Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę mi głupio tak pisać, ale naprawdę niektórzy z Was narzekają dosłownie jak stare baby ! :-)

Ja kiedyś sprzedałem czarnego Onkyo TA 2570 w drodze licytacji i z małą wadą za 200zł to byłem bardzo niezadowolony ponieważ sam widziałem, że zwykle schodziły takie za ok. 250zł. Srebrne miały zawsze wygórowaną cenę bo żądano za nie przeważnie 450zł. Tu wyraźnie widać że "auto focus" ustawił ostrość według górnej krawędzi klapki kieszeni dlatego głowica wyszła nie ostro. Poza tym sam pamiętam jakie miałem problemy z zrobieniem dobrego zdjęcia starą cyfrówką Sony DSC P-92.

Teraz mam nowy aparat i mimo to też różnie z tym bywa. To oczywiście nie jest jakaś super okazja. Ale na pewno dobra cena dla kogoś, kto w ogóle nosił się z zamiarem kupna srebrnego TA 2570.

PS.- Tak jak już pisałem w wątku "Magnetofony- porady serwisowe" udało mi się zreperować Technicsa RS-BX707 którego dostałem od "mudy44". Stało się tak tylko dlatego, że kupiłem innego na części. Wymieniłem całą płytkę na której znajduje się wyświetlacz fluorescencyjny i przede wszystkim mikro kontroler. Oczywiście wcześniej starałem się znaleźć uszkodzony element na tej płytce z pomocą G Marka. Niestety wszystkie sprawdzone przeze mnie elementy były sprawne. Te magnetofony Technicsa mają wyjątkowo wredne złącza/wielowtyki. Jest to po prostu odizolowany kawałek taśmy sygnałowej i gniazdo działające na tej samej zasadzie co współczesne "kostki" do instalacji elektrycznej. Czyli kabelek można wpiąć ale nie da się go już wyciągnąć bez podważenia blaszki dociskowej. Problem w tym, że te blaszki dociskowe są za mało sprężyste. Konieczne podważanie ich podczas wyjmowania taśmy sygnałowej powoduje że się odginają. Zanim ponownie wepniemy przewody w taśmie sygnałowej trzeba igłą kolejno odginać blaszki dociskowe aby każda dobrze trzymała dany przewód. Zauważyłem, że podczas odsłuchu sygnału testowego 1kHz słyszalne jest drżenie dźwięku. Bardzo często miałem już podobny problem w moich deckach, ale przyczyna była różna. Tak że chyba jeszcze będę musiał nad tym popracować. Na koniec podziękowania dla "mudy44" za magnetofon i "G Mark,a" za pomoc w naprawie tego sprzętu.

Edytowane przez Kasjel

. Te magnetofony Technicsa mają wyjątkowo wredne złącza/wielowtyki.

A nie jest tak czasem że przed wyciągnięciem taśmy trzeba tą kostkę plastikową dodusić do dołu i trzymając wyciągać taśmę ?

Nie pamiętam dokładnie ale chyba tak .

Zauważyłem, że podczas odsłuchu sygnału testowego 1kHz słyszalne jest drżenie dźwięku.

Przed " kolizją " było OK a jestem na to uczulony .

Na koniec podziękowania dla "mudy44" za magnetofon i "G Mark,a" za pomoc w naprawie tego sprzętu.

Spoko ;)

Pisz jak według Ciebie gra , działa itd ...

Gdybym tak "doduszał" te kostki plastikowe, to dopiero miał bym co lutować. I tak musiałem likwidować tzw. "zimne luty" w tych złączach, bo deck prawie w ogóle nie działał zaraz po zamontowaniu płytki kontrolera z magnetofonu-dawcy. Drżenie dźwięku raczej musiało być już wcześniej. No chyba że magnetofon długo stał nieużywany z powodu awarii i teraz musi się "wygrzać" :-) Podoba mi się jego brzmienie. Jeśli za ideał uznać magnetofon brzmiący tak jak odtwarzacz CD klasy standard, to on właśnie taki jest. Muszę też napisać, że mimo małej wagi nie jest to produkt typu "plastic-fantastic", bo nawet klapka kieszeni jest metalowa.

Gdybym tak "doduszał" te kostki plastikowe, to dopiero miał bym co lutować.

Niech ktoś inny się wypowie z tym wyciąganiem taśm bo mam krótką pamięć i bym musiał to zobaczyć żeby sobie przypomnieć . Ale chyba jednak się naciska i wtedy te taśmy wychodzą bezproblemowo . Dziwne tez z tymi lutami bo niejednego Technicsa grzebałem i nigdy nic nie poprawiałem .

. Jeśli za ideał uznać magnetofon brzmiący tak jak odtwarzacz CD klasy standard, to on właśnie taki jest.

Jest dobry jak pisałem ale jak będziesz miał okazję koniecznie posłuchaj Sony 970ES / 333ESL ;)

Niech ktoś inny się wypowie z tym wyciąganiem taśm bo mam krótką pamięć i bym musiał to zobaczyć żeby sobie przypomnieć .

Nie ma co się wypowiadać - wszystko jest w SM.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma co się wypowiadać - wszystko jest w SM.

No to dałem ciała. Ale i tak uważam, że ten rodzaj złączy jest kiepski i naprawdę musiałem likwidować zimne luty choć nie przypominam sobie, abym jakoś szczególnie mocno szarpał tymi taśmami sygnałowymi.

Witam, czy możecie mi powiedzieć czy w Technics RS-M253x głowica jest jakoś tak dziwnie ustawiona pod kątem i zawieszono na sprężenie . Jakieś dziwne zawieszenie , albo mój nowy nabytek nie przeżył podróży , dostał w czasie transportu uderzenie w okolicach głowic. stąd moje pytanie.

Edytowane przez maciej_otw

Tak to powinno wyglądać. Nie mam już magnetofonu, więc dalszymi zdjęciami nie pomogę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś z giełdy przywlekłem za grosze Onkyo TA 2850 tak szczerze mówiąc nie warto już tam jeździć, nic niema z elektroniki tylko szrot.Tak mnie za inspirowała dyskusja na temat Onkyo na forum, że nie mogłem się oprzeć choć nie jest to jakiś wysoki model szkoda tylko że czarny.

Tak to powinno wyglądać. Nie mam już magnetofonu, więc dalszymi zdjęciami nie pomogę.

To dobrze bo myślałem że coś się uszkodziło. Czemu widełki głowicy kasującej są wygięte?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To dobrze bo myślałem że coś się uszkodziło. Czemu widełki głowicy kasującej są wygięte?

Bo w niektórych modelach głowic kasujących takie prowadnice są elementem fabrycznym.

GM

Te magnetofony Technicsa mają wyjątkowo wredne złącza/wielowtyki. Jest to po prostu odizolowany kawałek taśmy sygnałowej i gniazdo działające na tej samej zasadzie co współczesne "kostki" do instalacji elektrycznej. Czyli kabelek można wpiąć ale nie da się go już wyciągnąć bez podważenia blaszki dociskowej. Problem w tym, że te blaszki dociskowe są za mało sprężyste. Konieczne podważanie ich podczas wyjmowania taśmy sygnałowej powoduje że się odginają. Zanim ponownie wepniemy przewody w taśmie sygnałowej trzeba igłą kolejno odginać blaszki dociskowe aby każda dobrze trzymała dany przewód. Zauważyłem, że podczas odsłuchu sygnału testowego 1kHz słyszalne jest drżenie dźwięku. Bardzo często miałem już podobny problem w moich deckach, ale przyczyna była różna. Tak że chyba jeszcze będę musiał nad tym popracować. Na koniec podziękowania dla "mudy44" za magnetofon i "G Mark,a" za pomoc w naprawie tego sprzętu.

Kasjel. Ale naprawdę w Technicsie RS-BX707 są dwa rodzaje złącz. Jedne z podnoszonym zabezpieczeniem - podnosimy górną "listewkę" i mamy taśmę zwolnioną i drugie gdzie trzeba górną część gniazda nacisnąć i wtedy swobodnie wyciągamy / wkładamy taśmę. Można to robić choćby i 1500 razy i jeśli nie zniszczymy pinów w taśmie to zawsze siedzi pewnie i styka. Przyglądnij się temu. Co do drżenia 1kHz to w tym technicsie zawsze odpowiada za to hamulec. Napęd jest bezproblemowy i nie wprowadza drżenia. Należy wydrzeć mechanizm i zdemontować (siłą i godnością osobistą) lewy talerzyk - reszty sam się domyślisz ....

