Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No właśnie, dzięki Kasjelu. Mam tc 136sd i tego większego tc138sd. i to ten większy brzmi wręcz zastanawiająco jak na swój wiek. Tego mniejszego deklasuje bardzo wyraźnie.

Oto on Tc 138 sd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem kiedyś płaski deck od Marantza Superscope cd 302a i nagrywał bardzo ładnie. Pod jego wpływem nawet zaświtała mi myśl aby zacząć zbierać takie decki.Niestety gdzieś się u znajomych zawieruszył.

Panowie, przyznajcie się ile decków macie - ja mam 11 :)

U mnie 12 sprawne , 2 do naprawy , 2 dawcy części . Wszystko kasety .

Boomboxów nie liczę w tym zestawieniu .

No to korekta:

47- kasetowych

4 - szpulowe

6 - radiomagnetofonów

Nie policzyłem wcześniej 6 radiomagnetofonów i 6 polskich leżaków - finezji i "tapeciakow" w 5 wariantach.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Mnie jest trudno policzyć wszystkie decki bo mam je w różnych miejscach,część na Podkarpaciu a część w Poznaniu.Na pewno jest około 80 sztuk i12 szpulowych oraz parę różnych amplitunerów i wzmacniaczy.

Ale zaczynam robić porządki parę klocków się pozbędę,na pewno decki w kolorze czarnym będę sprzedawał bo jakość mi nie pasują do mojej kolekcji.

Ale zaczynam robić porządki parę klocków się pozbędę,na pewno decki w kolorze czarnym będę sprzedawał bo jakość mi nie pasują do mojej kolekcji.

To dobrze to sobie wpierw przemyśl.

Ja też w swoim czasie postanowilem z różnych przyczyn pozbyć się wielu egzemplarzy sprzętu wszelkiej kategorii. Później tego mocno żałowałem. Nawet sprawienie sobie na powrót takiego samego modelu nie rekompensuje wcześniejszej "straty" - bo to nie jest już "ten egzemplarz", ten, z którym wiązały się jakieś konkretne wspomnienia, różne wydarzenia. Na przykład z zakupem (lata 80-te), taszczeniem ileś kilometrów do domu, nagrywaniem po nocach audycji radiowych...

Nie mówiąc już o tym, że moje egzemplarze nawet po stu latach wygladały jakby wczoraj wyjęte zostały z fabrycznego pudła. Teraz co najwyżej możesz sprawić sobie "stan igła". Tylko,że dziś ten stan się mocno, oj mocno, zdewaluował na znaczeniu.

To dobrze to sobie wpierw przemyśl.

Ja też w swoim czasie postanowilem z różnych przyczyn pozbyć się wielu egzemplarzy sprzętu wszelkiej kategorii. Później tego mocno żałowałem. Nawet sprawienie sobie na powrót takiego samego modelu nie rekompensuje wcześniejszej "straty" - bo to nie jest już "ten egzemplarz", ten, z którym wiązały się jakieś konkretne wspomnienia, różne wydarzenia. Na przykład z zakupem (lata 80-te), taszczeniem ileś kilometrów do domu, nagrywaniem po nocach audycji radiowych...

Nie mówiąc już o tym, że moje egzemplarze nawet po stu latach wygladały jakby wczoraj wyjęte zostały z fabrycznego pudła. Teraz co najwyżej możesz sprawić sobie "stan igła". Tylko,że dziś ten stan się mocno, oj mocno, zdewaluował na znaczeniu.

Masz 100% rację ja muszę się zastanowić czego się pozbyć,wiem że jak sprzedam to już po ptokach ale wszystkiego mieć nie można.

...a u mnie na pełnym luzie: 1 szpulowiec, jeden walkman, jeden walkman md, jeden deck cd i jeden deck md......no i cała reszta opisana w "o mnie".....;)

Sztuk ok. 100 ... sztuk 50 ... sztuk 80 ... ! Szaleni kolekcjonerzy ... :-))

Też bym tak chciał , ale problem z magazynowaniem by był ... a i żona pewnie by się

zastanowiła czy ze mną wszystko OK .

W pewnej chwili trzeba sobie powiedzieć - BASTA !

Tylko ... cholera ten Sony taki ładny a i takiego JVC jeszcze nie mam ...

Tak to leci .

Scenka z dzisiejszej giełdy RTV - A to taki odtwarzacz do kaset - tłumaczy handlarz jakimś młodzikom

wskazując na deka SHARPA ...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie, są u kolegi w Krakowie do przygarnięcia dwa decki:

- Technics RS-M235X - normalnie użytkowany, wymienione paski, przesmarowany, ogólny stan bardzo dobry

- Denon DR-M24HX - wymienione paski, przesmarowany, obudowa wymalowana na nowo, ogólny stan bardzo dobry

Na PW podam kontaktowy numer telefonu.

Witam, szanownych kolegów.

To moje pierwsze pytania na forum : )

Zakupiłem dopiero co magnetofon ct-777, jednak jest z nim problem - nie przewija taśmy jak należy.

Paski niby są dopiero wymienione (organoleptycznie wyglądają na nowe i nic się na bębnach nie ślizga) - ale, przy przewijaniu na początku 0-25%i końcu taśmy 75-100% (60 lub 90) jak by się ślizgało "sprzęgło" coś nie dociskało, zwalnia szumi i się zatrzymuje. Nie mogę skalibrować przez to taśmy no i nie wiem co robić.

Czy rozbieranie mechanizmu samemu to dobry pomysł - czy są tam jakieś szczególne pułapki, lub będą niezbędne jakieś nietypowe narzędzia.

Lewa rolka kręci słabiej ( przy trzymaniu opuszkiem palca szybciej wpada w poślizg niż prawa).

Przy braku kasety w szufladzie, przewijanie do tyłu licznik nie działa i wyłącza przewijanie samodzielnie po ok 2 sekundach, natomiast przewijanie do przodu bez kasety działa bez zastrzeżeń licznik pracuje i się nie wyłącza - nie wiem czy to jest zachowanie prawidłowe.

Przy ładowaniu kasety po zamknięciu szuflady jest najpierw taki charakterystyczny szum szelest przy ustawianiu kasety jakby coś "tarło" ślizgało się , potem jak już jest zamontowane, odtwarzanie działa ok.

Jestem w temacie zielony i nie wiem czy to poważna sprawa i czy ew części są dostępne i w rozsądnych cenach.

Trochę mi szkoda bo ładnie gra i wygląda prawie jak nowy.

Byłbym wdzięczny za sugestie.

Dziękuję i przełączam się na odbiór i we dodatkowe pytania.

a i jeszcze jedna sprawa - zauważyłem spękania i odpryski na podłużnym wałku znajdującym się u góry przy przednim panelu nad kasetą do którego przymocowane są te elementy do wyczuwania rodzaju taśmy.

Mechanizm działa ok, ale może to jest jakaś poszlaka : ?

Przy okazji jeszcze zapytam - jak na kolegów oko wygląda stan głowicy?

Co zrobić by wysłać plik wideo z szumem? mam jakąś blokadę...

Ukryta Zawartość

post-59479-0-65284900-1434628078_thumb.jpg

post-59479-0-72066700-1434628086_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, szanownych kolegów.

To moje pierwsze pytania na forum : )

Zakupiłem dopiero co magnetofon ct-777, jednak jest z nim problem - nie przewija taśmy jak należy.

Paski niby są dopiero wymienione (organoleptycznie wyglądają na nowe i nic się na bębnach nie ślizga) - ale, przy przewijaniu na początku 0-25%i końcu taśmy 75-100% (60 lub 90) jak by się ślizgało "sprzęgło" coś nie dociskało, zwalnia szumi i się zatrzymuje. Nie mogę skalibrować przez to taśmy no i nie wiem co robić.

Czy rozbieranie mechanizmu samemu to dobry pomysł - czy są tam jakieś szczególne pułapki, lub będą niezbędne jakieś nietypowe narzędzia.

Lewa rolka kręci słabiej ( przy trzymaniu opuszkiem palca szybciej wpada w poślizg niż prawa).

Przy braku kasety w szufladzie, przewijanie do tyłu licznik nie działa i wyłącza przewijanie samodzielnie po ok 2 sekundach, natomiast przewijanie do przodu bez kasety działa bez zastrzeżeń licznik pracuje i się nie wyłącza - nie wiem czy to jest zachowanie prawidłowe.

Przy ładowaniu kasety po zamknięciu szuflady jest najpierw taki charakterystyczny szum szelest przy ustawianiu kasety jakby coś "tarło" ślizgało się , potem jak już jest zamontowane, odtwarzanie działa ok.

Jestem w temacie zielony i nie wiem czy to poważna sprawa i czy ew części są dostępne i w rozsądnych cenach.

Trochę mi szkoda bo ładnie gra i wygląda prawie jak nowy.

Byłbym wdzięczny za sugestie.

Dziękuję i przełączam się na odbiór i we dodatkowe pytania.

a i jeszcze jedna sprawa - zauważyłem spękania i odpryski na podłużnym wałku znajdującym się u góry przy przednim panelu nad kasetą do którego przymocowane są te elementy do wyczuwania rodzaju taśmy.

Mechanizm działa ok, ale może to jest jakaś poszlaka : ?

Przy okazji jeszcze zapytam - jak na kolegów oko wygląda stan głowicy?

Co zrobić by wysłać plik wideo z szumem? mam jakąś blokadę...

Musisz wyczyścić, zmatowić papierem ściernym oponkę na kółku ciernym (idlerze) które napędza obie szpulki w zależności od kierunku przewijania. Być może trzeba będzie nawet wymienić oponkę lub cały idler. Jeśli chodzi o to zatrzymywanie się przewijania bez włożonej kasety to tak ma być. Nie znam akurat tego mechanizmu, ale jest tam pewnie układ foto-optyczny pod talerzykami szpulek. Nie kręcąca się szpulka nie wysyła impulsów do układu centralnego i uruchamia się po prostu system auto-stop. Tutaj masz zdjęcia takich mechanizmów, to możesz sobie zobaczyć :

Ukryta Zawartość

Głowica jest już trochę zużyta, ale jeszcze nie do wymiany. Widzę że nie była regulowana ponieważ jest raczej oryginalnie zalakowana.

Ukryta Zawartość

Kupiłem swój pierwszy w życiu deck - KENWOOD KX-880HX.

Jak na drugi dzień zabawy to jestem zadowolony. Zapłaciłem 99 zł + kw, pewnie drogo ale czytałem że to dosyć udany model.

Co mnie martwi - po włączeniu słychać pracujący transformator - przejmować się tym czy może jednak otworzyć i powymieniać stare elektrolity (nie wiem czy to coś da, ale po tylu latach chyba się powinno?).

Ogólnie dźwięk jest dobrze dociążony i ciepły, miła odskocznia od cyfrowego brzmienia.

Panowie, są u kolegi w Krakowie do przygarnięcia dwa decki:

- Technics RS-M235X - normalnie użytkowany, wymienione paski, przesmarowany, ogólny stan bardzo dobry

- Denon DR-M24HX - wymienione paski, przesmarowany, obudowa wymalowana na nowo, ogólny stan bardzo dobry

Na PW podam kontaktowy numer telefonu.

A u mnie jest na zbyciu Pioneer CT-S710 z oponką idlera do wyczyszczenia

Witam

Czytam to forum od miesiąca i jest szczęśliwy źe są tacy ludzie jak Wy kochani zakręceni wielbiciele kaseciaków.Jestem juź po 40- stce i lata mojej młodości upłyneły na nagrywaniu kaset na zwykłym Grundigu mono , a potem kupiłem juź prawdziwy deck Kasprzaka z głowicą sony(dwa miesiące pracy w hucie w Siemianowicach) i zaczęło sie prawdziwe nagrywanie z radia i od kolegów, potem był walkmen , discman ,i cała wieźa z kolumnami Altom .Pare lat przerwy ze względu na dzieci i rodzine.Nastepnie kupywanie coraz lepszego , audiofilskiego sprzętu z gramofonem , cd,i datem.Ostatnio zrobiłem sobie pokój odsłuchowy i zacząłem nabywać róźny sprzęt, w tym tez kilkanaście decków.Sony 229.Nakamichi bx 2.kenwood 1100 hx , 9050.1060.dual 809, optonica 7100, technics 828, rs b40, rs m15,telefunken 650m, marantz sd 6000, 1820.philips m2543, rotel r400,blaupunkt c 1500,akai csm3,pioneer ct 4, cts 710, yamahe kx s 980,kx 350, sansui,i decki leźące, pare radiomagnetofonów, 3 walkmeny, i wuele amplitunerów i tunerów starych , kolumn, winyli.zakręciłem się na maksa.Jak znajdę czas na odsłuchy i zrobię zdjęcia to chętnie sie pidzielę wiadomościami i będę miał wiele pytań do zacnych i doświadcząnych forumowiczów. Dziś pozdrawiam i czytam dalej od końca oczywiście , jestem na 936 stronie Leszek Pasja-Audio

Moje "klejnoty", to te w profilu plus 4 walkmany i 3 polskie radiomagnetofony.

A co do Sony, to te dwa, które posiadam, są naprawdę ekstra. Wizualnie są w świetnym stanie, ale takich fotek, nie potrafię zrobić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od dwóch dni katuję KENWOOD KX-880HX. Uważam, że to świetny sprzęt.

Jeżeli w przyszłości bym chciał kupić deck dźwiękowo lepszy o 2 klasy - w co bym musiał mierzyć? Po zgraniu materiału z komputera nie odczuwam utraty detali, natomiast dźwięk staje się przyjemniejszy:)

Inna sprawa - licznik czasu trochę nie jest dokładny, w ciągu 30min spieszy się o kilkanaście sekund. Do tego wskaźniki wysterowania sygnału podczas nagrywania pokazują inny poziom niż podczas odtwarzania po nagraniu - niby to w niczym nie przeszkadza ale zastanawiam się czy można to w prosty sposób wyregulować?

Pozdrawiam.

Na żywo TC-K5 nie pozostaje w tyle. Jest śliczny! 80 ma wykończenie matowe, a 5 z subtelnym połyskiem. TC-K5 nie muszę słuchać. Ja go tylko oglądam i to mi wystarczy ... ;-)

Tutaj lepsza fotka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś zacząłem podłączać i słuchać moich decków , na razie najlepiej zagrały kenwood kx 1060 i sony tc 229 poległy zaś technics rsb 40 , yamaha kx 300 i dual c809.W najbliźszym wolnym czasie następna porcja decków do odsłuchania.Sprzet towarzyszacy to Kenwood 600 i kolumny infinity Qb.Coś te stare szczytowe decki mają w sobie , a muzyka na nich brzmi wybornie i moźna słuchać bez opamietania nieźwaźając na cudownie przemijący czas.

• Pokaż nowe odpowiedzi