Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Cholernie żałuje, że jak by na to nie patrzeć, błysk taśmy już nie wróci, no chyba, że zrobi się jakaś rewolucja, ale to już chyba jest za późno....., smutno mi.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>G.Mark, 23 Lip 2010, 18:58

kupiles tego kx-880d dla wygladu czy ze wzgledu na brzmienie? od jakiegos czasu przygladam sie tym kenwoodom z polowy lat 80tych i musze przyznac ze z zewnatrz bardzo mi sie podobaja. w srodku tez maja calkiem fajnie. ciekawi mnie jak brzmia?

>neomammut, 24 Lip 2010, 13:40

a mi sie marzy cos takiego: archiwizacja nagran na dyskach twardych + dobry dac + stado fajnych kaseciakow. w postaci cyfrowej mialbym archiwum a na co dzien sluchal ich analogowych kopii na tasmach. dobre? oczywiscie tyczy sie to tych pozycji ktorych nie udalo mi sie zdobyc na oryginalnym cd lub winylu a jest ich calkiem sporo. moim zdaniem mozna kochac stare i korzystac z nowego. tylko muzyki klasycznej nie moglbym sluchac w taki sposob... ta wchodzi mi wylacznie z cd/sacd i winyli.

Dobrze wiedzieć. Ten ze zdjeć kupiłem w USA chyba od pierwszego właściciela, naprawdę w niezłym stanie.

Drugi, to być może MK2 - jak odbiorę z serwisu to obejrzę. Kupiłem go od Baskersa (ten z Allegro z lekko skrzywioną obudową). Największy feler jak miał (bo głowice i reszta OK) to grzebnięcie w zasilaczu co spowodowało awarię wyświetlacza. Niemniej jednak nagrywa bez zarzutu.

Osobiście jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, jak ten deck gra. Kopia z cd jest bardzo trudna do odróżnienienia (dbx), na razie testowałem na TDK SA i Maxell XLII. Niemniej jednak odróżnić się da :) Kupię sobie jakieś fajne taśmy i zobaczymy co się jeszcze da wyciśnąć.

Tak mnie kusi aby kupić sobie jeszcze RS-B905 - czysto z sympatii, bo w młodości ciężko na niego chorowałem i Soniacza TC-K6ES aby mieć komplet z resztą ES-ek i porównanie z Technicsem.

Macio, ten od Baskersa, to ten, który swego czasu dość długo wisiał na znanym serwisie aukcynjym za 649 zł? Jeśli to ten, to to również był MK1. Fakt, ten model potrafi zagrać praktycznie z każdą taśmą. No ale w końcu z jakiegoś powodu jest tak ceniony. :) A jak podoba Ci się kulutra pracy mechanizmu? To chyba jedyny Technics który ma niemal bezgłośne załączanie funkcji.

Jeśli chciałbyś kupić RS-B905, to napisz na PW do mnie. Zamierzam wystawić swojego, bo muszę niestety przerzedzić swoje zbiory.

G.Mark, a urządza Cię głowica od KX-1100HX razem z całym magentofonem :) sprawnym w zamian za tego Pioneera?

G.Mark, 23 Lip 2010, 22:20

>V-savage, 23 Lip 2010, 22:09

>

>>Będziesz robił kasetę testową? ;)

>>Jak poszukam to może znajdę głowicę monofoniczną. Czy zagraniczna to nie wiem, ale mono.

>

>Czytasz w moich myślach? :-) Może nie tyle kasetę testową, a nagranie, które będzie miało na pewno

>taki sam poziom sygnału na obu śladach zapisu. Postanowiłem poświęcić jeden z magnetofonów i

>przerobić go na mono z możliwością regulacji poziomu odczytu, nagrania, itp.