Dobra... miałem zaległości i odpowiedziałem nie doczytawszy do końca wszystkich postów. Inni już to napisali - sorry za wymądrzanie ;)

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Witam.

Panowie mam AKAI GX67 od jakiegoś czasu go nie używałem bo zaczął szwankować. Dziś się dobrałem do niego mechanizm wyciągnięty no i muszę wymienić paski a najlepiej jak rozbebeszony to i rolki tylko gdzie to dostać czy będą pasować te od Akai GX 75 GX 95 lub GX 65 a może wszystko jest to samo.

ten duży pasek mam i pewnie po rozmiarze by się gdzieś dostało ale mam problem z tym małym nawet nie wiedziałem że tam ma być bo co mnie Z SZOKOWAŁO on się rozpuścił na początku myślałem że to jakiś smar ale cholernie trudno było to do czyścić. A się zorientowałem jak przejrzałem serwisówke i na aukcji widziałem komplet z dwóch paskówdo gx65. Nie wiem jak może się pasek rozpuścić co się musiało stać? Jak ktoś wie od kogo kupić najlepiej komplet to proszę o informacje.

Kasjel. Ale naprawdę w Technicsie RS-BX707 są dwa rodzaje złącz. Jedne z podnoszonym zabezpieczeniem - podnosimy górną "listewkę" i mamy taśmę zwolnioną i drugie gdzie trzeba górną część gniazda nacisnąć i wtedy swobodnie wyciągamy / wkładamy taśmę. Można to robić choćby i 1500 razy i jeśli nie zniszczymy pinów w taśmie to zawsze siedzi pewnie i styka. Przyglądnij się temu. Co do drżenia 1kHz to w tym technicsie zawsze odpowiada za to hamulec. Napęd jest bezproblemowy i nie wprowadza drżenia. Należy wydrzeć mechanizm i zdemontować (siłą i godnością osobistą) lewy talerzyk - reszty sam się domyślisz ....

Dobra... miałem zaległości i odpowiedziałem nie doczytawszy do końca wszystkich postów. Inni już to napisali - sorry za wymądrzanie ;)

Niestety byłem bardzo niedomyślny i leniwy, bo nie zajrzałem do serwisówki żeby sprawdzić jak skonstruowane są te złącza. Prawdę mówiąc nie przyszło mi nawet do głowy, że tego rodzaju informacje tam się znajdują.

Czy mógłbyś jednak powiedzieć co takiego dzieje się z tym hamulcem w lewym talerzyku ? Czy chodzi o to, że zużywa się jakiś filc lub coś podobnego ? Na razie nie mam najmniejszej ochoty zabierać się za ten mechanizm. Poczekam aż dostanę jakiegoś natchnienia :-) Ale jak znam życie to po takim demontażu mechanizmu znowu coś tam nie będzie kontaktować i znowu będą nie potrzebne stresy.

Niestety byłem bardzo niedomyślny i leniwy, bo nie zajrzałem do serwisówki żeby sprawdzić jak skonstruowane są te złącza. Prawdę mówiąc nie przyszło mi nawet do głowy, że tego rodzaju informacje tam się znajdują.

Czy mógłbyś jednak powiedzieć co takiego dzieje się z tym hamulcem w lewym talerzyku ? Czy chodzi o to, że zużywa się jakiś filc lub coś podobnego ? Na razie nie mam najmniejszej ochoty zabierać się za ten mechanizm. Poczekam aż dostanę jakiegoś natchnienia :-) Ale jak znam życie to po takim demontażu mechanizmu znowu coś tam nie będzie kontaktować i znowu będą nie potrzebne stresy.

Mechanizm jak to w Technicsie jest super serwisowalny (jak dla mnie). Jedynie trzeba odessać sobie luty z silnika przewijania aby zdemontować płytkę, bez tego nie odkręcisz śrubek które są po nią. Potem demontujesz blachę z silnikami DD i przewijania, zwolniasz elektromagnesy (zatrzaski od frontu mechanizmu i śrubka) i zdjąć płytkę z nimi i z czujnikami otworów w kasecie. Talerzyki demontujesz na siłę. Trzeba ładnie wyczyścić ośkę talerzyka i wnętrze tej tulejki ze starego klejącego smaru, dać nowy najlepiej silikonowo teflonowy i sprężynkami wyregulować moment hamujący tego talerzyka (oczywiście po podniesieniu mostka z głowicami do pozycji play). Zdjęcia zapożyczyłem z postu kolegi Kraszan #26719 - strona 891 - tam kolega również opisał tą naprawę.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-44536600-1423393131_thumb.jpg

post-1944-0-41300700-1423393139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Jedne z podnoszonym zabezpieczeniem - podnosimy górną "listewkę" i mamy taśmę zwolnioną

Mimo, że znam teorię dotyczącą wyjmowania taśmy z tego typu złącza to przyznam się, że sprawia mi to trochę problemów każdego razu gdy to robię. To jest jakiś rodzaj zatrzasku - przy wkładaniu taśmy i opuszczeniu 'listewki' czuć, że cos zaskakuje. Gorzej jest z wyciąganiem - mi udało się wyciagnąć całą 'obudowę' gniazda przy próbie podniesienia 'listewki' a finalnie złamać zatrzask (tak, że 'listewka' pracuje luźno przy opuszczaniu i podnoszeniu). Czy jest jakiś sposób na bezproblemowe otwieranie takiego typu złącza - ewentualnie jakieś dedykowane narzędzie (nie mam takiego gniazda do zniszczenia bo chętnie bym je rozłupał aby zobaczyć jak dokładnie ono wygląda) - czy tylko pozostaje trening (praktyka czyni mistrza)?

M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mimo, że znam teorię dotyczącą wyjmowania taśmy z tego typu złącza to przyznam się, że sprawia mi to trochę problemów każdego razu gdy to robię. To jest jakiś rodzaj zatrzasku - przy wkładaniu taśmy i opuszczeniu 'listewki' czuć, że cos zaskakuje. Gorzej jest z wyciąganiem - mi udało się wyciagnąć całą 'obudowę' gniazda przy próbie podniesienia 'listewki' a finalnie złamać zatrzask (tak, że 'listewka' pracuje luźno przy opuszczaniu i podnoszeniu). Czy jest jakiś sposób na bezproblemowe otwieranie takiego typu złącza - ewentualnie jakieś dedykowane narzędzie (nie mam takiego gniazda do zniszczenia bo chętnie bym je rozłupał aby zobaczyć jak dokładnie ono wygląda) - czy tylko pozostaje trening (praktyka czyni mistrza)?

M.

Trochę czasami to trudne ze względu na dostęp ale można jednym płaskim podważać "listwę" a drugim naciskać na zatrzask.

można jednym płaskim podważać "listwę" a drugim naciskać na zatrzask.

A czy dla mniej zdolnych mozesz zaznaczyć na zdjęciu gdzie podważać a gdzie naciskać (szczególnie ten zatrzask - do wewnątrz czy na zewnątrz)?

Rozwiązanie z naciskanym złączem jest intuicyjne i nie powoduje takich problemów.

Dzieki!

M.

Czy ten kaseciak jest tyle wart?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Dobrze, że za grosze :) Pomimo przynależności do serii Integra jest to wyjątkowy badziew. Nie przychodzi mi do głowy żadna zaleta tego magnetofonu, oprócz tego że możesz go "spuścić" na allegro z drobnym zyskiem.

Potwierdzam nic szczególnego gra przeciętnie choć nie najgorzej,ale nie jest wart tyle ile wołają na Alldrogo.

A czy dla mniej zdolnych mozesz zaznaczyć na zdjęciu gdzie podważać a gdzie naciskać (szczególnie ten zatrzask - do wewnątrz czy na zewnątrz)?

Rozwiązanie z naciskanym złączem jest intuicyjne i nie powoduje takich problemów.

Dzieki!

M.

Myślę że wszystko widać. Modelem "rozberanym" był RS-BX727

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ten kaseciak jest tyle wart?

Ukryta Zawartość

Nie wiadomo ;) Sprzedający też chciałby się tego dowiedzieć...

Ukryta Zawartość

Myślę że wszystko widać.

Super! - dwukolorowe gniazdo i rzeczywiscie widać (w białym wszystko zlewało sie w całość).

Dzieki!

M.

Edytowane przez jmaciek

Proszę o kilka komentarzy w kwestii deck-ów AKAI-a. Interesuje mnie porównanie z opisem charakteru brzmienia i solidności działania 3 deck-ów GX-65 , GX-67 i GX-75. Jeszcze jedno pytanie czy wersja MKII ma duże znaczenie ??

• Pokaż nowe odpowiedzi