Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No pewnie, ostatecznie w razie niejasności każdy z nas dysponuje wiedzą w mniejszym czy większym (ja akurat w mniejszym) zakresie i z pewnością rozwiązanie ewentualnych problemów się znajdzie. :-)

A tymczasem... wieczorna gotowość do pracy wraz z nocną "iluminacją" dwóch magnetofonów, które zaczęły żyć na nowo. :-) Czyż ten widok nie jest piękny? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18407-0-66019400-1444070663_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, pamiętam. RS-B100 świecił tak, że można przy nim było gazetę przeczytać. :-) Mario, niestety pod koniec lat osiemdziesiątych niektórzy zaczęli już szukać oszczędności, a szkoda.

niestety pod koniec lat osiemdziesiątych niektórzy zaczęli już szukać oszczędności, a szkoda.

Podobno Technics poszedł po rozum do głowy i przestał podgrzewać kasetę ;-)

Ale technika szła naprzód i w latach 90-tych w deckach spotykało się już podświetlenie ledowe a nie żarówkowe...

LEDy też grzeją, choć nie tak, jak żarówki...

Wobec rozpowszechniania się liczników czasowych, podświetlenie kasety nie było już takie potrzebne. Szkoda, bo jednak nie ma to jak porządna przezroczysta kieszeń z dobrym podświetleniem... ;-)

Panowie, jest sprawa... Do oddania w dobre ręce jest Denon DR-M44HX i jako dawca wybranych części Denon DR-M22. Jeśli chodzi o DR-M44HX, to był "przeserwisowany" przez V-Savage, który tu już od dłuższego czasu niestety nie zagląda i naprawdę odszykował go znakomicie. Odtwarza i nagrywa fantastycznie. Zdarzyło się co prawda, że "pomiętolił" mi trochę jedną TDK-ę SA90 ale później mu się już to nie zdarzyło. Zostały też przeze mnie jeszcze oczyszczone styki przełączników, zdjęcia "rozbierane" mogę przesłać na "małpę". Natomiast DR-M22, jest technicznie sprawny (przynajmniej był ostatnim razem gdy go używałem, bo od ponad roku stoi nieużywany, ale chyba jest nadal), tyle, że wizualnie ma wadę bo posiada (ulubione słowo Macieja, hehe) pęknięcie na kieszeni kasety, stąd można go przeznaczyć na dawcę. Dlaczego chcę je oddać? No cóż. Raz, że nie ma tego wszystkiego gdzie trzymać i podłączyć, a dwa, jestem zwolennikiem magnetofonów jednowałkowych i poluję jeszcze na Akai GX-52. Trzy magnetofony w zupełności mi wystarczą.

I teraz chłopaki powiem wprost. Oddam za cenę przysłowiowego piwa (nie żartuję - NAPRAWDĘ!), ale jest jeden zasadniczy warunek - jeśli ktoś z Was jest na nie chętny to musi po nie przyjechać do Bydgoszczy (lub poprosić znajomego, który będzie akurat gdzieś w okolicy). Nie mam najmniejszej ochoty i cierpliwości, żeby to pakować (nie mam też w co zapakować), dlatego oddam je prawie za darmo.

Poniżej na fotce DR-M44HX.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale np. w Technicsach RS-M265X i 275X podświetlona jest nie tylko kaseta, ale też i w oddzielnym okienku - głowica. Tyle, że światło bardziej żółte, niż w Akai. Poza tym, Akai stosowało też podświetlenie zielone. Czy ktoś rozgryzł to, które modele miały zielone, a które pomarańczowe?

Z kolei chyba Technics (a może to była inna firma?) w połowie lat 80-tych stosował pomarańczowe i zielone tło (niekoniecznie podświetlone) dla okienka kasety - jedna kieszeń miała zielone, druga pomarańczowe.

Oj, chyba się wybiorę do Bydgoszczy, choć powinienem robić dokładnie odwrotnie...

Czy ktoś z Kolegów posiada serwisówkę do CT-757? Trafił mi się egzemplarz z nieświecącym wyświetlaczem i szukam przyczyny usterki, a może ktoś z naszego forum już naprawiał ten model?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy ktoś z Kolegów posiada serwisówkę do CT-757? Trafił mi się egzemplarz z nieświecącym wyświetlaczem i szukam przyczyny usterki, a może ktoś z naszego forum już naprawiał ten model?

Skorzystaj z tego http://elektrotanya.com/pioneer_ct-959.pdf/download.html sprawdź czy w 757 w zasilaczu jest tranzystor opisany Q741. Jeśli tak, to na jego emiterze powinno być napięcie ok. -34V względem masy. Jeśli go nie ma, to wyświetlacz nie będzie świecił.

Poza tym do sprawdzenia bezpieczniki w zasilaczu i włókno żarzenia wyświetlacza. Powinno być widać druty włókna świecące się na czerwono. Da się to stwierdzić gdy nie świecą segmenty wyświetlacza.

Zasilanie włókna żarzenia:

post-3254-0-51072300-1444157914_thumb.jpg

Układ wytwarzający napięcie -34V:

post-3254-0-33401300-1444157954_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Pamiętacie testy w "Komputer Świecie" w 1998 roku? W numerze 25/98 był test 20 kaset audio, a w numerze 26/98 test 9 decków. Wygrał chyba Pioneer. Natomiast źle wypadły Sony i Kenwood - po prostu kiepska (jak na sprzęt Hi-Fi) jakość dźwięku. Fajne były te testy, bo laboratoryjne, z użyciem aparatury pomiarowej, a nie tylko odsłuchowe jak w prasie audio-video. Fajnie, że komputerowe pismo potrafiło stanąć na wysokości zadania jeśli chodzi o testy audio.

Tak, ale, o ile pamiętam (też gdzieś to mam, nie mogę teraz znaleźć), Pioneer był chyba znacząco lepiej wyposażonym modelem od pozostałych, które w większości były prostymi modelami dwugłowicowymi i/lub dwukasetowymi, więc Pioneer nie miał trudno.

Z kolei chyba Technics (a może to była inna firma?) w połowie lat 80-tych stosował pomarańczowe i zielone tło (niekoniecznie podświetlone) dla okienka kasety - jedna kieszeń miała zielone, druga pomarańczowe.

Kilka modeli dwukasetowych technicsa tak ma, niestety są to tylko nalepki - szkoda :-)

Najpiękniej podświetlał jednak AKAI .

Najładniej świeci Technics RS-B100.

Podświetlane jest okno kasety i rolki (bursztyn) Tor przesuwu taśmy (biały)

Podświetlane jest okno kasety i rolki (bursztyn) Tor przesuwu taśmy (biały)

Coś mi się pomieszało, na głowice i wałki pada światło tej samej barwy co okienka i rolek :-)

Panowie, jest sprawa... Do oddania w dobre ręce jest Denon DR-M44HX i jako dawca wybranych części Denon DR-M22. Jeśli chodzi o DR-M44HX, to był "przeserwisowany" przez V-Savage, który tu już od dłuższego czasu niestety nie zagląda i naprawdę odszykował go znakomicie. Odtwarza i nagrywa fantastycznie. Zdarzyło się co prawda, że "pomiętolił" mi trochę jedną TDK-ę SA90 ale później mu się już to nie zdarzyło. Zostały też przeze mnie jeszcze oczyszczone styki przełączników, zdjęcia "rozbierane" mogę przesłać na "małpę". Natomiast DR-M22, jest technicznie sprawny (przynajmniej był ostatnim razem gdy go używałem, bo od ponad roku stoi nieużywany, ale chyba jest nadal), tyle, że wizualnie ma wadę bo posiada (ulubione słowo Macieja, hehe) pęknięcie na kieszeni kasety, stąd można go przeznaczyć na dawcę. Dlaczego chcę je oddać? No cóż. Raz, że nie ma tego wszystkiego gdzie trzymać i podłączyć, a dwa, jestem zwolennikiem magnetofonów jednowałkowych i poluję jeszcze na Akai GX-52. Trzy magnetofony w zupełności mi wystarczą.

I teraz chłopaki powiem wprost. Oddam za cenę przysłowiowego piwa (nie żartuję - NAPRAWDĘ!), ale jest jeden zasadniczy warunek - jeśli ktoś z Was jest na nie chętny to musi po nie przyjechać do Bydgoszczy (lub poprosić znajomego, który będzie akurat gdzieś w okolicy). Nie mam najmniejszej ochoty i cierpliwości, żeby to pakować (nie mam też w co zapakować), dlatego oddam je prawie za darmo.

Poniżej na fotce DR-M44HX.

Szkoda że wczesniej nie napisałes o tym,bo mój znajomy był dzis w Bydgoszczy...

Coś mi się pomieszało, na głowice i wałki pada światło tej samej barwy co okienka i rolek :-)

A tak , to były czasy kiedy kaseta leżała w magnetofonie , podświetlano całą obszerną " kieszeń " , było to ładne .

Potem stopniowo minimalizowano wszystko aż do utraty przydatnych świecidełek a potem utraty jakości .

Ostatnie Denony produkowane w Chinach to już tylko znaczek miały Denona ...

A Denon Radmara w istocie wart wzięcia , aż się dziwię że chce się go pozbyć , mimo wszystko !

Zostawił bym by choć oko nacieszyć , tak mało eleganckich i dobrych sprzętów teraz ...

Co do testów, to pamiętam także test odsłuchowy kilku decków w "Radioelektroniku". Cytuję zapamiętane zdanie: "fortepian brzmi głucho, zwłaszcza lewa ręka" :)

W 1997 roku w nrze 5/97 HiHi i Muzyki opublikowano recenzje 5 magnetofonów i kilkunastu kaset. Oparte całkowicie o odsłuchy, a nie pomiary, nie podano żadnych informacji o warunkach przeprowadzania tych odsłuchów - np. dla magnetofonów, nie podano ani na jakich taśmach nagrywano, ani co nagrywano, ani czy taśma była kalibrowana, itd. Podobnie w przypadku taśm - zero szczegółów, wyłącznie subiektywne wrażenia.

Wyciągnąłem ten numer Hi-Fi i muzyka to sobie poczytam.5 magnetofonów i 15 kaset .Podane ceny kaset dla 60 i 90.Mam wszystkie te kasety to może zrobię sobie porównanie .

Przy okazji wyciągnąłem również Audio 5/96 test 3 magnetofonów sony tc-k215 ,technics rs-bx 501, denon drm 550 i porównanie

Philipsa dcc 730 kontra Pioneer ct-s540s. W klasyfikacji są też wnioski z testu magnetofonów R-A 8/95 7 magnetofonów.

Absolutnie nie jestem przeciwnikiem testów odsłuchowych i zwolennikiem wyłącznie "mędrca szkiełka i oka" - żeby pomiary były miarodajne, trzeba wiedzieć co i jak mierzyć, i jak wyniki tych pomiarów mogą przekładać się na brzmienie. Najlepiej oczywiście łączyć obiektywizm z subiektywną oceną, ale przy ocenie subiektywnej trzeba możliwie wyeliminować czynniki zewnętrzne i "niemerytoryczne", jak choćby zmęczenie słuchacza czy indywidualne preferencje. Dlatego w porządnych redakcjach odsłuchy wykonuje się wielokrotnie, przez szersze grono, słuchacze nie wiedzą, czego słuchają, powtarza się je, itd. Tak np. odsłuchy prowadził "Magazyn Hi-Fi" - było kilku słuchaczy, którzy nie wiedzieli, czego akurat słuchają, i spisywali swoje wrażenia. Poza tym, nawet przy subiektywnych testach odsłuchowych trzeba zachować minimum obiektywnych warunków testowych - zapewnić powtarzalność, odsłuchiwać to samo, nagrane na np. na takiej samej taśmie, itp. Jeśli redakcja nie pisze ani słowa o warunkach, w jakich przeprowadzała te odsłuchy, ich wrażenia nie są dla mnie wiarygodne, bo nie wiem, czy te same osoby słuchały tej samej muzyki nagranej na takiej samej taśmie przy tych samych ustawieniach magnetofonu, i czy wiedziały, jakiego sprzętu w danym momencie słuchają. Brak tych tych informacji podważa wiarygodność oceny.

Dziś dotarł do mnie trochę zmęczony wyglądem Pioneer CT F-850,elektronika ok mechanika też odtwarza rewelacyjnie gorzej z wyglądem jutro postaram się wrzucić zdjęcia.

...

Szczerze mówiąc nie jest aż tak rewelacyjny jak bym się spodziewał po takim decku ,na początku wydawał się że gra bardzo dobrze ale po dłuższym czasie słuchania na różnych kasetach stwierdzam że niema rewelacji.

Szczerze mówiąc nie jest aż tak rewelacyjny jak bym się spodziewał po takim decku ,na początku wydawał się że gra bardzo dobrze ale po dłuższym czasie słuchania na różnych kasetach stwierdzam że niema rewelacji.

To dobrze że się opamiętałeś :-)) Właśnie chciałem napisać że mam ten model i nigdy nie zachwycił mnie jakością brzmienia. Dlatego zdziwił mnie Twój poprzedni wpis. Ale to ładna maszynka i mieć w kolekcji ją trzeba.

Kasjel właśnie oto mi chodziło żeby mieć go swojej kolekcji, ale też liczyłem że będzie lepsze brzmienie jak przystoi na Pioneera tej klasy.

Gdyby tak mieć w kolekcji wszystkie które TRZEBA ...

Zbyt piękne ale trochę trudniej do zrealizowania.ale marzenia czasem się spełniają.
  • Pokaż nowe odpowiedzi