Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Spoglądałem na tą aukcję z tym Sony 209 sd mam takiego ale bez gałek i odtwarzającego ciszej na jeden kanał chciałem złożyć jednego dobrego,

ale niestety na ten moment nie mogłem dać więcej...:-(

Oddałem dzisiaj TC-K555ES do Pana Leszka, niestety moje podejrzenia były słuszne, głowica jest już zużyta na amen (dokładniej powiedział: "chyba nic dobrego z tego nie będzie"), było by wszystko ok, ale ślad jest niestety "zaznaczony" nie równo, Pan Leszek co prawda ma sporo głowic do Sonego, ale jak wiadomo, firma często eksperymentowała, więc nie wie, czy będzie miał. Postanowiłem jednak zainwestować w niego jeszcze trochę kasy - jeśli będzie miał, to stwierdziłem, że warto.

Aktualnie meczę się z K990ES i porządkiem w moim pokoju, ponieważ już można się było wywalić o jakiś kabel, czy zahaczyć o jakiś klocek. Teraz jest już po operacji, chopć aktualnie porządkuję kable w szufladzie :)

Jak ktoś nie zna, to dobre na pobudzenie :) Stary dobry zespół :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kiedyś już chyba była mowa na ten temat, ale wydaje mi się że nikt odpowiedzi nie znał...

Mianowicie, kto wyprodukował pierwszy magnetofon dwukieszeniowy ? Pytam, bo jestem bardzo ciekawy czy istnieje deck dwukieszeniowy w stylu "czołg", jak Sony TC 209SD czy inne...

Ta Optonica z 7 strony gazetki też pewnie trochę ważyła. A jak wspominacie inne nowosci techniki z tamtego okresu (rok 1981)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

neomammut - ja narazie zrobił bym szlif tej głowicy. Dopiero gdyby efekt był kiepski, to zdecydował bym się na kupno nowej...

Edytowane przez Kasjel

Ta Optonica z 7 strony gazetki też pewnie trochę ważyła. A jak wspominacie inne nowosci techniki z tamtego okresu (rok 1981)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobna dyskusja, ze wskazaniem na Onkyo, ale co mnie zadziwiło to ten Walkman Sonego dwukasetowiec, precyzja wykoniania tamtego okresu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neomammut - ja narazie zrobił bym szlif tej głowicy. Dopiero gdyby efekt był kiepski, to zdecydował bym się na kupno nowej...

Pan Leszek powiedział, że szlif nic nie pomorze, jest już wyryta z jednej strony zbytnio, powiedział, że da znać jak sprawa wygląda za parę dni. Mimo, że mówiłem różne rzeczy na temat naprawy 990`tki, to wierze mu jednak na słowo, bo K990ES to raczej kapryśny malec, niż dające się naprawić urządzonko :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A u mnie kolejny sprzęt do grzebania Yamaha K-1020 zrobiła mi z taśmą to co na zdjęciu :-(

Dobrze, ze to nie była wcześniejsza sony UX, ale tej też mi szkoda bo nowa :-(Nie wiem co jest, po załadowaniu kasety normalnie naciąga taśmę,

odtwarza równomiernie, a tu taki zonk - nie mam bladego pojęcia o co może chodzić ?

Druga sprawa - przy testowaniu na taśmie biasu przed nagraniem najczęściej aby uzyskać optymalne ustawienie dla danej taśmy muszę podkręcać zawsze na "+" - taśmy nie takie, czy coś do regulacji wewnątrz lub tak zazwyczaj jest ?

Ukryta Zawartość

post-19017-043387700 1296502790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uff wczorajszej nocy znalazłem czas żeby nacieszyć się nowym nabytkiem: miernikiem częstotliwości. Postanowiłem wykalibrować prędkość zapisu we wszystkich bardziej znaczących moich dekach. Nagrałem na stabilizowanym kwarcowo technicsie tasiemkę z wzorcowym sygnałem 3khz, regulacja w większości magnetofonów trwała kilka chwil. Dopiero kiedy odważyłem się wziąć za dwa marantze CP430 które miały za wysoką prędkość przesuwu zaczęły się schody... Sam demontaż panelu przedniego oraz płyty głównej by dostać się do regulacji prędkości jest bardzo upierdliwy, trzeba uważać by nie pozrywać delikatnych połączeń. Dopiero po dwóch godzinach udało mi się je dokładnie wyregulować do 4,75cm/s. Szkoda tylko że nie mam aparatu cyfrowego bo okrasił bym ten post zdjęciami. Szczególnie spodobała mi się mechanika i dwa koła zamachowe z mosiądzu :)

Yamaszka KX1020 to bardzo przyjemny dek. Nie jestem pewien do jakich taśm była fabrycznie kalibrowana ale chyba były to TDK SA lub MAXELLE. Jeśli z kalibracją tych taśm ma problemy to trzeba zdobyć serwisówkę i wyregulować wszystko wg zaleceń fabrycznych(Może ktoś w nim wcześniej grzebał ?!). To nie powinien być problem jeśli masz aparaturę pomiarową.

Jaka byłą długość pogniecionej taśmy 90min albo więcej? Proponuję przyjrzeć się kondycji rolek dociskowych, często gniotą taśmę jeśli są już twarde albo po prostu zużyte/wyślizgane. Jeśli rolki są dobre to może po prostu dociskają taśmę ze zbyt dużą siłą.

PS. Foty marantza od środka znalezione w internecie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejna rzecz, na którą chciał bym zwrócić Waszą uwagę Panowie ! Pisałem kiedyś o możliwości "rozkalibrowania" się poszczególnych złączek w wielowtykach. A dziś napiszę o potencjometrach montażowych, czyli tzw. "Pr-kach". One mają różną konstrukcję, bo różni byli ich producenci. Ale niektóre z nich np. w starych modelach Sony z lat 70-tych....mają tendencję do rozlatywania się. Łamie się taka blaszka w kształcie litery C z cypelkiem po środku. Ona może załamać się tylko z jednej strony. Z resztą stan takiego potencjometra jesteśmy w stanie ocenić dopiero po wylutowaniu go. Tak że zwracajcie na to uwagę, gdy np. nie chce grać lub nagrywać jakiś kanał. Gdy słychać zakłócenia w rodzaju trzasków, szemrania itp.

>>Kasjel

O! No to muszę sprawdzić FX600, jeden kanał gra ciszej, nagrywa ok, ale już w drugą stronę nie wygląda to różowo, dziękuję za wskazówkę!

Mam do Was pytanie. W magnetofonach szpulowych to normalka, ale w deckach w raz z czasem już nie. Chodzi o regulowane wyjście liniowe. Po co, tak na prawdę, instalowano wyjście z regulacją poziomu i dlaczego zaczęto z czasem od tego odchodzić? Regulowane wyjścia liniowe można było spotkać także w wyższych modelach odtwarzaczy kompaktowych. Jaki był zamysł konstrukcyjny i do czego może się przydać? Kolejne pytanie to, jeśli już mamy taką regulację, to jak należało by ją ustawić?

>>Kasjel

O! No to muszę sprawdzić FX600, jeden kanał gra ciszej, nagrywa ok, ale już w drugą stronę nie wygląda to różowo, dziękuję za wskazówkę!

Mam do Was pytanie. W magnetofonach szpulowych to normalka, ale w deckach w raz z czasem już nie. Chodzi o regulowane wyjście liniowe. Po co, tak na prawdę, instalowano wyjście z regulacją poziomu i dlaczego zaczęto z czasem od tego odchodzić? Regulowane wyjścia liniowe można było spotkać także w wyższych modelach odtwarzaczy kompaktowych. Jaki był zamysł konstrukcyjny i do czego może się przydać? Kolejne pytanie to, jeśli już mamy taką regulację, to jak należało by ją ustawić?

Bo czułość wejść w wzmacniaczach jest różna. Jeśli np. podłączysz decka z bardzo wysokim poziomem sygnału wyjściowego, do wzamaka który takiego mocnego sygnału nie toleruje....to będziesz miał przesterowania i tyle.

Witam. Mam problem z moim deckiem technicsa RS TR-474 a mianowicie w drugiej kieszeni (ta z nagrywaniem) jak kaseta gra "do przodu" to dźwięk jest przytłumiony, brak wysokich tonów i tak jakby faluje, natomiast jak idzie "do tyłu" to dźwięk jest idealny. tak samo przy nagrywaniu. czego to może być przyczyna?

Tylko tyle? Myślałem, że kryje się w tym coś więcej... :)

Zna ktoś firmę NEAL?

Taki deck jest był do kupienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Mnie sie bardziej podoba ten ale cena zabójcza 1299 euro !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś muszę go kupić!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt sprzęt pierwsza klasa !

Ukryta Zawartość

post-26690-060352000 1296598032_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W deckach jak w deckach, ale w odtwarzaczach CD dobrze jest mieć możliwość zmniejszenia poziomu sygnału wyjściowego by subiektywnie dopasować ją do głośności sygnału z taśmy czy tunera.

Nie ma sprawy Kolego tutaj ludzie słuchają muzyki a nie dźwięków, a to różnica zasadnicza jest.

Rico to bardzo mądre co powiedziałeś.

Sprzedaj decka i kup więcej CD. Albo lepiej Mp3

Regulowane wyjścia zdarzały się nie tylko w wyższych magnetofonach i odtwarzaczach CD, ale także w tunerach, i to już od połowy lat siedemdziesiątych. Dość często były to podwójne wyjścia - stałe i regulowane. Generalnie chodziło właśnie o dopasowanie poziomu z różnych źródeł, żeby nie trzeba było przy przełączaniu regulować głośności. Miało to też znaczenie dla użytkowników oddzielnych reduktorów szumów - wystarczyło je raz skalibrować do konkretnego poziomu.

W dzisiejszych czasach można podłączyć taki sprzęt audiofilsko - bezpośrednio do wzmacniacza mocy.

Zna ktoś firmę NEAL?

Trochę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na temat zacnej firmy Ferrograph.

Ukryta Zawartość

Witam!

Wychodzi na to , że połknąłem bakcyla :-)

Oto mój nowy nabytek po CT-757 :

CT-S740S :-)

CT-S740S-1.jpg

---

CT-S740S-2.jpg

---

CT-S740S-3.jpg

Proszę o ocenę, jeszcze dobrze nie biegam z technikaljami, ale szukałem magnetofonu z Dolby S i Dual Capstan. Ten to ma, mam nadzieje, że będzie dobrze służył :-). Modele 710 miały także digital tension control system, nie wiem czy ten także to ma bo z opisu na klapce od ładowania kasety nie wynika.

Pozdrawiam

R

Edytowane przez Robinson

Generalnie nie jestem fanem ostatmiej twórczości Pioneera ... ale ten deck pomimo, że "plastic is fantastic" całkiem nieźle gra ... w środku pustawo i zbyt audiofilsko to nie wygląda ... ale znów powiem tak ... "nic to" brzmi nieźle. Nawet niedawno go odpalałem - bo mam ;)

Bardzo przyzwoicie chodzi mechanika, kalibruje dość dokładnie, ma FLEXa co jest dobre dla zbieraczy kaset nagrywanych na różnych deckach i starszych kopii. Jedyne co mi się pieprzy to czujnik rodzaju taśmy ....

Miłego słuchania

Nikx

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Miałem go kupić nawet pisałem do sprzedającego, ale w końcu się rozmyśliłem (zdecydowałem się na ct-s820s), btw za ile kupiłeś tego ct-s740s ?

820S jest lepszy.

270 z przesyłką. Przetarcia sa niestety ale nie takie straszne, generalnie trudno trafić sprzęt z nieuszkodzona górna pokrywą. Mi sie bardzo podoba a teraz sie grzeje coby go odpalić bo prawie zamrożony przyjechał. Dam znać jak wyszły odsłuchy.

Pozdrawiam

R

Ta bestia jest już moja ! Czekam na przesyłkę. I od razu prośba ! Ma ktoś z Was może takie nakładki na "Hebelki". Oraz cały przełącznik "Power" ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że Koledzy rozmawiają o deckach Pioneer'a.

Na temat 939, 939 mkII, krążą na forum legendy.

Osobiście urzekł mnie brzmieniem CT-S910.

Ale jedna rzecz mnie nurtuje. Dlaczego firma nie stosowała

napędów Direct Drive. Już prosty model konkurencji RS-BX606

miał to rozwiązanie.

Naklejanie na tanim silniczku Mabuchi złotej naklejki Reference ...

nie przemawia do wielu.

• Pokaż nowe odpowiedzi