Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dostępny i skuteczny to spray "Kontakt IPA plus", na patyczek wacik, na wacik spray i czyścisz :-)

Gratuluję nowego nabytku i jak sądzę nie ostatniego ;-))

Dostępny i skuteczny to spray "Kontakt IPA plus", na patyczek wacik, na wacik spray i czyścisz :-)Gratuluję nowego nabytku i jak sądzę nie ostatniego ;-))

Tez urzywam KONTAKT IPA Jest tani jak barszcz. Butla 200ml za nascie zl.Starczy na dlugo.

.....

Gratuluję pięknego deka koledze Robinson!

Uff dziś w nocy udało mi się w końcu opanować sytuację z Pioneerkiem Ct-F1000. Z przyzwyczajenie reguluję deki na słuch ale ten egzemplarz zmotywował mnie do wydobycia z czeluści szafy dwóch V640-stek i generatora sygnałowego. Całą niedzielno/poniedziałkową noc regulowałem magnetofon wg serwisówki , korekcja poziomy itp. Poszły bez problemu ale przy ustawieniu prądu podkładu dalej nie mogłem ustawić właściwej wartości… Porzyczyłem od znajomego serwisanta taśmę wzorcową i oscyloskop… okazało się że poprzedni właściciel regulował Bias przy pomocy Biastrapu!!! Hehe. Dawno nie miałem takiej zabawy z deckiem. Pozdrawiam i dziękuję Kasjelowi za pomoc.

Gratuluję pięknego deka koledze Robinson!

Uff dziś w nocy udało mi się w końcu opanować sytuację z Pioneerkiem Ct-F1000. … okazało się że poprzedni właściciel regulował Bias przy pomocy Biastrapu!!! Hehe. Dawno nie miałem takiej zabawy z deckiem. Pozdrawiam i dziękuję Kasjelowi za pomoc.

Myślę że nie ostatni właściciel, a "profesjonalny serwis" do którego oddał go właściciel mając nadzieję na ???

Wciąż podziwiam Wasz upór i determinację w ratowaniu starego sprzętu, bo prawie każdy z nas nie tylko magnetofonami brudzi rączki.

Nowych kolegów proszę o wyrozumiałość dla nas starych tetryków, jednak zmuszacie nas do odpowiedzi na te same pytania co trzecią stronę na tym forum.

Jeżeli naprawdę nas szanujecie, to zadajcie sobie odrobinę trudu (przyjemności?) odszukania wpisów na interesujący Was temat, a potem pytajcie.

Serdecznie pozdrawiam.

Włodek.

Myślę że nie ostatni właściciel, a "profesjonalny serwis" do którego oddał go właściciel mając nadzieję na ???

Wciąż podziwiam Wasz upór i determinację w ratowaniu starego sprzętu, bo prawie każdy z nas nie tylko magnetofonami brudzi rączki.

Nowych kolegów proszę o wyrozumiałość dla nas starych tetryków, jednak zmuszacie nas do odpowiedzi na te same pytania co trzecią stronę na tym forum.

Jeżeli naprawdę nas szanujecie, to zadajcie sobie odrobinę trudu (przyjemności?) odszukania wpisów na interesujący Was temat, a potem pytajcie.

Serdecznie pozdrawiam.

Włodek.

Vlado - to nie taka prosta sprawa. Niektórzy z Was nazywali ten wątek encyklopedią wiedzy o magnetofonach. I to napewno jest prawdą.

Niestety jest to taka encyklopedia bez spisu treści :-) Dlatego nie tak łatwo znaleźć intereujące kogoś informacje....

Dodatkowo szukajka forumowa dział średnio. Zresztą , o czym tu pisać jak nie o magnetofonach i ich naprawach i czyszczeniu :-)

Pozdrowki

PS

Co do tego czy ostatni to chyba nie :-), szukam teraz Pionka z Dolby S w idealnym stanie :-)

A ja jestem stary magnetofoniarz, a decka z "Dolby S" nigdy jeszcze nie miałem :-)

Parę razy mi się przyśnił Pioneer CT 93, ale na śnie chyba wszystko się skończy.....:-)

Szczerze mówiąc cały czas nie odkryłem, po co ludziom jakiekolwiek Dolby ;) Mając dobrej jakości decki, ani razu nie odczułem potrzeby jakiejkolwiek redukcji szumów. W ogóle na to nie zwracam uwagi, a to co jest to margines... i taki urok tej technologii.

Szczerze mówiąc cały czas nie odkryłem, po co ludziom jakiekolwiek Dolby ;) Mając dobrej jakości decki, ani razu nie odczułem potrzeby jakiejkolwiek redukcji szumów. W ogóle na to nie zwracam uwagi, a to co jest to margines... i taki urok tej technologii.

Rafał996- łap okazję !!! Pioneer CT 737mkII za 120zł wiadomo gdzie....

A ja jestem stary magnetofoniarz, a decka z "Dolby S" nigdy jeszcze nie miałem :-)

Cholercia a ja mam Sonkę z DD-S i właśnie powodowany waszymi wpisami uzmysłowiłem sobie, że nigdy NIE NAGRYWAŁEM z pomocą tego dobrodziejstwa.

Jakoś nie zrodziła się potrzeba, a ciekawość z wiekiem słabnie.

Kasjel - sprawdziłem ten tranzystor - ani oryginału ani zamiennika niestety.Jak dokopię się do płytki z yamahy to tam mi się wydaje że był taki.

Dam znać.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel - sprawdziłem ten tranzystor - ani oryginału ani zamiennika niestety.Jak dokopię się do płytki z yamahy to tam mi się wydaje że był taki.

Dam znać.

Temat zamiennika tranzystora 2SC828 został już zakończony. W układzie, w którym pracuje ten "zabytek", można zastosować praktycznie dowolny tranzystor o napięciu Uce > 30V i prądzie Ic > 50mA. Czyli np. prymitywnego BC547.

GM

Kasjel, dzięki ale i tak bym nie kupił. Mam 737mk2, a nawet 939mk2, prawdopodobnie sam będę swojego 737 sprzedawał. One grają podobnie, tylko 939 lepiej - i naprawdę uwielbiam brzmienie tych decków. 757 i 959 już mi się tak nie podobają.

Kasjel, dzięki ale i tak bym nie kupił. Mam 737mk2, a nawet 939mk2, prawdopodobnie sam będę swojego 737 sprzedawał. One grają podobnie, tylko 939 lepiej - i naprawdę uwielbiam brzmienie tych decków. 757 i 959 już mi się tak nie podobają.

Ale przyznasz, że ładniutki i tani był...

No fakt. Mój też jest w takim stanie :) Niestety 939 ma kilka rysek, ale 737 żadnej i dlatego aż szkoda mi się go pozbywać.

Miałem też kiedyś 757 w stanie jak ze sklepowej półki, ale że nie pałam miłością do tego decka, to poszedł do jednego z naszych forumowych kolegów. Szkoda mi go było dla przypadkowego nabywcy na allegro.

No fakt. Mój też jest w takim stanie :) Niestety 939 ma kilka rysek, ale 737 żadnej i dlatego aż szkoda mi się go pozbywać.

Miałem też kiedyś 757 w stanie jak ze sklepowej półki, ale że nie pałam miłością do tego decka, to poszedł do jednego z naszych forumowych kolegów. Szkoda mi go było dla przypadkowego nabywcy na allegro.

Czyżby aż tak duża różnica była między Pioneer,em CT 737mkII a CT 757 ? No...że tego pierwszego bardzo lubisz, a drugi już nie przypadł ci do gustu ? One wszystkie są tak do siebie podobne wizualnie, że ma się takie jakieś skojarzenia...że i grać muszą podobnie.

Podobne są, ale jednak różnią się dość znacznie. 757 jest już w wielu miejscach zaokrąglony na nowoczesną modłę, ma mniejsze i bardziej "obłe" klawisze, inaczej wykonane detale takie jak plastikowa gałka poziomu i nakładka kieszeni (w 737 obie te części są z aluminium), no i przede wszystkim w 757 jest mniejszy wyświetlacz z mniejszymi segmentami wskaźników. Słowem - seria x7x jest taka bardziej w starym stylu, dla mnie ma znacznie więcej uroku.

Natomiast co do dźwięku, to generalnie jest dość podobny, ale - moim zdaniem - w 757 góra jest zdecydowanie podbarwiona, a średnica lekko cofnięta, co razem sprawia wrażenie takiego trochę "efekciarskiego" dźwięku. To dobry deck, ale 737mkII jest bardziej naturalny, wyrównany, ale z zachowaniem tego specyficznego, lekko "aksamitnego" brzmienia.

I dodam jeszcze, że tak samo jakoś nie pokochałem CT-959. Owszem, doceniam jego klasę i detaliczność, ale jak dla mnie to on brzmi sztucznie, nie ma mowy o zachowaniu identycznego brzmienia jak ze źródła, zawsze jest "ładniejsze" ;)

Edytowane przez rafal996

Rafał, Kasjel - na skutek waszej dyskusji o Pionkach poszedłem do swojego "sanktuarium kasetowego" i zapuściłem dobrze nagraną kasetę metalową z płyty analogowej na Aiwie AD-910, Kenwoodzie 1100HX i właśnie Pionku 757. Najbardziej podoba mi się to co słyszę z Aiwy, potem Kenwood i na końcu Pionek, ale ja jestem absolutnie nieobiektywny i mam już starcze zmiany słuchu...

Ważne, że lektura tego wątku daje impuls do takich działań.

Wątek rzeczywiście staje się ogromną i nieuporządkowaną encyklopedią wiedzy ale jak ktoś ma świra kasetowego to nawet szukanie w tym bałaganie daje pewną perwersyjną przyjemność.

Wojtek

Wojtek

Temat zamiennika tranzystora 2SC828 został już zakończony. W układzie, w którym pracuje ten "zabytek", można zastosować praktycznie dowolny tranzystor o napięciu Uce > 30V i prądzie Ic > 50mA. Czyli np. prymitywnego BC547.GM

BC547 jak wiadomo ma inna kolejnosc wyprowadzen...trzeba by troche pokombinowac.O takim samym ukladzie koncowek mozna znalezc kilka z serii np. 2SC npn o nieco wyzszym napieciu i pradzie, ale podobnym wzmocnieniu h21 [2SC828 ma okolo 65]

.....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

BC547 jak wiadomo ma inna kolejnosc wyprowadzen...trzeba by troche pokombinowac.O takim samym ukladzie koncowek mozna znalezc kilka z serii np. 2SC npn o nieco wyzszym napieciu i pradzie, ale podobnym wzmocnieniu h21 [2SC828 ma okolo 65]

Co, uwzględniając elastyczność wyprowadzeń tranzystora zastępczego oraz pracę oryginalnego jako klucza tranzystorowego, nie zmienia faktu, iż BC547 będzie właściwy oczywiście.

GM

Zobaczcie jaki magnetofon poszedł za nieco ponad stówkę....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Faktycznie niezły deck za tą cenę , są dwie wersje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej podoba mi się to co słyszę z Aiwy, potem Kenwood i na końcu Pionek, ale ja jestem absolutnie nieobiektywny i mam już starcze zmiany słuchu...

Mój 757 jest także w niemal sklepowym stanie i również jego dźwięk jakoś mi nie do końca pasuje. Oczywiście w kontekście magnetofonów z tej półki, bo porównywanie go z niższymi, nie ma sensu - bije je na głowę.

Co do aukcji SONY TC-K555 ES II, to zastanawia mnie jedno. Po co tyle niemalże identycznych i chyba lekko podretuszowanych fotek ukazujących poszczególne części magnetofonu, a brak jednej, chyba najważniejszej - wyraźnie ukazanego toru przesuwu taśmy. Wielokrotnie prosiłem Allegrowiczów o przesłanie takich fotek. Pozytywny oddźwięk jest jednak niewielki. Takie coś zniechęca mnie do licytowania.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Co do aukcji SONY TC-K555 ES II, to zastanawia mnie jedno. Po co tyle niemalże identycznych i chyba lekko podretuszowanych fotek ukazujących poszczególne części magnetofonu, a brak jednej, chyba najważniejszej - wyraźnie ukazanego toru przesuwu taśmy. Wielokrotnie prosiłem Allegrowiczów o przesłanie takich fotek. Pozytywny oddźwięk jest jednak niewielki. Takie coś zniechęca mnie do licytowania.

Może tacy sprzedający wychodzą z założenia, że wystarczy jeśli magnetofon odtwarza i nagrywa to znaczy, że jest wszystko OK, a więc stan głowic i rolek nie ma znaczenia. :-)

Czasem uda mi się zdobyć zdjęcia tych, jakże istotnych elementów i dostaję to co poniżej.

GM

post-3254-094650400 1294949183_thumb.jpg

post-3254-080088700 1294949203_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi