Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja miałem jednocześnie M9115 z Kasprzaka i MDS 442 Diory. Szuflady były o tyle lepsze, że nadawały się do natychmiastowego użytku bezpośrednio po zakupie. Natomiast M 9115 miały montowane beznadziejne głowice i kiepskie silniczki "Silmy". Jednak po wymianie głowicy na "Alpsa" i zamianie silniczka oraz regulacji elektrycznej M9115 był znacznie lepszy od MDS 442. Pamiętam że jego "Dolby System" był bardzo tolerancyjny. Nie było problemów z odtwarzaniem kaset nagranych na innych deckach. Później nawet brat kupił nowszą wersję szuflady, czyli MDS 4421. I wcale nie było lepiej. Mam do dziś dużo kaset nagranych na M 9115. I naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Wcześniej miałem M 7011, ale wtedy nie było jeszcze szans na zakup japońskiej głowicy. Wydaje mi się, że gdyby w M 7011 zamontować dobrą głowicę i wykonać regulację elektryczną, to zagrał by jeszcze lepiej od M 9115.

Od MDSa 442 lepszy był MDS 432 w wersji na Francję z seryjnie zamontowanym Alpsem. Pasmo 30-19.000 Hz na Metalu. Był jeszcze M 7020 z Kasprzaka wart uwagi.

Od MDSa 442 lepszy był MDS 432 w wersji na Francję z seryjnie zamontowanym Alpsem. Pasmo 30-19.000 Hz na Metalu. Był jeszcze M 7020 z Kasprzaka wart uwagi.

Zgadzam się w 100%. Do niedawna miałem również i MDS 432 w wersji francuskojęzycznej. W tej chwili ma tylko MDS 442, którego nie sprzedaję. Ponieważ jest to mój osobisty zakup z 1991r, a nie z Allegro :-) Ten M 7020 był chyba najwyższym modelem z tej serii. Pamiętam tylko tyle, że był nie osiągalny....

Wesołych Świąt Panowie ! Wykorzystajcie ten świąteczny, wolny czas między innymi na słuchanie muzyki z ulubionych magnetofonów. A podczas wizyty rodzinki, może uda się nawet nawrócić młodsze pokolenie.

Tak że nie będą już mówili "to na kasety", tylko magnetofon lub deck :-))

Wesołych Świąt

PS.Choinkę sam ubierałem :)

Wesołych Świąt

PS.Choinkę sam ubierałem :)

No choinka Wskoczyła! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O, kurczę, ale fajne!

Rozpoznaję chyba różne Technicsy i Pioneery - coś jeszcze wrzuciłeś?

Wesołych Świąt!

Tak Technicsy i Pioneery, bo tylko takie mam, ale inne też są piękne! :)

Pozdrawiam.

Tak Technicsy i Pioneery, bo tylko takie mam, ale inne też są piękne! :)

Pozdrawiam.

Nooo, choinka pierwsza klasa. Składam zamówienie na taką. :)

Zdrowych, wesołych, pogodnych Świąt chłopaki.

witam!

Po pwnym załamaniu, stwierdziłem, że trzeba żyć dalej, dlatego życzę wszystkim tu obecnym spokojnych wesołych świąt, spełnienia marzeń, serdeczności od całej mojej rodziny i pamiętajcie: "Niezależnie od tego jaką kłodę nam życie pod nogi podłoży. Nie należy jej niszczyć tylko spróbować ją zrozumieć, po jakimś czasie ona sama zniknie!" A w nowym roku, optymizmu i sił witalnych, nowych muzycznych odkryć, nowych znajomości i ludzi, ktzórzy będą potrafili Was zrozumieć!

Wszystkiego dobrego zryci w okrągłym tależu! Tak, muzyka moim życiem, niech w waszych sercach nigdy jej nie zabraknie!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Niech się weseli święty,

Bo bliski jest zwycięstwa,

Niech się raduje grzesznik,

Bo dane jest mu przebaczenie.

Niech powróci do życia poganin,

Bo do życia jest powołany.

W małym Świętym Dziecku

Bóg daje nam Zbawienie.

