Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opcja nr.2

Mam 80mm. Może źle zmierzyłeś? :)

Przypomina mi się, że w Pionku CT-850 jest chyba 60mm. Jutro go rozbiorę bo to dawca i jak będzie 60tka to ci wyślę.

Mam 80mm. Może źle zmierzyłeś? :)

Przypomina mi się, że w Pionku CT-850 jest chyba 60mm. Jutro go rozbiorę bo to dawca i jak będzie 60tka to ci wyślę.

Daj spokój Vlado :-) Nie rób sobie problemu. Ja i tak muszę mieć nowy....taki bardziej "sprężysty".

W tym cały żart, że ja w zeszłym roku założyłem mu nowy pasek z nadzieją reanimacji. Los chciał inaczej, pacjent nie dopisał. I właśnie przez to przypomniałem sobie, że tam jest taki pasek.

A co do problemu, wydaje mi się, że Twój jest większy z powodu braku paska. :) Najlepiej zrobię jak wyślę ci ten większy i ten mniejszy.

W tym cały żart, że ja w zeszłym roku założyłem mu nowy pasek z nadzieją reanimacji. Los chciał inaczej, pacjent nie dopisał. I właśnie przez to przypomniałem sobie, że tam jest taki pasek.

A co do problemu, wydaje mi się, że Twój jest większy z powodu braku paska. :) Najlepiej zrobię jak wyślę ci ten większy i ten mniejszy.

Vlado - to dzięki, ale wyślij mi ten mniejszy. On musi mieć 60...powiedzmy 62mm średnicy. No i od 3,5 do 4mm szerokości.

Dlaczego zrezygnowałeś z naprawy CT-F 850 ? Szkoda decka !

Do Marka-41. Yogi1, Senicza i Maga. Konstrukcji na CC rewelacyjnych jest już tyle, że nie ma sensu po raz n+1 odkrywać Amerykę. Jeśli kaseta to nie CC tylko VHS albo Video 2000 i zapis wzdłużny a nie helikalny jak w DAT lub w magnetowidzie ale prędkość podwójna przynajmniej 4.6 cm/sek albo jeszcze lepiej poczwórna czyli 9.2cm/sek STEREO DWIE ŚCIEŻKI NA TAŚMIE O SZEROKOŚCI 1/2" To jest jedno rozwiązanie bardziej pracochłonne a drugie mniej pracochłonne ale wyjątkowo upierdliwe to "ELCASET" [patrz w Google] i jego przeróbka i w tym ostatnim przypadku można szaleć aż do pełnego ocipienia w pogoni za lampami [dla szerokości3.8mm ne starałbym się nawet o naftową z zakopconym szkiełkiem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nic z tego nie rozumiem, można jaśniej ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Do posiadaczy Onkyo TA-2570...

Czy mogę prosić o wyjaśnienie, w jaki sposób posługiwać się funkcją kalibracji taśmy dostępną w tym magnetofonie? Nie znalazłem w sieci instrukcji obsługi, a na "Macajeva" mi chyba coś nie wychodzi. :-(

GM

Do posiadaczy Onkyo TA-2570...

Czy mogę prosić o wyjaśnienie, w jaki sposób posługiwać się funkcją kalibracji taśmy dostępną w tym magnetofonie? Nie znalazłem w sieci instrukcji obsługi, a na "Macajeva" mi chyba coś nie wychodzi. :-(

GM

Wciskasz "pause" i "record". Potem klawisz "start" w sekcji auto accubias. Magnetofon ustawi automatycznie prąd podkładu, po czym przewinie taśmę do punktu wyjścia. Naciskając "play" rozpoczniesz nagrywanie. Możesz dostosować magnetofon do czułości danej taśmy naciskając "Rec Cal". Dzięki włączonemu sygnałowi kalibracyjnemu ustawisz poziom potencjometrami "Rec Cal". Polecam zacząć od ustawienia biasu, a następnie czułości.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Możesz dostosować magnetofon do czułości danej taśmy naciskając "Rec Cal". Dzięki włączonemu sygnałowi kalibracyjnemu ustawisz poziom potencjometrami "Rec Cal". Polecam zacząć od ustawienia biasu, a następnie czułości.

Accubias mam opanowany i w tej kolejności postępuję, ale nie wiem jak ustawiać potencjometry REC CAL. Co ma pokazywać wskaźnik wysterowania?

Proszę o dokładny opis procedury kalibracji taśmy przy użyciu funkcji REC CAL.

GM

Edytowane przez G.Mark

Accubias mam opanowany i w tej kolejności postępuję, ale nie wiem jak ustawiać potencjometry REC CAL. Co ma pokazywać wskaźnik wysterowania?

Proszę o dokładny opis procedury kalibracji taśmy przy użyciu funkcji REC CAL.

GM

Ma pokazywać ten sam poziom wysterowania na "tape" i "source" przełącznika "monitor".

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ma pokazywać ten sam poziom wysterowania na "tape" i "source" przełącznika "monitor".

I to mi właśnie chodziło. :-) Czy w pozycji "Source" należy ustawić jakiś określony poziom sygnału kalibracyjnego za pomocą potencjometru Rec Level, czy można kalibrację zrobić przy dowolnym poziomie tego sygnału?

GM

Włącza się kalibrację, małe pokrętła Rec Level ustawia w pozycji środkowej, Monitor przestawia na Source, i dużym pokrętłem Level ustawia poziom tak, by wskaźniki pokazywały 0 dB. Potem włącza się zapis, przełącza Monitor na Tape, i sprawdza czy wskaźniki nadal pokazują 0 dB. Jeśli nie, to reguluje się małymi pokrętłami Rec Level tak, by przy przełączaniu Tape/Source wskaźniki stale pokazywały ten sam poziom 0 dB.

Pozwolę sobie wkleić tekst chyba MaciejLKa. Też się kiedyś naszukałem jak ten deck skalibrować :-)

"W tym modelu jest to rozwiązane w sposób dość unikalny, bo faktycznie, prąd podkładu ustalany jest automatycznie, a kalibracja poziomu (czułości taśmy) wykonywana jest ręcznie.

Z niemieckiej instrukcji:

Accubias:

1) włożyć kasetę

2) nacisnąć Rec i Pause; magnetofon będzie w stanie gotowości do nagrywania

3) nacisnąć lewy przycisk Accubias (START) aby uruchomić automatyczny pomiar. W trakcie ustawiania miga napis TUNED na wyświetlaczu

4) po zakończeniu napis TUNED zapala się na stałe. Magnetofon przewija taśmę do początku i przełącza się na gotowość do zapisu

5) teraz prąd podkładu ustawiony jest optymalnie dla warstwy magnetycznej i nagranie można rozpocząć jak zwykle

6) aby skasować ustawienia nacisnąć prawy przycisk Accubias (RESET)

Zwykle Accubias jest w stanie ustawić prawidłowe parametry. Przy niektórych warstwach magnetycznych wartość optymalna leży poza zakresem regulacji. W takich przypadkach osiągane jest ustawienie możliwie najbliższe optymalnemu, a napis TUNED zapala się z mniejszą jasnością.

Użycie kalibracji poziomu:

Redukcja szumów Dolby jest zoptymalizowana do standardowego poziomu znormalizowanych taśm. Przy użyciu taśm o czułości odbiegającej od normy nie można wykorzystać zalet układu Dolby.

1) Włożyć kasetę i nacisnąć przycisk Monitor tak aby zapalił się wskaźnik SOURCE

2) Włączyć przełącznik kalibracji (ON)

3) Ustawić poziom zapisu tak, by wskaźnik wartości szczytowej pokazywał 0 dB. Regulator balansu ustawić w pozycji środkowej

4) Licznik czasowy przełączyć w tryb CONS i wyzerować wskazania.

5) Rozpocząć nagranie poprzez naciśnięcie REC i PLAY

6) Przełącznik MONITOR nastawić na TAPE i regulator REC CAL ustawić tak, by wskaźnik pokazywał 0 dB.

7) Po zakończeniu kalibracji wyłączyć przycisk REC CAL i nacisnąć przycisk REW aby przewinąć taśmę do punktu wyjściowego 0:00.

Nie należy zapomnieć o wyłączeniu REC CAL, bowiem przy włączonej kalibracji odtwarzanie będzie zakłócone."

Miło, że podajesz "źródło", ale, dla ścisłości - nie jest to "mój" tekst, tylko tłumaczenie fragmentów oryginalnej instrukcji, jeśli dobrze pamiętam.

Dodam także, również dla ścisłości, że instrukcja nie mówi ani słowa o tym, w jakiej kolejności należy wykonywać te ustawienia, tzn. czy najpierw Accubias, a potem Level, czy odwrotnie. Instrukcja wymienia je w tej kolejności co powyżej

Dodam jeszcze, że z instrukcją do TA2070 jest dokładnie tak samo. Onkyo, choć instrukcje mają wiele tekstu, nie miało zwyczaju udzielania wszelkich wyjaśnień i rozpraszania wszelkich wątpliwości użytkownika.

Edytowane przez MaciejLK

Miło, że podajesz "źródło", ale, dla ścisłości - nie jest to "mój" tekst, tylko tłumaczenie fragmentów oryginalnej instrukcji, jeśli dobrze pamiętam.

Dodam także, również dla ścisłości, że instrukcja nie mówi ani słowa o tym, w jakiej kolejności należy wykonywać te ustawienia, tzn. czy najpierw Accubias, a potem Level, czy odwrotnie. Instrukcja wymienia je w tej kolejności co powyżej

Dodam jeszcze, że z instrukcją do TA2070 jest dokładnie tak samo. Onkyo, choć instrukcje mają wiele tekstu, nie miało zwyczaju udzielania wszelkich wyjaśnień i rozpraszania wszelkich wątpliwości użytkownika.

Wydaje mi się, że najpierw należałoby ustawiać bias a potem level, przy odwrotnej kolejności zmiana prądu podkładu wpłynie na poziom zapisu. Ale najlepiej byłoby to sprawdzić.

Wojtek

Wojtek

Wydaje mi się, że najpierw należałoby ustawiać bias a potem level, przy odwrotnej kolejności zmiana prądu podkładu wpłynie na poziom zapisu. Ale najlepiej byłoby to sprawdzić.

Wojtek

Oczywiście jest tak jak napisał Wojtek. Ja stosuję następującą kolejnośc kalibracji.

1. Poziom sygnału nagrywanego (pec level) na 0dB

2. Korekcja (bias level)

3. Poziom zapisanego sygnału (rec level) na 0dB

Identyczniśc poziomów sygnałów zapisywanego i odtwarzanego szczególnie istotna przy korzystaniu z redukcji Dolby S.

Nikt z Was nie posiada paska napędowego płaskiego 60 X 4 X 0,5mm ??? Może poszperacie trochę w swoich szufladach ?

Troszkę późno dzisiaj wróciłem, ale wymontowałem pasek. Wymiary to 65mm, 4mm, 05mm. Jeżeli pasuje jutro rano ci wyślę.

A dawcą jest dwugłowicowy Pioneer CT-850 z 1984 roku. Nie CT-F850.

Edytowane przez vlado

Dobry wieczor Wszystkim mam takie pytanko czy wiecie z jakich modeli jest możliwość dopasować paski do Technics M85 i -//- RS-631

gdyz zaczynają mieć problemy z przewijaniem kaset do początków.Model M85 czsem po włączeniu wybije dwa/trzy razy.

Mam nadzieje ze nie jest to przyczyną innej usterki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28012-0-38535200-1308256155_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry wieczor Wszystkim mam takie pytanko czy wiecie z jakich modeli jest możliwość dopasować paski do Technics M85 i -//- RS-631

gdyz zaczynają mieć problemy z przewijaniem kaset do początków.Model M85 czsem po włączeniu wybije dwa/trzy razy.

Mam nadzieje ze nie jest to przyczyną innej usterki?

Nie wiem jak 631, ale wydaje mi się, że M85 ma przekładnię cierną a nie paskową. Prawdopodobnie zaczęła się ślizgać. Może pomóc zmatowienie gumowej "oponki".

Nie wiem jak 631, ale wydaje mi się, że M85 ma przekładnię cierną a nie paskową. Prawdopodobnie zaczęła się ślizgać. Może pomóc zmatowienie gumowej "oponki".

Tak właśnie zauważyłem bo troszke oglądam M85 problem ze to zmontowane ja ruski czołg zeby zobaczyc jedno trzeba zdemontowac wiele innych podzespołów , pelno tu sprężyn małych i duzych obawiam sie to troche bardziej rozbierać.Znalazłem jednak chyba przyczyne jest tam takie wahadełko z zębatką na dole i to dotyka do gumowych kółek czy moge zastosowac gume w sprayu? Wahadełko (zębatka)jest widocznie wytarte.

Witam !

Dokonałem nowego zakupu, MITSUBISHI DT-4550S.

Czy ktoś zna ten magnetofon? Czy to jest wersja średnia czy raczej budżetowa?

Zdjęcie zapożyczone z aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Dokonałem nowego zakupu, MITSUBISHI DT-4550S.

Czy ktoś zna ten magnetofon? Czy to jest wersja średnia czy raczej budżetowa?

Zdjęcie zapożyczone z aukcji.

Jest to niski model tej firmy. Ale domyślam się, że wylicytowałeś go za parę groszy. Możesz mieć fajną zabawę i sporo radości z tego magnetofoniku :-)

Jest to niski model tej firmy. Ale domyślam się, że wylicytowałeś go za parę groszy. Możesz mieć fajną zabawę i sporo radości z tego magnetofoniku :-)

Nikt go nie chciał kupić, przygarnąłem bidulę za 25 zeta.

Brakuje tylko nakładek na pokrętła, ale coś się dobierze.

Edytowane przez SirJack7

Nikt go nie chciał kupić, przygarnąłem bidulę za 25 zeta.

Brakuje tylko nakładek na pokrętła, ale coś się dobierze.

Kiedyś kupiłem taki magnetofonik Hitachi D 220. Na zdjęciach z Allegro wyglądał bardzo nie ciekawie. Ale po wyczyszczeniu jego stan wizualny okazał się być niemal idealny. Zamontowałem w nim nowy silnik "Sankyo" i wymieniłem paski napędowe. Okazało się, że deck zagrał całkiem ładnie. A jego wielkim plusem był tolerancyjny "Dolby System". Po jakimś czasie zdecydowałem że sprzedam go, ponieważ przybyło mi sporo wyższych modeli. Na początku jednak miał być dodatkiem "gratis" do amplitunera "Merkury" którego wystawiłem na Allegro. Moje zdziwienie było wielkie gdy okazało się, że nikt nie chce amplitunera...ale za to wszystkim podoba się Hitachi. Przyszły właściciel dziękował mi za niego w specjalnie napisanych mailach. Tak więc czasem warto przygarnąć taką "bidulę" z najniższej półki i odnowić biedaka. Bo jak pokazuje życie, to taki deck może jeszcze sprawić wiele radości. Jeśli nie nam, to przyszłemu nabywcy....

RXB-875 = Take-up Idler =

Ukryta Zawartość

W instrukcji serwisowej CT-A7 nazwą "Take-up Idler" określana jest część o symbolu RNL-549, oznaczona numerem 38 na rysunku złożeniowym mechanizmu. Fragment poniżej.

GM

GM

To może ta część?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie wkleić link.

Ja kupiłem jedną. Zostały jeszcze trzy sztuki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafiły do mnie od Savagee-a dwa pięknisie :-) :

Onkyo TA-2060 i Tosiba PC-5460.To mój pierwszy Onkyo, wrażenie odsłuchowe, wizualne i wykonania bardzo dobre, i miła jego obsługa :-)Gra bardzo neutralnie bez nadmiernego eksponowania niektórych częstotliwości, nagrania na zwykłej FE wypadły bardzo dobrze, już widzę co zaprezentuje na chromie lub metalu...:-)Muszę czymś "zalać" tłoczek spowalniania otwierania kieszeni - czym to zrobić ?Zwykłym gęstym smarem?Poza tym deck sprawny, troszkę może będę musiał przeczyścić kółka od przewijania bo minimalnie się ślizga na początku.

Toshiba zaś prócz swojej urody :-)wymaga naprawy mechaniki - bo cosik ociera i jak założę brakujący pasek to przeskakuje - widać na zdjęciu kółko z fabrycznym wycięciem - sądzę że na ośce obok powinno byc coś co w to wycięcie w tym kole by wchodziło.Poza tym na uwagę wskazuje dość skomplikowany mechanizm załączania klawiszy - po naciśnięciu np.przewijania silnik z boku kręci baterią kółek zębatych i nie tak od razu :-) następuje załączanie napędu do przewijania :-) Szybkim startem nazwać tego nie można ;-), ale robi wrażenie to rozwiązanie i jak to sobie to skomplikowali konstruktorzy tego magnetofonu.

Oczywiście stan techniczno-wizualny decków był mi wcześniej znany od Savagee-a:-)

Ukryta Zawartość

post-19017-0-35261800-1308409248_thumb.jpg

post-19017-0-71899100-1308409267_thumb.jpg

post-19017-0-24591100-1308409282_thumb.jpg

post-19017-0-05041900-1308409300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naprawdę fajne decki ! Może niezbyt wysokie modele, ale w stylu który lubię :-)

Fajny Denon poszedł za niewielkie pieniążki. Mógł być mój, ale niech się inni cieszą !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi