Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę się podzielić pewnym spostrzeżeniem. :)

Od wczoraj testuję kolejną nową zabawkę - Denona DR-M22. Swego czasu się nad nim zastanawiałem, potem przestałem, potem znów mnie naszło i tak w kółko. Opinie o tych Denonach słyszałem na ogół dobre, ale teraz miałem okazję przekonać się na własnej skórze co ten sprzęt potrafi.

Magnetofon ten po tylu latach (1984 rok) jest w perfekcyjnym stanie technicznym. Wszystko w nim działa bez najmniejszego zająknięcia. Odtwarza świetnie każdą kasetę jaką mu się wrzuci. Dźwięk jaki oferuje jest soczysty, żywy i odpowiednio nasycony. Nie ma wrażenia, że czegoś brakuje lub jest czegoś za dużo. Ma doskonale zachowaną równowagę przestrzeni. Tego po prostu aż chce się słuchać. Gra po prostu pięknie.

Jeśli chodzi o nagrywanie, myślałem, że zapewne będzie nagrywał poprawnie i tyle. Poprawnie to jednak za mało powiedziane. Testowałem go na każdym typie taśmy (nawet na FeCr) i zachowuje się tak, jakby był skalibrowany praktycznie do każdej taśmy. Nie spotkałem się do tej pory z magnetofonem, który nie posiada kalibracji i który jednocześnie potrafi tak szczegółowo nagrać każdą kasetę. Nie wiem jakim cudem producent to osiągnął, ale nagrywa obłędnie (na FeCr doszło ciut więcej wysokich tonów, ale to akurat zrozumiałe, bo rozpoznał ją jako żelazówkę). Co ciekawe, to co nagra, brzmi doskonale na innych magnetofonach. Można mieć zresztą wrażenie, że te inne magnetofony lepiej odtwarzają kasety nagrane na Denonie, niż własne. Coś, co jest zazwyczaj niemożliwe, tutaj okazało się jak najbardziej możliwe.

Rzecz kolejna, przewijanie. Pierwszy raz, testując go wczoraj po ciemku na słuchawkach, gdy włączyłem przewijanie, musiałem zdjąć słuchawki ze łba, bo miałem wrażenie, że przewijanie nie działa. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że działa. Działa i to działa bezgłośnie, co jest chyba swego rodzaju ewenementem. Nie spotkałem się do tej pory z magnetofonem, który potrafi w ten sposób przewijać kasety. Kaseta zazwyczaj podczas przewijania generuje pewien hałas. W Denonie hałas własny kasety jest tłumiony na tyle skutecznie, że nie chce się wierzyć, że jest to możliwe. Ale jest!

Doskonale są ustawione układy redukcji szumów Dolby B i C. Zazwyczaj włączenie takiego układu powoduje małą lub większą utratę górnego pasma. Tutaj tego zwyczajnie nie słychać. Jedynym magnetofonem, spośród wszystkich, które do tej pory miałem okazję testować, a który miał doskonale ustawione układy Dolby, byl - jest nadal RS-B100. Teraz do tego grona dołącza Denon DR-M22.

Mechanizm Denona pracuje z cholernie wysoką kulturą (wyższą posiada tylko RS-B100). Jest cichy, wszystko odbywa się bardzo płynnie i szybko. A co w środku? W środku dwa wałki i niezniszczalne głowice SF.

Zanim rozpocząłem testy byłem ciekawy, czy będę w stanie potwierdzić zasłyszane wcześniej opinie o tym modelu i czy faktycznie jest on taki jak go opisują. Potwierdzam, chociaż nie, potwierdzić to za mało. Właściwie, to określę go jednym słowem, bo inaczej się nie da - REWELACJA! Trudno zresztą inaczej określić magnetofon, który jest trzecim modelem od góry, a który robi takie rzeczy, że można by go ustawić na samym szczycie.

Przez te testy, nabrałem ogromnej ochoty, aby przetestować DR-M33 i DR-M44. Oj, choroba zaczyna nabierać rozpędu. :)

Jakby ktoś z Kolegów miał nakładkę na kieszeń do Denona DR-M22 niepotrzebną, to chętnie odkupię, bo w moim egzemplarzu jest lekko pęknięta.

Hmmm...takiego Denona mogłem kiedyś mieć za 45zł w idealnym stanie. Był na Allegro. Ale "dałem cynk" tutaj w wątku, i kupił go któryś z naszych kolegów...

Nie wytrzymałem i wziąłem się za CT-9R. Mechanika już działa, problemem był źle założony pasek napędzający capstany (swoją drogą jakiś maniak to robił chyba). Normalnie muszą się kręcić w przeciwnych kierunkach, u mnie kręciły się w tym samym kierunku, dlatego nie można było zmienić na stronę B, dlatego też, prawa rolka nie dociskała do wałka i w końcu głowica nie mogła się obrócić - głównym silnikiem w tym mechanizmie jest silnik indukcyjny w prawym wałku. Dzięki nie mu podnosi się mostek oraz obraca się głowica. Podczas przewijania, mostek podnosi się i ociera minimalnie o nośnik, ale nie ściera się, bo jak mówię, jest to dystans bardzo malutki. Głowica jest wyregulowana i nie ruszana, to samo tyczy się rolek i głowic kasujących.

Pojawił się jednak nowy problem, głowice kasujące nie kasują materiału na taśmie. Innymi słowy, deck poszedł na półeczkę, czeka na swoją kolej :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Potwierdzam opinię o DR-M22, to naprawdę świetny deck i kosztuje wręcz śmieszne pieniądze. Ja trafiłem piękną srebrną wersję z układem HX-Pro, którego większość dostępnych była pozbawiona. Co mogę dodać, to że jak dla mnie trochę mu brakuje wypełnienia, gra dość sucho, bardzo technicznie, ale dla kogoś to może być zaleta. Ja wolę trochę cieplejsze brzmienie. Ale jest deck bardzo dobrej klasy, więc tym bardziej dziwi mnie, że ludzie przepłacają grube setki zł za niektóre przereklamowane modele, jak w zasięgu ręki są takie rodzynki.

neomammut, Radmar - sprzęt opisany jest jako sprawny, okaże się w praniu.

Do samochodu mi raczej nie wejdzie, chyba ,że sam magnetofon,

jak tylko dojdzie rozkręcę go :-),

problemem będzie znalezienie przeznaczenia odpowiednich styków (bolców) we wtyczce

i jeszcze mam wątpliwość - chciałbym go podłączyć w domu na testy itp.,

ale ile mA lub A powinien mieć zasilacz? 12V stabilizowane ok., ale jaka wydajność prądowa?

Podłączałem kiedyś stare radio do zasilacza od kolejki elektrycznej i tak ciągnęło, że ten ledwo dawał radę i bzyczał - raczej nie dawał rady..

A mam jeszcze bardzo fajne radyjko z magnetofonem Blaupunkt Bamberg SQR 83 i to także musiałbym czymś zasilić, i do niego super wzmacniacz - później wstawię zdjęcia.

denon, hm? jest taki jeden model który dziadkom się podoba.

musicie mi wybaczyć że ja nie na temat ale znalazłem kolejny dowód na to że ziemia ma co najmniej 4'000'000'000 lat. moja japońska samobierzna łopata na scalakach znów uderzyła w coś twardego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21456-100000006 1280610870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>elektrospiro, 31 Lip 2010, 23:15

a jak mam zwykla lopate, taka z napedem recznym to tez moge cos wykopac? bo jak tak to sie juz nie bede migal od roboty w ogrodzie :-)

>Radmar, 31 Lip 2010, 18:08

jesli faktycznie poprawnie dzialajacy flex idzie rowno to moze to byc to czego szukam. korci mnie jednak tez zeby pobawic sie "play trimem". oj, chyba juz czas na poszukiwania. musze tylko sobie zalatwic taka lopate jak ma elektrospiro :-)

nie wiem czy sie jutro (a wlasciwie to juz dzisiaj) wyrobie ale postaram sie zrobic zdjecia tego katalogu.

>>elektrospiro

To mi proszę wykopać to cudo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

już wkładam bateryjki do trzonka:

Ukryta Zawartość

tylko$799

Ukryta Zawartość

Chaos,

No spróbuj, może będziesz faktycznie bardziej usatysfakcjonowany. A z tym katalogiem, to słuchaj na spokojnie, powolutku. To przecież nie jest nic pilnego. Kiedyś jak znajdziesz chwilkę czasu, to wtedy zrobisz. To się nie pali. :)

>elektrospiro

Jak wykopiesz daj znać :) A tak w ogóle to ten magnetofon, który wykopałeś jest piękny! Co to za model?

Z CT-9R nie jest za dobrze, prócz głowic kasujących, czasami, podczas nagrywania lub odtwarzania mostek potrafi, wszystko jedno kiedy, opaść na dół - nie wiem, czy to wina mostka, czy może systemu autostop.

Wkurzony jestem na Pioneera, ponieważ w instrukcji serwisowej nie ma nawet narysowanych połączeń (prócz schematu, ale tam się trzeba napatrzeć) i nie ma też instrukcji jak go rozłożyć. Lubię wiedzieć, że najpierw śrubka A a później B.... - wszystkie instrukcje serwisowe tego producenta tak wyglądają?

neommamut - czy w tym Pioneerze jest przełącznik listwowy zapis/odczyt ? Jeśli jest, to spryskaj go jakimś mocniejszym kontaktem. Poszukaj też wszelkich styczników i spryskaj je. Być może odlutował się przewód od głowicy kasującej? Ale i tak dobrze, że uruchomołeś tak łatwo mechanikę !

PS,- Jeszcze lepszym takim "Fortepianowym" cudeńkiem jest Pioneer CT 93 !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neomammut- zobacz czy przed takim nagłym wyłączeniem się decka i opadnięciem mostka z głowicami, nie zatrzymuje się najpierw prawa szpulka. Jeśli prawa szpulka napędzana jest idlerem z kółkiem ciernym, to może ono się już ślizgać i auto-stop wyłącza odtwarzanie/nagrywanie.

Kasjel, jeszcze go właśnie nie pryskałem niczym, chciałem tylko zobaczyć co jeszcze trzeba w nim zrobić i czy wszystko działa. Od dwóch głowic idą kable zakończone wtykami. Podejrzewam, że zostały one źle umiejscowione. Serwisant wyjął kable, żeby można było wyjąć mechanikę. Prócz źle nałożonego paska (swoją drogą to chyba też bym go źle założył :) ) źle wpiął kable od głowic kasujących. Z ciekawostek Wam powiem, że nie nagrywa strony B przy użyciu systemu autorevers. Gdy włożymy kasetę możemy nagrać stronę A, wszystko piknie, ale jak zmienię stronę to już nie. Okazuje się, że kieszeń nie ma z prawej strony nad kasetą detektora obecności płytki. Wiadomo jak się nie wyłamie płytki to można nagrywać i na odwrót. Od rana więc zadaje sobie pytanie po co mi dwie głowice kasujące, skoro podczas nagrywania strony A uniesiona jest tylko jedna z nich? Muszę jeszcze raz dobrze obejrzeć kieszeń, może brakuje tam zapadki, ale nie zauważyłem, żeby czegoś brakowało....

Oj, CT-91 i CT-93 są to piękne maszynki. Kasjel, kiedyś mi mówiłeś, że powinienem sobie sprawić takiego pionka, chyba masz rację :)

Aha, talerzyki w CT-9R mają oddzielne silniki indukcyjne :) Nie ma tam Idlera :D

Tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W instrukcji od magnetofonu jest napisane, że przycisk od kierunku przesuwu taśmy nie działa w trybie nagrywania, po co więc ta druga głowica kasująca, na zapas?

No to masz mechanizm wysokiej klasy ! Dwa osobne silniki idukcyjne napędzające szpulki to jest coś !

Posprawdzaj wszystkie wielowtyki i styczniki. Kontakt Sprayu nie żałuj :-)

Spoko :) Ale tak sobie myślę, talerzyki są super wykonane, ale szkoda, że nie dali takiego rozwiązania przy wałkach. Wtedy można by było mieć dual-capstan i autorevers w jednym.... - przekombinowali trochę :)

Tak mi się wydaje, że któryś z nas powinien się ulitować w końcu nad dwukieszeniowym "hi-endem" w "uszkodzonych" :-). Szkoda maszyny ! Wygląda super !

Ja na razie wykopałem :-)"skromniaka - prostaka" - Visonic 3604

To chyba starszy sprzęt, mam nadzieję na zapełnione wnętrze choć trochę :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neomammut - super magnetofon - mam nadzieję że uda Ci się go zrobić - solidna maszyna mimo obrotowej głowicy !

Kasjel - ct93 bardziej też mi się podoba - miodzio ;-)

neomammut

Dzięki, inżynierem elektroniki chyba jednak już nie będę. Otworzyłem jednak pokrywę i moim oczom objawił się piękny widok, wszystko wygląda super, również pasek we właściwym miejscu i w należytym stanie ale wszystko bardzo zabudowane, wydaje się, że nikt nigdy nie zaglądał do środka decka. Poradziłem się znajomego, który zajmuje się elektroniką i po kilku „poruszeniach” deckiem klawisz play „przemówił”. Stało się „czary mary”, jednak do pełnego szczęścia trochę brakuje. Na początku deck trochę chodził i przestawał i wtedy trzeba go było podnieść i nachylić frontem do góry i wrzucić „play”. Deck zachowuje się coraz normalniej, teraz zdarza mu się „nie załapać” po zakończeniu odtwarzania jednej strony i nie trzeba go już przechylać, wystarczy przewinąć kilka razy....nie chce zapeszać ale może nie jest to jakaś gigantyczna wada. Wydaje mi się że deck albo się zastał straszliwie albo jakiś czujnik słabo łapie. Na marginesie mimo starań nigdzie nie wyszperałam ani danych ani serwisówki do tego Kenwooda, może jest to gdzieś w necie a ja nie wiem jak znaleźć.

MaciejLK

Twoja diagnoza bardzo trafna. Wydawało się że coś jest nie tak a tutaj deck po poruszaniu nim gra no może nie jest perfekt bo czasami ‘play” nie łapie ale jednak rozruszanie mu pomogło. To jest dziwny defekt, chyba nawet dla kogoś kto wie o co chodzi, gdyż usterka nie ma charakteru trwałego, raz jest ta usterka raz jej nie ma.

Mam przekonanie że ten egzemplarz to nie zwłoki. Po pierwsze stan całości bardzo dobry front, boki w super stanie, w środku super, chyba wcześniej nie otwierany, śruby jak nowe. Po drugie najważniejsze i najdziwniejsze dźwięk – zaskoczenie. Odsłuchałem nagrane dawno kasety chromowe TDK, Sony, Maxwell. Ustawiłem Dolby B i gra rewelacyjnie, myślę że pasek jest ok. gdyż nie ma żadnych problemów z obrotami, wciąganiem kaset etc., po prostu płynne odtwarzanie i bardzo cicho pracujące mechanizmy. Sprawdzałem nagrywanie, jest ok. Dźwięk jest w porządku. Ja wyłącznie słucham winyli, dlatego pewnie dźwięk zaskoczył mnie nieco otwartością (przekaz raczej porównywalny z CD a nie z gramofonem), dynamiką, krystalicznymi wybrzmieniami, jest trochę mniej „analogowo” jak myślałem ale za to bardzo precyzyjnie, przejrzyście. Bez żadnych czyszczeń, konserwacji etc. zagrało od razu wybornie (rolki, głowice są o dziwo czyste, wyglądają na nie zużyte). Działanie Dolby jest takie, iż są różnice pomiędzy stanem bez Dolby i z Dolby B ewent. C oraz Dolby S. Nie słyszę różnicy w ustawieniu Dolby B lub Dolby C. Przy zastosowaniu Dolby S jest nieco ciszej i redukcja szumów bardzo duża. Nie mam instrukcji do tego modelu i nie wiem co można ustawić, może gdzieś w necie jest instrukcja do tego modelu?

W zasadzie magneton chciałem traktować jako nie istotne uzupełnienie toru analogowego ale gra fajnie i od czasu do czasu chyba można odsłuchać jakąś kasetę, szkoda tylko, iż swego czasu pozbyłem się kolekcji kaset, pamiętam iż miałem mnóstwo oryginalnych kaset nagranych z dolby s, które świetnie brzmiały.

Dwa zdjęcia trochę wyraźniejsze po tym jak magnetofon ożył.

Ukryta Zawartość

post-12553-100000058 1280666273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlod - to weź i sprawdź czujnik obecności kasety. Albo to będzie taki mały bolec na tylnej ściance kieszeni, albo dźwignia na górze kieszeni. Podobna do dźwigni blokady nagrywania. Nie trzeba być elektronikiem, żeby kupić chociażby "Kontakt U" i spryskać nim wszystkie styczniki i przełączniki jakie znajdziesz.

>>Musiko

A cóż to za starocie? Wygląda solidnie.

>>wlod

No widzisz Inżynierze? :) Trochę wiary w siebie, można góry przenosić.... :)

Co do usterki, jak już przycisk Play załapie to nie ma żadnych problemów z odtwarzaniem? Jeśli tak, to może mikrostyk jest zaśniedziały i źle kontaktuje. Miałem tak w swoim preampie, wymieniłem mikrostyki i działa jak ta lala....

>>Kasjel

Moim zdaniem to tylko mikrostyk :)

Gdyby to był czujnik obecności kasety to magnetofon wloda by nie przewijał.A on przewija bez problemu a licznik liczy przewijaną kasetę.Problem jest "tylko" po wydaniu komendy "play".Mechanizm się ustawia do odtwarzania, rolka zwijajaca zrobi może z pół obrotu i stanie.Wygląda to jak by nie działał reel sensor albo za szybko zadziałał auto-stop.Ale chyba nie bo jak tasma się zatrzyma to display informuje że magnetofon cały czas jest w funkcji "play".Albo silnik ma czasami problem, albo sprzęgło czasami puszcza, albo rolka zwijajaca się blokuje, albo mechanizm się żle utawia i rolka dociskowa dobrze nie dolega do wałka przesuwu, albo ... itd.Bez dokładnego obejrzenia to można gdybać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi