Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, moze ktos chce zadbanego kaseciaka w dobrej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17230-0-33792200-1407386102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Jaka jest różnica między Onkyo TA 2750 , a TA 2570 ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Jaka jest różnica między Onkyo TA 2750 , a TA 2570 ?

2750 - 2570 = 180 ;-)

2570 to troszkę starszy (25). ale wyższy (70) model. 2750 jest nowszy (27), ale niższy (50). Ale oznaczenie podobne, łatwo je pomylić (sam kiedyś przez pomyłkę o mało nie kupiłem 2750 zamiast 2570, choć dobrze wiedziałem, czego szukam).

2570 jest modelem wyższym: dwuwałkowym, trzygłowicowym, z autokalibracją prądu podkładu i ręczną kalibracją czułości taśmy z generatorem sygnału testowego.

2750 jest prostszym modelem jednowałkowym, dwugłowicowym, z ręczną regulacją prądu podkładu.

Edytowane przez MaciejLK

U mnie od kilku dni gra Teac R-919X. Autorewers, 4 głowice - dwie stacjonarne kasujące i dwie scalone nagrywająca i odtwarzająca w obrotowym bloku. Dotarł w b. dobrym stanie, nie wymagał regulacji, jedynie podstawowe czyszczenie i demagnetyzacja. Nagrywa w obie strony ładnie i równo, kalibracja działa bez zarzutu.

W.

Wojtek

To piękny i zazwyczaj bardzo drogi magnetofon. A jakie wrażenia z odsłuchu ? Czy okazał się być znacznie lepszy od pozostałych Twoich magnetofonów ? A czy może tak jak w przypadku mojej Aiwy AD 6900, czyli że gra bardzo dobrze ale innych magnetofonów wcale nie deklasuje ?

Nadal nie słuchałem nagrań lepszych niż z Onkyo 2570. Nagrywanych i odtwarzanych na tym magnetofonie. Brzmienie jest wyrównane, nie ma nadmiaru wysokich ani niskich ale też ich nie brakuje. No i ta przestrzeń, żaden mój magnetofon nie daje takiej wyraźnej, szerokiej sceny.

Teac nagrywa lepiej niż poprawnie, ale bardzo dobrze odtwarza kasety nagrane na innych deckach, prawie tak jak 2570. No i ma autorewers. Jak zdobędę do niego działającego pilota to będzie "serce" zestawu w sypialni. Czy jest piękny to kwestia gustu. Z bliska wrażenie jest jakby słabsze niż wyrobione na podstawie zdjęć.

Przed chwilą powalczyłem, myślę, że z sukcesem z Sony TC-K770. Trochę podregulowałem skos głowicy i wyrównałem kanały we wzmacniaczu odtwarzania. Potem wyregulowałem wzmacniacz zapisu - równomierność między kanałami. Teraz nagrywam na nim moją ulubioną muzykę bluesową i jest dobrze, a nawet lepiej. Kolejny deck doprowadzony do porządku. Tylko co z nimi wszystkimi dalej począć ? Za dużo ich żeby na każdym nagrywać i słuchać...

W,

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Nadal nie słuchałem nagrań lepszych niż z Onkyo 2570. Nagrywanych i odtwarzanych na tym magnetofonie.

Odpowiedź jest jedna ... Nakamichi

:)

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Myślę o nim od dłuższego czasu, ale to musi już być górna półka. A na niej leżą banknoty z wieloma zerami... Ale czy na pewno usłyszę różnicę która te zera wyzeruje ? No i jaki model ?!

W.

Wojtek

Nie sądzę aby wysokie modele Nakamichi były warte tych wielu zer następujących po jakiejś cyfrze. Ktoś tu kiedyś pisał o Dragonie że jest owszem bardzo dobry, ale to nie jakiś cud. Może się zdarzyć że w jakości odtwarzanego dźwięku dorówna mu jakiś średniak. Oczywiście inaczej sprawa wygląda w przypadku jakości nagrań gdzie wysokie modele Nakamichi innych marek posiadają rozbudowaną kalibrację która rzecz jasna poprawia jakość nagrywanego dźwięku. Ale czy rozbudowana i prawidłowo wykonana kalibracja taśmy czyni cuda ? Oczywiście że nie. Podstawową sprawą jest dobrze zaprojektowana mechanika magnetofonu zapewniająca niskie zniekształcenia w prędkości przesuwu taśmy. Bardzo dobrej jakości głowice które nie koniecznie muszą być super twarde ale mieć bardzo dobre właściwości magnetyczne i być precyzyjnie wykonane. No i dobrze zaprojektowany tor wzmacniacza zapisu i odczytu wykonany z dobrej jakości podzespołów elektronicznych. Takie umiejętne dobranie całej elektroniki do odpowiednich głowic plus odpowiednia regulacja el. magnetofonu oraz stosowanie odpowiednich wysokiej klasy taśm może dać zaskakujący rezultat. I wcale nie trzeba wydawać ogromnych sum pieniędzy by cieszyć się naprawdę dobrej jakości dźwiękiem z taśmy magnetofonowej.

Nadal nie słuchałem nagrań lepszych niż z Onkyo 2570. Nagrywanych i odtwarzanych na tym magnetofonie.

Posłuchaj Onkyo TA-2070. To jeden najlepszych brzmieniowo magnetofonów kasetowych. Co prawda Dragona nie miałem okazji posłuchać, ale nie sądzę żeby 2070 odstawał jakością dźwięku.. 2070 to stara szkoła, dól pasma nie do pobicia.... myślę, ze nawet Dragon nie da mu rady w tym zakresie..

Onkyo 2570 to przeciętny deck, do 2070 mu daleko...

Edytowane przez robeeert

Zgadzam się z Robertem. A o dziwo lepiej dla mnie od obydwu zagrał Nak DR-3. Chyba najlepiej grający deck jaki miałem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

witam,

mam problemy z dwoma deckami, jeśli ktoś mi pomoże z góry bardzo dziękuję.

1 -> technics RS-BX707 - problem z kółkiem zębatym na osi silnika - cała tulejka z kółkiem zębatym ześlizguje się z osi. podejrzewam, że to już wada fabryczna, deck jest w miarę nowy i jest już budżetowy choć topowy na tamten czas. tulejka jest plastikowa i w tym problem, po nagrzaniu podejrzewam rozszerza się i zsuwa. próbowałem kleić ją do osi super glue i jakiś czas nie było tematu ale powrócił. jeśli ktoś ma ten problem i jakoś go załatwił to jak to zrobił? ewentualnie mogę zrobić foto tego elementu.

2 -> technics RS-M45 - to już zupełnie inna klasa - samo zdjęcie kieszeni to chyba z 10 wkrętów, ale chodzi mi o żaróweczkę podświetlenia kasety, jest spalona a w serwisówce nie ma nic o niej oprócz nr części na rysunku. wygląda trochę jak dioda biała.

czy można ją zamienić na typową białą diodę?

pozdrawiam

wojtek

Kleje cyjanoakrylowe typu "Kropelka" czy "Super Glue" rzeczywiście nie sprawdzają się w tym przypadku gdy trzeba z sobą połączyć stal z tworzywem sztucznym. Polecam klej dwuskładnikowy chemoutwardzalny epoksydowy np. firmy "Uhu". Schnie bardzo długo, ale trzyma bardzo dobrze. Nie reaguje z tworzywem sztucznym i zawsze mamy dużo czasu na ewentualne usunięcie nadmiaru kleju. Dzięki temu że do wyschnięcia kleju jest konieczny utwardzacz klej ma bardzo długi okres przydatności do użycia. W domu jak znalazł.......nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Co do żarówki to ja bym po prostu zmierzył napięcie zasilające żarówkę i na takie napięcie kupił kilka żarówek o różnej mocy. One i tak kosztują grosze. Diody LED nie wlutował bym nigdy przenigdy do decka "Vintage"

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Diody LED nie wlutował bym nigdy przenigdy do decka "Vintage"

Tak

post-3254-0-08374800-1407689219_thumb.jpg

wygląda podświetlenie kieszeni kasety w Sony EL-7, w którym wykorzystano dwie białe diody LED zamiast oryginalnych żarówek i mały trik z pomalowaniem światłowodu pomarańczowym lakierem spirytusowym.

GM

Oczywiście jak ktoś ma ochotę to może sobie robić eksperymenty z diodami LED i uzyskać nawet bardzo dobry efekt.

Ja jednak jestem najbardziej zadowolony gdy uda mi się kupić właściwą żaróweczkę w przypadku konieczności jej wymiany.

dziękuję za podpowiedzi.

spróbuję z tym klejem, póki co mam blachę nieprzykręconą i co jakiś czas dosuwam tulejkę na osi. z tego decka w zasadzie korzystam do nagrywania bo ma pełną kalibrację (bias i rec level). odsłuchuję zaś na M45 z dolby B. ciekawe jest że kolejną wadą RS-BX707 jest to że co jakiś czas przesuwa się ścieżka i potem muszę ją korygować przy odsłuchu ale to już lata 90-te i komponenty nie te.

co do LED w M45 oświetlenie jest ciekawie zrobione - na aluminiowej placie jest okienko i coś w rodzaju plastikowej osłony z tym że żaróweczka nie jest bezpośrednio w okienku lecz ok cm pod nim a ta plastikowa zaślepka jest aż do żaróweczki i ma na celu rozproszenie światła po całej powierzchni plastiku - tak więc diody tej w ogóle nie widać. zresztą żaróweczka to dużo powiedziane - wygląda to jak LED ale z próżnią w środku - jest takich samych gabarytów.

pozdrawiam

Żarówka podświetlenie kieszeni kasety do Technics m45 to nr części XAMQ50S12 na 12v / 50mA , wymiary 3,2 x 6,5mm sa do dostania np na conrad.pl

Pzdr

Żarówka podświetlenie kieszeni kasety do Technics m45 to nr części XAMQ50S12 na 12v / 50mA , wymiary 3,2 x 6,5mm sa do dostania np na conrad.pl

Pzdr

To w sumie nawet ta powinna pasować:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!! Panowie pewnie ma ktoś Technics 676 dziś dostałem takiego za parę groszy,ale jest problem włącza się play i po chwili się wyłącza.Myślę że może jest to sprawa pasków!!! może ktoś wie jak jest rozwiązana sprawa paska od licznika? czy też na zasadzie wirującego magnesu?który powoduje wyłączanie.Pozdrawiam

Witam!!! Panowie pewnie ma ktoś Technics 676 dziś dostałem takiego za parę groszy,ale jest problem włącza się play i po chwili się wyłącza.Myślę że może jest to sprawa pasków!!! może ktoś wie jak jest rozwiązana sprawa paska od licznika? czy też na zasadzie wirującego magnesu?który powoduje wyłączanie.Pozdrawiam

Ileż to roboty zdjąć pokrywę górną i zobaczyć czy przy liczniku jest kółko magnetyczne i kontaktron ? Ja w swoim RS 676 nie musiałem wymieniać ani jednego paska, ale w tym Twoim pewnie ten od licznika taśmy jest już luźny. Nie jestem pewny na 100% ale chyba tak właśnie jest, czyli układ z kółkiem magnetycznym i kontaktronem.

Ileż to roboty zdjąć pokrywę górną i zobaczyć czy przy liczniku jest kółko magnetyczne i kontaktron ? Ja w swoim RS 676 nie musiałem wymieniać ani jednego paska, ale w tym Twoim pewnie ten od licznika taśmy jest już luźny. Nie jestem pewny na 100% ale chyba tak właśnie jest, czyli układ z kółkiem magnetycznym i kontaktronem.

Dzięki Kasjel za szybkom odpowiedz rzeczywiście nic trudnego zdjąć pokrywę,chciałem jak najszybciej z lokalizować problem dlatego napisałem.Rzeczywiście jest chyba problem z paskiem który przechodzi od prawego napędu do kółka magnetycznego,tam jeszcze jest drugi pasek od licznika.myślę że warto będzie wymienić obydwa.Ja trochę jestem nie cierpliwy i zaraz po przyniesieniu decka do domu, odpaliłem go i zauważyłem że po trzech sekundach się wyłącza,i dlatego napisałem.Pozdrawiam

Ten Technics RS 676 ma chyba najlepszej jakości paski z jakimi miałem w ogóle do czynienia. Technics RS 673 chyba też....

Produkowane były w czasach gdy normalne było, że do produkcji gumy niezbędny jest kauczuk :-)

A później co było ? Lata 90-te i paski w magnetofonach w stanie pół płynnym :-)

Ten Technics RS 676 ma chyba najlepszej jakości paski z jakimi miałem w ogóle do czynienia. Technics RS 673 chyba też....

Produkowane były w czasach gdy normalne było, że do produkcji gumy niezbędny jest kauczuk :-)

A później co było ? Lata 90-te i paski w magnetofonach w stanie pół płynnym :-)

Tak to się zgadza główny pasek wygląda jak by nie był używany,te pozostałe też żle nie wyglądają ale trochę są wyciągnięte.Najbardziej mnie zaskoczyło jego wnętrze prawie bez kurzu tym bardziej że nie był rozkręcany i grzebany wszystko w nim dziewicze.Nie mam na razie paska o tej długości ale ogólnie wygląda bardzo dobrze, srebrny panel taki jak lubię góra wstanie idealnym widać że ktoś dbał o niego niema żadnych rys.Jutro wrzucę parę zdjęć.Pozdr

Przyznał bym mu pierwsze miejsce w kategorii "stosunek waga/gabaryty".

Chyba nie ma drugiego tak ciężkiego magnetofonu w tak niewielkiej obudowie. Oczywiście są cięższe, ale też o wiele większe.

To fakt jest ciężki dobrze zbudowany niema żadnych oszczędności, można powiedzieć że kiedyś jak coś zaprojektowano to miało być na lata.Jeszcze jeden z decków wagowo podobny jest to Marantz 5020 też dość ciężki.

To fakt jest ciężki dobrze zbudowany niema żadnych oszczędności, można powiedzieć że kiedyś jak coś zaprojektowano to miało być na lata.Jeszcze jeden z decków wagowo podobny jest to Marantz 5020 też dość ciężki.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-89031900-1408272250_thumb.jpg

post-19370-0-31607600-1408272302_thumb.jpg

post-19370-0-25119600-1408272333_thumb.jpg

post-19370-0-83689400-1408272347_thumb.jpg

post-19370-0-35418600-1408275344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładny ten Technics. Co do ciężaru, to to samo można powiedzieć o RS-M88, taki mały, a ciężki jak diabli.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Żarówki 6V 35mA do kupienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• 2 tygodnie później...

Małe pytanie.

Kupiłem kilka dni temu nowy demagnetyzer firmy Analogis i w instrukcji napisano, żeby zachować przynajmniej 3 metry od nośników magnetycznych, pamięci flash, kart bankomatowych itp.

Czy to nie przesada ? Przecież chcąc zachować taką odległość musiałbym chyba wychodzić ze szpejami na klatkę bo zawsze w odległości 3 metrów znajdzie się karta w torebce, jakiś pendrive w kieszeni no i kasety które mam na półce.

Zdaję sobie sprawę, że trzeba zachować jakaś rozsądną odległość ale 3 metry wydaje mi się ździebko przesacowane.

• Pokaż nowe odpowiedzi