Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

OK. Sprawdzę to jutro. Dzisiaj już wszystko poskładałem i odłożyłem. Dzięki za poradę !

Możliwe że spalił się T4502. Jeśli zamiast 3,9V masz 12V - a napięcie na nóżce 5 się zmienia, to raczej ten tranzystor. Wymień np na BD135, (Na schemacie jest napisane, że to BC327, podobnie jak BC4504, jednak to raczej jest inny, bo typu NPN)

Edytowane przez fotek

xatt - jeśli szukasz czegoś w miarę wiernie odtwarzającego, to przy cenach jakie widniały na wskazanych przez Ciebie aukcjach, sugeruję poszukać PIONEER CT-737mkII lub CT-757, ONKYO TA-2570, TA-2066, TA-2070, AKAI GX-65, 67, 69, AIWA AD-F660, 770, 810 (ale ta na aukcji mogłaby być nieco tańsza), 880 lub 910, TECHNICS RS-B czy RS-M z pierwszą cyfrą oznaczenia 7 lub wyższą. Raczej nie bierz pod uwagę dwukasetowców. To tak z mojego skromnego doświadczenia.

a może się szarpnąć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i mieć spokój do końca życia... ? :)

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

ten model jak dla mnie jest wart połowy ceny za którą woła

ja bym ci polecił tego decka bardzo dobrze nagrywa i ma jeszcze system FLEX do "polepszania" parametrów odtwarzania kaset nagranych na innym decku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cóż, wchodząc w takie przedziały cenowe, to już można poszaleć ;-). Ale wtedy szukałbym CT-959, CT-S serii 900 lub chociażby CT-939mkII (ale nie w takiej cenie, jak na wskazanej aukcji). Za 1000 zł jest np. kilka modeli REVOX'a, CT-93 itp. itd. ;-)

[

No tak, ale nie w DUALU c839RC. Tutaj oba wałki napędzają taśmę w obu kierunkach! Nie wiem jak to logicznie wytłumaczyć, bo przecież w deckach z dwoma wałkami zwykle wałek ciągnący taśmę ma minimalnie szybsze obroty oraz większy docisk rolki, niż ten drugi, aby uzyskać efekt naprężenia taśmy na głowicach. A tutaj? Oba koła zamachowe napędzane są wspólnym paskiem z jednego silnika, więc na pewno kręcą się z jednakową prędkością. Więc jak to w ogóle działa?

A działa bardzo dobrze. Mechanizm mimo tego, że sterowany elektromagnesami jest cichy, szybki i wywołuje w użytkowniku wrażenie solidności. Nie zaobserwowałem w moim egzemplarzu nigdy żadnych problemów z transportem taśmy, przełączanie kierunków jest szybkie i pewne.

Ciekawe, czy Ty też masz podobne zdanie?

Przepraszam, że odpowiadam dopiero dzisiaj, byłem na wyjeździe.

Fotek.

Co do napędu, ten model to autorevers o napędzie dwukierunkowym oczywiście posiadający stałą głowicę piętrową (czterośladową). Zmiana odczytywanej strony kasety następuje w wyniku zmiany kierunku obrotów silnika napędzającego dwa wałki działajace współbieżnie i przełączenia odpowiednich uzwojeń gławicy. Odpowiedni naciąg taśmy to w skrócie układ elktromagnetyczny mieszczący się wewnatrz lewego koła zamachowego i wswpółdzałajacej z nim elektroniki. Nie zastanawiało cię, dla czego te koła zamachowe są takie szerokie? Myślę, że to podobny układ jaki stosują w stabilizacji i regulacji obrotów w gramofonach Philips z adekwatnych czasów. Dodatkowa korzyść, to bardzo stabilne obroty tego modelu.

Kasjel.

To nawet lepiej, że czytam wpisy dopiero dzisiaj. Opisałeś więcej problemów z tym pacjentem. W czym mogę być pomocny ustalmy na PW aby nie zaśmiecać wątku.

ten model jak dla mnie jest wart połowy ceny za którą woła

ja bym ci polecił tego decka bardzo dobrze nagrywa i ma jeszcze system FLEX do "polepszania" parametrów odtwarzania kaset nagranych na innym decku

Ukryta Zawartość

rzeczywiście bardzo fajny...poza tym - prawie nóweczka (czyli nie powinien raczej być zużyty)...ale ta paskudna rysa na kieszeni :( Czy dałby się jakoś usunąć? (mimo wszystko względy estetyczne mają dla mnie znaczenie...)

post-18607-0-63976200-1303051189_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xatt

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Tego się nie da usunąć jak dla mnie cena za cts740 przesadzona i to zdrowo.

Cena za 939 fakt wysoka ale deck wart grzechu. Ct959 miałem i to 2 sztuki fajne decki ale koloryzują niesamowicie jak się komus podoba to się zakocha.

Za 1000zł to bym szukał jakiegoś Naka i już.

a ten

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Fajny, ale stanowczo za drogi.

Hehe, 939mk2 za 1000 zł ;) Dobre. Deck jest świetny, jeden z moich ulubionych, ale cena absolutnie z kosmosu. Ten 740 zresztą też za drogi i do tego ta rysa, której się nie pozbędziesz.

Przy zakupie decka nie warto się spieszyć. Jak poczekasz, to za 300 zł kupisz bardzo fajny sprzęt, z którego będziesz zadowolony.

waśnie tak chciałbym...

ciekawe za ile ten pójdzie

Ukryta Zawartość

a czy ta AIWA warta 250 zł?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten typ AKAI to bardzo solidny magnetofon. Zadbany może służyć jeszcze dłuugie lata i cieszyć odtwarzaniem ulubionej muzyki z taśm. Moim zdaniem jego największą zaletą są głowice GX o bardzo dużej trwałośći... słyszałem opinie, że prędzej mechanika magnetofonu się rozpadnie niż głowice się zetrą pod taśmą. Ile w tej opinii prawdy nie wiem ale u mnie taki Akai pracuje już cztery lata i nawet go lubię. Jak dla mnie szkoda tylko że ma w sobie tyle cyfrowych bebechów.. [ideałem dla mnie był by GXC760 z wyprowadzoną regulacją prądu podkładu] Gra charakterystycznie dla marki Akai tzn. bardzo przejrzystym dźwiękiem podobnym do CD.

Co do aukcji to warto poczekać na egzemplarz w lepszym stanie wizualnym, żeby później nie wymieniać ;)

Ukryta Zawartość

tutaj cena wydaje się ok ..?

wygrałem licytację Akai gx95

Ukryta Zawartość

415 pln. Ciekawe czy będę zadowolony..........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie dotyczące magnetofonu Akai GX75/95. Kiedyś już napewno była o tym mowa, ale poprostu zapomniałem wszystko.

Otóż, jaka jest przyczyna blokowania się klapki kieszeni podczas próby otwarcia. Wiem, że winny jest mostek z głowicami który nie opada wystarczająco nisko. I głowica zahacza o krawędź kasety.

Ale co należy zrobić, by wyeliminować ten problem ?

"Kasjel" wymień pasek od kieszeni ten z lewej strony...

Jak miałem GX-95 to miałem podobny problem, który mnie kosztował 2,50zł, czyli tyle co pasek.

a ten

Ukryta Zawartość

?

Dobry sprzęt i wcale nie jest drogi w stosunku do jego możliwości. Mam wersję KX-1020, to jest to samo co KX-1200 ale bez pilota.

Obydwa są warte tych pieniędzy, prezentują dźwięk z dużą kulturą, nie męczący, delikatny ale z wystarczającą ilością basu i wysokich.

Ukryta Zawartość

tutaj cena wydaje się ok ..?

wygrałem licytację Akai gx95

Ukryta Zawartość

415 pln. Ciekawe czy będę zadowolony..........

"Xatt" będziesz zadowolony, jeżeli lubisz dźwięk z mięsistym basem i dobrymi analogowymi wysokimi tonami.Dla mnie trochę dźwięk za bardzo okrągły z małą przestrzenią ale za to długowieczny i rzadko się psujący. Najczęściej jedynie trzeba wymieniać pasek od otwierania kieszeni, ten z lewej strony mechanizmu. Objawem zużytego paska jest mielenie po naciśnięciu PLAY. Miałem wersję z drewnianymi boczkami kupionego po znanym aktorze Marku P., którego już nie ma wśród nas. Był miłośnikiem dobrego analogowego sprzętu.

Ja ostatnio znowu kupiłem RS-B100 po sprzedaniu w zeszłym roku. Ten egzemplarz jest w świetnym stanie wizualnym i bardzo dobrym technicznym. Mój poprzedni RS-B100 miał trochę rysek a ten wygląda prawie jak ze sklepu. Porównywałem go dzisiaj z Yamaha KX-1020 i stwierdzam, że brzmią bardzo podobnie, niestety moja "Sonówka" TC-K909ES trochę odbiega od nich pod względem basu ma go trochę mniej i jest bardziej podatna na przesterowania na wrednych dla japońskiego sprzętu taśmach Basf.

post-15471-0-14759700-1303170418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nadzorca2

"Ja ostatnio znowu kupiłem RS-B100 po sprzedaniu w zeszłym roku. Ten egzemplarz jest w świetnym stanie wizualnym i bardzo dobrym technicznym."

Tak z ciekawości zapytam, gdzie udało się upolować taki egzemplarz? W kraju?Za granicą? Na którymś z portali aukcyjnych?

Pozdrawiam!

Marcin

nadzorca2 - tego Akai GX 95 już naprawiłem. Narazie pomogło tylko wyczyszczenie tego paska i kół pasowych. Ponadto pomogło naoliwienie osi dźwigni z rolkami przesuwu taśmy. Teraz opadają szybciej i nie blokują otwierającej się klapki kieszeni.

Raczej K-1020.

Tak, K-1020 z prędkości dopisałem X, na zdjęciu stoi z lewej strony...

"Ja ostatnio znowu kupiłem RS-B100 po sprzedaniu w zeszłym roku. Ten egzemplarz jest w świetnym stanie wizualnym i bardzo dobrym technicznym."

Tak z ciekawości zapytam, gdzie udało się upolować taki egzemplarz? W kraju?Za granicą? Na którymś z portali aukcyjnych?

Pozdrawiam!

Marcin

Od naszego dobrego i uczciwego kolegi z forum, wiecie o kogo chodzi bo on miał właśnie egzemplarz RS-B100 w najlepszym stanie z naszego grona.

Cieszę się, że miałem okazję poznać naszego kolegę osobiście. Transakcje z nim to spokój i pewność kupowanego sprzętu...

Pozdrawiam

Artur

Edytowane przez nadzorca2

Wpadła mi w ręce ciekawostka w postaci ulotki reklamowej UNITRA ZRK przedstawiająca magnetofon MDS 581 / M9010 będący autoreversem z systemem napędu Direct Load & Lock. Troszkę mnie cholera zatrzęsła, bo w 1986 roku nabyłem zestaw AT 9010 plus M9010 i był to zupełnie inny, (ten którego wszyscy znamy) magnetofon.

Ciekawe czy ten był wogóle dostępny i produkowany?

Ukryta Zawartość

post-27095-0-06567300-1303233260_thumb.jpg

post-27095-0-88439900-1303233269_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wpadła mi w ręce ciekawostka w postaci ulotki reklamowej UNITRA ZRK przedstawiająca magnetofon MDS 581 / M9010 będący autoreversem z systemem napędu Direct Load & Lock. Troszkę mnie cholera zatrzęsła, bo w 1986 roku nabyłem zestaw AT 9010 plus M9010 i był to zupełnie inny, (ten którego wszyscy znamy) magnetofon.

Ciekawe czy ten był wogóle dostępny i produkowany?

Myślę, że był to prototyp, oparty najprawdopodobniej na importowanych podzespołach, przygotowany pewnie z myślą głównie o eksporcie do krajów z "twardymi walutami", który miał wejść do produkcji, a nie wszedł z tzw. przyczyn obiektywnych. Być może był prezentowany na Międzynarodowych Targach Poznańskich i do tego celu przygotowano te ulotki reklamowe - tak bywało w bardzo wielu przypadkach. Potem pewnie okazało się, że jest zbyt skomplikowany technologicznie, wymaga zbyt wielkiego "wkładu dewizowego" w stosunku do spodziewanych zysków ze sprzedaży za granicą, i pozostał tylko na papierze, ew. w postaci kilku prototypowych egzemplarzy albo jakiejś niewielkiej serii orientacyjnej.

W latach 80-tych czytywałem Sowietskoje Foto. Jakie tam były prezentowane fajne prototypy radzieckich aparatów i obiektywów, przygotowywane na rozmaite "wszechzwiązkowe" wystawy sprzętu fotograficznego, itp., najczęściej z informacją, że już-już mają wejść do produkcji. A w sklepach ciągle były tylko FEDy, Kijewy, Smieny i Zenity...

Niedawno dowiedziałem się, że pod koniec lat 70-tych NRD-owcy planowali wypuszczenie Wartburga z silnikiem Dacii - rozmowy były zaawansowane, gdy nagle wtrąciło się Renault (licencjodawca Dacii), i okazało się, że to Renault będzie dawcą silnika z Renault 12, którego produkcję właśnie kończyło (tego samego co w Dacii - tylko ten dawało się tam wcisnąć bez wielkich przeróbek). Zostały już nawet opublikowane jakieś artykuły w prasie fachowej, wydrukowane stosy folderów reklamowych - gdy rozmowy zostały zerwane, podobno w atmosferze sporego skandalu. A produkcja samochodu została już ogłoszona, były materiały reklamowe... Tak to bywało. Więc myślę, że ten magnetofon należy do tej samej kategorii.

Czy widzieliście w dziale "uszkodzone" na A... Alpine? Może da się coś z tego sklecić? Cena nie jest zabójcza. Kiedyś Discomaniac bardzo dobrze pisał o modelu oczko wyższym.

Ja mam tego Alpine AL 80. I też kupiłem jako "uszkodzony" za 70zł. To bardzo ładny deck, ze względu na te nietypowe wskaźniki wysterowania. Gra bardzo ładnie. Niestety ma kiepski mechanizm. Jeden silnik i idler z kółkiem ciernym, które ma jak gdyby ochotę zeskoczyć co jakiś czas z szpulki którą napędza. Jeśli ktoś lubi i szuka tych najciekawszych decków "Vintage", to polecam za tą kasę.

Ale to napewno nie jest magnetofon, gwarantujący wysokie parametry odtwarzania. Wysoka nierównomierność przesuwu taśmy, to największa bolączka tego decka.

A ten Dual C 839 nagle się naprawił, ale nie do końca. Zaraz po włączeniu, gdy jest całkiem zimny wszystko jest OK z prędkością przesuwu taśmy. Wówczas nawet działa potencjometr "Pitch". Ale to tylko na kilka minut, bo potem nagle wskakują te szaleńcze obroty. Jakiś element się nagrzewa i zaczynają się problemy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja mam tego Alpine AL 80. I też kupiłem jako "uszkodzony" za 70zł. To bardzo ładny deck, ze względu na te nietypowe wskaźniki wysterowania. Gra bardzo ładnie. Niestety ma kiepski mechanizm. Jeden silnik i idler z kółkiem ciernym, które ma jak gdyby ochotę zeskoczyć co jakiś czas z szpulki którą napędza. Jeśli ktoś lubi i szuka tych najciekawszych decków "Vintage", to polecam za tą kasę.

Ale to napewno nie jest magnetofon, gwarantujący wysokie parametry odtwarzania. Wysoka nierównomierność przesuwu taśmy, to największa bolączka tego decka.

A ten Dual C 839 nagle się naprawił, ale nie do końca. Zaraz po włączeniu, gdy jest całkiem zimny wszystko jest OK z prędkością przesuwu taśmy. Wówczas nawet działa potencjometr "Pitch". Ale to tylko na kilka minut, bo potem nagle wskakują te szaleńcze obroty. Jakiś element się nagrzewa i zaczynają się problemy.

AL-85 miał nierównomierność na poziomie najlepszych decków z lat 90-tych.

Nadal nie mogę dojść co regulować by prawidłowo nagrywał Nakamichi 580.Regulowałem zewnętrznymi potencjometrami i nic to nie dało,

czy oznaczenia SX i EX to analogiczne taśmy normal i chrom? (czyli metali nie odtwarza i nie nagrywa?)

Nadal nie mogę dojść co regulować by prawidłowo nagrywał Nakamichi 580.Regulowałem zewnętrznymi potencjometrami i nic to nie dało,

czy oznaczenia SX i EX to analogiczne taśmy normal i chrom? (czyli metali nie odtwarza i nie nagrywa?)

Proszę tu jest w skrócie co i jak. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaki wg Was jest najlepszy magnetofon Technics'a ?

Zależy czego oczekujesz: czy wierności zapisu czy charakteru czyli tzw. smaczku, muzykalności.

Najwierniej z Technicsów zapisuje RS-B965 ale w/g mnie najładniejszy dźwięk ma RS-B100, który jest dźwięczny i porywający na wysokich.

Ładnie brzmi też RS-B905 ale on ma wysokie bardziej miękkie w stosunku do RS-B100

jaki wg Was jest najlepszy magnetofon Technics'a ?

Co powiesz na ten? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi