Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, no jak by nie patrzeć, brakuje gumy na kole przenoszącym napęd. Dostanę gdzieś coś podobnego, a może można zastosować kompletnie coś innego? Na drugiej fotce głowica :)

A to czarne na kole pośrednim, to nie guma? Jak dla mnie to w tym napędzie niczego nie brakuje. Ksjel widział więcej napędów Aiwy może rozstrzygnie.

Pzd.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

>>DIsco

Coś w tym jest co piszesz. Ja też zaczynam chyba trochę baczniej oceniać sprzęt, już nie jest dla mnie ważne, czy jest kalibracja, czy jej nie ma. Zauważyłem jedno, im starszy model tym lepiej sobie radzi bez kalibracji. Mowa oczywiście o magnetofonie Technics RS-M88. Niby regulację BIAS`u ma, a bez jej użycia nagrania brzmią naprawdę wyśmienicie. Zobaczymy jak się spisze RS-B55 - goło i wesoło :)

Neo u mnie jest nieco inaczej. Bias i kalibracja musi być natomiast brzmienie jest najważniejsze. Zdaję sobie sprawę że wszystkie moje decki poza Alpine AL 85 były podobnej klasy. Tzw. wyższej-średniej.

Na kole pośrednim to guma, ale koło przenoszące napęd ślizga się po niej jak diabli. Podejrzewam, że problem stanowi ta guma. Wyczyszczę ją, choć wygląda na "zdrową".

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czyszczenie powinno pomóc. Miałem taki sam problem z idlerem w Pioneerze CT-F1000, choć guma wyglądała dobrze to jednak po włożeniu kasety magnetofon nie chciał jej uciągnąć. Dopiero solidne potraktowanie izopropanolem obu powierzchni ciernych przywróciło mechanizmowi sprawność.

A to czarne na kole pośrednim, to nie guma? Jak dla mnie to w tym napędzie niczego nie brakuje. Ksjel widział więcej napędów Aiwy może rozstrzygnie.

Pzd.

To białe kółko, ma ząbki dla zwiększenia przyczepności/tarcia. Ono napewno nie było i nie powinno być pokryte oponką gumową. Oczywiście należy wszystko wyczyścić. Również trzeba zmatowić to drugie kółko z oponką gumową. Ale nie należy używać bardzo drobnego papieru ściernego. Gdyż drobnym papierem można tylko jeszcze bardziej wygładzić gumę, a nie ją zmatowić. Polecam papier gradacji 220/240. Niestety guma z której zrobione są oponki na kółka cierne z czasem twardnieje i również może być już nadmiernie starta. Jeśli jest już starta, to można ściągnąć oponkę i okleić wewnątrz rowek paseczkiem z taśmy izolacyjnej. Należy jednak kleić taśmę pojedynczymi warstwami. Nie wolno spiralnie, bo będzie kółko odkształcone po ponownym nałożeniu oponki w rowek. Co do przyczepności stwardniałej już gumy na kółkach ciernych, to mam na to sposób. Jest bardzo kontrowersyjny, ale bardzo często pomaga. Otóż należy przesmarować gumę WD40. Na początku będzie jeszcze gorzej. Ale gdzieś po trzech dniach może nastąpić znaczna poprawa. To czy nastąpi, czy nie zależy pewnie od składu chemicznego gumy. Ale nigdy nie zauważyłem trwałych negatywnych skutków takiego zabiegu. Należy tylko uważać by nie nasiąkły kawałeczki filcu, które bardzo często używane są jako "klocki hamulcowe" w hamulcach szpulek magnetofonu. Na skutek działania WD40 rozpuszcza się klej na którym przyklejone są te filce i poprostu odpadają. I bardzo proszę abyście nie komentowali tego co napisałem. Jak ktoś ma ochotę niech wypróbuje i się przekona. A kto nie chce, to jego sprawa.....

Witam. To mój pierwszy post na forum i nie chciałem zakładać nowego tematu bo sprawa jest pewnie banalna. Otóż stałem się posiadaczem swojego pierwszego decka z autoreversem (dotychczas zawsze miałem grające w jedną stronę). Jest to Akai GX R-35. Kupiłem go z wadą - nie włączał się start ani w jedną ani w drugą stronę. Po rozebraniu okazało się że spadł pasek i pozawijał się na rolkach. Wymieniłem pasek na nowy (podobny) bo stary miałem wrażenie że jest za luźny, poskładałem i tu jest zagadka i pytanie:

Czy deckach z autoreversem (głowica obrotowa) taśma chodzi raz w lewo a raz w prawo czy zawsze w jedną stronę np w prawo? Pytam bo jak załączę start w prawo to działa dobrze a jak dam start w lewo to kaseta stoi. Jak dam start bez kasety to o dziwo lewa rolka ciągnąca taśmę ciągnie w prawo a ośka kręcąca szpulką kręci się w lewo. Czyli pracują tak jakby przeciwko sobie i w efekcie kaseta stoi. Tak się zastanawiam nad tym paskiem ale nijak nie mogę wymyślić jak mógłbym go inaczej założyć. Ma ktoś pomysł co robię nie tak?

Jest tak: kiedy idler jest złożony posiada jakiś opór. Nie chce się w ogóle kręcić. Gdy zdejmę opaskę zabezpieczającą, drugą opaskę trzymającą sprężynę i samą sprężynę, idler działa prawidłowo. Wychodzi na to, że albo został źle złożony, albo guma faktycznie jest już zbyt słaba. spróbuję pozbyć się sprężyny, albo inaczej to wszystko ulokować, choć nie mam pojęcia jak, zobaczymy co będzie.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Witam. To mój pierwszy post na forum i nie chciałem zakładać nowego tematu bo sprawa jest pewnie banalna. Otóż stałem się posiadaczem swojego pierwszego decka z autoreversem (dotychczas zawsze miałem grające w jedną stronę). Jest to Akai GX R-35. Kupiłem go z wadą - nie włączał się start ani w jedną ani w drugą stronę. Po rozebraniu okazało się że spadł pasek i pozawijał się na rolkach. Wymieniłem pasek na nowy (podobny) bo stary miałem wrażenie że jest za luźny, poskładałem i tu jest zagadka i pytanie:

Czy deckach z autoreversem (głowica obrotowa) taśma chodzi raz w lewo a raz w prawo czy zawsze w jedną stronę np w prawo? Pytam bo jak załączę start w prawo to działa dobrze a jak dam start w lewo to kaseta stoi. Jak dam start bez kasety to o dziwo lewa rolka ciągnąca taśmę ciągnie w prawo a ośka kręcąca szpulką kręci się w lewo. Czyli pracują tak jakby przeciwko sobie i w efekcie kaseta stoi. Tak się zastanawiam nad tym paskiem ale nijak nie mogę wymyślić jak mógłbym go inaczej założyć. Ma ktoś pomysł co robię nie tak?

Tak taśma raz kręci się w lewo raz w prawo. Masz za luźny pasek dlatego w lewo nie kręci. A bez kasety się kręci.

1 koło zamachowe pasek opasa prawie całe, a 2 tylko częściowo.

Zajrzyj do środka to zauważysz o co chodzi.

Cruel

Taśma w magnetofonach z autorewersem czy to z głowicą obrotową czy nie zawsze "jedzie" z lewej do prawej i z prawej do lewej .

Co do pasków zobacz czy nie było ich przypadkiem kilka np.Na odległość ciężko stwierdzić - może ktoś ma taki magnetofon to się wypowie,

lub zrób zdjęcie mechanizmu to się zobaczy.

Aiwa AD-F770: Jest tak: kiedy idler jest złożony posiada jakiś opór. Nie chce się w ogóle kręcić. Gdy zdejmę opaskę zabezpieczającą, drugą opaskę trzymającą sprężynę i samą sprężynę, idler działa prawidłowo. Wychodzi na to, że albo został źle złożony, albo guma faktycznie jest już zbyt słaba. spróbuję pozbyć się sprężyny, albo inaczej to wszystko ulokować, choć nie mam pojęcia jak, zobaczymy co będzie. (jeszcze raz wstawiam, żeby było wiadomo, że to nadal ten sam magnetofon)

>>Cruel

Najprawdopodobniej jest źle założony pasek. Choć nie wiem, jak zrobił to AKAI, ale np w decku Pioneer CT-9R jest tak:

Strona A: kręci się prawa szpulka i prawa rolka (TYLKO!), reszta stoi (lewa rolka jest opuszczona).

Strona B: Kręci się tylko lewa szpulka i lewa rolka.

W obu przypadkach wałki kręcą się cały czas, każdy w stronę przeciwną do siebie, czyli prawy w prawo a lewy w lewo.

