Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla rozluźnienia. ;-)

HK z Dragonem nie wygra pod jednym względem - ilości przycisków i potencjometrów. Ale ten już może stanąć z nim w szranki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda lepiej niż Alpine i jest się czym pobawić! Kalibracja kaset na czymś takim, musi wywoływać niezłe emocje...

Na marginesie: ma ktoś K-04 lub K-05?

Ukryta Zawartość

Tak tak, HK jest lepszy od Dragona - ludzie przestańcie opowiadać bajki. Ja wiem, że może się wydawać, że system pokaże, że HK jest lepszy, ale to raczej Dragon pokaże, że system nie domaga...

Słuchałem Dragona parę razy w wielu konfiguracjach, za każdym razem było tak samo, nie słyszałem nigdy nic lepszego... A HK gra tak jak każdy HK, czyli nijak...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

to ja się dorzucę do rozluźniania :)

Mój pierwszy zestaw stereo był jeszcze "bardziej" DIY!

Walkman - nie pamiętam marki, ale Made in Japan, a nie China (przełom lat 80/90), "kolumny" na głośnikach Tesli z RMS Condor i złożony z części amplituner AT9100 ZRK (początkowo bez obudowy - płytki na kartonie) z końcówkami mocy na jakiś hybrydowych układach (nieoryginalne). Minęły miesiące, nadszedł "boski" MDS 418, gdzie trzeba było już wymienić głowicę i po założeniu ALPS'a... dalej już chyba nie ma sensu pisać...

PS. Fajnie po wielu miesiącach znaleźć trochę czasu na to forum...

Edytowane przez ke_raj

>>ke_raj

Mówisz to wszystko z iskierką w oku - oj pewnie coś tam w tle zawsze leci z tasiemki? :D W sumie to dawno nas tu nie było :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No pewnie! Może to głupie, ale włączam czasem wieczorem magnetofon w czasie oglądania TV i zerkam na wskaźniki. To potrafi hipnotyzować, nawet bez dźwięku...

Przyłączam się do tych rozważań też uwielbiam kręcące się szpulki i pięknie skaczące wskaźniki, zwłaszcza wieczorkiem ja już wszyscy śpią i jest trochę spokoju.

Ja ostatnio zacząłem częściej nagrywać, częściej słuchać i o dziwo mój K990ES w końcu wygrzał kondensatory i gra równie dobrze co K730ES. 990`tka trochę jaśniej, 730`stka czaruje jak nigdy dotąd!

730`stke dzisiaj naprawiłem - zimne luty się pojawiły na gniazdach RCA, ale już jest dobrze :)

Pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez neomammut

Tak tak, HK jest lepszy od Dragona - ludzie przestańcie opowiadać bajki.

No widzisz, każdy może mieć swoje zdanie. Pewnie nie pomyślałeś o tym. Ciekawe, czemu ludzie mają tyle różnych systemów, zamiast jednego - wzorcowego, złożonego np: przez Ciebie :)

Słuchałem Dragona parę razy w wielu konfiguracjach, za każdym razem było tak samo, nie słyszałem nigdy nic lepszego...

Powinieneś zatem posłuchać czegoś lepszego :) Żeby nie było niejasności - czasem są to zmiany bardzo niewielkie.

A HK gra tak jak każdy HK, czyli nijak...

j.w. - powinieneś posłuchać 4800-tki.

Ja ostatnio zacząłem częściej nagrywać, częściej słuchać i o dziwo mój K990ES w końcu wygrzał kondensatory i gra równie dobrze co K730ES. 990`tka trochę jaśniej, 730`stka czaruje jak nigdy dotąd!

730`stke dzisiaj naprawiłem - zimne luty się pojawiły na gniazdach RCA, ale już jest dobrze :)

Pozdrawiam

Marcin

Jaka jest różnica pomiędzy Sony TC-K700ES a Sony TC-K730ES ??? Pytam bo mam ten pierwszy w super stanie. No i czy w związku z tym oznacza to że posiadam gorszy model od TC-K730ES ? A czy po prostu trochę starszy ? Edytowane przez Kasjel

Jaka jest różnica pomiędzy Sony TC-K700ES a Sony TC-K730ES ??? Pytam bo mam ten pierwszy w super stanie. No i czy w związku z tym oznacza to że posiadam gorszy model od TC-K730ES ? A czy po prostu trochę starszy ?

Różnica jest taka, że TC-K730ES posiada dodatkowo boczki drewniane i wkładali inne kondensatory (ale nie zawsze) z tego co zdążyłem zauważyć. Też mam 700ES i słuchałem obu, nie zauważyłem znaczącej różnicy - raczej jest to kwestia "naszego mózgu" :)

A ja się już miałem zapytać czym się różni TC-K730ES od TC-K750ES - bo 750 wydaje się być wyżej niż 730. Ale obejrzałem sobie rozbierane zdjęcia .....

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Jedynym wyższym modelem zachowując hierarchię jest TC-K555ESR - jak widać dostępny tylko na rodzimy rynek japoński :)

Jedyna różnica to dodanie kalibracji (dokładnie chodzi o dodanie sygnałów testowych i dodanie trybu kalibracji, jak w K950ES/K970ES/K990ES) i podobno lepiej zrobione wzmacniacze zapisu, ale z instrukcji serwisowych wynika, że to jednak takie same modele :)

Ukryta Zawartość

TC-K750ES to kompletnie inny model z innego okresu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Koledzy piszą o Dragonie. To znakomity magnetofon. Ale jego możliwości bym nie przeceniał.

Jednak dobry system obnaży niedoskonałości nie tyle samego Dragona co nośnika.

Faktem jednak jest to, że powyższy magnetofon doskonale wygląda i ... też gra. Zwłaszcza dla tych, którzy zagłębili się niegdyś w nośnik CC i jego tajniki.

Dragon z niewytartymi przyciskami Power - Eject. Bez luzów promieniowych na wałkach kapstanu - wspaniała rzecz :)

... i po "Arizona Dream".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisano 14.11.2014 - 20:34

Fajny ten JVC,jak gra?

Szału nie ma . Lepszy niż Technics 747 ale gorszy od 707 . Tak na tą chwilę po wyczyszczeniu i rozmagnesowaniu głowic .

Faktycznie taki inny deck .

Wałek - silnik się nie kręci do momentu aż włożymy kasetę i zamkniemy z nią klapkę .

Po lewej stronie jest bolec z filcem od spodu do prowadzenia taśmy . Nie widziałem takiego czegoś .

Silnik i sam mechanizm nie chodzi cicho . Taki jak w Sony 750/870ES a silnik jak w Technicsach .

Swietny wyświetlacz chociaż nie wiem do czego służy CALL .

Aluminiowy panel przedni a nóżki są imitacją nóżek .

Tyle na chwilę obecną . Za jakiś czas go odpucuję to dam znać .

Przywołuję swój ostatni wpis i wprowadzam erratę.

TC-K555ESR jest z 1988. Był jeszcze TC-K555ESX z 1986. Ten drugi ma wszystko co ten pierwszy prócz boczków.

Ukryta Zawartość

Co do dragona i niedoskonałości nośników. Kwestia jest tego typu, że na dobrej jakości magnetofonie jakim jest choćby Sony TC-K730ES, Technics RS-M88, czy w końcu Nakamichi Dragon tych niedoskonałości nie słychać. Oczywiście zakładamy, że nośnik jest w miarę dobry oraz źródło nagrania. Mało tego, dobrze nagrany materiał bardzo miło posłuchać na Walkmanie i nawet nie słychać (prócz szumu, choć ja go lubię akurat), że to nagranie z CC.

Ukryta Zawartość

Walkman... Hmmm. Właśnie "odpaliłem" walkmana, którego kupiłem kilka lat temu w cenie elektronicznego złomu na targowisku i do tej pory nie wiedziałem czy i jak gra. AIWA PX557 - akumulator pusty, brak ładowarki i adaptera na baterie, a także kabla z pilotem i słuchawek, za to stan wizualny taki, że nie mogłem się powstrzymać! Teraz udało mi się dorwać adapter i słucham walkmana! Działa perfekcyjnie, mechanizm cichy, nie "słychać" żadnych problemów z prowadzeniem taśmy. Mała rzecz, a jak cieszy!

Ukryta Zawartość

Nawet naklejka "Battery indicator" jest w moim w idealnym stanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Ja mam takie cudeńko

Ukryta Zawartość

Niestety zaczął nagle bardzo przeciągać, zniekształcenia okropne. A stało się tak chociaż nie był używany. Wymiana paska nic nie dała. Zastanawiam się czy może silniczek diabli wzięli tzn szczotki się zużyły ? A może inna gumowa część się rozpłynęła ? Oglądałem wszystko gdy wymieniałem pasek napędowy i niczego nie zauważyłem.

Ukryta Zawartość

>>Ke_raj

No ładnie, ja nadal chodzę na spacer z walkman`em :)

>>Kasjel

No chyba silnik już nie domaga. Jak ma śrubki to można zobaczyć, czy w środku nie ma czegoś podejrzanego. Może być też tak, że pasek o coś ociera...

Mój "topowy" walkman, to też AIWA, cały czas ta sama co kilka la temu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaki mechanizm podnosi mostek z głowicami w Onkyo TA-2570 ? Czy jest to jakaś krzywka z zespołu zębatek obracanych trzecim silnikiem ( nie tym które napędzają capstany i i rolki podczas odtwarzania i przewijania) ? U mnie mostek jest podnoszony minimalnie za nisko i taśma nie jest właściwie dociskana do capstanów przez gumowe rolki.

W.

Wojtek

Filwoj, ja wiem, że w instrukcji serwisowej nie jest to opisane, ale na stronach 17 i 18 jest dokładny schemat łączenia elementów magnetofonu, może tak zobaczysz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do dragona i niedoskonałości nośników. Kwestia jest tego typu, że na dobrej jakości magnetofonie jakim jest choćby Sony TC-K730ES, Technics RS-M88, czy w końcu Nakamichi Dragon tych niedoskonałości nie słychać. Oczywiście zakładamy, że nośnik jest w miarę dobry oraz źródło nagrania. Mało tego, dobrze nagrany materiał bardzo miło posłuchać na Walkmanie i nawet nie słychać (prócz szumu, choć ja go lubię akurat), że to nagranie z CC.

A tym razem muszę się zgodzić z kolegą w całej rozciągłości sprawy :) Faktycznie przy dobrym magnetofonie i klasowym nośniku nie słychać niedoskonałości. Oczywiście, w miarę zużycia taśmy zaczynają się pojawiać problemy, ale też trzeba się nieźle postarać, żeby zarżnąć dobrą kasetę.

Też nie używam redukcji i nie przeszkadzają mi szumy, chociaż żeby je usłyszeć na metalu, trzeba naprawdę porządnie podkręcić głośność.

neomammut, mam ten schemat ale z niego dojść do tego jaki element jest odpowiedzialny za niedoskonałe podnoszenie mostka niesposób. Silnik pomocniczy wraz z przekładnią i stykami mocowany jest na dwie małe śrubki, w dodatku o główkach z nacięciem krzyżowym, dosyć płytkim i dlatego bardzo trudno przykręcić go mocno i stabilnie. Metodą prób i błędów doszedłem do takiego ustawienia tej części aby podnosiła mostek do końca. Pomogło. Teraz próbne nagranie, na razie wszystko jest OK.

W.

Wojtek

Witam, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaki mechanizm podnosi mostek z głowicami w Onkyo TA-2570 ? Czy jest to jakaś krzywka z zespołu zębatek obracanych trzecim silnikiem ( nie tym które napędzają capstany i i rolki podczas odtwarzania i przewijania) ? U mnie mostek jest podnoszony minimalnie za nisko i taśma nie jest właściwie dociskana do capstanów przez gumowe rolki.

W.

To mechanizm Sankyo, popularny w latach 80-tych. Różne jego odmiany stosowano w wielu magnetofonach Onkyo, Kenwood, tańszych Nakamichi, Sansui, i pewnie jeszcze jakichś.

O ile dobrze pamiętam, elementem podnoszącym i opuszczającym mostek jest jakaś krzywka czy koło, zamocowane mimośrodowo na wałku, poruszanym trzecim silnikiem, sterującym. Na wałku tym umieszczone są też trzy plastikowe krzywki, zwierające i rozwierające rozmaite styki - one podają do systemu sterowania informację o aktualnym stanie mechanizmu (stop - play - przewijanie - przewijanie z wyszukiwaniem). Niestety, nie wiem, dlaczego mostek mógłby nie być podnoszony całkowicie, a nie mam teraz żadnego takiego mechanizmu pod ręką, żeby go obadać. Rzecz w tym, że gdyby krzywka "mechaniczna" nie obróciła się całkowicie, na tyle, by całkowicie podnieść mostek, to te trzy plastikowe krzywki, zwierające styki, chyba nie zameldowałyby do komputera informacji o ustawieniu mechanizmu w tryb "play".

Dokładnie tak jest i taki był tok mojego myślenia. Niestety od czasu do czasu silnik się "zawiesza" i nie obraca zespołu krzywek czyli słaby już i może nie do końca obraca tą podnoszącą krzywkę. Mimo to styki się zwierają i rozwierają a skutek taki, że mostek nie kończy ruchu w górę. Myślę, że silnik trzeba wymienić ale wątpię czy znajdę coś nowego na wymianę a wyjęty ze starego egzemplarza, zwłaszcza uszkodzonego zapewne nie będzie lepszy od tego który mam. Na szczęście mam jeszcze dwa egzemplarze tego samego magnetofonu i sprawują się dobrze.

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi