Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Piękny magnetofon ! Szkoda tylko, że jego nazwa jakoś tak kojarzy mi się z zapalniczkami :-))

Chyba jednak już coś kiedyś było na jego temat w tym wątku. Ale zupełnie o nim zapomniałem...

Witam

Czy Szanowni Koledzy też tak mają jak Ja .

Jak znajdę CD kompakt z fajną muzyką to odrazu go przegrywam na kasetę i słucham godzinami z taśmy ?

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Jak znajdę CD kompakt z fajną muzyką to odrazu go przegrywam na kasetę i słucham godzinami z taśmy ?

XTR71

Ja tak nie mam, bo znalezienie CD z interesującą mnie muzyką graniczy z cudem. Taką muzykę czasem udaje mi się ściągnąć z netu w formacie MP3. Wypalam wówczas płytki, ale nie nagrywam w nadziei że uda mi się zdobyć tą samą muzykę na płycie CD lub w formacie FLAC. Potem kończy się na tym, że nie zdobywam tej muzyki w lepszej jakości i w związku z tym nie mam czego nagrywać. Totalny bezsens i paranoja. Trzydzieści decków kasetowych i pięć szpulowców, a ja nie mam czego nagrywać :-)

Ja tak nie mam, bo znalezienie CD z interesującą mnie muzyką graniczy z cudem. Taką muzykę czasem udaje mi się ściągnąć z netu w formacie MP3. Wypalam wówczas płytki, ale nie nagrywam w nadziei że uda mi się zdobyć tą samą muzykę na płycie CD lub w formacie FLAC. Potem kończy się na tym, że nie zdobywam tej muzyki w lepszej jakości i w związku z tym nie mam czego nagrywać. Totalny bezsens i paranoja. Trzydzieści decków kasetowych i pięć szpulowców, a ja nie mam czego nagrywać :-)

Ewentualnie Kolega Szanowny zacznie nagrywać ptaszki lub żabki w sezonie godowym ;-P

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Proponuję poszperać trochę na Chomiku, znalazłem tam sporo interesującej mnie muzyki zgranej z winyli do formatu flac,ape lub wav.

Większość interesującej mnie muzyki była wydana dawno lub wcale na CD, ewentualnie jest dostępna w wersji remasterowanej,

co nie zawsze poprawia jakość więc wolę oryginalne wydania. Pozostaje tylko komis z Cd lub szukanie w necie w formatach bezstratnych.

Edytowane przez SirJack7

A ja waśnie nagrywam sobie na kasetki, zakupione na Alter-ego za koszty wysyłki, mixy typu chillout, deep house, lounge. Bezpośredni streaming ze stronki z takimi rzeczami. Potem leci sobie toto w domu jako muzyczne tło. Magnetofony przez to grają u mnie nawet kilka godzin dziennie. Zużywam je, ale cóż, mają stać jak w muzeum?

P.S.

Nikt nie miał do czynienia ze wspomnianym wcześniej Blaupunktem RC-1950?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarozi

Witam

XTR71

Tak, ja tak mam zdecydowanie! Jakoś często udaje mi się znaleźć interesującą muzykę, jeżeli nie na CD, to właśnie we flacach zrobionych z winyla.

Nie muszę chyba dodawać, że z taśmy brzmi znacznie przyjemniej niż z CD? :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem czy przyjemniej bo u mnie wszystko przyjemnie gra. Jest też bardzo przejrzyście. Z kasety jednak gra inaczej i to "inaczej" bardzo mi się podoba ;-)

Chyba jednak już coś kiedyś było na jego temat w tym wątku. Ale zupełnie o nim zapomniałem...

Tak, było coś podobnego. Ktoś od nas, kupił jakiś czas temu magnetofon BIC-a i pokazaywał nawet jego zdjęcia w tym wątku. Tyle tylko, że jeśli dobrze pamiętam, tamten egzemplarz chyba sie troche różnił, po posiadał wskaźniki wycieraczkowe, choć głowy za to nie dam.

Ja tak nie mam, bo znalezienie CD z interesującą mnie muzyką graniczy z cudem. (...)

Panowie ale jest na to prosty sposób. Każdy z nas słucha zapewne czego innego, jednak bardzo często gusta się pokrywają. Co za problem zrobić sobie katalog swoich płyt i się nim "pochwalić". Ja na ten przykład dzięki temu wymieniałem się płytami z jednym z obecnych tu kolegów w ramach dozwolonego prawem tzw. użytku osobistego.

Poza tym jak słusznie Jacek zauważył jest Chomik. Sam na swoim Chomiku trzymam płyty CD jakie posiadam zgrane do obrazu (oczywiście nie wszystkie jeszcze, choć na uzupełniam to na bieżąco), dzięki czemu mam tym samym zrobione kopie własnych płyt gdyby coś im się przydarzyło. Oczywiście siłą rzeczy zabezpieczone przed ogólnym dostępem z uwagi na ochronę praw autorskich. Ale przyznacie, że jest to dobre rozwiązanie?

PS.

Dobrze mi się zdawało z tym BIC-iem z wycieraczkami. Swego czasu Eskwadrat o nim pisał, tyle, że nie chodziło o zakup a jedynie był to pokaz magnetofonu znalezionego na aukcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar

Już od dawna jestem zarejestrowany na "Chomiku" i znalazłem bardzo dużo muzyki którą lubię. Ale tak jak pisałem wcześniej, są to wszystko MP-trójki. Kiedyś udało mi się ściągnąć kilka fajnych płyt w FLAC,u z Rapid Share poprzez "Avax Home". Ale ostatnio są problemy z ściąganiem pełnej zawartości płyty.

Edytowane przez Kasjel

PS.

Dobrze mi się zdawało z tym BIC-iem z wycieraczkami. Swego czasu Eskwadrat o nim pisał, tyle, że nie chodziło o zakup a jedynie był to pokaz magnetofonu znalezionego na aukcji:

Ukryta Zawartość

Jednak to mniej "wypaśna" wersja. Ten wskazany przez Kasjela faktycznie przypomina Eumigi:-)

W.

Ps.

Ja również mam problemy z zakwalifikowaniem muzy do zapisu na taśmę, szczególnie na szpulaki:-(

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla tych co wychowali się na muzyce disco lat 80-tych. Kawałki które bardzo rzadko goszczą na składankach.

Raks SD-SX C 60 - Dolby C - Pioneer PD-75 ----> Kenwood KX-9010

A

1. Sweets for my sweet - Chriss (maxi)

2. Black is black - Los Bravos

3. Shy like an angel - New Romantique

4. For your love - Bad Boys Blue

5. Surprise - Deborah Kinley

B

1. Space Synth Mix (incl. Laser Dance, Hipnosis, Koto)

2. All for you - Deborah Kinley

3. Magic Moment - Webo

4. Safety Dance - Trans X

I tutaj pytanie muzyczne (ale odpowiedź bez zaglądania do youtube;-)): kto śpiewał w oryginale piosenkę Safety Dance? Dodam że grupa pochodziła z Kanady (podobnie zresztą jak Trans X).

Witam.Poruszyliście ważny temat .Brak zródła o odpowiedniej jakości do zapisu.Też mam ten kłopot,

Jednak dla rozrywki pod poniższym linkiem ,może sobie każdy sprawdzić ile by dzisiaj kosztowała jego zabawka.Oczywiście jak zna jej cenę zakupu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych co wychowali się na muzyce disco lat 80-tych.