Niech Gwiazda Betlejemska zwiastuje nam,

W sercu na nowo tę Dobrą Nowinę,

Niech się rozraduje serce i uwierzy Jezusowi,

Niech się umocni nadzieją

na cały Nowym 2011 Rok!

Witam wszystkich w to świąteczne popołudnie!!!!! ostatnio kupiłem JVC TD-401 za jedyne 8zł,i od razu mnie bardzo miło zaskoczył bardzo ciepłym soczystym dzwiękiem.Pozdrawiam Marian

Witam wszystkich w to świąteczne popołudnie!!!!! ostatnio kupiłem JVC TD-401 za jedyne 8zł,i od razu mnie bardzo miło zaskoczył bardzo ciepłym soczystym dzwiękiem.Pozdrawiam Marian

Ukryta Zawartość

post-19370-029040700 1293280690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie okazje są z pewnością kuszące. Bo coż to jest 8zł za magnetofon, który może całkiem fajnie zagrać.

Ja jednak jestem zmuszony odpuścić sobie takie okazje. Bo gdybym zaczął kupować te "całkiem niezłe" magnetofony po 10zł, to wkrótce zawalił by mi się strop....lub odesłali by mnie do wariatkowa :-)

I tak z mojego doświadczenia wynika, że co pewnien czas trafiają mi się na Allegro decki "Vintage", których zakupu nie jestem w stanie sobie odmówić. Bo są piękne i niedrogie. Lub nawet czasem śmiesznie tanie. Ostatnio kupiłem Akai GXC 740D i Aiwę AD-M700E, i nawet przez sekundę nie pożałowałem tego. A decki należą do tych, których raczej nie zamierzam odsprzedawać. W sumie nawet nie powiem, aby to hobby dużo mnie kosztowało. Z resztą już dawno rzuciłem palenie, więc mnie stać :-) Coś w końcu od życia mi się należy...hi,hi! Problem jest w tym, że chcę ograniczyć liczbę magnetofonów. A jest to coraz trudniejsze.

Zbyt wiele tego kiedyś naprodukowali. A jeden piękniejszy od drugiego ! :-)

Wszystkiego najlepszego wam wszystkim życzę, kolejnych magnetofonów i niechaj tasiemka zawsze sie kręci :)

kilka zdjątek z zimy u mnie i z krecania masy na sernik , trzeba sobie jakos radzic hehe

Pozdrawiam was serdecznie z śnieżnej Szkocji.

Wojtek.

Ukryta Zawartość

post-11402-009656200 1293287293_thumb.jpg

post-11402-091471500 1293287312_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Mała sesja rozbieralna JCV TD-X401G!!! bardzo ciekawe jest to że tyle miejsca jest nie wykorzystane w tym deku.Pozdr

Ukryta Zawartość

post-19370-039722900 1293376634_thumb.jpg

post-19370-083752100 1293376653_thumb.jpg

post-19370-040493800 1293376678_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z racji że to już po świętach, popełniłem dziś "zakup świąteczny" w postaci kolejnego akai. Tym razem GX-32. To już trzeci akai na pólce...Teraz mam dylemat - jak wytłumaczyć żonie że ten nowy magnetofon który widzi to stał już od dawna tylko nie rzucał się w oczy....

manius59 - ale za to transformator BANDO stosowany również we wzmacniaczach Harman/Kardon i Sansui (CD),

oraz ciekawe zielone kondensatory w zasilaniu - jakiej firmy?

manius59 - ale za to transformator BANDO stosowany również we wzmacniaczach Harman/Kardon i Sansui (CD),

oraz ciekawe zielone kondensatory w zasilaniu - jakiej firmy?

transformator BANDO stosowany także w magnetofonach Pioneer:)

audiomagia.blogspot.com

Panowie pomocy - pilnie poszukuję tranzystora o oznaczenie 2SB696 - może ktoś posiada choć jedną sprawną sztukę?

Serwisant mi...uszkodził 2 tranzystory i sam też szuka teraz :-(

Panowie pomocy - pilnie poszukuję tranzystora o oznaczenie 2SB696 - może ktoś posiada choć jedną sprawną sztukę?

Serwisant mi...uszkodził 2 tranzystory i sam też szuka teraz :-(

Z oryginałem będziesz miał problem.

W kraju raczej nie dostępny.

Dobierz najbardziej zbliżony odpowiednik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie pomocy - pilnie poszukuję tranzystora o oznaczenie 2SB696 - może ktoś posiada choć jedną sprawną sztukę?Serwisant mi...uszkodził 2 tranzystory i sam też szuka teraz :-(

Zamienniki dla 2SB696 pnp=BDX20,2N6030,2N6231.Jest to tranzystor ktory ma Vce-120V pewnie ze stabilizatora ,z jakiego magnetofonu?

.....

Ten tranzystor jest z końcówki mocy (pełni funkcję tranzystora sterującego 1 z 8 szt w tej końcówce) do której poprzez pre miałem podłączone decki,

specjalnie oddałem go bo nierówno grzały się radiatory i dzięki pomocy Kolegów z Forum ustalono, że do ustawienia jest prąd spoczynkowy

(lub naprawa regulatora prądu) - a tu serwisant załatwił mi 2 tranzystory przy pomiarach....Sprawa się ciągnie bo pewnie tez nie może ich

dostać....Wiecie co czuję teraz.............

gx-f35 stoi nieużywany i czeka na pasek i rolkę..........(już zamówione)(wtedy dopiero ustawię głowicę)

gx65 zaczął giąć taśmę (też czeka na rolkę i pasek) już zamówione......

gx32 jeszcze nie przyszedł.....

jakoś tak się zrobiło nieciekawie.

ale za to uruchomiłem wczoraj gramofon - po trzech latach hibernacji wystartował od razu - chociaż taka pociecha

gx-f35 stoi nieużywany i czeka na pasek i rolkę..........(już zamówione)(wtedy dopiero ustawię głowicę)

gx65 zaczął giąć taśmę (też czeka na rolkę i pasek) już zamówione......

gx32 jeszcze nie przyszedł.....

jakoś tak się zrobiło nieciekawie.

ale za to uruchomiłem wczoraj gramofon - po trzech latach hibernacji wystartował od razu - chociaż taka pociecha

Czasem tak bywa...

Ja też nieraz przechodzę taki "magnetofonowy kryzys", gdy albo któryś się psuje...albo któregoś nie potrafię naprawić.

Wtedy lepiej zostawić wszystko, odpocząć i z nowymi siłami spróbawać jeszcze raz :-) To śmieszne, ale czasem dostaje się takiego natchnienia że wszystko zaczyna się układać. I człowiek puka się w czółko, dlaczego wcześniej na to nie wpadł :-)

PS,- Ja dzisiaj też naprawiłem gromofon Siemens RW 555. A kilka moich wcześniejszych podejść, zakończyło się niepowodzeniem....

Dzisiaj,jeszcze w starym roku zafundowalem sodie hardcore,owa wyprawe po decka,tak to nazwalem bo auto mam zepsute od tygodnia wiec pojachalem PKSem.Trzeba byc mocno zakreconym zeby wiezc 60km w zatloczonym autobusie na kolanach 11kilogramowego klocka[Optonica7100].Upatrzylem tez do wyboru Aiwe adm700d ale po nia musialbym jechac 80km.Sprzedajacy te decki postawili warunek-odbior osobisty.Oba decki graja ponoc dobrze,wybralem Optonice bo ladniejsza choc Aiwa jest 3head.Przytargalem decka do domu[zona wyrazila swoje niezadowolenie z powodu kolejnego"rupcia"]i jestem zadowolony, choc nie moge go na razie sprawdzic-po paskach gumowych zostaly farfocle.Poza tym dopiero sie okaze co w nim jest do naprawy.Mam nadzieje ze koledzy na forum wybacza mi ta opowiesc:)Zadowolenia i udanych zakupow zycze wszystkim w Nowym Roku.

.....

• Pokaż nowe odpowiedzi