1273056883_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście przepraszam za literówkę miało być XLR .Na pewno nie tworzę technologi XTR to grupa osprzętu w rowerach górskich firmy Shimano.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

fotek, 4 Maj 2010, 22:03

mam już instrukcję serwisową i obsługi. jak już jego żarna ruszą, po zamontowaniu rolek, zacznę egzorcyzmy i się trochę z nim lubieżnie pobawię na osobności. jak piszesz ta zabawa nie jest zdrowa (może wtedy wybiorę pacanów) ale robić ją będę z ciekawości bo nie myślę że na co dzień. tak czy owak jest to mój najcenniejszy w kolekcji dek ze względu na wygląd i niezwykłość oraz to że jest stary (76/77 zeszłego wieku) no i oczywiście to że swój wstyd i gnaty ukrywa pod deskami. natomiast kalibracja przy odczycie może dotyczyć kaset nagranych na innych magnetofonach. jak już zdobędę święcenia w temacie kalibracji tego dziwoląga podzielę się z wami mam nadzieję dobrą nowiną.

ps. i stał się cud (patrz wyżej).

ps2. ale narozrabiałem to była niezła awantura ale trochę odświeżyła nam bańki, teraz będzie tylko merytorycznie. wszystkich urażonych przepraszam. za namową kolegów z forum chciałem przy pomocy pewnych płynów doustnych zmniejszyć szum z taśmy. rzeczywiście się zmniejszył ale zwiększył w eterze internetowym. ba. za karę moim "walkmen'em" zostanie teac a-860 (18kg). moją pokutę zakończę gdy już wszystkie nagrane na świecie kasety przesłucham powłócząc kopytami by walkmen'a idei nie skalać.

bogusław

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

darek81-85, 5 Maj 2010, 16:00

>Właśnie czyszczę malyszka ALTUSA- D60 i ma pytanie czy najlepiej umyć panel aluminiowy , by przy

>tym nie pozbyć się napisów - panel jest trochę zabrudzony

Myślę, że ciepła woda z mydłem lub płynem do mycia naczyń będzie odpowiednia.

GM

Dla Kasjela

To jest model dużego kalibru z dwoma głowicami ferro wyprodukowany w USA ,niestety posiada kalibrację ustawioną na stałe do taśm typu CuZn5 (mosiądz). Zdjęcie przedstawia sprzęt w trakcie odsłuchu poprzez słuchawki na stanowisku testowym. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SirJack7, 5 Maj 2010, 17:20

Ależ to nie stanowisko testowe. Gość ma zamontowany sprzęt na łódce, więc słucha w słuchawkach żeby nie zakłucać spokoju środowiska. Taka u nich kultura - ekologia.

darek81-85, 5 Maj 2010, 16:00

>Właśnie czyszczę malyszka ALTUSA- D60 i ma pytanie czy najlepiej umyć panel aluminiowy , by przy

>tym nie pozbyć się napisów - panel jest trochę zabrudzony

jeżeli mydło się nie sprawdzi a jest ono pewne i bezpieczne trzeba by spróbować z czymś mocniejszym. pomaga to przy starych przebarwionych od tłuszczu panelach. niektóre wymagają polecam odtłuszczacz ale bardziej samochodowy bo mocniejszy (obce mówią "cleaner and degriser"). trzeba oczywiście uważać na napisy bo odpłyną. i tak np. wszystkie moje marantz'e i teac'ki wytrzymały ale panel od hitachi sr-2004 nie. miałem szczęście że zauważyłem w porę i spłukałem go wodą, straciłem tylko napis "power".

Czy jest jakaś metoda na sprawdzenie poprawności działania tranzystora przy użyciu miernika np?

Mnie odpłynęły napisy (biała farba na czarnym panelu) z magnetofonu JVC KD-V6 z połowy lat 80-tych przy zwykłym delikatnym przetarciu szmatką z płynem do mycia naczyń!

Ja już wiele razy czyściłem panele z szczotkowanego aluminium "Cyllitem Kamień i Rdza" :-))

I naprawdę nie żartuję ! Nigdy nie zdarzyło się, abym uszkodził napisy. A efekt był znakomity !

Nie twierdzę, że nikomu ten sposób nie wyrządzi jakiś szkód. Ale mnie się jeszcze nie zdarzyło, aby stało się coś złego.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 5 Maj 2010, 17:49

>Czy jest jakaś metoda na sprawdzenie poprawności działania tranzystora przy użyciu miernika np?

Przeczytaj http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=16

GM

Kiedyś czyściłem panel przedni starego "Merkurego" tym Cyllitem. Cały brud zszedł a napisy pozostały nienaruszone. Niestety potem postanowiłem wyczyścić tą dużą szybkę za którą jest skala radiowa. Użyłem płynu do mycia szyb. I niestety napisy spłynęły ! Potem zauważyłem, że w składzie tego płynu jest amoniak i alkohol etylowy. A wydawało by się, że to właśnie Cyllit narobi szkód.

Na butelce płynu do szyb był nawet symbol, że można go używać do czyszczenia sprzętu AV !!!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Uzupełnienie.

W opisany powyżej sposób sprawdzisz miernikiem stan złącz tranzystora. Nie da się ocenić jego wzmocnienia, szumów, etc. Poza tym, niektóre tranzystory, które "na mierniku" są dobre, w rzeczywistym układzie okazują się wadliwe. Tak mogą się zachować tranzystory pracujące w układzie z wysokim napięciem kolektora i dużym prądem kolektora.

M

Ja z kolei, tak jak już wcześniej wspomniałem używam do silnych zabrudzeń pianki do czyszczenia obudów. W jej składzie jest co prawda amoniak, a w instrukcji napisano, aby wypróbować środek na niewielkiej, niewidocznej powierzchni ale jeszcze mi się nie zdarzyło aby napisy w trakcie "piankowego" czyszczenia spłynęły. Ostatnio test "piankowy" pomyślnie zdał przedni panel srebrnego Technicsa M270X. Pianka, której używam, to produkt o nazwie AMBERCLENS wyprodukowany przez firmę Ambersil Ltd.

Dziękuję G.Mark, tranzystory pracują w układzie, gdzie prądy sięgają 20VDC. Czyli jeśli między punktami pomiarowymi pokaże mi się jakiekolwiek napięcie, to chyba mogę założyć, że tranzystor jest sprawny?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 5 Maj 2010, 19:35

>Dziękuję G.Mark, tranzystory pracują w układzie, gdzie prądy sięgają 20VDC. Czyli jeśli między

>punktami pomiarowymi pokaże mi się jakiekolwiek napięcie, to chyba mogę założyć, że tranzystor jest

>sprawny?

Przykład wartości napięć w układzie WE (wspólny emiter) ze sprawnym tranzystorem krzemowym NPN.

- napięcie na kolektorze +9V w stosunku do masy układu,

- napięcie na emiterze +2,3V w stosunku do masy układu,

- napięcie na bazie +2,9V w stosunku do masy układu.

Różnica napięć pomiędzy bazą i emiterem tranzystora krzemowego w wynosi ok. 0,6V.

Jeśli wartości napięć odbiegają znacząco od wartości podanych na schemacie, to oznacza albo uszkodzenie tranzystora, albo któregoś z rezystorów polaryzujących elektrody tranzystora. Ta druga ewentualność w układach niskonapięciowych i niskoprądowych jest mało prawdopodobna, pomijając uszkodzenia mechaniczne rezystorów.

GM

>>mirek24

Fakt, przepraszam za błąd! Dziękuję za poprawienie!

>>G.Mark

Dziękuję raz jeszcze, no to teraz trzeba to sprawdzić :)

G.Mark, tylko jest jeden problem, ja nie mogę doprowadzić napięcia do układu, ponieważ po podłączeniu pali mi bezpieczniki. Muszę chyba zaopatrzyć się w takim razie w tester....

Witam,

"Bawię się" właśnie swoim nowym nabytkiem, czyli Nakamichi Cassette Deck 1, a w zasadzie to jego jedną funkcją - Playback Azimuth, czyli mozliwością korekty skosu głowicy. Trudno mi w necie znaleźć jakiekolwiek informacje jej dotyczące, a myślę, że trzeba by tu zastosować nieco więcej przymiotów niż to tylko moje (przydeptane) ucho.

Może ktoś z Szanownych wie gdzie szukać informacji o Playback Azimuth?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi