Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wyczyściłem mechanizm z pozostałości pasków: smoła śnic mi się będzie po nocach :-) Czyściłem Eco zmywaczem (bez acetonu) do paznokci - bałem się używać rozpuszczalników w obawie o elementy plastikowe. Idler umyłem wodą z mydłem - na szczęście tylko musnęło go smołą z talerzyka.

Zmierzyłem długość brakującego paska: 132 mm, zatem średnica to 42 mm - to wymiary ZAŁOŻONEGO paska! Niektóre sklepy podają w opisie tzw. zakres paska.

1. Czy to oznacza, że podają nie jego rzeczywistą długość w stanie przed założeniem ale jego maksymalne rozciągnięcie w jakim powinien pracować?

2. Jeżeli nie, to z jak dużą tolerancją w dół w wymiarach dobierać pasek?

Znając średnicę koła pasowego i średnicę koła zamachowego i odstęp osi tychże elementów i znając podstawy matematyki obliczysz teoretyczna długość paska. Potem kup pasek o około 5 - 10mm krótszy niż wyszło ci z obliczeń. Pasek musi być napięty aby nie ślizgał ale nie za bardzo żeby nie cierpiał silniczek. Ale aż tak bardzo tego nie musisz robić dokładnie.

Lubię kiedy gra muzyka...

Znając średnicę koła pasowego i średnicę koła zamachowego i odstęp osi tychże elementów i znając podstawy matematyki obliczysz teoretyczna długość paska. Potem kup pasek o około 5 - 10mm krótszy niż wyszło ci z obliczeń. Pasek musi być napięty aby nie ślizgał ale nie za bardzo żeby nie cierpiał silniczek. Ale aż tak bardzo tego nie musisz robić dokładnie.

Obliczenia mam już za sobą i tak jak napisałem pasek pracujący ma teoretyczna długość 132 mm. To pasek z prawego talerzyka, przez współdzieloną oś do licznika i układu auto-stop. Celuję zatem w pasek 120-125 mm.

Wrócę tylko do mojego pierwszego pytania: czy w opisie pasków podaje się ich długość w stanie spoczynku czy zakres w jakim mogą maksymalnie pracować?

Obwód paska lub średnicę - w stanie spoczynku ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Obwód paska lub średnicę - w stanie spoczynku ;)

Ukryta Zawartość

Dzięki, teraz z pasowaniem nie powinno być problemu :-)

Z innej półki. Magnetofon nad którym pracuję nie ma kieszeni - to mechanizm bezpośredniego ładowania kasety. Na potrzeby jego prezentacji zastanawiałem sie nad kasetą z maskownicami taśmy. Nie wiem czy wyrażam się precyzyjnie dlatego załączam link z poglądowym zdjeciem:

Ukryta Zawartość

Czy są jeszcze gdzieś do kupienia? Może ktoś ma do sprzedania, może być z zeszrotowaną taśmą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szpulki w szpulowcach ;) Nie ma nic piękniejszego -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poleciało trochę k....w ale satysfakcja jest!

To tak samo jak u mnie podczas rozbierania Sony TC-K790ES. A po raz pierwszy (szczególnie soczyście), gdy już udało się go prawie rozebrać i okazało się, że przed rozbiórką trzeba było otworzyć kieszen kasety, no bo przecież elektryka kieszeni jest. :-)

Nie znoszę decków gdzie kasetę wkłada się jak do odtwarzacza samochodowego.

Jak chcesz kawał porządnego niemieckiego decka z piękną całą resztą ale do poprawki to kup sobie tą wieżę.

To kupa metalu i porządnej roboty.

Ukryta Zawartość

Kasjel a UHER CG 350 ci się nie podoba? he he he ciężki jak cholera

Ukryta Zawartość

No niestety nie. Wolę jego odmianę z tradycyjną kieszenią. Jestem pod tym względem tradycjonalistą czyli normalna kieszeń po lewej stronie i nic poza tym. Niezbyt lubię kieszenie umiejscowione centralnie. Dziwnie dla mnie wygląda kieszeń po prawej stronie. Nie mogę w pełni zaakceptować rozwiązania typu "Front Loading". Szuflady owszem mogą być i takie "wnęki" jak w Technics,ie RS 673 ale najlepiej gdy kieszeń jest po lewej stronie i tyle...:-)

No niestety nie. Wolę jego odmianę z tradycyjną kieszenią. Jestem pod tym względem tradycjonalistą czyli normalna kieszeń po lewej stronie i nic poza tym. Niezbyt lubię kieszenie umiejscowione centralnie. Dziwnie dla mnie wygląda kieszeń po prawej stronie. Nie mogę w pełni zaakceptować rozwiązania typu "Front Loading". Szuflady owszem mogą być i takie "wnęki" jak w Technics,ie RS 673 ale najlepiej gdy kieszeń jest po lewej stronie i tyle...:-)

To mnie zaskoczyłeś ja też lubię widzieć kręcącą kasetę,ale aż tak mnie to nie przeszkadza.

pewnie fota na allegro ......algo YT

ja dla odmiany dzisiaj zabrałem sie za DVD Philipsa, wczoraj przywiozłem, odpaliłem pochodziło z godzine ładnie i laser przestał czytać , nie ogniskował nic potem ..... popodgrzewałem luty w zasilaczu , odpaliłem i na razie goni , zobaczymy jak długo , jak znowu padnie to go wywale .........a na szafie stoi 737 i standardowo paski

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

KASJEL nie podobają Ci się stare decki JVC?? ;-) Szczerze powiedziawszy to ja tez najbardziej lubię decki z kieszenią po lewej stronie.

Czekam ciągle na swojego Sony TC-188SD.Pewnie jutro dotrze.

Decki JVC bardzo mi się podobają. Mam przecież JVC KD-A55. Ale tak jak napisałem wyżej wyglądają dziwnie.

Jest teraz taki jeden piękny model JVC w wiadomym miejscu, ale podejrzewam że jego cena pod koniec aukcji znacznie wzrośnie.

Są decki Jvc z kieszenią po lewej też

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post, ale forum śledzę od dawna, pomogło w wyborze pierwszego magnetofonu. Padło dość przypadkowo na Aiwa AD-F880, zaraz po budżetowym Denonie DRW-650. Przepraszam jesli piszę w nieodpowiednim miejscu. Mam pytanie o Aiwa a w zasadzie dotyczy to wszystkich 3-głowicowych decków. Dla porządku mam nowy wzmacniacz Atoll IN80SE, magnetofon poprawnie wpięty do wyjscia/wejscia wzmaka. Otóż sprawa może błaha, może to normalne, ale wolę zapytać. Przy ustawieniu wzmaka na Tape (odtwarzanie decka) nawet bez włączenia Play w decku, gdy przycisk Monitor jest w pozycji Source, wiem ze powinien byc na Tape aby odtwarzac, ale czasem się o tym zapomina, po nagrywaniu itp. W takim przypadku gdy Rec Level jest w okolicach 4 pojawia się głośny wysoki jednostajny dzwiek, obniżający się przy kręceniu do 5 mniej wiecej. Wskaźniki wysterowania na wyświetlaczu wędrują na maksa w czerwone pola. Nie zauważyłem tego na poprzednim wzmaku Denona jednak moze nie było takiej konfiguracji, dzwiek pojawia sie w okolicach 4 na Rec Level, mogłem nagrywac wczesniej np na 3,5 czy cos takiego. W sumie w opisywanym przypadku deck stanowi sam dla siebie źródło wiec powinno to miec jakies wpływ, ale czy deck albo wzmak nie powininen separować takiego mocnego sygnału? Proszę o poradę, czy to jest normalne, czy wad szukać w decku, moze we wzmacniaczu?

Sorry ,coś mi wcięło, a jak chciałem poprawić to mi już nie pozwoliło.

Chodziło mi o Sabę z samochodowym ładowaniem kasety.

W ładnym stanie wizualnym , była za 50 zł. Czy sprawna to tego sprzedający nie wiedział.Jak to na giełdzie ryzyk-fizyk ale z reguły można sobie sprawdzić sprzęt bo jest punkt z prądem do testów. No i ryzykuje się tylko mała kwotę.

Na OLX widzę deck Saba 936 niesprawny i tylko 800zł.

Lubię widzieć kasetę w decku ,nawet w cd fajnie widzieć kręcącą się płytę np: cd 100 Philips.

No to znowu mi się udało ! Dostałem dziś przesyłkę z Braunem C4. Okazało się że na przednim panelu szuflady nic się nie wyświetlało bo trzeba najpierw włożyć kasetę. Wówczas zapalają się wyświetlacze i zaczyna pracować sterowanie. Tak jak było napisane w aukcji do wymiany są paski napędowe i tyle. Deck w bardzo ładnym stanie wizualnym. Brakuje mi tylko jednej gałki potencjometru.

Jak by ktoś miał podobną o średnicy 10mm na oś 6mm (gwiazdka) to prosił bym o pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

może kiedyś kupie coś takiego , ale najpierw upolować trzeba cd , ciekaw jestem jak grają ichniejsze....a ja sie dzisiaj pomęcze , bo 2 nagrywarki dvd stoją i sie suszą...

ma ktoś może sprzęt T+A ?

inna sprawa , pewnie nie ma takiego tematu , może coś takiego jak baza dł pasków do magnetofonów i np średnic rolek napędowych, idlerów ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

może kiedyś kupie coś takiego , ale najpierw upolować trzeba cd , ciekaw jestem jak grają ichniejsze....a ja sie dzisiaj pomęcze , bo 2 nagrywarki dvd stoją i sie suszą...

ma ktoś może sprzęt T+A ?

inna sprawa , pewnie nie ma takiego tematu , może coś takiego jak baza dł pasków do magnetofonów i np średnic rolek napędowych, idlerów ?

Niestety nie istnieje taka baza. Dane dotyczące długości pasków, średnicy oponek itp. były zawarte tylko w szczegółowych danych technicznych producenta.

Może mi ktoś podpowiedzieć gdzie w decku Sony TC-188SD jest regulacja obrotów? Bo jakoś w silniku nie widzę.Kasjel Ty pewnie będziesz pierwszy wiedział

Jeśli jest tam taki duży silnik to niestety regulacji nie ma. Podobnie jak w moim TC 209SD. To dlatego że jest to silnik prądu zmiennego. O prędkości jego obrotów decyduje 50Hz w naszej sieci. To tak jak w polskich szpulowych magnetofonach typu M2405s itp.

Oho,pierwszy raz o czymś takim słyszę.Fakt silnik jest duży..No niestety.Po za tym deck gra,ale musiałem go poczyścić trochę,popsikać Kontaktami,bo wskazniki wysterowania niemrawo chodziły,przy nagrywaniu przerywa lekko dzwięk.Zobacze czy czyszczenie pomoże.

Jest regulacja obrotów! Obok silnika jest taka mała płytka,a na niej plastikowy regulator.Zaznaczyłem na zdjeciu.Musiałem poprzycinać zdjęcia żeby tu się zmieściły.Pokrywa pomalowana jakąś farbą w sprayu.Po przeczyszczeniu wskazniki ożyły!

Tak więc na dziś wrażenia mam pozytywne-brzmienie decka mi się podoba,jest moc he he.Sporo basu.Oczywiście poczyściłem rolkę,głowicę i zdemagnetyzowałem tor przesuwu.Sądząc po reakcji demagnetyzatora,sądze że tor przesuwu nigdy nie widział na oczy demagnetyzatora,

Ukryta Zawartość

post-53755-0-53668900-1455578108_thumb.jpg

post-53755-0-56931300-1455578128_thumb.jpg

post-53755-0-41840600-1455578254_thumb.jpg

post-53755-0-17307500-1455578385_thumb.jpg

post-53755-0-99040200-1455578437_thumb.jpg

post-53755-0-81790300-1455578723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest potencjometr bo to zwykły silnik DC. Ten o którego pytał Kasjel to dużo większy silnik AC asynchroniczny - prędkość obrotów wynika z częstotliwości zasilającego go napięcia prądu zmiennego.

Niestety nie istnieje taka baza. Dane dotyczące długości pasków, średnicy oponek itp. były zawarte tylko w szczegółowych danych technicznych producenta.

chodziło by o to aby na forum była baza , z doświadczenia użytkowników spisywana sukcesywnie co pewnie przydało by się

Panowe, nikt nie odpowie? Chyba sam sobie odpowiem, to jest raczej normalne, kolega ma 2 głowice i nastawiając nagrywanie gdy źródłem we wzmaku jest sam magnetofon też pojawia się ten stały głośny dzwięk.

Jest potencjometr bo to zwykły silnik DC. Ten o którego pytał Kasjel to dużo większy silnik AC asynchroniczny - prędkość obrotów wynika z częstotliwości zasilającego go napięcia prądu zmiennego.

Taki duży silnik na prąd zmienny mam też w Akai GXC 730D. Wewnątrz można znaleźć wałek na oś silnika dla częstotliwości 60Hz. To nie był dobry pomysł bo nie da się precyzyjnie wyregulować prędkości przesuwu taśmy. W moim Sony TC 209SD mam zbyt dużą prędkość przesuwu i nic z tym nie mogę zrobić. No chyba że lekko zeszlifuję wałek na silniku. Edytowane przez Kasjel
  • Pokaż nowe odpowiedzi