wczoraj skończyłem nagrywanie z maxisingli "long-playa" - dwa sklejone Maxelle UD18-180 i nawinięte na 10-cio calówkę - szlag czasami mnie trafiał, bo raz że warto dopasować jakoś ze sobą kolejne "nuty" (aby za bardzo "nie gryzły się" ze sobą), a dwa że czasami wszystko "ładnie idzie", a tu "trzask" pod koniec utworu i powtórka; a repertuar: Max Mixy przeplatane maxisinglami: E.Kitt, L'Affair, Joy, Mike Mareen, D.Lyme, Paul Mc Douglas, Kano, D. Lyme, Rudy&Co, Jeannie, Roxanne i inni; na razie mam dość, ale w planach jest jeszcze jeden taki "long" (3h przy 19cm/s)
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wczoraj skończyłem nagrywanie z maxisingli "long-playa" - dwa sklejone Maxelle UD18-180 i nawinięte na 10-cio calówkę - szlag czasami mnie trafiał, bo raz że warto dopasować jakoś ze sobą kolejne "nuty" (aby za bardzo "nie gryzły się" ze sobą), a dwa że czasami wszystko "ładnie idzie", a tu "trzask" pod koniec utworu i powtórka; a repertuar: Max Mixy przeplatane maxisinglami: E.Kitt, L'Affair, Joy, Mike Mareen, D.Lyme, Paul Mc Douglas, Kano, D. Lyme, Rudy&Co, Jeannie, Roxanne i inni; na razie mam dość, ale w planach jest jeszcze jeden taki "long" (3h przy 19cm/s)

To były piękne czasy dla muzyki...

Dziś byłem na giełdzie w Sandomierzu było parę ciekawych dobrych klocków,na przykład PionnerCT850 PhilipsN5748 Technics RS-67US ceny dość niskie chyba coś się dzieje ludzie coraz mniej kupują.Ja przywiozłem cały zestaw Radmora tuner AM oraz 5102-TE wraz kolumnami ZG40 w bardzo ładnym wstanie,do tego gość mi do rzucił decka szufladę.Chociaż ma już dwa Radmory to była okazja chciałem same kolumny ale on się uparł że albo w całości albo wcale myślę że nie przepłaciłem250zł.Samo radio świeci ale nie jest do końca sprawne jeden kanał gra ale nie czysto a drugi brak sygnału,myślę że to nie będzie jakiś wielki problem.Nie mam szczęścia upolować tego z wskażnikami tak myślałem czy by nie było warto jednego przerobić jak myślicie.Bardzo przepraszam kolegów że się rozpisałem nie w tym temacie co powinienem proszę o wybaczenie.Pozdrawiam

Dziś byłem na giełdzie w Sandomierzu było parę ciekawych dobrych klocków,na przykład PionnerCT850 PhilipsN5748 Technics RS-67US ceny dość niskie chyba coś się dzieje ludzie coraz mniej kupują.Ja przywiozłem cały zestaw Radmora tuner AM oraz 5102-TE wraz kolumnami ZG40 w bardzo ładnym wstanie,do tego gość mi do rzucił decka szufladę.Chociaż ma już dwa Radmory to była okazja chciałem same kolumny ale on się uparł że albo w całości albo wcale myślę że nie przepłaciłem250zł.Samo radio świeci ale nie jest do końca sprawne jeden kanał gra ale nie czysto a drugi brak sygnału,myślę że to nie będzie jakiś wielki problem.Nie mam szczęścia upolować tego z wskażnikami tak myślałem czy by nie było warto jednego przerobić jak myślicie.Bardzo przepraszam kolegów że się rozpisałem nie w tym temacie co powinienem proszę o wybaczenie.Pozdrawiam

To masz fart, u mnie w Wa-wie za dużo chętnych :-(

Już od dawna jestem zarejestrowany na "Chomiku" i znalazłem bardzo dużo muzyki którą lubię. Ale tak jak pisałem wcześniej, są to wszystko MP-trójki. Kiedyś udało mi się ściągnąć kilka fajnych płyt w FLAC,u z Rapid Share poprzez "Avax Home". Ale ostatnio są problemy z ściąganiem pełnej zawartości płyty.

Spróbuj na torrentach , ja za rejestrację zapłaciłem ponad 2 lata temu ok 10zł sms-em, i hula do dziś

Czasem taki sprzęt można kupić jeszcze taniej na Allegro. Ten zestaw mógł być mój gdyby nie to, że ostatnio czuję się przytłoczony, a raczej przywalony wszelkiego rodzaju sprzętem audio :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasem taki sprzęt można kupić jeszcze taniej na Allegro. Ten zestaw mógł być mój gdyby nie to, że ostatnio czuję się przytłoczony, a raczej przywalony wszelkiego rodzaju sprzętem audio :-)

Ukryta Zawartość

Kasjel szkoda że się nie zdecydowałeś chyba że już jesteś posiadaczem Radmorka,mnie tylko chodziło o kolumny.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Kasjel szkoda że się nie zdecydowałeś chyba że już jesteś posiadaczem Radmorka,mnie tylko chodziło o kolumny.Pozdrawiam

Mam już cały zestaw w najbardziej poszukiwanej odmianie, czyli z pięcioma wskaźnikami. No....magnetofonu i CD nie posiadam, ale ampli, tuner AM i korektor mam w stanie bardzo dobrym.

Nie znalazłem serwisówki do tego magnetofonu, więc po prostu zamówię te układy z podstawkami i sprawdzę eksperymentalnie co z tego wyjdzie. Zastanawiam się tylko dlaczego są aż 3 pary?, i czy wszystkie mam podmianiać? spodziewałem się po parze na odczyt i parze do zapisu... Jednak serwisówka nie była by od czapy....

Witam

Proszę Kolegi sa to układy podwójne 3 sztuki na lewy, 3 na prawy kanał .Jeden na odtwarzanie ,1 do dolby i jeden zapis .

XTR71

Witam

Dawno mnie nie było tutaj wiadomo brak czasu, remonty i praca w obejściu, ale cały czas śledzę wątek. Wczoraj ogladałem na national geographic serię programów

Lata 80.

DEKADA, KTÓRA NAS UKSZTAŁTOWAŁA

Dużo ciekawych informacji i przypomnień na temat m.in popkultury, polityki i również formatów i urządzeń w tym magnetofonów przenośnych czyli bumboksów i walkmenów. Ależ tam ciekawe modele pokazywali, szkoda że nie widziałem wszystkiego i nie wiem co jeszcze było.

Obejrzyj jeszcze do tego Największe wydarzenia lat 80. odcinek GADŻETY, tam było jeszcze więcej o magnetofonach, walkman-ach, boomboxach, płytach CD, komputerach, itp.

Do tej pory uważałem się za miłośnika marki "Technics", ale jak zobaczyłem tą ilość różnej maści Techniksów w linku, który poniżej zamieszczam, to wymiękłem. Nieco pod zdjęciami jest spis tej kolekcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar

Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z renowacją kółka pośredniego (sprzęgiełka) napędzającego rolki w mechanizmie Pioneera CT-777 lub podobnego ? Właśnie udało mi się po regeneracji preparatem do gumy firmy Boll uruchomić właśnie zakupiony deck. Odtwarza b. ładnie, gorzej z przewijaniem, z "dużej" szpulki sobie nie radzi. Jak ruszy z "małej" to dociągnie do końca ale wyraźnie sprzęgiełko nie działa tak jak powinno. A może jakaś inna przyczyna - coś do podregulowania ? Oglądam serwisówkę, ale nic nie znajduję.

W.

Wojtek

Nic nie wymyślisz. Musisz dobrać i wymienić oponkę. Najłatwiej jest dobrać oring który będzie się opierał na krawędziach plastikowego kółka, ale akurat na tym mechaniźmie tego nie robiłem. W jednym pionku technik w serwisie dobrał właściwą oponkę z jakiegoś magnetowidu, ale nie powiedział mi niestety od którego modelu.

Dzięki za poradę, oczywiście bez wyjęcia całego mechanizmu się pewnie nie obejdzie...

Czy osłona kieszenie w tym modelu da się zdjąć ? Mnie się nie udało.

W.

Wojtek

Po otwarciu kieszeni i zdjęciu maskownicy (jest na zatrzaskach) widać mniej więcej to co na zdjęciu. Ale o wymianie oponki można zapomnieć, kółko jest częściowo zasłonięte, napięta jest sprężynka stabilizująca. Konieczny jest lepszy dostęp, dlatego pytałem o możliwość zdjęcia osłony kieszeni choć nie wiem czy to wystarczy. Trzeba będzie cały mechanizm wybebeszyć.

Na razie muszę jeszcze przyjrzeć się czujnikom sprawdzającym rodzaj kasety - źle je rozpoznaje. Po otwarciu decka wyłowiłem z niego jakiś luźny kawałek plastiku, obawiam się, że to może być powód tych przekłamań.

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi