Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Magnetofony z tego okresu firm takich jak BASF. METZ, SIEMENS, SABA, BRAUN cechuje wysoka jakośc wykonania i......niestety kiepska jakośc dźwięku. Mam lub miałem je wszystkie oprócz SABY. Różnica jest dosyc duża i naprawdę wyraźna.

Odsłuchując np. takiego Sony TC 229SD a potem Basf,a nie ma się najmniejszych wątpliwości, który jest lepszy.

Witam!

Przepraszam za pisanie nie do końca na temat ale, czy ludzi już do reszty powaliło? Za 4 sztuki Hi8 - 249zł?????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ich popie-doliło

ja też nie w temacie ale niech tam bo muszę złożyć meldunek

1. ctf1000-zmęczyłem

2. a teraz sobie na warsztacie obok nagrywam

3. "skarb kibica" - sześć niezbędnych kaset a dwie w drodze

pzdr

b

post-21456-0-20003500-1342408566_thumb.jpg

post-21456-0-61706700-1342408576_thumb.jpg

post-21456-0-76624600-1342408615_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektrospiro

Jako drógą lektórę proponuję: Koprowski E., Głowice urządzeń rejestracji magnetycznej, WKiŁ, Warszawa 1968 orazgłowice magnetofonowe tego samego autora.

(ORTOGRAFIA!)

Kupiłem dziś z rana za całe 8 zł + przesyłka. Książkę Koprowskiego oczywiście.

ich popie-doliło

ja też nie w temacie ale niech tam bo muszę złożyć meldunek

1. ctf1000-zmęczyłem

2. a teraz sobie na warsztacie obok nagrywam

3. "skarb kibica" - sześć niezbędnych kaset a dwie w drodze

pzdr

b

Pierwszy raz w życiu widzę ten model JVC ! A podoba mi się, i to bardzo !

Taki warsztat też chciał bym mieć. Tylko musiał bym się najpierw nauczyć korzystać z takich oscyloskopów :-))

a skąd ty bierzesz takie wynalazki (chodzi mi o te taśmy testowe)?

Ukryta Zawartość

tanie nie jest, ale nasze hobby też nie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tanie nie jest, ale nasze hobby też nie...

o tych taśmach akurat wiem od dawna; nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o te kasety Sony Test Tape

Ukryta Zawartość

Nie, nie przetestowałem, tylko trochę posłuchałem przez słuchawki na jednej (!) pierwszej lepszej nagranej taśmie, przypadkowo złapanej z półki. Na razie mogę tylko powiedzieć tyle, że gra. Nie miałem nawet czasu wygrzebać moich JVC ze stosu, żeby je otworzyć i porównać.

To nadal czekam cierpliwie na Twoja opinię. Posiadam ten model stąd moja ciekawość porównań:) Przypomnę, że posiadam jeszcze SABA CD-450 Direct Drive Sigma Series, to dopiero JVC :-)

Witam!!!

Macie jakieś doświadczenie z WALKMANI w rozbieraniu chciałbym wymienić koło zęmbate.Chodzi oto że prawdopodobnie jest jeden ząbek wyłamany,podczas odtwarzania słychać stuki mechaniczne.Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam!!!

Macie jakieś doświadczenie z WALKMANI w rozbieraniu chciałbym wymienić koło zęmbate.Chodzi oto że prawdopodobnie jest jeden ząbek wyłamany,podczas odtwarzania słychać stuki mechaniczne.Pozdrawiam

Mam.

GM

Mam.

GM

Witaj G.Mark

Kolega dał mi Panasonica XBS z auto reverse bardzo ciekawy model,można zaprogramować 20 stacji radiowych.Radio bardzo dobrze się spisuje jeśli chodzi o odtwarzacz dżwięk jest prawidłowy, tylko ten stukot podczas odtwarzania i przewijania.Moje obawy są o to koło zębate że może się rozlecieć mam możliwość kupienia podobnego ale nie takiego samego panasonica za 10 myślę że byby dawcą.Pozdrawiam

Witaj G.Mark

Kolega dał mi Panasonica XBS z auto reverse bardzo ciekawy model,można zaprogramować 20 stacji radiowych.Radio bardzo dobrze się spisuje jeśli chodzi o odtwarzacz dżwięk jest prawidłowy, tylko ten stukot podczas odtwarzania i przewijania.Moje obawy są o to koło zębate że może się rozlecieć mam możliwość kupienia podobnego ale nie takiego samego panasonica za 10 myślę że byby dawcą.Nie wiem od czego zacząć a nie chciałbym uszkodzić. Pozdrawiam

Rozbierałem kilka walkmanów i myślę, że śmiało mógłbyś się do tego zabrać. Może i mechanizmy są małe, delikatne, ale nie ich rozebranie nie wymaga nie wiadomo jakiej precyzji.

Ja dziś nabyłem m.in. magnetofon DIORA MSH-101. Wyczyściłem go, zrobiłem podstawową konserwację, ale niestety nie gra prawy kanał. Jak na złość, bo w podobnej do niego Etiudzie nie gra mi lewy! :-( Jakiś czas temu pisałem o tym i jeden z kolegów pomagał, niestety do niczego nie udało mi się dojść. Chyba po prostu oddam je do elektronika...

Jakiś czas temu pisałem o tym i jeden z kolegów pomagał, niestety do niczego nie udało mi się dojść. Chyba po prostu oddam je do elektronika...

a sprawdziłeś dokładnie połączenia głowica - wejście toru fonicznego? prawdopodobnie tam leży przyczyna, choć na odległość ciężko znaleźć; było spróbować coś nagrać na tej Etiudzie - jeżeli po odtworzeniu na drugim (sprawnym) magnetofonie brak lewego kanału, to prawie na bank usterka leży w połączeniu głowicy z płytką

Pamiętam, że na Etiudzie próbowałem nagrywać (chyba nawet Ty mi tak podpowiedziałeś) i jeśli dobrze pamiętam, to lewy kanał nie nagrywał. Spędziłem przy niej trochę czasu i poddałem się, ale może spróbuję jeszcze raz. Z tym że w Etiudzie problem wygląda nieco inaczej niż w MSH-101, bo tam słychać silny szum, a w MSH-101 na prawym kanale jest po prostu cisza.

Jak tylko znajdę czas (chciałbym jutro, choć wątpię, że się uda), to sprawdzę jeszcze raz to połączenie toru fonicznego z głowicą. Dziś do niczego konkretnego nie doszedłem - zabrakło mi czasu, a i tak spędziłem przy nim jakieś dwie godzinki... Teraz mogę powiedzieć tylko, że z głowicy na prawym kanale w ogóle nie dochodzi sygnał - nawet przy dotknięciu przewodów. Sprawdziłem też wejście z głowicy do toru fonicznego - kiedy dotykam tego pinu, słychać słaby (stosunkowo do kanału lewego) przydźwięk, więc wydaje mi się, że przyczyna tkwi głębiej...

MSH101 i Etiuda to prawie taki sam układ elektryczny toru fonicznego,więc poszukiwania można prowadzić wten sam sposób. Najpierw zapis -czy sygnał "wchodzi" i "dochodzi" do słuchawek i wskaźników wysterowania. Jeżeli tak,to później odczyt, tak jak już opisywałem. Wszystkie magnetofony działają na tej samej zasadzie.

Witam.

Nie wiedziałem ze takie urzadzenia były produkowane.

Połączenie gramofonu ,magnetofonu ,..praprzodek floppy disc?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po prostu dyktafon. Wykorzystanie płyty zamiast taśmy miało ułatwić szybki dostęp do wybranego fragmentu nagrania. Płyta miała rowek, służący tylko do prowadzenia głowicy magnetycznej. Takie rozwiązanie pojawiło się już w 1948 roku, zostało ostatecznie wyparte na początku lat siedemdziesiątych przez kasety CC, a później microcassette.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak sobie poczytałem stronę unitra.eu i naszła mnie mała refleksja. Otóż od 1988 roku posiadałem magnetofon MDS 432 w wersji eksportowej (Francja) z pasmem przenoszenia: 30-17.000 Hz, 30-18.000 Hz i 30-19.000 Hz dla Fe CrO2 i Metalu. Było to identyczne pasmo jak MDS-442 i seryjnie zamontowana głowica Alps. Ciekawa sprawa że na w/w stronie nigdzie nie wspomniano o takiej wersji. 432 i 442 mają podane dziwnie niskie charakterystyki chyba że... Inaczej mierzono pasmo w wersjach krajowych a inaczej na eksport. Ktoś coś wie na ten temat?

Skoro o tym mowa, to czasami się zastanawiałem, czy MDS 432 był produkowany w "Polskiej" wersji? Wszystkie jak widziałem, mają napisy po Francusku.

MSH 101 gra! Przeszło mi przez myśl, żeby spróbować zamienić te płytki zakładane na piny na płycie głównej, łudząc się, że tam znajdę usterkę. Przełożyłem taką samą płytkę z Etiudy i magnetofon ruszył od strzała. Pomyślałem, że skoro Etiuda ma podobny problem, to może usterka tkwi również w tej płytce, ale niestety, tam padło coś innego...

W każdym razie, MSH 101 powrócił do życia i właśnie gra od paru godzin. Jest co prawda jeszcze trochę "kaleki", bo kieszeń czasami zacina się przy otwieraniu (mimo przesmarowania jej ruchomych elementów), nagrywanie nie zaskakuje i przydałoby się wymienić rolkę dociskową. Nie gniecie taśm, nie zawodzi, ale widać, że jest nieco krzywa i mam wrażenie, że źle prowadzi niektóre taśmy (do niektóych muszę specjalnie ustawiać głowicę, a na pewno nie jest to wina samej głowicy, bo jest tam AIWA DX w ładnym stanie). Lubi się też co jakiś czas samoczynnie wyłączyć, ale myślę, że musi się po prostu "rozbujać" po wieloletnim przestoju i naprawie.

discomaniak,

Akurat o „szufladach” niewiele wiem, bo nigdy nie miałem żadnej, ale pamiętaj, że informacje podawane na rozmaitych hobbystycznych stronach www trzeba zawsze traktować z lekkim dystansem - często są niekompletne albo wprost błędne.

Nie mam ani jednej XV, ale na zdjęciu widać, że to typowa obudowa koreańskiej produkcji, stosowana w niezliczonych kasetach pod różnymi markami, np. Samsung SQC, Akai SX, HX, GX, Memorex dBs+ i CRs+, JVC AF-I, a mam nawet taką Sony EF i BASF Ferro Extra I. Taśmy są w nich rozmaite, od bardzo takich sobie do takich sobie.

U nas te Maxelle chyba nigdy nie były w oficjalnej sprzedaży.

Nie mam pojęcia jak ona się ma do UR; podejrzewam, że może być trochę gorsza.

Wątek DAT jest martwy stąd tu zapytam: czy rozbiegowka w kasecie DAT jest niezbędna do prawidłowego działania magnetofonu DAT (np. do rozpoznania początku i końca taśmy w kasecie, etc.?). Chcę skrócić kilka długich kaset i zastanawiam się czy bawić się w doklejanie rozbiegowki czy też zapiac taśmę bezpośrednio do szpulki...

M.

Nie znam się na DAT, ale przy ogólnym podobieństwie rozwiązań do np. VHS, rozbiegówka jest mocniejsza i nieco grubsza od taśmy magnetycznej, a taśma magnetyczna może wyrwać się spod zatrzasku na szpulce. Taśma klejąca w VHS jest dużo cieńsza od stosowanej w zwykłych magnetofonach (żeby nie tworzyła wybrzuszeń na zwoju taśmy), a długość rozbiegówki jest tak dobrana, by głowice nigdy nie mogły wejść w kontakt z miejscem sklejki. Tyle mogę podpowiedzieć.

witam, zobaczcie tę cenę - nie do wiary

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam, zobaczcie tę cenę - nie do wiary

Ukryta Zawartość

No cóż, kupujący z całą pewnością nie wiedział jak tanio można go kupić u nas:) :)

Ukryta Zawartość

.....

• Pokaż nowe odpowiedzi