Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw kalibrujesz poziom dla obu kanałów (wyrównujesz do 0dB) a potem kalibrujesz automatem bias - robi to w 8-10 sekund.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Rec Cal włącza generator sygnału testowego ok. 400Hz do kalibracji poziomu zapisu (czułości taśmy). Włącza się magnetofon na nagrywanie, ustawia w pozycji Source poziom zapisu (dużym pokrętłem) tak, by wskaźniki pokazywały zero, przełącza na Tape i sprawdza czy wskaźniki też pokazują zero. Jeśli nie, trzeba małymi pokrętłami Rec Cal wyregulować zapisu tak, by wskaźniki pokazywały zero zarówno w ustawieniu Tape jak i Source. Potem trzeba wyłączyć Rec Cal i uruchomić Auto Accubias - działa tylko w pozycji Rec Pause.

Wymieniłem lewą rolkę na nówkę, taśma chodzi prawidłowo, przynajmniej żelazowa, metalową jeszcze boję się włożyć... Ustawiłem rolkę i głowicę, wyrównałem poziom odtwarzania i nagrywania dla obu kanałów pr-kami i teraz testuję. Mam nadzieję, że już będzie dobrze.

Wojtek

Wojtek

Niestety kalibracja wg wewnętrznego generatora nie wychodzi. Jeżeli doprowadzę z zewnątrz do wejść taki sam sygnał na oba kanały to podsłuchując monitorem bez problemu ustawiam poziom zapisu równy w obu kanałach; pr-ka wróciła na swoje dawne ustawienie i jest ok. Natomiast przy ustawianiu generatorem lewy kanał wygląda na za niski poziom ( wg wskaźników), czyżby sygnał generatora podawany na lewy kanał był za niski ? Jak to sprawdzić ?

W.

Wojtek

Witam!

Czy ma ktoś z kolegów Technicsa M45 ?

Właśnie takiego zakupiłem i czekam na przesyłkę, ciekaw jestem jak on gra i się sprawuje.

Zdjęcie zapożyczone z internetu.

Pozdrawiam Jacek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

W moim Technicsie RS-TR555 poradziłem sobie z wysterowaniem nagrywania na drugiej kieszeni jest niemal idealnie jak na amatora bez przyrządów przystało ;-).Bardzo trudno dzis o serwisantów z prawdziwego zdarzenia a znakomita większośc teraz to tzw.wymieniacze a nie serwisanci, dlatego wolę zrobic to sam lub z czyjąś pomocą oczywiscie o ile nic nie padnie z elektroniki bo wtedy bez serwisu się raczej nie obędzie (odpukac). W każdym razie teraz deck nagrywa i odtwarza idealnie na obydwie kieszenie. Jeśli ktoś z forumowiczów wie to niech mnie oświeci czy mechanizmy w RS-TR555 i RS-TR575 są takie same bo jesli tak ,to mam okazję za tzw flaszkę miec RS-TR 575 na części. Na pewno mechanizm z RS-TR 165 nie jest taki sam (chodzi o mechanizm nagrywający)sprawdziłem to. Jesli ktos z was wie jakiej firmy są mechanizmy w RS-TR555 i RS-B965 to niech napisze bo ja szukam w necie i nie mogę nic znależc - chyba że nie potrafię szukac :-))

Powiedzcie tez proszę dlaczego taśma nagrana w systemie Dolby C na RS-B965 nie jest tak samo odtwarzana na RS-TR555 przy włączonym tymże systemie i na odwrót? wydaje mi się że Dolby C w RS-TR555 obcina więcej pasma niż ten sam system w RS-B965 ?

Pozdrawiam Marillo

Witam!

>>SirJack7

Dawno Cie nie było.... :) Nie pamiętam, ale ktoś już kupił ten model decka, przewal parę stron wcześniej!

>>Marillo

No to fajnie, że się udało, gratulację, oj tak z serwisantami to kiepsko dzisiaj :)

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to jest za kondensator i czy kupię jeszcze takie, a jeśli nie to co wstawić zamiast niego? Parametry: 0,47uF/50V, w serwisówce po numerze części jest dopisek "FILM".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Aha i czy one są bipolarne?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 25 Maj 2010, 21:51

>Aha i czy one są bipolarne?

Kondensator z dielektrykiem foliowym, ang. "film" = folia, o pojemności 470nF, bipolarny. Trudny do uszkodzenia w normalnych warunkach pracy. Jeśli "umarł" polecam zastosować kondensator firmy Wima.

GM

Dziękuję G.Mark!!!

Taka mała refleksja:

Wskaźnik wysterowania naszych "taśmociągów" z zasady powinien pełnić funkcję dokładnego miernika poziomu nagrywania w ogólnie przyjetych skalach ( VU, peak, hold )i może jeszcze licznika czasu realnego przesuwu taśmy, lub w skali dowolnej.

Jednak im nowszy sprzęt, tym wyświetlacz bardziej pelni rolę gadżetu reklamowego wszystkich technologii użytych w magnetofonie i doskonale spełnia rolę lampki nocnej.

Pozwolę sobie zamieścić fotkę wyświetlacza jednego z moich magnetofonów, jako przyklad przerostu formy nad treścią.

Zgadnijcie jaka to firma?

Zapraszam do zamieszczenia fotek własnych liderów w tym temacie.

Vlado.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

forum śledzę już dość długo i będąc pod jego wpływem kupiłem kilka magnetofonów :) aby powspominać

stare czasy. Mam problem z Technicsem RS-BX727 - dość często niszczy mi kasety. Podejrzewam zużytą rolkę dociskową, bo te samy taśmy w RS-BX747 odtwarzają się idealnie. Gdzie można zdobyć rolkę do 727?

Pozdrawiam

korcip

Doskonale to Fisher Preference system 90, a dokładnie model CR 9030.

O gustach się nie dyskutuje, ale uwierzcie mi, nie wszystko się jeszcze na nim świeci. Ładny,czy już zadźbany? Kolory dobrane starannie. Reszta zestawu (tuner) w identycznej oprawie.

Pozdrawiam Vlado.

Fisher "Preference" CR-9030 - ale na tym wyświetlaczu akurat nie ma aż tylu bajerów. Segmenty tego wyświetlacza nieczynne w CR-9030 są wykorzystywane w wyższym modelu CR-9070, i naprawdę nie ma na nim niepotrzebnych bajerów - każdy sygnalizator jest celowy.

Bardziej "bajerne" są typowo wyświetlacze Onkyo, a najgorsze chyba Pioneera, z zielonymi falkami Auto BLE, kosztem wskaźnika poziomu, który ma tylko 12 punktów.

Marillo, 25 Maj 2010, 20:18

>Jeśli ktoś z forumowiczów wie to niech mnie oświeci czy mechanizmy w RS-TR555 i RS-TR575

>są takie same bo jesli tak ,to mam okazję za tzw flaszkę miec RS-TR 575 na części.

Nie dam za to głowy w 100%, ale na 99% nie są takie same! Nigdy nie oglądałem ich jeden obok drugiego, ale, o ile je mogę pamiętać, wydaje mi się, że są zupełnie inne.

>Jesli ktos z

>was wie jakiej firmy są mechanizmy w RS-TR555 i RS-B965 to niech napisze bo ja szukam w necie i nie

>mogę nic znależc - chyba że nie potrafię szukac :-))

Nie wiem, kto jest producentem tych mechanizmów, ale myślę, że mogła to być produkcja własna Technicsa, bo nie widziałem takich mechanizmów w żadnym innym magnetofonie.

>Powiedzcie tez proszę dlaczego taśma nagrana w systemie Dolby C na RS-B965 nie jest tak samo

>odtwarzana na RS-TR555 przy włączonym tymże systemie i na odwrót? wydaje mi się że Dolby C w

>RS-TR555 obcina więcej pasma niż ten sam system w RS-B965 ?

To się niestety zdarza - winna może być trochę inna regulacja.

SirJack7, 25 Maj 2010, 13:47

>Witam!

>

>Czy ma ktoś z kolegów Technicsa M45 ?

Mam M45 i M270X, zbudowany na bazie M45. To fajne, solidne magnetofony z lat 1980-82 (M45) i 81-82 (M270X). Dwugłowicowe, z napędem DD, i całkowicie pozbawione jakichkolwiek bajerów - nie mają ani żadnych pamięci licznika, ani wyszukiwania - wyłącznie to co niezbędne do działania - i to dobrego działania. W swoim czasie były dość wysoko oceniane.

Moje są już niestety sfatygowane, więc nie chcę się wypowiadać o ich dźwięku, zwłaszcza, że prawie nic na nich nie nagrywałem (kupiłem je ze względów sentymentalnych - dawne wspomnienia - a nie do normalnego używania). Obecnie problemem mogą być inne parametry taśm - a magnetofony nie mają nawet regulacji Bias.

Problemem może też być centralne sprzęgło przewijania i dowijania - napędzane przekładnią cierną z gumową oponką, więc tradycyjnie oponka może być twarda i spękana, i śliska, więc i przekładnia będzie się ślizgała. Krytycznym elementem jest też pasek napędu licznika (jedyny gumowy pasek) - licznik połączony jest z układem auto-stop, więc zerwanie się lub ślizganie się paska powoduje włączanie się auto-stopu.

Mechanizm magnetofonu jest starego typu, ze sterowaniem głośno stukającymi elektromagnesami. Elektromagnes przełącza także długi przełącznik suwakowy zapis-odczyt; zanieczyszczenie styków w tym przełączniku (normalne po 30 latach) może powodować problemy z zapisem albo odczytem.

Ale poza tym magnetofony te mają w sobie niewypowiedziany urok wczesnego "płaszczaka" - bo naprawdę są niewiele wyższe od samej kasety! Ponieważ nie są najeżone setką gałek i przełączników i mają proste wyświetlacze, robią wrażenie bardzo eleganckiej prostoty (albo prostej elegancji).

Przestrzegam Was przed kupowaniem tej rozlutownicy! Przez to gówno powycinał mi się laminat, a wszystko przez końcówkę, która jest metalowa i bardzo łatwo porysować lub co gorsza zrobić odprysk części laminatu, ja tak dorobiłem płytkę PLAY od K990ES. Pozatym nie da rady jej przeczyścić w środku, lut przytwierdza się do ścianek wewnętrznych pojemnika a tam nie ma się jak dostać!!! zdjęcie pierwsze

Teraz używam ręcznej rozlutownicy bez grzałki z plastikową końcówką, mówię Wam bajka! Zero problemów i nie da rady tym zniszczyć laminatu, jest też o wiele większa siła ssąca! Prócz tego łatwo jest ją oczyścić, lut praktycznie sam wypada! zdjęcie drugie

Ukryta Zawartość

Zdjęcia zapożyczone z aukcji.

post-15740-100003155 1274823303_thumb.jpeg

post-15740-100003156 1274823303_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 25 Maj 2010, 23:14

Maćku masz rację, większość wskazywanych funkcji jest uzasadniona, nawet HX PRO zapala się tylko przy zapisie, ale wyświetlanie położenia pokrętła wysterowania zapisu uważam za bajer. Za wzór uważałem do tej pory wyświetlacz SANSUI D590R. Przełączalny licznik czas/długość, oraz wyraźnie podświetlana linijka w stylu profesjonalnym o wysokiej czułości wskazań. Bardzo szanuję wyświetlacze w magnetofonach firmy KENWOOD. Oczywiście jako zbieracz staroci wskaźniki wychyłowe uważam za cudownie nastrojowe, ale to inny typ.

MaciejLK, 25 Maj 2010, 23:27

>Mam M45 i M270X, zbudowany na bazie M45...<

Dziękuję za dokładny opis , będę wiedział co sprawdzić jak przyjdzie M45.

Jak go dostanę w swoje łapki to opiszę wrażenia.

Pozdrawiam Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi