Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sankyo.

Czy teraz firma jeszcze istnieje nie mam pojęcia.

Nie wiem czy to to Sankyo ale w historii swych osiągnięć chwalą się:

"1978 Sankyo Seiki (Shingapore)Pte.Ltd. established.

Development completed for cassette deck mechanisms."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

M.

Ukryta Zawartość

Z tej tabeli wynikałoby, że zniknęli całkowicie z rynku konsumenckiego i poszli w produkty dla przemysłu (robotyka itd.). Konsumenckie urządzenia Sankyo jakie widziałem pochodziły z lat 70-tych i nie późniejszych.

Do"wzięcia"Onkyo ta 2250...prosze na PW.

Ukryta Zawartość

post-28254-0-07279200-1323438471_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....

Upsss....przepraszam.

Ukryta Zawartość

vlado - jak mam go podłączyć do wzmaka ? Za pośrednictwem wyjścia/wejścia "audio" czy "tape" ???

Oczywiście tak, aby mieć też możliwość nagrywania na podłączonych magnetofonach.

Ukryta Zawartość

vlado - jak mam go podłączyć do wzmaka ? Za pośrednictwem wyjścia/wejścia "audio" czy "tape" ???

Oczywiście tak, aby mieć też możliwość nagrywania na podłączonych magnetofonach.

Dajesz normalnie z wyjścia procesora (audio out) na wejście wzmacniacza np aux, magnetofony podpinasz w pętli czyli magnetofon 1 wej/wyj, magnetofon 2 lub vcr wej/wyj, częśc audio bez vizji itd. Źródła sygnału pod odpowiednie wejścia audio (tuner, cd, itd) i przełącznikami źródeł wybierasz sygnał, który powinien byc na wszystkich wejściach audio podpietych magnetofonów. Przy przegrywaniu musi byc selektor kierunkowy umożliwiąjacy przesłanie sygnału z jednego magnetofonu na drugi, trzeci itp.

Sprawdziłem to urządzenie narazie tylko odtwarzając i wygląda na to , że wszystko jest sprawne. Przez chwilę myślałem, że nic z tego nie będzie. Ale okazało się, że miałem całkowicie ściszony potencjometr "level" source/mic. A gdy podłącza się magnetofon pod VCR A lub B to trzeba pamiętać aby potencjometr "Fader" był przesunięty w górę, czyli w kierunku "Out".

System DBX też działa. Ale domyślam się, że aby w pełni poznać możliwości tego systemu to trzeba wpierw coś nagrać w tym systemie. Ucieszył mnie również bardzo dobry stan wizualny tego urządzenia. Tak więc wygląda na to, że znów dopisało mi szczęście. Zapłaciłem za niego tylko 50zł + koszt wysyłki.

Kasjelu, to raczej ten procesor zaskoczy Ciebie swoimi możliwościami, niż Ty jego Swoimi oczekiwaniami :-)) Paralelnie do wyzwolonych kobiet :-)

Pozdrawiam.

Kilka zdjęć Sony TC-K60....

Nie pochwaliłeś się Kasjelu bardzo ciekawym rodzajem wyświetlacza w tym Decku.

Jak on się sprawuje ? Czy pracuje równie ciekawie jak w Alpage AL-80?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Witam!!!

Mam małe pytanie do kolegów!!!! czy jest to możliwe że w Pioneer CT5 motek z głowicami współpracuje razem z kołem zamachowym?

Pytam bo dostałem takiego Pionka i jest w nim zerwany główny pasek od silnika,po przyciśnieciu przycisku start mostek z głowicami się nie podnosi.Ja rozumiem że musi być nowy pasek ale zastanawiam się czy tylko to jest ten problem że mostek głowicami się nie podnosi.Pozdrawiam

Nie pochwaliłeś się Kasjelu bardzo ciekawym rodzajem wyświetlacza w tym Decku.

Jak on się sprawuje ? Czy pracuje równie ciekawie jak w Alpage AL-80?

To dwa zupełnie inne rodzaje wskaźników VU. W Alpage AL 80 wskażnik wysterowania jest tak naprawdę zwykłym wskaźnikiem wychyłowym. Tylko pracującym w płaszczyźnie poziomej. I zamiast wskazówek ma układ optyczny wyświetlający na "ekranie" świetlny pasek.

Natomiast w Sony TC-K60 jest normalny wyświetlacz monochromatyczy LCD. Oczywiście jest podświetlany i z dwukolorowym filtrem z przodu.

Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na bardzo duży zakres pracy wskaźników wysterowania w Hitachi D 1100M oraz Sony TC-K60. Ten pierwszy ma szesnaście diód LED na kanał. I pokazuje wartości od -30dB do +10dB !!! Natomiast drugi ma zakres od < -40dB do +5dB. I nawet nie jestem w stanie policzyć ilu punktowy jest ten wyświetlacz.

To dwa zupełnie inne rodzaje wskaźników VU. W Alpage AL 80 wskażnik wysterowania jest tak naprawdę zwykłym wskaźnikiem wychyłowym. Tylko pracującym w płaszczyźnie poziomej. I zamiast wskazówek ma układ optyczny wyświetlający na "ekranie" świetlny pasek.

Natomiast w Sony TC-K60 jest normalny wyświetlacz monochromatyczy LCD. Oczywiście jest podświetlany i z dwukolorowym filtrem z przodu.

Nie znałem dokładnie tego wyświetlacza z Alpage, widziałem go tylko na dosyć nieostrych zdjęciach i wydawały mi się one do siebie dosyć podobne :)

Jednak chyba przyznasz że ten wyświetlacz w Sonym robi bardzo przyjemne wrażenie :)

Tak, to jeden z piękniejszych wskaźników wysterowania jakie widziałem. Choć muszę przyznać, że jestem tak daleko posuniętym konserwatystą, że najbardziej podobają mi się zwykłe, duże i czytelne wskaźniki wychyłowe np. w Sony TC 229SD.

Sony TC K-60 ma jeszcze tą zaletę, że posiada silnik indukcyjny. Pomiar prędkości przesuwu taśmy dał mi wynik idealny. Fragment nagrania który powinien trwać dokładnie 6min 29s trwał dokładnie tyle samo.

Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na bardzo duży zakres pracy wskaźników wysterowania w Hitachi D 1100M oraz Sony TC-K60. Ten pierwszy ma szesnaście diód LED na kanał. I pokazuje wartości od -30dB do +10dB !!! Natomiast drugi ma zakres od < -40dB do +5dB. I nawet nie jestem w stanie policzyć ilu punktowy jest ten wyświetlacz.

W moim TC-K80II, jeśli dobrze policzyłem, wskaźnik ma 33 segmenty, każdy działający niezależnie w zakresie do +8dB. To taki, jak na awatarze. ;-)

Edytowane przez ke_raj

Ten TC-K80 II też super, w nocy musi wyglądać jak mała choinka ;)

Czy spotkaliście się z innymi Deckami mającymi takie fajne i kolorowe wskaźniki wysterowania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

manius,

Nie znam tego mechanizmu, i stosowane rozwiązania są bardzo rozmaite, ale tak, to jest możliwe, że mostek z głowicami podnoszony jest za pomocą energii koła zamachowego. To jedno z możliwych rozwiązań. Zerwanie albo ślizganie się luźnego paska powoduje niemożność podniesienia albo opuszczenia mostka.

manius,

Nie znam tego mechanizmu, i stosowane rozwiązania są bardzo rozmaite, ale tak, to jest możliwe, że mostek z głowicami podnoszony jest za pomocą energii koła zamachowego. To jedno z możliwych rozwiązań. Zerwanie albo ślizganie się luźnego paska powoduje niemożność podniesienia albo opuszczenia mostka.

Dzięki MaciejLK!!!!!też tak myśle że to może mieć coś wspólnego z kołem zamachowym, ale dopiero będe mógł coś powiedzieć jak założe nowy pasek.

Grupa

Użytkownicy Postów

717 Rejestracja

11.04.2008 Napisano wczoraj, 12:04

Witam!!!

Mam małe pytanie do kolegów!!!! czy jest to możliwe że w Pioneer CT5 motek z głowicami współpracuje razem z kołem zamachowym?

Pytam bo dostałem takiego Pionka i jest w nim zerwany główny pasek od silnika,po przyciśnieciu przycisku start mostek z głowicami się nie podnosi.Ja rozumiem że musi być nowy pasek ale zastanawiam się czy tylko to jest ten problem że mostek głowicami się nie podnosi.Pozdrawiam

Witam

Ja posiadam CT3 i bez paska nic nie chodzi szanowny Kolego Manius59

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Często na osi koła zamachowego znajduje się jeszcze jedno koło pasowe. Wszystko to stanowi jedną całość. I to właśnie ten drugi pasek (o przekroju kwadratowym) może być powiązany z systemem podnoszenia mostka. Trzeba zacząć od wymiany pasków. I dopiero później martwić się, jeśli coś będzie nie tak.

Ale często też podnoszenie mostka załatwiane jest jakimś bolcem na kole zamachowym, który zaczepia o dźwignię wysuniętą elektromagnesem, albo też na osi koła zamachowego jest małe koło zębate, w odpowiedniej chwili sprzęgane z innym też za pomocą elektromagnesu, itp. Jest mnogość rozwiązań. Ale tak czy tak, bez paska to nie ruszy.

Ale oczywiście są też systemy w których podnoszenie mostka z głowicami załatwiane jest oddzielnym elektromagnesem (starsze) albo specjalnym silnikiem (nowsze) - np. Sankyo, Pioneer Reference Master, niektóre mechanizmy Techniksa z lat 80-tych, itp.

Dziś podłączyłem sobie ten procesor Sansui AV-77 do wzmaka. I wszystko co się tylko dało do procesora, czyli pięć magnetofonów :-)

Wszystko jest OK, tylko że to urządzenie daje trochę słaby sygnał do wszystkich wyjść. Czyli muszę zawsze bardziej niż poprzednio podkręcać "Record Level" w magnetofonach.

Ciekawe czy ten Sansui AV-77 wpływa jakoś znacznie na pogorszenie dźwięku ? Bo z punktu widzenia "audiofila", coś takiego nie ma prawa bytu :-)

AUDIOTETRYK - zerknij na tę aukcję.

Ukryta Zawartość

Sprzęt "działający poprawnie", ale "Nie chce ruszyć ani jedna, ani druga kieszeń..." (niezły opis). Skontaktuj się z osobą wystawiającą i poproś o zdjęcia głowic. Cena taka akurat! ;-) W dwukasetowcach też są małe głowice kasujące(wynika to zazwyczaj z ilości wałków w mechanizmie, a nie z faktu posiadania oddzielnych głowic zapis - odczyt...).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Dziś podłączyłem sobie ten procesor Sansui AV-77 do wzmaka. I wszystko co się tylko dało do procesora, czyli pięć magnetofonów :-)

Wszystko jest OK, tylko że to urządzenie daje trochę słaby sygnał do wszystkich wyjść. Czyli muszę zawsze bardziej niż poprzednio podkręcać "Record Level" w magnetofonach.

Ciekawe czy ten Sansui AV-77 wpływa jakoś znacznie na pogorszenie dźwięku ? Bo z punktu widzenia "audiofila", coś takiego nie ma prawa bytu :-)

Witam.

Mam coś podobnego i prawie w pełni go wykorzystuję.

Jest to Kenwood KVC Audio-Video 474.

Do wejścia w sekcji AUDIO podłączyłem odtwarzacz CD.Wyjście połączyłem ze wzmacniaczem.Sekcje TAPE z jednym z moich decków.Jest także wejście pod tuner. W sekcji VIDEO można śmiało podłączyć następne dwa decki.Pokrętło FADER służy jako potencjometr ale tylko w sekcji VIDEO.

Z pozostałych manipulatorów nie korzystam, chociaż są czynne takie chociażby jak "Synthetic Stereo" czy "Noise Filter". Nie korzystam z telewizora więc dalsze funkcje też mnie nie interesują.

Kiedyś musiało to być bardzo pożyteczne i uniwersalne ustrojstwo skoro produkowały je takie firmy.Może jeszcze inne też.

Podłączając go pod wejście AUX we wzmacniaczu skonfigurowałem w sumie w jeden zestaw: cztery decki(dwa pochodzące z wejść/wyjść we wzmacniaczu),jeden magnetowid Hi-fi,dwa tunery(jeden bezpośrednio podłączony pod wzmacniacz),gramofon i odtwarzacz CD.

Tutaj link do KVC-474 bo fotki mi nie wchodzą:

Ukryta Zawartość

Tylna ścianka Sansui i Kenwooda jest prawie identyczna.

Nie odczułem żadnego pogorszenia jakości odtwarzanego dźwięku ze źródeł połączonych z tym urządzeniem.A są to średniej klasy urządzenia Hi-Fi.Vintage oczywiście.

Ukryta Zawartość

Przed chwilą sprawdziłem nagrywanie z użyciem systemu DBX w który wyposażony jest ten Sansui AV-77. Nagranie udało się, więc teraz mam też pewność że ten system również działa poprawnie w tym sprzęcie.

Kasjel a jak wrażenia z tego DBX, mam go w jednym decku, ale ponieważ byłyby to nagrania niekompatybilne w ogóle z innymi deckami, więc nie używam. Może jednak warto, choć wiele złego słyszałem o tym systemie. Musze go wypróbować.

Z prac naprawczych, to udało mi się uruchomić w końcu DUAL-a 804, mechanicznie wszystko działa, rolka naprawiona zgodnie z radą GMarka i Kasjela. Niestety problemem jest jakość dźwięku. Słychać wyraźne drżenie i to że nie ciągnie taśmy równo. Zwłaszcza na fortepianie to słychać :-). Będę szukał dalej, zmienię paski, nasmaruje to wszystko, zmatowię rolkę itp itd, zobaczymy , może coś pomoże.

Pozdrówki

Edytowane przez Robinson

Robinson - nagranie z systemem DBX wyszło całkiem dobrze. Jednak najlepsza jakość dźwięku jest wtedy, gdy w ogóle nie używamy systemów redukcji szumów. Kiedyś w to nie wierzyłem, ale to prawda ! Trzeba się postarać o dobry magnetofon i odpowiednio o niego zadbać. Wówczas redukcja szumów nie będzie nam do niczego potrzebna. Pisząc dobry, wcale nie miałem na myśli drogi.

Są decki które mają bardzo niski poziom szumów. I tak np. Sharp RT 1155 należy do takich magnetofonów. W ogóle jak Wam się trafi nie drogo taki magnetofon, to bierzcie bez zastanawiania się !

Jeśli w Twoim Dualu dźwięk jest drżący, to sprawdź system naciągu taśmy. Czyli hamulec lewej szpulki (jeśli taki jest). Ale w moim Dualu C 830 drżenie dźwięku było spowodowane zużytym już silnikiem. A właśnie ostatnio miałem ten sam problem z Sony TC-K60. Ale tym przypadku winne było koło zębate na lewej szpulce, które "terkotało" o pewien element metalowej dźwigni.

Kasjel, hamulec lewej rolki jest to tylko dwa kawałki filcu między blaszką i plastikiem, nie sądzę aby tu był problem. Podejrzewam silnik, postaram się go rozebrać, wyczyścić i przesmarować, a nóż widelec coś to da, wymienię też pasek. Chyba kupię ten egzemplarz z problemami od Musiko i z dwóch złoże jeden, bo się uparłem na ten magnetofon :-) i nie będzie mną rządził ;-).

Co do nie używania systemów redukujących szumów to także zasadniczo nie używam, jednak dbx , jest takim systemem , który mam ochotę popróbować dla samej zasady i to zrobię w wolnej chwili tylko ze względu, że nie miałem do tej pory takiej możliwości (brak odpowiedniego decka).

Z czystej przyjemności patrzenia, podobają mi się zewnętrzne kodery i dekodery dbx , lubię jak "wieża" ma dużo elementów, takie skrzywienie ;-). Jak upoluję taki dekoder Technicsa to "must be" dla mnie

Takie to cudo :

technicsdbx.jpg

Niby nic ale jednak fajne :-)

Pozdrowki

Edytowane przez Robinson

Ja też uwielbiam potężne wieże złożone z wielu elementów :-)

Ale ten procesor "Sansui AV77" kupiłem wyłącznie po to, by mieć możliwość podłączenia większej ilości magnetofonów.

Bardzo dziękuje wszystkim kolegom za pomoc pionek już gra faktycznie po założeniu nowego paska mostek z głowicasmi się podnosi.Mam jeszcze jedną prośbe mianowicie chodzi mi o naszą rodzimą szufladę MDS 442,jest problem z lewym kanałem po dotknięciu

przewodu na wyjściu z głowicy odtwarza poprawnie.Myślałem że to tylko jest problem z zimnym lutem wiec postanowiłem wszystkie przewody nanowo po lutować, ale dalej jest to samo wystarczy że na chwile dotknę śrubokretem i gra.Może ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu.Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi