Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Pytanie może nie w temacie trochę, ale postanowiłem spytać w tym wątku, ponieważ z pewnością macie orientację. Czy taki smar jak na zdjęciu, będzie się nadawał do przesmarowania prowadnic lasera w odtwarzaczach CD?

Przepraszam za małego OT-a. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>Radmar

Dziekuje za cieple slowa, walkmana wzialem, ale sluchawek zapomnialem, nie wiem, czy jest sens kupowac jakies na te pare dni, ale pewnie nie dam rady bez mej Milosci :) Nadal leje :(

Ps: Zrobilem w ostatnim poscie troche bledow, przepraszam za brak elokwencji, bateria w telefonie mi sie wyczerpywala, a chcialem dodac .post i na 'umyslowy' slownik zabraklo czasu.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mati73, 8 Sie 2010, 09:34

>sprężynka znajduje się między tymi dwoma blaszkami

Dzięki Mati73. Miałeś całkowitą rację. To ta śrubka całkowicie po lewo. Teraz gra w porządku

Tak z ciekawostek:

Technics RS-B705 wersja z dwoma wałkami - mechanizm i montowanie głowic jak w RS-B905 - wersja Japan :)

link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radmar, 8 Sie 2010, 10:16

>Koledzy,

>

>Pytanie może nie w temacie trochę, ale postanowiłem spytać w tym wątku, ponieważ z pewnością macie

>orientację. Czy taki smar jak na zdjęciu, będzie się nadawał do przesmarowania prowadnic lasera w

>odtwarzaczach CD?

Dokładnie tego specyfiku użyłem do smarowania prowadnic w dwóch CD. Obydwa przestały przeskakiwać i już rok są w pełni sprawne. Dodatkowo czyściłem soczewkę lasera.

Witam!

Nie uwierzycie co kupilem dzisiaj na targu. Dwie kasety, orginalnie nagrane przez Polskie Nagrania, 2004 rok, Kalina Jedrusik i Czerwone Gitary, nagrania z lat 60'tych i poczatku 70'tych. Za jedna zaplacilem 15 zeta. Do Pani jednak nie wroce. Sklamala w zywe oczy. Powiedziala, ze sama prżegrala te tasmy z LP i ze tasma to chrom. Ani jedno ani drugie nie jest prawda, poniewaz widzialem juz u kogos takie wydania. Tasma to zwykla zelazowka. Tasmy zatrzymam, ale klamstwo doprowadzilo do tego, ze stracila klienta.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

czy ta yamaha KX-670 ma rozwalona kieszen (jest wyraznie krzywa)? czy tez moze te modele tak mialy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chaos, 8 Sie 2010, 23:04

>czy ta yamaha KX-670 ma rozwalona kieszen (jest wyraznie krzywa)? czy tez moze te modele tak mialy?

W mojej Yamasze KX-800 wszystko jest spasowane idealnie.

Więc przy tej chyba ktoś grzebał lub coś jest z nakładką kieszeni.

Pozdrawiam Jacek.

panowie, czy ktos z was ma moze dwukasetowego pioneera z flexem? przyszlo mi do glowy ze taki deck prawie na pewno bedzie mial autorewers. przez caly czas szukam dla siebie drugiego decka z "korekcja" tasm nagranych na innych magnetofonach. kiedys jak mialem rs-bx501 to radzilem sobie z tym korzystajac z innego ustawienia glowicy dla strony "a" i "b". na "b" przewaznie bylo troche lepiej. pomyslalem sobie wiec teraz ze takie cos wsparte dodatkowo systemem podbijajacym wysokie czestotliwosci moze byc ciekawym rozwiazaniem. co wy na to?

Hmmm....

Magnetofony z autorewersem były właśnie zawsze krytykowane za błąd azymutu na dwóch stronach, i było wytykane jako ich wada a nie zaleta! Zawsze zalecano odtwarzanie kasety włożonej tak samo jak była przy nagrywaniu, a nie odwrotnie (oczywiście, zwykle nie mówili tego wprost producenci, bo przyznawaliby się, że magnetofony nie są dostatecznie precyzyjne). Pewnie można by ten efekt wykorzystać, bo akurat może się okazać korzystny - albo będzie jeszcze gorzej.

Chaos - Yamaha napewno nie powinna mieć tak krzywej kieszeni. Może tylko sama klapa jest nie wciśnięta do końca. A może cały machanizm trzeba ustawić. To jednak wskazywało by na to, że była już "grzebana" ta Yamaszka...

Mam pytanie i prośbę o pomoc do biegłych w elektronice:

W Techniksie AZ6 nagle przestał działać licznik taśmy. Magnetofon jest używany bardzo sporadycznie, więc stał nieruszany przez pewien czas. Po włączeniu okazało się, że licznik taśmy raz działa, raz nie, wskazania "skakały", tzn. licznik "stawał", po czym po chwili ruszał dalej, itd., ale po jakimś czasie przestał reagować w ogóle. Po wyzerowaniu jest całkowicie wyzerowany, i tyle. Magnetofon normalnie odtwarza i przewija do przodu (tyle, że licznik pokazuje stale 00.00), natomiast nie przewija do tyłu - po włączeniu REW przewija tylko przez jakieś 2 sekundy, po czym działa Auto-Stop i wyłącza przewijanie. Co mogło "paść"?

Chciałem dobrać się do wnętrza mechanizmu, do szpulek gdzie są też detektory optyczne obrotów szpulek, ale żeby to zrobić w tym mechanizmie trzeba przede wszystkim wylutować oba silniki z płytki drukowanej, "zamykającej" mechanizm od tyłu - zrobię to dopiero jak będę dokładnie wiedział czy rzeczywiście trzeba to zrobić.

Bardzo proszę o pomoc.

A nie da się zdemontować tylnej ścianki kieszeni. Chociażby nawet po zdjęciu panela przedniego ?

W Onkyo TA 2570 można wyjąć tą ściankę nawet bez zdejmowania panela. Mam jakieś schematy do AZ 7 jak byś potrzebował....

Ja wczoraj naprawialem swoj nowy SONY TC K511S co za masakra scina sie, tryby tra o siebie i ani rusz, dopiero rozebranie i zlozenie mechanizmu pomoglo. Myslalem ze to solidny sprzet. Chyba jednak zdecyduje sie kupic jakis stary Technics Pioneer albo Onkyo.... a te Akai i Alpine z lat 80 ni cholery nie zepsuja sie chocby kumpel koparka po nich przejechal. Chyba to tak jest ze te stosunkowo nowe modele to dziadostwo.

Nie ma sensu się obrażać.

Od X lat mieszkam przy bazarze i przywykłem do sztuczek handlarzy. Oni tak po prostu mają.

Wszystko jest hiper super i wogóle warte każdych pieniędzy.

Za dwa, trzy tygodnie, a może za miesiąc Pani znów będzie miała jakiś rarytasik.

Wtedy obejrzysz z uwagą taśmę, przewiniesz parę obrotów i zaczniesz się targować:

"Ale tu zawinięte jest o!" (nawet jeśli nie jest, Pani nie wie, bo przecież nie oglądała tej taśmy)

"Niee no taka porysowana za 15? Moge dać 8!"

"Ooo i okładka zagięta i te rysy na pudełku!"

Wiem, że ciężko jesttak gadać uczciwemu człowiekowi ale na tym polega bazarowanie niestety :-)

Pozdrawiam z Koła we Warszawce.

hv

Przepraszam.

Zapomniałem, że nie ma 'cytuj'

Poprzedni wpis apropos tego:

>neomammut<

Witam!

Nie uwierzycie co kupilem dzisiaj na targu. Dwie kasety, orginalnie nagrane przez Polskie Nagrania, 2004 rok, Kalina Jedrusik i Czerwone Gitary, nagrania z lat 60'tych i poczatku 70'tych. Za jedna zaplacilem 15 zeta. Do Pani jednak nie wroce. Sklamala w zywe oczy. Powiedziala, ze sama prżegrala te tasmy z LP i ze tasma to chrom. Ani jedno ani drugie nie jest prawda, poniewaz widzialem juz u kogos takie wydania. Tasma to zwykla zelazowka. Tasmy zatrzymam, ale klamstwo doprowadzilo do tego, ze stracila klienta.

Kasjel, 9 Sie 2010, 17:27

>A nie da się zdemontować tylnej ścianki kieszeni. Chociażby nawet po zdjęciu panela przedniego ?

>W Onkyo TA 2570 można wyjąć tą ściankę nawet bez zdejmowania panela. Mam jakieś schematy do AZ 7 jak

>byś potrzebował....

Serwisówki mam, dzięki, ale dopóki ktoś mi nie podpowie co i jak mierzyć i gdzie, to jestem jak dziecko we mgle, bo elektronik ze mnie jak z koziej d... trąba. Tzn. domyślam się, że winne mogą być jakieś fotodiody czy co to jest przy szpulkach, które optycznie sczytują obroty szpulek, które są chyba naprzemiennie pomalowane w czarne i srebrne pola, ale nie mam tej pewności. Może to same czujniki, a może procesor, albo coś?

Dlatego proszę o podpowiedź.

Natomiast niestety do tych czujników nie da się dotrzeć od przodu - tzn. samą tylną ściankę kieszeni można zdjąć z mechanizmu bez problemu, tylko że to do niczego nie prowadzi. Dostęp do szpulek i tej płytki na której są czujniki obrotów jest tylko od tyłu, po demontażu całej dużej płytki elektroniki, w którą wlutowane są styki silników, zamocowanych od drugiej strony. Zdemontować to można tylko najpierw wylutowując te styki silników, a nie chcę tego robić, jeśli np. okaże się, że to nie czujniki są winne. Ew. zrobię to jak już będę wiedział konkretnie co i gdzie sprawdzać.

Maciej LK - jeżeli tam są fotodiody jak TA 2570, to naprawę powinieneś zacząć od rzeczy najprostszych. Czyli zdjąć tylną ściankę kieszeni, zdjąć same szpulki aby wyczyścić elementy odblaskowe. Wtedy również mógł byś sprawdzić i wyczyścić fotodiody. Sprawdzić można bardzo łatwo "machając" po takiej fotodiodzie np. pędzelkiem jednocześnie świecąc na nią latareczką. Jeżeli jest sprawna, to każde takie "machnięcie" będzie zliczać jako jeden impuls.

Kasjel, 9 Sie 2010, 22:46

>Maciej LK - jeżeli tam są fotodiody jak TA 2570, to naprawę powinieneś zacząć od rzeczy

>najprostszych. Czyli zdjąć tylną ściankę kieszeni, zdjąć same szpulki aby wyczyścić elementy

>odblaskowe.

Ale tego naprawdę nie da się zrobić od przodu! Ten mechanizm ma zupełnie inną konstrukcję niż Sankyo stosowane np. w TA-2570. Szpulek nie da się zdemontować od przodu - można zdjąć tylko trzpień, który obraca szpulką w kasecie, a nadajniki obrotów nadal pozostają po przeciwnej stronie głównej płyty mechanizmu. Dostęp do nadajników obrotów jest tylko od tyłu, więc chyba będę musiał jednak odlutować te wyprowadzenia i zdjąć całą płytkę elektroniki z mechanizmu.

Tak ostatnio rozgrzebałem Technicsa RS-TR313 kupionego na dniach i oczom nie mogłem uwierzyć, co zobaczyłem. W środku była taka ilość pajęczyny, że więcej było pajęczyny niż elektroniki, do tego dwa zasuszone pająki. :)

Dbałość niektórych osób o sprzęt jest po prostu wręcz zachwycająca (oczywiście w tym niekoniecznie pozytywnym aspekcie).

Zobaczcie jakie czyste są tory prowadzenia taśmy na obu mechanizmach.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000003 1281388732_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze z bliska, co by lepiej zobaczyć jak rolki i głowice wyglądają.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000100 1281388806_thumb.jpg

post-18407-100000001 1281388806_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 9 Sie 2010, 17:19

>Mam pytanie i prośbę o pomoc do biegłych w elektronice:

>

>W Techniksie AZ6 nagle przestał działać licznik taśmy. Magnetofon jest używany bardzo sporadycznie,

>więc stał nieruszany przez pewien czas. Po włączeniu okazało się, że licznik taśmy raz działa, raz

>nie, wskazania "skakały", tzn. licznik "stawał", po czym po chwili ruszał dalej, itd., ale po jakimś

>czasie przestał reagować w ogóle. Po wyzerowaniu jest całkowicie wyzerowany, i tyle. Magnetofon

>normalnie odtwarza i przewija do przodu (tyle, że licznik pokazuje stale 00.00), natomiast nie

>przewija do tyłu - po włączeniu REW przewija tylko przez jakieś 2 sekundy, po czym działa Auto-Stop

>i wyłącza przewijanie. Co mogło "paść"?

>Chciałem dobrać się do wnętrza mechanizmu, do szpulek gdzie są też detektory optyczne obrotów

>szpulek, ale żeby to zrobić w tym mechanizmie trzeba przede wszystkim wylutować oba silniki z płytki

>drukowanej, "zamykającej" mechanizm od tyłu - zrobię to dopiero jak będę dokładnie wiedział czy

>rzeczywiście trzeba to zrobić.

>Bardzo proszę o pomoc.

Wyczyść elementy optyczne dokładnie te, które sam opisałeś. Prawdopodobnie są zakurzone. POZDRAWIAM:)

Chaos, 10 Sie 2010, 01:49

>>Radmar, 9 Sie 2010, 23:21

>

>ten RS-TR313 wyglada jakby go ktos wykopal z koscielnej krypty...

"Opowieści z (magnetofonowej) krypty"...

Czyszczenie detektorów foto-optycznych w AZ6 w toku, rozlutowałem to diabelstwo, ale dopóki go nie polutuję z powrotem, nie będę wiedział czy działa. "Na oko" jednak zarówno czujniki optyczne, jak i "szachownica" na szpulkach wydają się zupełnie czyste. Wątpię, by to zabrudzenie było przyczyną...

Już wiem, co się stało i dlaczego licznik w AZ6 nie działa! Przyczyna nie jest elektryczna czy elektroniczna, a mechaniczna! Otóż lewa szpulka, składająca się z dwóch części - przedniej i tylnej, połączonych na wcisk czy zatrzaskowo, po prostu "rozeszła się" - puściło to połączenie, cześć szpulki z naprzemiennymi polami czarnymi i srebrnymi przesunęła się do tyłu pod działaniem sprężyny i zaczęła szorować bezpośrednio po detektorze optycznym. Ścisnąłem to, ale, niestety, po krótkim czasie połączenie znów puściło. Trzeba chyba wymienić całą szpulkę. Irytujące jest to, że nawet żeby sprawdzić czy to w ogóle działa musiałem cały mechanizm zmontować całkowicie, łącznie z lutowaniem połączeń. Teraz, żeby się dobrać do tej szpulki, znów będę musiał wszystko rozlutować i rozebrać jeszcze bardziej, co mi się zupełnie nie uśmiecha! :-( Tyle dobrego, że mam na części uszkodzony mechanizm z RS-TR474 - w którym mnóstwo części (łącznie z całym korpusem) jest takich samych jak w AZ6, i liczę, że szpulkę na wymianę z niego pozyskam.

Witam.

Niedawno zakupiłem Technicsa RS-M75 jako uszkodzonego, z nadzieją że da się go naprawić.

Niestety okazało się że brak jest płytki elektronicznej.

Płytka ta jest umieszczona pionowo za kieszenią, pod szarą blachą.

Może ktoś z szanownych kolegów wie jakie jeszcze modele Technicsa posiadają taki sam element?

A może ktoś ma taką płytkę odstąpić?

Magnetofon przewija, unosi mostek z głowicami ale nie kręci przy wciśniętym Play.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SirJack7, 10 Sie 2010, 18:42

>Niedawno zakupiłem Technicsa RS-M75 jako uszkodzonego,

Ups! To płytka z elektroniką silnika DD, jego cewkami, itd. Chyba podobną można znaleźć w RS-M45, RS-M270X.

MaciejLK, 10 Sie 2010, 19:29

Tak się domyślałem, zostały po niej dwa ucięte przewody i dwa wtyki.

A co do podobieństwa M45, to sprawdzałem tam ten układ jest chyba na płycie głównej.

Pozostaje mi szukać jakiegoś rozwalonego M75,M85 lub M88, mają chyba taką samą budowę.

Szkoda że ten M75 w najbliższym czasie nie zagra, pewnie byłbym mile zaskoczony,

zero wiatru w środku 10,5 Kg wagi.

• Pokaż nowe odpowiedzi