>

>GM

Mam wątpliwości, czy amatorsko wmontowana i ustawiona głowica (nawet monofoniczna) zapewni "na pewno taki sam" poziom. Na słuch, nagra się w miarę równo na obu kanałach. Ale wątpię, czy wystarczy to do kalibracji toru odczytu.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

k.mik, 24 Lip 2010, 21:09

>Mam wątpliwości, czy amatorsko wmontowana i ustawiona głowica (nawet monofoniczna) zapewni "na pewno

>taki sam" poziom. Na słuch, nagra się w miarę równo na obu kanałach. Ale wątpię, czy wystarczy to do

>kalibracji toru odczytu.

Skoro głowica monofoniczna nagrywa na całej szerokości śladu zapisu, równej szerokości dwóch śladów stereofonicznych + przerwa pomiędzy nimi, to przypuszczam, że namagnesowanie taśmy na całej szerokości zapisu będzie takie samo. A skoro tak, to odtwarzanie takiej taśmy głowicą stereofoniczną, da taki sam poziom sygnału na zaciskach głowicy stereofonicznej. Pomijam odchyłki parametrów samej głowicy stereofonicznej, jej uzwojeń i rdzeni magnetycznych.

GM

Mam taki magnetofonik monofoniczny Telefunkena. Jest w super stanie i w takim też stanie jest jego głowica. Niestety nagrany na nim sygnał testowy np. 1kHz nie jest równo odtwarzany na obu kanałach w deckach stereofonicznych. A niby powinno być równo, bo ślad mono zajmuje dwie szerokości ścieżek stereo. Dlaczego tak się dzieje....tego nie wiem.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 24 Lip 2010, 21:40

>Mam taki magnetofonik monofoniczny Telefunkena. Jest w super stanie i w takim też stanie jest jego

>głowica. Niestety nagrany na nim sygnał testowy np. 1kHz nie jest równo odtwarzany na obu kanałach w

>deckach stereofonicznych. A niby powinno być równo, bo ślad mono zajmuje dwie szerokości ścieżek

>stereo. Dlaczego tak się dzieje....tego nie wiem.

Znaczy, że moja koncepcja bierze w łeb. :-(

GM

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel, 24 Lip 2010, 21:40

>Mam taki magnetofonik monofoniczny Telefunkena. Jest w super stanie i w takim też stanie jest jego

>głowica. Niestety nagrany na nim sygnał testowy np. 1kHz nie jest równo odtwarzany na obu kanałach w

>deckach stereofonicznych. A niby powinno być równo, bo ślad mono zajmuje dwie szerokości ścieżek

>stereo. Dlaczego tak się dzieje....tego nie wiem.

Bo może ma źle ustawioną wysokość głowicy. Jeżeli głowica jest za głęboko to lewy kanał będzie ciszej się nagrywał.

G.Mark, skoro już kombinujesz zrób jakiś wehikuł który będzie miał głowicę ze szpulaka mono i nagraj cała szerokość taśmy z kasety, wtedy będzie idealnie ;)

Tor przesuwu taśmy ma oryginalnie ustawiony. Wysokość głowicy nie jest regulowana, tylko skos. No i jest prowadnica zespolona z głowicą. Rolka przesuwu taśmy jest w znakomitym stanie.

To takie cudeńko :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich zagorzałych wielbicieli "taśmociągów",jestem nowy to mój pierwsz post na tym forum.

Temat "ANALOG" przeczytałem cały przez pare wieczorów i zostałem zarażony.

Postanowiłem dołączyć do szanownego grona tego wymierającego gatunku a i na starcie mam zgryz z

Technics-em RS-DC8.

Posiadam dwa egzemplarze w super stanie jeden technicznie niedomaga odtwarza kasety analogowe i dcc

lecz nagrywanie wyłącza sie po 2-3 sekundach od pojawienia sie napisu marker/write.

Rozłożyłem oba egzemplarze i przekładając po jednej płytce dotarłem do głowicy i wyszło co jest

problemem i tu pojawia się moja prośba czy to się da naprawić lub gdzieś kupić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O kurna, DCC! W sumie, dokładnie, co masz uszkodzone? Głowicę? Jeśli to głowica, to będzie ciężko, ale jak to jakiś układ..., myślę, że na forum trzeba by było odszukać speca od technologi DAT, nie pamiętam jaki miał nick, ale on powinien wiedzieć. Na allegro także ogłasza się jakiś gość naprawiający DAT`y, jego też można by spytać....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tak potrzebna mi głowica nowa/stara byle sprawna nawet 2 lub 3szt na zapas mówią że od przybytku

głowa nie boli :-)

Ukryta Zawartość

post-28012-100000038 1280052374_thumb.jpg

post-28012-100000039 1280052374_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz chyba polować na uszkodzony egzemplarz, nowej już raczej nie kupisz, z ciekawości jak Ci to gra? Kolekcja imponująca, choć szkoda, że to nie Technics z lat 70`tych, wtedy szczena by mi opadła, ale ja już tak mam :)

To już właśnie przerabiam licytuje nastepny z defektem jak wiadomo są dosyć cieżko spotykane gady a jak już to sprzedający nie podają całej prawdy w opisie.

Może sie orjentujecie na dzień dzisiejszy czy serive panasonic-a może mieć jeszcze takie graty.

warto zapytać, ponieważ DCC aż tak się nie rozwinęło, sądząc po opiniach tej technologii, może jeszcze mają...

Gra bardzo ładnie czysto i nie musibyć głośno by odczuć mocne uderzenie basu

lub melodyjność wokalu,oczywiście wzależności od konfiguracji.

zestaw pracuje jako

1xStereo (Wzmacniacz SU-A900MK2) 2xPolaris

2xStereo (psełdokwadro) 4xPolaris + Subwoofer

5.1 Surround

7.1 Surround (2 Kanały bez SH-AC300)

KOLUMNY DIORA POLARIS 300 4szt x300 Wat (2xFont i 2xSurround)

Kolumny TONSIL CHALLENGER 2szt x70 Wat (Center 5.1)

Subwoofer o mocy 2x400 Wat

Technics Tuner ST-GT650

Technics Digital Sound Processor SH-GE90 (szeredowo można dowolny odłączyć)

Technics Graphic Equalizer SH-GE70 (szeredowo można dowolny odłączyć)

Technics Digital Surround Processor SH-AC300

Technics Minidisc Deck SJ-MD100

Technics Casette Deck RS-BX747

Technics Digital Compact Casette Deck RS-DC8 (DCC) (2szt)

Technics CD Player SL-PS840

Technics Wzmacniacz SU-A900MK2 (Zasilia 2xFont 5.1) lub (Stereo)

Technics Amplituner SA-AX7 (Zasila 2xSurround + Subwoofer + 2xCHALLENGER (Center 5.1)

Czasem żałość mie bierze jak czytam wypociny jakiegoś gościa na temat polarisów lub wzmacniaczy Technics-a.

Przecież podstawa to ustawienie oczywiście każde pomieszczenie jest inne nawet umeblowanie trzeba wziąć pod uwage przy rozmieszczaniu sprzetu wiademo nie jest to zajecie podpiąć w godzinke i ognia

ile fabryka dała bo kupe "larma" narobić jest łatwo po za tym cały zestaw zagra jak jego najsłabszy element.

>>> Janusz, po pierwsze to nie zakładka o wzmacniaczach Technicsa - chcesz sobie o nich pogadać to poszukaj. Po drugie gusta nie podlegają dyskusji - a Technics Technicsowi nie równy - są takie, które weszły do klasyki ... niestety ostatnie produkcje z lat 90ych raczej do nich nie należą ...

Co do Polarisów - niestety to też nie najwyższa półka - widzę w nich raczej przyzwoitego konkurenta Altusów a nie zestawów z wyższych półek - do Jazzu się nie nadają ;)

Nadżędne pytanie to te - kto czego od sprzętu oczekuje i czego słucha ... oczywiście jestem przeciwny negowaniu czegokolwiek dla samego negowania!

SZANOWNI PANOWIE:

wy tu o "kct-ochnaście setek" o "rb", "brx", thx" i innych tajemnych i światowych miksach wszelkich bukwoliterek oznajmiajacych o cudownosci tychże. a ja małorolny i średnio rozgarnięty chłopina zakupiłem poradnik łopatologiczny "jak tu se dla siebie i familiji wykopać z ziemi atlantyde". załączona łopata była oczywiście posrebrzana i superarcytechnologicznie wzmacniana by trzonek chwytał azymut potrzeb a część robocza mająca styk z glebą szła prostopadle do skarbów ukrytych w globie. na wszelki wypadek włożyłem kilka bateryjek do trzonka i "dawaj". po tygodniach wierceń liberalno-odkrywkowych dotarłem do ukrytego skarbu:

Ukryta Zawartość

post-21456-100000015 1280061649_thumb.jpg

post-21456-100000016 1280061649_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikx.Odpowiedziałem tylko na zadane pytanie jak to gra,dzięki za zgryźliwą odpowiedź.

NIKX czyżby zupa była za słona wyluzuj odrobine tolerancji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a po lekturze mitologi greckiej okazało się że jest to taki tyci-tyci jednooki cyklop czyli cyklopek - odysa łolkmen:

Ukryta Zawartość

post-21456-100000009 1280061945_thumb.jpg

post-21456-100000010 1280061945_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Janusz_Szy,

Ładnie się prezentuje ten cały zestaw w całości. Natomiast widzę, że bezpośrednio na sobie stoi 10 segmentów jeśli dobrze policzyłem. Nie obawiasz się, że ten najniższy segment nabawi się wgniotów na obudowie? To jednak wszystko razem trochę musi ważyć.

Jeśli chodzi o zakup części w serwisie Panasonica, bez najmniejszego problemu dostaniesz wszystko, czego produkcja zakończyła się przed 10 laty. Polityka Panasonica bowiem opiera się na produkcji jeszcze przez 10 kolejnych lat, części do sprzętów, które już nie są produkowane. Okres ten można jeszcze porzedłużyć o kolejne 2-3 lata, biorąc pod uwagę wyprzedaż zapasów magazynowych.

Kasjel. G.Mark, kiedyś porównywałem rozmieszczenie ścieżek dla dwu i czteroślada, ze względu na zakładane tolerancje - nie wielkie ale jednak - ślad jednej ścieżki zapisu dwuścieżkowego NIE MUSI dokładnie pokrywać dwu ścieżek z zapisu czterościeżkowego. Dlatego sygnał nagrany mono na czterościeżkowcu może być nierówno odtwarzany. Niedawno było coś o tym w wątku "Magnetofony szpulowe".

Wojtek

Wojtek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Znalazłem głowicę mono. Nic z tego raczej nie wyjdzie. Szerokość szczeliny w głowicy mono, jest równa szerokości 2 szczelin + przerwa miedzy nimi głowicy stereo. Żeby taka kaseta testowa nagrana w mono miała sens, trzeba by obłędnie dokładnie ustawić wysokość głowicy, żeby wskazania poziomów w decku stereo były wiarygodne. Pozostaje nagranie taśmy na głowicy od szpulaka. Albo nagranie sygnału na taśmie 1/4cala i jej przecięcie.

Dzięki "Radmar" co do wagi to zgadzam sie toche to waży AX-7 był biedny w słupku stało tylko dzień bo łatwiej było przesunąć w celach podpięcia razem elementów a bez kilku poprawek sie nie obyło.

Obecnie rozmieszczenie foto T2 obok siebie którego też nie poleciłbym nikomu wzmacniacze i decki

grzeją niesamowice całość o mało nie świeci ale jak to poupychać w szawce rtv.

Przywóciłeś mi wiare w SERVISY jeszcze podzwonie troche za tą głowicą.

• Pokaż nowe odpowiedzi