Podejrzewam, że w AKAI jest może podobnie. Stwierdzam, że mogę mieć rację, ponieważ w CT-9R miałem też źle pasek założony i strona A odtwarzana była normalnie, a strona B w ogóle nie ruszała....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie czuję się w obowiązku żeby napisać kilka słów. Takie zachowanie sprzedawcy Allegro to rzadkość i uważam że należy o tym pisać.

Swojego Pioneer'a kupiłem u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/show_user.php?uid=6948053 Magnetofon przyszedł w następny dzień po wpłacie doskonale zapakowany. Niestety po wyjęciu z pudełka okazało się że ma dużą nierównomierność przesuwu (pisałem o tym na forum). Od razu napisałem do sprzedawcy że nie chcę go odsyłać ale postaram się naprawić u kogoś kto pracuje w autoryzowanym serwisie. Po oględzinach okazało się że deck ma pasek przesuwu wymieniony na zwykłą gumkę (sic!) a drugi pasek jest klejony. Sprawny był ten od otwierania mechanizmu. Sprzedawca zadeklarował że na pewno jakoś się dogadamy. Podobno winien był mechanik który założył dorabiane paski. W niedzielę napisałem do sprzedawcy podając całkowity koszt zakupu i wymiany pasków włącznie ze smarowaniem mechanizmu dodając że to od niego zależy jaką część kwoty przeleje. Okazało się że przelał mi całą kwotę włącznie z kosztem zakupu pasków. Powiem szczerze ze aż zaniemówiłem. Bardzo polecam tego człowieka. Jest po prostu uczciwy.

Edytowane przez discomaniac71

Ja też miałem kilka takich miłych transakcji. Kiedyś... gdy kupiłem Hitachi D3300M, i okazło się że poczta mi go uszkodziła, ponieważ był kiepsko zapakowany...to zaproponowałem sprzedawcy zwrot jakiejś części kosztów naprawy. Sprzedający zgodził się. Ponieważ jednak naprawę wykonał dla mnie gratis Muls, to całkowity koszt był tylko taki, jaka była cena serwisówki. Tak więc po pół roczu upomniałem się o 50zł. I rzeczywiście pieniążki natychmiast dostałem :-) Niedawno w ramach rekompensaty, dostałem dwie wybrane przez siebie płyty winylowe od Allegrowicza który sprzedał mi Benytone MCD3000.

Jednak był też przypadek negatywny. Otóż gość który sprzedał mi mostek do Uhera Royal de Luxe twierdził na aukcji, że stan techniczny jest nieznany. Dlatego sprzedaje jako uszkodzony. Chyba przyznacie mi rację, że w ten sposób sugerował że "może być sprawny"....że istnieje taka możliwość.

Gdy napisałem do niego z prośbą o zwrot pieniędzy, to otrzywałem odpowiedź typu "Szanowny Panie ! Absolutnie !". Ponieważ nie jestem chyba totalnym idiotą to myślę, że facet doskonale wiedział o tym, że mostek ma spalone głowice. Ale oczywiście wolał napisać, że stan techniczny jest niaznany :-((

Gość V-savage

(Konto usunięte)

NIe wiem jak prościej już wytłumaczyć i dać do zrozumienia, że miałem tego decka i wiem jak tam są ułożone paski.

Do Cruel w załączniku jest mocno pokraczny rysunek, jak ma iść pasek. :)

NIe pamietam czy silnik jest z lewej czy z prawej strony, ale to nie ma większego znaczenia.

post-15819-044356200 1298324512_thumb.png

NIe wiem jak prościej już wytłumaczyć i dać do zrozumienia, że miałem tego decka i wiem jak tam są ułożone paski.

Do Cruel w załączniku jest mocno pokraczny rysunek, jak ma iść pasek. :)

NIe pamietam czy silnik jest z lewej czy z prawej strony, ale to nie ma większego znaczenia.

Zgadza się ! To bardzo częsty przypadek, gdy pasek ktoś zakłada pod tym środkowym kołem...zamiast nad. Jak jest na rysunku. Nawet sam miałem taki przypadek. Tylko już nie pamiętam w którym decku...

Ja też miałem kilka takich miłych transakcji. Kiedyś... gdy kupiłem Hitachi D3300M, i okazło się że poczta mi go uszkodziła, ponieważ był kiepsko zapakowany...to zaproponowałem sprzedawcy zwrot jakiejś części kosztów naprawy. Sprzedający zgodził się. Ponieważ jednak naprawę wykonał dla mnie gratis Muls, to całkowity koszt był tylko taki, jaka była cena serwisówki. Tak więc po pół roczu upomniałem się o 50zł. I rzeczywiście pieniążki natychmiast dostałem :-) Niedawno w ramach rekompensaty, dostałem dwie wybrane przez siebie płyty winylowe od Allegrowicza który sprzedał mi Benytone MCD3000.

Jednak był też przypadek negatywny. Otóż gość który sprzedał mi mostek do Uhera Royal de Luxe twierdził na aukcji, że stan techniczny jest nieznany. Dlatego sprzedaje jako uszkodzony. Chyba przyznacie mi rację, że w ten sposób sugerował że "może być sprawny"....że istnieje taka możliwość.

Gdy napisałem do niego z prośbą o zwrot pieniędzy, to otrzywałem odpowiedź typu "Szanowny Panie ! Absolutnie !". Ponieważ nie jestem chyba totalnym idiotą to myślę, że facet doskonale wiedział o tym, że mostek ma spalone głowice. Ale oczywiście wolał napisać, że stan techniczny jest niaznany :-((

.

Ostatnio kupiłem za cenę umiarkowaną Marantz-a CP-430 jako sprzęt niesprawny opis uszkodzenia podany przez sprzedającego był pełny i zgodny z prawdą <stabilizacja obrotów silnika>.Jest to loteria

Pozdrawiam

Zbyszek

Mi się zdarzyło dwa razy kupić magnetofon z działu Uszkodzone, po czym okazywało się że jest sprawny, raz był to DUAL C839RC a innym razem AKAI GX-M50. W DUALu wystarczyło chwilę pobawić się przyciskami - za którymś razem zaczął działać normalnie. AKAI - od razu po włączeniu. Sama przyjemność robić takie zakupy :)

Sony TC-FX7

Czeka mnie sporo pracy, całość, łącznie z mechaniką trzeba umyć. Nie chodzi o kurz, ale deck chyba stał w wilgotnym pomieszczeniu. Zapach wydobywający się z wnętrzności jest dość dziwny, określił bym go jako "stary". Prócz zaślepki na kieszeń i przycisków całość z metalu. Solidnie zrobiony, spore elektromagnesy, koła w środku z plastiku, ale solidne i spore, piękny DD (:D). Całość sporo waży i z wizualnego punktu widzenia dobrze zachowany. Na ostatnim zdjęciu - co to za pomarańczowy nalot? Rdza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-084388600 1298400453_thumb.jpg

post-15740-014980100 1298400464_thumb.jpg

post-15740-050111500 1298400471_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Kusił mnie ten magnetofon, ale postanowiłem nie licytować dalej. To bardzo solidna maszyna, ale.....chyba troszeczkę brzydka. A jak Wam się podoba ten model ?

neomammut - coś czuję, że dobrze zrobiłeś kupując tego Sony. Wygląda bardzo przyzwoicie ! Aż sam żałuję, że nie kupiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony TC-FX7

Czeka mnie sporo pracy, całość, łącznie z mechaniką trzeba umyć. Nie chodzi o kurz, ale deck chyba stał w wilgotnym pomieszczeniu. Zapach wydobywający się z wnętrzności jest dość dziwny, określił bym go jako "stary". Prócz zaślepki na kieszeń i przycisków całość z metalu. Solidnie zrobiony, spore elektromagnesy, koła w środku z plastiku, ale solidne i spore, piękny DD (:D). Całość sporo waży i z wizualnego punktu widzenia dobrze zachowany. Na ostatnim zdjęciu - co to za pomarańczowy nalot? Rdza?

To jest rdza <potrakuj ją na noc Gerdą [ PREPARAT DO KONSERWACJI WKŁADEK I ZAMKÓW] a rano przetrzyj do czysta szorstką włókniną <brązowa>.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zakończyłem renowację Kenwooda KX 2060. Zdjęcie wyszło kiepsko, ale jutro w świetle dnia zrobię lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakończyłem renowację Kenwooda KX 2060. Zdjęcie wyszło kiepsko, ale jutro w świetle dnia zrobię lepsze.

Witam, zdjęcie nie chce się wyświetlić... A jak to gra i nagrywa ?

Wojtek

Wojtek

Kasjel - na razie nie mam dostępu do serwisówki 229SD bo jeden z z dysków w moim kompie "stracił" partycję,

i teraz nie wiem jak odzyskać z niego dane a tam prawdopodobnie ona i wiele innych danych jest :-(

Panowie, proponuję wszystkie ważne dane kopiować sobie na płyty lub inny zapasowy dysk twardy,

bo jak widać w moim przypadku to jest moment i po dysku, a nic nawet program diagnozujący stan tego dysku

nie wskazywał że coś nie tak słowem jest, a za chwilę nie ma :-( !

neomammut

Kusi mnie ten deck sony Sony TC-FX7 jak cholera, tylko się zastanawiam po co mi tyle magnetofonów:P, już ich nie mam gdzie wpinać , wszystkie pętle tape zajęte przez magnetofony i MD. Sprzęto mania mnie ogarneła hehe.

Filwoj Witam, zdjęcie nie chce się wyświetlić... A jak to gra i nagrywa ?

Wojtek

U mnie normalnie się wyświetla, przeładuj stronę może pomoże.

Edytowane przez musiko

Kusił mnie ten magnetofon, ale postanowiłem nie licytować dalej. To bardzo solidna maszyna, ale.....chyba troszeczkę brzydka. A jak Wam się podoba ten model ?

neomammut - coś czuję, że dobrze zrobiłeś kupując tego Sony. Wygląda bardzo przyzwoicie ! Aż sam żałuję, że nie kupiłem.

Ukryta Zawartość

Ja też mialem na niego ochotę, ale nie żeby dać każdą cenę. Faktycznie, nie jest zbyt urodziwy.

Ukryta Zawartość

Witam!

Tak z innej bajki , co sądzicie o magnetofonach Technicsa z ostatnich lat produkcji, interesuje mnie model Technics RS-AZ7. Czy warto sie w ogóle nim interesować? Jeżeli nie ten to jakiego modelu warto poszukać?

Ja niestety nie mam talentu tak jak Wy do renowacji, wiec szukam w nieco nowszych obszarach.

Pozdrawiam

Technics cały czas od pojawienia się kompaktu na rynku dążył do tego by jego magnetofony brzmiały idealnie jak CD. RS-AZ7 właśnie tak brzmi. W zasadzie od 88 roku wszystkie magnetofony brzmią bardzo cyfrowo, sucho i podobno z bardzo wycofaną średnicą i wyolbrzymionym basem. Tych modeli oczywiście nie słuchałem, ale wielu w tym temacie wypowiadało się na ten temat i ogólna ocena była jedna: nie warto inwestować.

>>Kasjel

Faktycznie, FX7 zbudowany jest dość solidnie, ma jeszcze jedną dodatkową zaletę, nie ma żadnych fajerwerków, bardzo mnie to cieszy, jest tylko zapis/odczyt i styka.

Co do aukcji, wygląd bardzo fajny, mi się akurat podoba.

Gratuluję naprawy Kenwooda, chyba nie miałeś za dużo roboty przy nim?

>>Korwin

Dziękuję, muszę ten środek jeszcze kupić. Można nim czyścić szelką rdze?

>>fLoYdtm

Ja już nie liczę, czyt. straciłem nad tym kontrolę i Tobie też tego życzę :D

Tak się zacząłem zastanawiać. RS-B55 może osiągnąć na Type IV od 20Hz do 19kHz. Wiecie może, które kasety potrafiły osiągnąć niższą dolną i wyższą górną granice?

A tak przy okazji, AIWA AD-F770 uratowana :) Wieczorem więcej informacji :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

A tak przy okazji, AIWA AD-F770 uratowana :) Wieczorem więcej informacji :)

Gratuluję cierpliwości zajefajna ta Aiwa bardzo mi się podoba pozazdrościć :)

Edytowane przez SirJack7

r

jak technics to czym starszy tym lepszy polecam ci te modele nie są takie stare a dobre plus dla firmy są mało awaryjne

TECHNICS RS-BX 707 , RS-BX 808 ,RS-B 965 no i jeden z najlepszych jaki wypuścili to RS-B100

>>SirJack7

Dziękuję! Fakt, jest taka jakaś inna niż wszystkie :)

AIWA AD-F770: Zapomniałem Wam powiedzieć, że problem jest tylko w przełączniku Tape/Source. W trybie Tape wszystko działa idealnie. Po przełączeniu na Source słyszę buczenie w lewym kanale. To buczenie także się nagrywa, więc musi pochodzić albo bezpośrednio z wejśc RCA (masa do sprawdzenia) lub ze wzmacniaczy zapisu (tutaj chyba też masa stanowi problem). Wieczorem wstawię fotkę przełącznika T/S, bo podczas pracy coś tam czasem trzeszczy, nie wiem jednak jak tam go przeczyścić.

• Pokaż nowe odpowiedzi