Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Pioneer , Sony też takie myki stosował dając nawet inne modele na choćby rynek japoński czy amerykański .

Tak było i jest . Choćby współczesny Arcam rDAC z różnymi kondensatorami w środku

To jest znane, faktycznie. Ale mi chodziło o Technicsa, tu np. RS-B765 na każdym rynku jest (był) identyczny. O ile pamiętam to tylko RS-B965 miał odmianę japońską brandowaną jako Panasonic i faktycznie lepiej wykonany, inny panel, głowica, prąd podkładu itp. A, no i wersja RS-B900. Ale czy były inne modele, różne na odmienne rynki? Chyba nie?

Witam nowy nabytek Toshiba Pc-5460 nawet nie źle odtwarza,głowica jak nowa trochę kiepskie podświetlenie ledwo widać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam nowy nabytek Toshiba Pc-5460 nawet nie źle odtwarza,głowica jak nowa trochę kiepskie podświetlenie ledwo widać.

Gratuluję! Mam wszystkie z tej serii. Ten kiedy pogra kilkanaście godzin, a wepniesz go w zacny system, będzie trudnym do przebicia odtwarzaczem nagrań z kaset. Wymień żarówki bo warto. Nocą pięknie się prezentuje z podwójnym podświetleniem kieszeni kasety. Uważaj na rozmagnesowanie głowicy. Bardzo wrażliwe!

Pozdrawiam

Włodek.

Gratuluję! Mam wszystkie z tej serii. Ten kiedy pogra kilkanaście godzin, a wepniesz go w zacny system, będzie trudnym do przebicia odtwarzaczem nagrań z kaset. Wymień żarówki bo warto. Nocą pięknie się prezentuje z podwójnym podświetleniem kieszeni kasety. Uważaj na rozmagnesowanie głowicy. Bardzo wrażliwe!

Pozdrawiam

Włodek.

Dzięki Włodek!!! bardzo mi się spodobał jego wygląd mam rozumieć że ty też wymieniłeś te żarówki?

Dzięki Włodek!!! bardzo mi się spodobał jego wygląd mam rozumieć że ty też wymieniłeś te żarówki?

Akurat nie w tym modelu, ale wymieniałem, ponieważ jedna świeciła dużo ciemniej niż druga i głupio to wyglądało. I niech cię ręka boska broni zastępować żarówki diodami LED! Zabijesz cały urok tego "zabytka" :-)

W.

Akurat nie w tym modelu, ale wymieniałem, ponieważ jedna świeciła dużo ciemniej niż druga i głupio to wyglądało. I niech cię ręka boska broni zastępować żarówki diodami LED! Zabijesz cały urok tego "zabytka" :-)

W.

Ani mi się nie śniło to była by profanacja ja nie lubię takich przeróbek ciekawy jest w nim mechanizm.

To jest znane, faktycznie. Ale mi chodziło o Technicsa, tu np. RS-B765 na każdym rynku jest (był) identyczny. O ile pamiętam to tylko RS-B965 miał odmianę japońską brandowaną jako Panasonic i faktycznie lepiej wykonany, inny panel, głowica, prąd podkładu itp. A, no i wersja RS-B900. Ale czy były inne modele, różne na odmienne rynki? Chyba nie?

RS-B765 też miał różne wersje. Tak z pamięci był jako Technics i Panasonic ze zdalnym sterowaniem i pilotem w kartonie. To samo RS-TR555 jako Panasonic z pilotem w kartonie. RS-T55R na rynek japoński z szybkim rewersem. RS-B705 na rynek japoński z podwójnym kabestanem. SU-V90D to baaaaaardzo zubożała wersja japońskiego SU-V100D... SU-V100D występował też w wersji ze zdalnym sterowaniem. SL-PS900 na rynek japoński jako SL-P900 w trochę innej szacie.. bardziej eleganckiej. SA-AX6 Japończycy mieli też w wersji szampańskiej.

Japońskie ciemne były jako czarne drapane aluminium, Europa, Ameryka i Australia dobrze znany grafit.

Edytowane przez juras_h

Ani mi się nie śniło to była by profanacja ja nie lubię takich przeróbek ciekawy jest w nim mechanizm.

Z napędem wałkiem z krzywkami. Pracuje ja R2D2 :-) Bardzo go lubię :-) Posiada tamten urok w dbałości o dopracowanie detali i jakość wyglądu całości.

QMS

W internecie wszystko juz było:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [Philips FC567 tape memory].

M.

Ukryta Zawartość

RS-B765 też miał różne wersje. Tak z pamięci był jako Technics i Panasonic ze zdalnym sterowaniem i pilotem w kartonie. To samo RS-TR555 jako Panasonic z pilotem w kartonie. RS-T55R na rynek japoński z szybkim rewersem. RS-B705 na rynek japoński z podwójnym kabestanem. SU-V90D to baaaaaardzo zubożała wersja japońskiego SU-V100D... SU-V100D występował też w wersji ze zdalnym sterowaniem. SL-PS900 na rynek japoński jako SL-P900 w trochę innej szacie.. bardziej eleganckiej. SA-AX6 Japończycy mieli też w wersji szampańskiej.

Japońskie ciemne były jako czarne drapane aluminium, Europa, Ameryka i Australia dobrze znany grafit.

No faktycznie, trochę rzeczy ulatuje z pamięci. Jak tak czytam, to przypomina mi się że czytałem gdzieś o tym. Zdjęcia w necie też oglądałem. Szkoda, że wersji japońskich raczej u nas się nie spotyka. A ktoś z forumowiczów może ma?

Z tego co pamiętam, wczoraj nie byliśmy zachwyceni jego brzmieniem... :-) Znacznie lepiej zagrał ten ONKYO TA-2850.

Z tego co pamiętam, wczoraj nie byliśmy zachwyceni jego brzmieniem... :-) Znacznie lepiej zagrał ten ONKYO TA-2850.

To zrozumiałe. Ja opisałem własną ocenę zgodną z moim pojmowaniem dobrego brzmienia i oceniając mój egzemplarz wpięty do mojego systemu. W tak wiekowych sprzętach audio, każdy egzemplarz jest inny, także brzmieniowo. Inaczej starzeją się podzespoły w zależności od stopnia wyeksploatowania, oraz warunków przechowywania.

W przypadku magnetofonów każdy będzie pracował inaczej oraz brzmiał inaczej.

Co do omawianego modelu proponuję aby dać mu pograć kilkanaście godzin, a potem ocenić brzmienie, a w szczególności jego zdolność do budowania planów dźwiękowych oraz wypełnienia przestrzeni odtwarzanym dźwiękiem.

Pozdrawiam

Włodek.

To prawda nie byliśmy zachwyceni dźwiękiem tej toshiby porównując ją ONKYO który o wiele lepiej zagrał.Co prawda Onkyo to już inna półka myślę że tak jak piszę Włodek trochę trzeba nim pograć bo może nie był długo używany.

W niedziele zakupiony za grosze i uratowany AKAI DX-57 - zdjęcia przed i po dokładnym oczyszczeniu oraz naprawie. Ktoś chyba trzymał go w stodole przez ostatnie kilka lat...

KENWOOD KX-5010 doszedł wczoraj, miał trochę sfatygowany przedni panel, więc przełożyłem z innego, uszkodzonego. Działa świetnie, głowica oryginalna, nie zjechana, wszystko jeszcze ustawione fabrycznie.

Ukryta Zawartość

post-19067-0-55746200-1423834052_thumb.jpg

post-19067-0-58066500-1423834089_thumb.jpg

post-19067-0-09492500-1423834112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W niedziele zakupiony za grosze i uratowany AKAI DX-57 - zdjęcia przed i po dokładnym oczyszczeniu oraz naprawie. Ktoś chyba trzymał go w stodole przez ostatnie kilka lat...

KENWOOD KX-5010 doszedł wczoraj, miał trochę sfatygowany przedni panel, więc przełożyłem z innego, uszkodzonego. Działa świetnie, głowica oryginalna, nie zjechana, wszystko jeszcze ustawione fabrycznie.

Kuba ty to masz szczęście do deków!!!i bardzo dobrze bo ktoś by nawet się nie pochylił nad takim deckiem.

Nie, to decki mają szczęście do Kuby, bo kto inny by ich nie ratował. ;-)

Fakt. Nasz Kubuś ma wrażliwe serduszko i nadmiar miejsca w domu :-) Maniutek zresztą podobnie :-)

W.

Edytowane przez vlado

Fakt. Nasz Kubuś ma wrażliwe serduszko i nadmiar miejsca w domu :-) Maniutek zresztą podobnie :-)

W.

Włodek ty chyba masz jakąś kamerę zainstalowaną u mnie!!!he he he jeszcze trochę miejsca zostało.Tylko jest jeden problem druga połowa a tu znowu wpadł kolejny deck czekam na przesyłkę.

W.

Z tym nadmiarem miejsca nie przesadzałbym, bo jeszcze trochę i nie będę miał gdzie trzymać ubrań, a w łóżku zamiast pościeli będą kasety ;-)

Dziś dotarł do mnie RS-BX707. Tak jak zapewniał sprzedawca stan wręcz idealny, technicznie super. Nie zdawałem sobie sprawy że magnetofon może tyle ważyć :) w porównaniu z moim AZ6 ten jest o wiele cięższy. Muszę przyznać że na tą chwilę AZ6 wykonaniem sporo odstaje od 707, który to sprawia wrażenie bardzo solidnego. Muzycznie jeszcze dokładnie nie obsłuchałem także porównanie wkrótce. Będę przymierzał się do wymiany paska oraz rolki, jeżeli ktoś ma jakieś sprawdzone namiary byłbym wdzięczny.

Nie zdawałem sobie sprawy że magnetofon może tyle ważyć :)

Kup sobie Sony TC 209SD. Technics,a RS 676 lub najlepiej Optonikę RT 9100. Wówczas dowiesz się ile potrafi ważyć magnetofon kasetowy :-)

Dla mnie Technics RS-BX707 jest lekki jak piórko !

Dziś dotarł do mnie RS-BX707. Tak jak zapewniał sprzedawca stan wręcz idealny, technicznie super. Nie zdawałem sobie sprawy że magnetofon może tyle ważyć :) w porównaniu z moim AZ6 ten jest o wiele cięższy. Muszę przyznać że na tą chwilę AZ6 wykonaniem sporo odstaje od 707, który to sprawia wrażenie bardzo solidnego. Muzycznie jeszcze dokładnie nie obsłuchałem także porównanie wkrótce. Będę przymierzał się do wymiany paska oraz rolki, jeżeli ktoś ma jakieś sprawdzone namiary byłbym wdzięczny.

W nim nie ma nawet pół paska ;) Ciężki to faktycznie on nie jest - jest za to solidny.

Lubię kiedy gra muzyka...

W nim nie ma nawet pół paska ;) Ciężki to faktycznie on nie jest - jest za to solidny.

No to mam jeden problem z głowy bo szukam i szukam w serwisówce i znaleźć nie mogę a na forum wstyd się było przyznać ;)

No to mam jeden problem z głowy bo szukam i szukam w serwisówce i znaleźć nie mogę a na forum wstyd się było przyznać ;)

To znaczy głupi to ja jednak jestem, Oczywiście jest jeden pasek od napędu kieszeni kasety.

Oto TA 2570. Nikt go nie chciał - za 275zł z wysyłką dotarł. Wczoraj wieczorem odszczurzałem. Rozebrałem włącznie z wydzieraniem płyty głównej, trafa itd. Myłem Cif-em wszystko w wannie. Front panel alu, front panel plastik, blachy górne i dolne. Woda był brązowa. Mechanizm w mak. Silnik pomocniczy rozebrałem, komutator po umyciu idealny, szczoteczki również. Rolki ładne ale zmatowiłem, pasek idealny (chyba zmieniany). Dziś poskładałem, posiedziałem nad kalibracją. Ten deck ma bardzo wysoki poziom wyjściowy - zdziwiłem się jak włożyłem taśmę 0dB VU - a tu ponad 1V na wyjściu. Faktycznie w serwisówce potem znalazłem 1100mV. Kalibracja świetnie działa, nagrywa cudnie. Chyba zostanie moim nr.1. Oto fotki

Ukryta Zawartość

post-1944-0-70642500-1423912000_thumb.jpg

post-1944-0-79153500-1423912004_thumb.jpg

post-1944-0-38066900-1423912010_thumb.jpg

post-1944-0-60832100-1423912015_thumb.jpg

post-1944-0-02501600-1423912049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi