Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Na zdjęciach tego 737 jeden na numer seryjne : JK 8419361 N ,a drugi JI 8410007 N . Więc wynika z tego że to są dwa inne modele. Z kolei jeden ma rysę obok klawisza OPEN/CLOSE drugi nic tam niema . To tak z tego co ja zauważyłem .

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Pytanie do posiadaczy BX-300: czy mocne nagrzewanie się plecków obudowy po stronie gdzie znajduje się trafo, to normalny objaw w tym modelu?

I drugie pytanie: jakie głowice są w tym modelu - w sieci nie można znaleźć szczegółowej informacji na ten temat.

jednak odpuszczę, nie mam doświadczenia, mogę cos uszkodzić. Poza tym czytałem gdzieś, że mechanizmy Sankyo z zębatkami mają mniejszą kulturę pracy niż te na idlerach. Na razie BX-300 ma dopiero problem pod koniec przewijania C-90, jeszcze nie ma tragedii. Dziękuję za dobre rady :)

Kupię oponkę do Nakamichi BX-300 !

Ostatnio opisywałem tu podobny problem ze zdobyciem oponki Idlera do mojej Yamahy KX-1200, z tego co widze to wymiary sa niemal identyczne - Yamaha ma dokładnie 10x14x2,15. Po niepowodzeniach zwiazanych z jej poszukiwaniem, dorobiłem ja w specjalistycznej firmie wg podanego wzoru. Niestety cena jaka musiałem za nią zapłacić to 25 pln/szt, ostatecznie - aby wogole podjeli sie wykonania, musiałem zamówic min 4 sztuki. Zamontowana w mojej Yamaszce spisuje sie rewelacyjnie, mam na zbyciu ostatnia sztuke, jest wystawiona wiadomo gdzie, w tytule: idler yamaha kx-1200. Jesli okaże sie ze z jakis powodów nie pasuje, nie bede robił problemu z jej zwrotem.

Panowie: Waszym zdaniem czy Sony TC-K750 ES jest lepszy,czy TEAC V-3010? No a co z AKAI DX-57 lub DX-59-czy sa to decki dobrze grające,warto zakupic ten model?

Ostatnio opisywałem tu podobny problem ze zdobyciem oponki Idlera do mojej Yamahy KX-1200, z tego co widze to wymiary sa niemal identyczne - Yamaha ma dokładnie 10x14x2,15. Po niepowodzeniach zwiazanych z jej poszukiwaniem, dorobiłem ja w specjalistycznej firmie wg podanego wzoru.

Guma jest dość elastyczna więc tolerancja wymiarów przy dobieraniu odpowiedniej oponki jest dość duża, ważne żeby średnica wewnętrzna nie była większa ze względu na poślizg. Ta którą założyłem w miejsce zużytej była trochę grubsza (o ćwierć milimetra) i ma trochę większą średnicę zewnętrzną (o 1 mm) co nie przeszkadza w poprawnym działaniu mechanizmu.

W.

Wojtek

ostatecznie zdecydowałem się na upgrade idlera w Nakamichi BX-300. Dawca to martwy Onkyo TA-2760. Poszło sprawnie, na dobrą sprawę można to zrobić bez zdejmowania kieszeni. Teraz mam już spokój z idlerem w Naku na zawsze. Przewija trochę głośniej, i po włożeniu kasety do kieszeni po naciagnięciu taśmy jeszcze przez chwilkę przewija do tyłu (może to efekt braku poślizgu ?), to wszystkie skutki uboczne tej wymiany. Ciekawe, że gdzies na ebay widziałem graty do tego upgrade'u za 200$. Zastanawiam się, czy nie poszukać teraz jakiegoś dawcy do Onkyo TA-2070.

Pytanie do posiadaczy BX-300: czy mocne nagrzewanie się plecków obudowy po stronie gdzie znajduje się trafo, to normalny objaw w tym modelu?

co prawda mój BX-300 jest z USA i ma wymieniony transformator na toroid 230V, który ktoś przykręcił do tylnej ścianki decka, ale trafo to trafo, więc do rzeczy - nie grzeje się wcale.

A propos oponek idlera w nakach serii BX (bo zdaje się, że w większości modeli pasuje taka sama oponka) myślałem o zbiorowym zamówieniu na wykonanie kilkunastu sztuk. Może ktoś z forum byłby chętny. Cena 25 zł za sztukę nie jest wysoka, porównując z ceną na ebay (ok. 10 euro plus koszt przesyłki z Niemiec). Zastanawia mnie tylko trwałość takiej dorabianej oponki. Rozumiem, że producent, który może je wykonać specjalizuje się w uszczelkach. Nie jestem materiałoznawcą, ale uszczelki pracują raczej w układach statystycznych, podczas gdy taka oponka na idlerze pracuje mechanicznie. Z tego powodu wymagany jest pewnie inny materiał, niż ten który sprawdza się w uszczelkach. Z drugiej strony na forach piszą, że dedykowane oponki wytrzymują najwyżej 2-3 lata i potem znowu trzeba wymieniać, więc ryzyko żadne.

Byłby jeszcze ktoś chętny do przyłączenia się do takiego zamówienia? Z tego co czytam wyżej także posiadacze Onkyo oraz innych magnetofonów, gdzie siedzi mechanizm Sankyo powinni być zainteresowani. Jeśli tak, proszę pisać na PW, żeby nie zaśmiecać wątku.

Niestety, troche za wczesnie abym mogł ocenić ich realna trwałość - jednak od około 2 tygodni magnetofon sprawuje się wyśmienicie, mechanizm jest super cichy i pracuje bardzo płynnie. Na poprzedniej oponce nie było u mnie tragedii, jedynie po dłuższym postoju, przez pierwsze kilka ( kilkanascie ), sekund było słychac szarpniecia mechanizmu, pozniej juz było całkiem ok. Na nowej oponce, widze ze jest znacznie lepiej, nie tykałem magnetofonu przez ostatnie 8 dni, dzis sprawdziłem czy nadal jest ok - i na szczęście tak :).

Co do materiału dałem na wzor starą oponke, Panowie fachowcy, popatrzyli, pomacali i powiedzieli ze dorobią z tego samego. Generalnie jest jeszcze mozliwosc ich wykonania w materiału Viton, jest on ponoć znacznie bardziej trwały i czas nie wywiera na nim takiego piętna jak na tym "normalnym", ale cena jest znacznie wyzsza i dodatkowo nie wiadomo jak z jego przyczepnościa do rolek (czy bedzie mial odpowiedni współczynnik tarcia), wiec nie ryzykowałem. Nie wiem jak z trwałoscia oponek, ale u nie w Kx-1200 była najpewniej jeszcze fabryczna, po czyszczeniu i matowieniu jakos dawała rade... wiec z tymi 2-3 latami to chyba troche mit... Z tego co wiem magnetofony bardzo nie lubia długo stac nieuzywane, dlatego warto je co jakos czas "przepalac"

Racja,racja.

Ja swoje pociechy włączam codziennie po jednym przynajmniej na godzinę, żeby popracowały.

Sprawę idlerów rozwiązałem swoim tanim sposobem który opisałem wcześniej.Sprawdza się.

Cześć,

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany kupnem magnetofonu Pioneer CT-S620 w zlotym kolorze to proszę o kontakt na PW. Wizualnie jest praktycznie w idealnym stanie, technicznie ma problemy z przewijaniem (idler do regeneracji lub wymiany) oraz z zamykaniem kieszeni (pasek programatora do wymiany), rolki , głowica (fabryczne plomby) OK. Kalibruje, nagrywa i odtwarza bez problemu.

Sory za takie ogłoszenie, ale ponieważ jest naprawdę w dobrym stanie to najpierw chciałbym zaoferować go w naszym gronie.

Pzdr

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mają oponki w cenie 9.95$ plus 3$ przesyłka bez względu na zamówioną ilość (ale pewnie bez przesady). Jeśli ta oferta jest aktualna, a wygląda że jest, to może taki zakup byłby sensowniejszy niż zlecanie wykonania oponek w kraju. Z tego co piszą są one wykonane z porządnej gumy i są objęte pięcioletnią gwarancją.

Co chętni do zakupu oponek (m. in. manius59, Robinson) na to?

ale u nie w Kx-1200 była najpewniej jeszcze fabryczna, po czyszczeniu i matowieniu jakos dawała rade... wiec z tymi 2-3 latami to chyba troche mit...

Informacja o szybkim zużywaniu się oponek idlera dotyczyła tych nietrwałych montowanych zdaje się w Nakamichi serii BX.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie, ile warto dać za Akai GX-75 (ew. GX-95) w bdb stanie, bo jak patrzę na nasz portal aukcyjny, to wydaje mi się że ceny oszalały

Sądzę że za GX 75 można dać 400zł jeśli jest w bardzo dobrym stanie. No i góra 600zł za GX 95. I tak trzeba się liczyć z tym że coś przy nich trzeba będzie zrobić z względu na lata które ma już ten sprzęt. Tak więc niech nikogo nie zdziwi konieczność wymiany pasków napędowych lub oponki idlera. Ale generalnie sprzęt w tej cenie nie powinien być poobijany i kompletnie rozregulowany.

Panowie, temat z tych ciężkich ale mam nadzieję nie niemożliwych.

Poszukuje kartridży do 8-ścieżkowca.

Coś ktoś wie? Ma? Wie gdzie można zdobyć?

Nie jest to pilne ale chciałbym za jakiś czas odpalić kaseciaka i zobaczyć czy w ogóle działa?

A bez kartridża ani rusz

Ostatnio na alle.... była 75-ka za 550zł w stanie podobno kolekcjonerskim, ale za długo się zastanawiałem i ktoś mi ją "drapsnął" sprzed nosa, sorry za prywatę ale może ktoś z forumowiczów ma na sprzedaż Akai GX-75/95 w rozsądnej cenie, pzdr

Ostatnio na alle.... była 75-ka za 550zł w stanie podobno kolekcjonerskim, ale za długo się zastanawiałem i ktoś mi ją "drapsnął" sprzed nosa, sorry za prywatę ale może ktoś z forumowiczów ma na sprzedaż Akai GX-75/95 w rozsądnej cenie, pzdr

To ja się ustawiam drugi w kolejce :-)

cisza w wątku... Wszyscy są na Audioshow ?

To może coś na rozgrzewkę - miałem kiedyś takiego cudaka :

Ukryta Zawartość

post-847-0-50015800-1446892139_thumb.jpg

post-847-0-11841700-1446892148_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim egzemplarzu szwankuje nagrywanie w odwrotnym kierunku - występują duże zniekształcenia, a przecież tor ten sam tylko ścieżki przełączone...

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi