Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Z polskich, to może ta 11,5mm x 5,7mm. Ale z tego co mniej więcej zdołałem zmierzyć suwmiarką wynika, że średnica wynosi 11mm. Ja mam nową rolkę średnicy 10,3mm i wysokości 7,8mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Kasjel napisz jak działa hamulec lewej szpulki (odwijającej) podczas odtwarzania w Onkyo TA-2570. Mój zaczął wkręcać taśmę choć już dawno tego nie robił. Mam również wrażenie, że lewa rolka nie podaje dokładnie taśmy na głowicę kasującą, podczas kasowania nie cały sygnał zostaje wymazany. Czy jest tam jakaś regulacja i jak się do niej dostać ?

W.

Wojtek

Kasjel napisz jak działa hamulec lewej szpulki (odwijającej) podczas odtwarzania w Onkyo TA-2570. Mój zaczął wkręcać taśmę choć już dawno tego nie robił. Mam również wrażenie, że lewa rolka nie podaje dokładnie taśmy na głowicę kasującą, podczas kasowania nie cały sygnał zostaje wymazany. Czy jest tam jakaś regulacja i jak się do niej dostać ?

W.

Pasek napędowy pomiędzy lewą szpulką a specjalnym sprzęgłem do wymiany. Prosta i szybka robota :-)

Odkręcasz tylko dwie śrubki u góry tylnej ścianki kieszeni. Wyjmujesz delikatnie tą blaszkę (ściankę) i wszystko będziesz miał jak na dłoni....

Pasek był wymieniany i wydawał się w porządku, ale właśnie przed chwilą go ponownie wymieniłem, tylko założony jest chyba mniejszy od oryginalnego i nie wiem jak długo wytrzyma. Znasz może wymiary oryginalnego ? No i nadal nie wiem jak to działa...

W.

Wojtek

Pasek był wymieniany i wydawał się w porządku, ale właśnie przed chwilą go ponownie wymieniłem, tylko założony jest chyba mniejszy od oryginalnego i nie wiem jak długo wytrzyma. Znasz może wymiary oryginalnego ? No i nadal nie wiem jak to działa...

W.

To całe sprzęgło obraca się swobodnie podczas przewijania, i jak gdyby w tym momencie jest w ogóle nie potrzebne. Nie spełnia żadnej funkcji. Gdy włączysz odtwarzanie specjalna zapadka blokuje dolną część sprzęgła, tak że od tej pory ślizgają się "tarcze sprzęgłowe" i stąd bierze się opór lewej szpulki. Edytowane przez Kasjel

To całe sprzęgło obraca się swobodnie podczas przewijania, i jak gdyby w tym momencie jest w ogóle nie potrzebne. Nie spełnia żadnej funkcji. Gdy włączysz odtwarzanie specjalna zapadka blokuje dolną część sprzęgła, tak że od tej pory ślizgają się "tarcze sprzęgłowe" i stąd bierze się opór lewej szpulki.

Ok, dzięki za wyjaśnienia. Jeżeli miałbyś wymiary paska to będę wdzięczny.

W.

Wojtek

Nie posiadam wymiarów oryginalnego paska. Ale w tym przypadku nie są one w ogóle potrzebne. Jak masz zapas pasków napędowych, to zawsze można coś dopasować.

To całe sprzęgło obraca się swobodnie podczas przewijania, i jak gdyby w tym momencie jest w ogóle nie potrzebne. Nie spełnia żadnej funkcji. Gdy włączysz odtwarzanie specjalna zapadka blokuje dolną część sprzęgła, tak że od tej pory ślizgają się "tarcze sprzęgłowe" i stąd bierze się opór lewej szpulki.

Witam

Onkyo w tym modelu nie montowało mechanizmu Sankyo ?

Wczoraj przeprowadziłem czyszczenie Nak Bx-300E i u mnie jest taka sama część jak u Kolegi Fliwoja.

Wymieniłem starą oponkę idlerka na nową i staruszek oszyskał siłę i wigor .Prawie jak po Permenie albo Viagrze ;P

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

To jest wariant tego samego mechanizmu Sankyo - on był produkowany w wielu odmianach - jedno- i dwuwałkowej, dwu- i trzygłowicowej, z napędem paskowym albo DD, z funkcją wyszukiwania utworów albo bez, z ręcznym albo automatycznym przełącznikiem typu taśmy, z licznikiem elektrycznym albo mechanicznym, itd., ale wszystkie były oparte na tej samej zasadniczej konstrukcji. Jednym z wariantów było dodanie tego hamulca.

vlado - w takim pośpiechu montowałem wczoraj ten mechanizm, że nie zauważyłem iż Pioneer CT 850 nie posiada systemu "Music Search".

No popatrz, w tym przypadku to ja źle myślałem zakładając że 850 to wyższy model i powinien być bardziej wypasiony, a tu zonk:-)

staruszek oszyskał siłę i wigor .Prawie jak po Permenie albo Viagrze ;P

Długo już używasz? Zaobserwowałeś jakieś działania uboczne? Czasami korciło mnie aby spróbować użyć wspomagacza, ale boję się właśnie o możliwość wystąpienia skutków ubocznych. W bezpośrednich rozmowach wszyscy zarzekają się, że nie biorą, więc bardzo mnie ucieszyła Twoja bezpruderyjna deklaracja, że wiesz z autopsji jak działają różne tego typu wspomagacze.

W.

Edytowane przez vlado

No popatrz, w tym przypadku to ja źle myślałem zakładając że 850 to wyższy model i powinien być bardziej wypasiony, a tu zonk:-)

Długo już używasz? Zaobserwowałeś jakieś działania uboczne? Czasami korciło mnie aby spróbować użyć wspomagacza, ale boję się właśnie o możliwość wystąpienia skutków ubocznych. W bezpośrednich rozmowach wszyscy zarzekają się, że nie biorą, więc bardzo mnie ucieszyła Twoja bezpruderyjna deklaracja, że wiesz z autopsji jak działają różne tego typu wspomagacze.

W.

HE HE HE

Kolegi sie trzymają żarty

To było stwierdzenie o BX-300E że zmieniona guma idlera dała mu super siłe w przewijaniu.

Ale ciekawy przerywnik w magnetofonach :)

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

vlado - ja nie wiem, czy o którymkolwiek z tych Pionków można powiedzieć wyższy lub niższy model. Pioneer CT 740 posiada system "Music Search", ale nie posiada systemu "Dolby C". A Pioneer CT 850 odwrotnie. Ponad to CT 850 ma wyjście słuchawkowe, a CT 740 niestety nie. Tak ogólnie są to takie budżetówki, ale stwierdziłem już na podstawie odsłuchu CT 740, że do brzmienia nie mogę mieć większych zastrzeżeń. Gra naprawdę bardzo fajnie. Bez rewelacji, ale fajnie......

:-) Miałem nadzieję, że podtrzymasz żart, a Ty standardowo uciekasz do podzbioru zarzekających się:-)

W.

Ewentualnie moge się przyznać do paru fetyszy łużkowych

Pończoszki szpileczki i koronki ;P

XTR71

Tak ogólnie są to takie budżetówki, ale stwierdziłem już na podstawie odsłuchu CT 740, że do brzmienia nie mogę mieć większych zastrzeżeń. Gra naprawdę bardzo fajnie. Bez rewelacji, ale fajnie......

Tak już jest z tymi " Pionkami", wszystkie grają co najmniej poprawnie:-)

Czy ma ktoś może zdjęcia mechanizmu magnetofonu Nakamichi 480 ?

Chodzi mi o mocowanie linki otwierania kieszeni kasety (tuż za kasetą nie przy przycisku), oraz miejsca tuż nad silniczkiem napędzającym przekładnię sanek, zaraz za licznikiem.

Niestety serwisówka nie pokazuje dokładnie tych miejsc. Próbuję reanimować staruszka i było by mi to bardzo pomocne.

Ewentualnie moge się przyznać do paru fetyszy łużkowych

Pończoszki szpileczki i koronki

Takimi pieszczochami to jest większość z nas:-) Jednak nie zaśmiecajmy więcej wątku. Mam nadzieję, że nie poczułeś się urażony.

Pozdrawiam Włodek.

Czy ma ktoś może zdjęcia mechanizmu magnetofonu Nakamichi 480 ?

Chodzi mi o mocowanie linki otwierania kieszeni kasety (tuż za kasetą nie przy przycisku), oraz miejsca tuż nad silniczkiem napędzającym przekładnię sanek, zaraz za licznikiem.

Niestety serwisówka nie pokazuje dokładnie tych miejsc. Próbuję reanimować staruszka i było by mi to bardzo pomocne.

Może tu coś widać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może tu coś widać ?

Ukryta Zawartość

Dzięki, tych zdjęć jeszcze nie wyszukałem, może coś wypatrzę.

Z tą linką otwierania kieszeni kasety ,to chyba jakaś częsta usterka bo jest pod tym linkiem nawet opis jak ją usunąć :-)

Jeszcze raz wielkie dzięki Kasjel.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Dzięki, tych zdjęć jeszcze nie wyszukałem, może coś wypatrzę.

Albo może model 680 będzie pod tym względem podobny ?

Ukryta Zawartość

Jeszcze to, oraz strona nr. 8

http://old-fidelity.de/thread-2373-page-7.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Tu - dla ciekawości - lista odmian wyposażenia różnych modeli Pioneera opartych na tej samej konstrukcji, i dostępnych na różnych rynkach.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-27687900-1359207786_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo może model 680 będzie pod tym względem podobny ?

Ukryta Zawartość

Jeszcze to, oraz strona nr. 8

http://old-fidelity.de/thread-2373-page-7.html

Dzięki znalazłem już czego potrzebowałem. :-)

Ukryta Zawartość

Jeśli komuś zbywa 70zł i jeszcze trochę za przesyłkę, to niech bierze Telefunkena RC 200 z znanego miejsca. Przekona się, że nie kłamałem......

Jakiś link?

EDIT: znalazłem, zakupiłem.

Czy HI COM jest kompatybilny z którymś Dolby, a przynajmniej przy odtwarzaniu?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie, HighCom jest kompatybilny tylko sam z sobą.

A jak on wygląda parametrami i odsłuchem względem Dolby B i C?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A jak on wygląda parametrami i odsłuchem względem Dolby B i C?

Pozdro

Jeśli kupiłeś tego Telefunkena RC 200 o który mi chodziło, to na początku wyłącz wszystkie jego systemy redukcji szumów. Potem wyczyść wszystkie kółka cierne i nasącz preparatem do konserwacji gumy np. Boll do konserwacji pasków klinowych. Następnie wyczyść tor przesuwu taśmy i zdemagnetyzuj głowice. Sprawdź ustawienie skosu głowicy i ciesz się wspaniałym brzmieniem ! :-))

Przy okazji Telefunkena, zwróćcie uwagę na przełącznik prędkość przesuwu taśmy na załączonym zdjęciu - ciekawe jak jakościowo wypadają nagrania przy prędkości 2,4 cm/s i czy utrata jakości jest duża.

Przy okazji zagadka. Kto wie co to za model Telefunkena? :-)

telefunken_rc300.jpg

Przy okazji zagadka. Kto wie co to za model Telefunkena? :-)

Telefunken RC 300

A w środku znakomity acz awaryjny napęd PAPSTa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi