Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem SONY TC-K808ES jest to mój pierwszy sony no może oprócz 2 kasetowca, wszystko działa ok, tylko kalibracja nie pokazuje na wskaźnikach żadnych wartości. może robię coś nie tak. normalnie po naciśnięciu cal włącza się generator i reguluje się potencjometrami do wartości na strzałkach. A tu nic się nie dzieje?

Czy ktoś licytuje 905 technics ?

Bilbo - czy chodzi o to, że obroty 'drżą' ? Jaki model sony ?

J.

drżenie to miałem w innych deckach , chociaż tutaj w lewej kieszeni słychać je na teście 1 khz, ale prawa kieszeń po prostu zwalnia obroty w trakcie odtwarzania kasety , różnice sięgają ok 8 s na utwór ok 3-4 minutowy , to sporo jest .

Wymieniłem nawet w zasilaczu podejrzne kondensatorki , ale chyba to też nie to .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Witam, kupiłem SONY TC-K808ES jest to mój pierwszy sony no może oprócz 2 kasetowca, wszystko działa ok, tylko kalibracja nie pokazuje na wskaźnikach żadnych wartości. może robię coś nie tak. normalnie po naciśnięciu cal włącza się generator i reguluje się potencjometrami do wartości na strzałkach. A tu nic się nie dzieje?

Czy ktoś licytuje 905 technics ?

Włączasz Calibration,a potem Nagrywanie-Record i wtedy gdy taśma ruszy jak przy nagrywaniu powinny pojawić się wskazniki do kalibracji

drżenie to miałem w innych deckach , chociaż tutaj w lewej kieszeni słychać je na teście 1 khz, ale prawa kieszeń po prostu zwalnia obroty w trakcie odtwarzania kasety , różnice sięgają ok 8 s na utwór ok 3-4 minutowy , to sporo jest .

Wymieniłem nawet w zasilaczu podejrzne kondensatorki , ale chyba to też nie to .

Mam taki sam przypadek w zestawie Sony MHC-2700. Kieszeń A wyraźnie zwalnia wraz z czasem odtwarzania. Kieszeń B jest ok. Nie zaglądałem do środka, ale to na pewno nie jest wina pasków - niedawno zmieniałem. Tak przy okazji, to chyba najmniejszy dwu kasetowiec jaki kiedykolwiek wyprodukowano (szerokość 22,5 cm). Mechanizmy dwusilnikowe, ale głośno pracujące.

Edytowane przez Mad_Man

Włączasz Calibration,a potem Nagrywanie-Record i wtedy gdy taśma ruszy jak przy nagrywaniu powinny pojawić się wskazniki do kalibracji

Tak robię,nagrywam i jak cofnę taśmę przy odtwarzaniu słychać nagrany ton generatora.

Edytowane przez maciej_otw

Różnice w poziomach biorą się stąd, że jedni producenci 0dB/VU ustawiali dla 160nWb/m, a inni dla 250nWb/m - to różnica 4dB. Nie wiem dlaczego tak było, a temat ten poruszany był tutaj ze 2-3 lata temu. Jeszcze oprócz tego istnieje problem idealnego "trafienia w ślady", bo minimalnie przesunięta głowica i już poziomy fiksują. Sporo czasu zajęło mi "uzgodnienie" wszystkich moich decków (5 x ZRK plus szuflada).

Różnice w poziomach biorą się stąd, że jedni producenci 0dB/VU ustawiali dla 160nWb/m, a inni dla 250nWb/m - to różnica 4dB. Nie wiem dlaczego tak było, a temat ten poruszany był tutaj ze 2-3 lata temu. Jeszcze oprócz tego istnieje problem idealnego "trafienia w ślady", bo minimalnie przesunięta głowica i już poziomy fiksują. Sporo czasu zajęło mi "uzgodnienie" wszystkich moich decków (5 x ZRK plus szuflada).

Może coś w tym być bo zacząłem nagrywać na Sony z różnymi poziomami, jeden przy przesterowaniu o 2-3 dB a drugi na zero i są różnice w odtwarzaniu na Pioneerze. Przy przesterowaniu Pioneer mniej tłumi na wysokich ale dźwięk jest nieakceptowany a przy prawidłowym poziomie nagrywania Pioneer mocno tłumi. Jeżeli chodzi o ustawienie głowic to mam idealnie w obu magnetofonach. Sprawdzałem na taśmie testowej Sony przy różnych częstotliwościach oczywiście bez systemu redukcji szumów.

Jeszcze jedno przy nagrywaniu Pioneerem i ustawianiu sygnału z odczytem ze źródła na source mam 0dB a przy odtwarzaniu play po nagraniu -2dB praktycznie na każdej taśmie. W przypadku Sony jak ustawię poziom sygnału wejściowego to taki sam mam po nagraniu oczywiście po prawidłowej kalibracji taśmy.

Edytowane przez nadzorca2

i dlatego kaseciaki musiały umrzeć śmiercią naturalną , nagrywało sie kasetki , zmianiło kaseciaka i tak od nowa ....biznes sie kręcił

Nad 6340 i technics m45 prawie sie zgadzają , ale juz z denonem 800 a nie dolby sie zatyka

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

i z tym chyba jest największy problem, bo w różnych modelach ten punkt jest w różnych miejscach na wskaźniku - od -2 do +2

To akurat pasuje do tego co pisze MaciejLK. Dla jednych to będzie powyżej 0db, dla innych poniżej (pewnie właśnie -2,+2)

ale jeśli to był ten sam poziom w nWb/m to powinno było pasować (no ale praktyka wyszła inna...)

J.

Tak robię,nagrywam i jak cofnę taśmę przy odtwarzaniu słychać nagrany ton generatora.

Czy wyglada to u Ciebie jak na filmie

Edytowane przez kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

A mi jest potrzebny Sankyo BHS7B05.Taki silniczek jest zamontowany w Onkyo TA-2570.Jak patrzę na wszystkie kabelki,śrubki to nie wiem czy uda mi się zdemontować ten silnik,wyczyścić go w środku i złożyć z powrotem.Najchętniej kupiłbym nowy

Jeśli wskaźnik jest skalowany wg zera Philipsa, to znaczek Dolby będzie przy ok. +2 dB.

Jeśli wskaźnik jest skalowany wg zera Dolby, to znaczek Dolby będzie przy 0 dB.

Jeśli wskaźnik jest skalowany wg zera IEC, to znaczek Dolby będzie przy ok. -2 dB.

Dziś po południu mój Kenwood KX-1100 zrobił po raz pierwszy psikusa - nie podniósł głowic, po klapsie w obudowe ruszył. Za chwilę nie chciał wyłączyć odtwarzania. No więc wziąłem się raźno do pracy ;) A że właśnie z kolegą mariodm-74 omawialiśmy temat silnika pomocniczego w Onkyo więc jemu dedykuję to fotostory. Jak ktoś potrafi poukładać fotki w kolejności to proszę o pomoc. Wrzucałem w dobrej a wyszło to co widać ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1944-0-09569000-1456949287_thumb.jpg

post-1944-0-84255200-1456949288_thumb.jpg

post-1944-0-86548800-1456949290_thumb.jpg

post-1944-0-08541100-1456949293_thumb.jpg

post-1944-0-12805600-1456949295_thumb.jpg

post-1944-0-17787600-1456949298_thumb.jpg

post-1944-0-03831700-1456949300_thumb.jpg

post-1944-0-23323400-1456949302_thumb.jpg

post-1944-0-93373200-1456949304_thumb.jpg

post-1944-0-19673800-1456949308_thumb.jpg

post-1944-0-93608600-1456949309_thumb.jpg

post-1944-0-57366600-1456949311_thumb.jpg

post-1944-0-71231600-1456949313_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Dziś po południu mój Kenwood KX-1100 zrobił po raz pierwszy psikusa - nie podniósł głowic, po klapsie w obudowe ruszył. Za chwilę nie chciał wyłączyć odtwarzania. No więc wziąłem się raźno do pracy ;) A że właśnie z kolegą mariodm-74 omawialiśmy temat silnika pomocniczego w Onkyo więc jemu dedykuję to fotostory. Jak ktoś potrafi poukładać fotki w kolejności to proszę o pomoc. Wrzucałem w dobrej a wyszło to co widać ;)

Widac jak na dloni :)

Dobra robota @sk-victor.

-=SLAYER RUL3Z =-

Ąle co ? po reanimacji silnika ruszył czy nie ?

A do mnie dotarł Technics 228 , przyzwoita czołówka.. ale czar prysł , jak chciałem go posprawdzac , minęło już pare godzin , a on ciągle trzeszczy i zanika dźwięk , spsikałem go już 2 razy, wygrzewa sie , ale jednak pewnie bez ingerencji lutownicy się nie obejdzie , wygląda mi to na kondensatorki że padły gdzieś.

Deck wyglądał na bardzo dawno nieużywanego ,

Edytowane przez Bilbo

A do mnie dotarł Technics 228 , przyzwoita czołówka.. ale czar prysł , jak chciałem go posprawdzac , minęło już pare godzin , a on ciągle trzeszczy i zanika dźwięk , spsikałem go już 2 razy, wygrzewa sie , ale jednak pewnie bez ingerencji lutownicy się nie obejdzie , wygląda mi to na kondensatorki że padły gdzieś.

Deck wyglądał na bardzo dawno nieużywanego ,

Pewnie ze bez lutownicy sie nie obejdzie i mozliwe ze zimne luty trzeba bedzie znalezc i poprawic.

-=SLAYER RUL3Z =-

Pięknie Brawo! Ale u mnie to wygląda bardziej skomplikowanie niż w tym Kenwoodzie.Sam tego nie zrobię niestety

To są te same mechanizmy, różnią się napędami tylko !!!

Tak. One nigdy nie są zużyte. Ilość roboczogodzin ich pracy jest nieznaczna w porównaniu do dwóch pozostałych silników. Być może właśnie za mało pracują ;) Szczotki bodajże wyglądające jakby były mosiężne były delikatnie pokryte śniedzią ale absolutnie nie zużyte. Komutator również idealny. Paseczkiem papieru 2000 potraktowałem komutator i szczotki i całość działa.

Lubię kiedy gra muzyka...

Nie wiem,nie wiem czy dałbym radę sam to zrobić.Kurczę wolałbym mieć kogoś obok siebie kto się na tym lepiej zna,wtedy bym pewnie spróbował.Ale zdjąłem tą blaszaną osłonkę ze środka kieszeni ,popsikałem na szpulki i n a ten silnik (w nim chyba są jakieś otworki) izopropanolem.Wyschło to,założyłem osłonkę i podłączyłem decka.Zrobiłem kilka prób włączając,wyłączając,przewijając kasetę.Załapuje za każdym razem teraz.Zobaczę co będzie dalej się działo.

sk-victor,

Piękne zdjęcia! Może i ja wezmę się kiedyś za moje Sankyoidy?

Bilbo,

Sprawdź przełącznik suwakowy zapis-odczyt. To taka długa listwa ze stykami, przełączająca elektronikę magnetofonu w tryb zapis lub odczyt. Gdy magnetofon nie był używany, styki te śniedzieją, i różne rzeczy trzeszczą, itp.

Jeśli wskaźnik jest skalowany wg zera Philipsa, to znaczek Dolby będzie przy ok. +2 dB.

Jeśli wskaźnik jest skalowany wg zera Dolby, to znaczek Dolby będzie przy 0 dB.

Jeśli wskaźnik jest skalowany wg zera IEC, to znaczek Dolby będzie przy ok. -2 dB.

I do tego "bałaganu" należy jeszcze dodać indywidualne sposoby nagrywania - jedni do "0", inni ciut niżej, inni ciut wyżej, poza tym dwa rodzaje wskaźników (wyświetlacze mimo wszystko są bardziej dokładne, bo odpada bezwładność mechaniczna wskazówki) i jak to wszystko ma "pasować" do siebie?

160 nWb/m to tzw. zero Philipsa albo zero VU

moim zdaniem 0dB przy pomiarze sygnałem testowym to to samo co 0dB; ale mogę się mylić
  • Pokaż nowe odpowiedzi