Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz już nic nie jest tak jak "nie tak dawno". Pomijając, że gdybyś naprawdę chciał go kupić, to byś się ze sprzedającym już dawno dogadał, to w ogóle ten model nie jest atrakcyjny. Za trochę większe pieniądze kupisz ogólnie chwalony i uznany TA-2570. Wygląd z tej samej bajki.

Ja w swoim stadzie mam TA 2066 i b.go sobie chwalę za dźwięk i wygląd.

Wygodna autokalibracja i solidna konstrukcja. Polecam.

Udało mi się naprawić usterkę w moim KX-880HX o której pisałem kilka postów wcześniej. Idąc za Waszymi radami zdjąłem rolkę, delikatnie przetarłem papierem wodnym 1500 a później umyłem w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Założyłem i ... niestety żadnej poprawy, jak giął taśmę na początku tak gnie dalej. Szczerze mówiąc miałem się już poddać ale zauważyłem, że podczas odtwarzania bez włożonej kasety prawy talerzyk obraca się bez żadnego oporu, w akcie desperacji rozebrałem cały mechanizm i zobaczyłem to co na zdjęciu poniżej, brak paska pomiędzy lewym talerzykiem a białym kółkiem hamującym, pozostały po nim tylko maziowate ślady. Wyczyściłem pozostałości paska alkoholem izopropylowym i założyłem pasek. Po skręceniu mechanizmu nastąpiła chwila prawdy, włożona kaseta TDK 100 minut, start i działa! Nie gnie już żadnej taśmy, ani na początku, ani w środku,ani na końcu.

Szczerze mówiąc byłem trochę zaskoczony, że w napędzie Direct Drive ostał się jeden lichy pasek do hamowania talerzyka.

Kupiłem ten magnetofon jako uszkodzony na alledrogo, miał problem z podnoszeniem i opuszczaniem mostka z głowicami, korzystając z rady na forum zakropiłem silnik olejem i ruszyło, następny jego problem to całkowity brak dźwięku na wyjściu podczas odtwarzania, przyczyna to brak dodatniego napięcia na wzmacniaczach operacyjnych wynikająca z zimnego lutu, również udało się naprawić, teraz to gniecenie taśmy...

Jak obstawiacie, co będzie następne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kurcze, zerwany lub luźny pasek hamujący lewą rolkę to jeden z typowych przypadków gniecenia i zatrzymywania taśmy w Onkyo, miałem to już kilka razy i nie wpadłem, że Kenwood też tak ma...

Wojtek

Też nie spodziewałem się tam paska, ale całe szczęście, że to tylko to. Na razie, odpukać przez lewe ramię w niemalowane drewno, działa. Chociaż przepowiednia sk-victora nie nastraja optymistycznie.

a ja od dwóch dni podniecam się tunerami ......podłączam słucham i porównuję, trzeba czasem się oderwać od kaseciakow ........

np Yamaha 930 i 590, Hitachi 5500, Dual 740 i jeszcze pójdę po Pioneera serii 6 chyba był na strychu.

Na razie Yamaha 930 wygrywa, reszta do ludzi pójdzie pewnie.

Pssst, czuję się jak w latach 90-tych....nagrywam muzyczkę na kasetkę z radia ..... chyba mnie pogięło na stare lata ...

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

a ja od dwóch dni podniecam się tunerami ......podłączam słucham i porównuję, trzeba czasem się oderwać od kaseciakow ........

np Yamaha 930 i 590, Hitachi 5500, Dual 740 i jeszcze pójdę po Pioneera serii 6 chyba był na strychu.

Na razie Yamaha 930 wygrywa, reszta do ludzi pójdzie pewnie.

Pssst, czuję się jak w latach 90-tych....nagrywam muzyczkę na kasetkę z radia ..... chyba mnie pogięło na stare lata ...

Ja najlepszy jaki u siebie słyszałem to Onkyo Integra T-4670. Pięknie gra i do tego cudownie wygląda (zwłaszcza przy zgaszonym świetle). Obecnie mam skromniejszego T-4650. Też cieszy. Posiadam również Pioneera F-656 i jest całkiem ok. Szkoda tylko, że to co nam serwują stacje radiowe nie zawsze się nadaje do słuchania.

Edytowane przez Mad_Man

Panowie, dzięki uprzejmości Radmara który przysłał mi brakujące elementy RSB 205 śmiga jak nowy! Jeszcze raz dziękuję:)

Eee tam, drobiazg. Grunt, że naprawa się udała i sprzęt został ożywiony. :-)

Na znanym portalu Discomaniac71 wystawił wspaniałą maszynę i jeśli ktoś z forum poszukuje i ma za dużo gotówki..... Sam uderzyłbym w sprawie zakupu, ale jestem za cienki w kasie ostatnio. Nie robię reklamy :). Niech trafi w ręce kogoś z Forum. Szkoda takiego sprzętu oddać jakiemuś rzeźnikowi. Pozdrawiam wszystkich!

stereo-hifi com

Ja najlepszy jaki u siebie słyszałem to Onkyo Integra T-4670. Pięknie gra i do tego cudownie wygląda (zwłaszcza przy zgaszonym świetle). Obecnie mam skromniejszego T-4650. Też cieszy. Posiadam również Pioneera F-656 i jest całkiem ok. Szkoda tylko, że to co nam serwują stacje radiowe nie zawsze się nadaje do słuchania.

onkyo mi nie pasuje niestety wymiarami do szafki , a szkoda bo mam ładny magnetofon tej firmy z serii integra dwugłowicowy i pieknie nagrywa

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Nie na temat ale skoro już padło a), w czym Onkyo jest lepsze, Mam ten model Pioneera i do tej pory myslalem ze jest najlepszy ;)

J.

Edytowane przez jasch

Witam.

Rodzinka przyniosła mi do naprawy Kenwooda KX 880G w pięknym stanie jak i wewnątrz tak i zewnątrz.

Przewija, taśma się przesuwa, licznik liczy.

Niestety, głuchy jak pień.

Nie odtwarza i nie nagrywa.W słuchawkach nawet najmniejszego szmeru przy maksymalnym wysterowaniu.

Po włożeniu do kieszeni żelazówki, pokazuje ją na wyświetlaczu.Taśmy chromowej i metalu już nie.

Przeczyściłem wszystkie mikrostyki IPĄ ale nic to nie dało. Sprawdziłem luty pod głowicami. Wszystko w porządku.

Niestety, na elektronice się nie znam.

Dziwne że żaden z kanałów nawet nie drgnie. Tak jakby były odcięte kable.

Może jakieś sugestie od Szanownych Kolegów?

Mam ten model Pioneera i do tej pory myslalem ze jest najlepszy ;)

Nie bo F-757 jest lepszy ;) Ale nie wiem w czym, bo włączam go raz na dwa miesiące jak sobie w piątek wieczór o LP3 przypomnę.

Lubię kiedy gra muzyka...

Witam.

Rodzinka przyniosła mi do naprawy Kenwooda KX 880G w pięknym stanie jak i wewnątrz tak i zewnątrz.

Nie odtwarza i nie nagrywa.W słuchawkach nawet najmniejszego szmeru przy maksymalnym wysterowaniu.

Po włożeniu do kieszeni żelazówki, pokazuje ją na wyświetlaczu.Taśmy chromowej i metalu już nie.

Przeczyściłem wszystkie mikrostyki IPĄ ale nic to nie dało. Sprawdziłem luty pod głowicami. Wszystko w porządku.

Jeśli jest kompletna cisza to padło zasilanie całej płyty głównej z wzmacniaczem odczytu i zapisu oraz generatorem prądu podkładu. Musisz pobrać serwisówkę i sprawdzać kolejne elementy po układzie prostowniczym. Oczywiście sprawdź na początku bezpieczniki zwłoczne jeśli takie są.

Jeśli jest kompletna cisza to padło zasilanie całej płyty głównej z wzmacniaczem odczytu i zapisu oraz generatorem prądu podkładu. Musisz pobrać serwisówkę i sprawdzać kolejne elementy po układzie prostowniczym. Oczywiście sprawdź na początku bezpieczniki zwłoczne jeśli takie są.

Dzięki Kasjelu.

Żadnych bezpieczników nie ma.

To ponad moje możliwości i umiejętności.

Już się skontaktowałem z moim serwisantem. Zajmie się nim.Odpłatnie oczywiście.

Ale ja nie płacę więc w czym problem.

Witam.

Ja w KX1100 miałem taki sam objaw. Mechanika pracowała a tor audio milczał. Winny był zwarty elektrolit w zasilaniu. Tu masz zdjęcie KX1100 u Ciebie będzie inaczej ale podobnie. Jako że dostęp do druku wymagał wymontowania płyty co jest w tym decku trochę trudne, zniszczyłem oryginalny elektrolit zostawiając wyprowadzenia i do nich podlutowałem sprawny. Trochę nieelegancko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Nie na temat ale skoro już padło a), w czym Onkyo jest lepsze, Mam ten model Pioneera i do tej pory myslalem ze jest najlepszy ;)

Pioneer F-656 to poziom zbliżony do Onkyo T-4650. T-4670 gra bardziej przestrzennie. Wysokie tony są bardziej analogowe (przyjemniejsze), mniej słychać szum. Poza tym jest o wiele lepiej wyposażony. Dodatkowo łapał słabe stacje których nie było w F-656. F-757 nie miałem, ale ma świetne opinie - powinien być o sporo lepszy od F-656.

T-4670 ma jedną wadę - wyjście regulowane potencjometrem. Da się to jednak ominąć. Ale wróćmy to naszych kochanych magnetofonów...

eee tam ...kochanych .....

Magnetofony.....czy będzie duża różnica Technicsa 465 do 404 ?

Na stół poszedł Onkyo K-622 w celu wymiany paska otwierania kieszeni. Zrobiłem parę zdjęć. 4- silnikowy mechanizm wygląda na identyczny z tym stosowanym w modelu Integra TA-6711 - różnica tylko w otwieraniu kieszeni. Deck dobrze zbudowany. Upchali sporo elektroniki pomimo małej obudowy. Z udogodnień brakuje tylko kalibracji do nagrywania. Jak ktoś potrzebuje małego, przyzwoitego magnetofonu to szczerze polecam.

Ukryta Zawartość

post-53780-0-72517100-1463685054_thumb.jpg

post-53780-0-14238100-1463685057_thumb.jpg

post-53780-0-65245600-1463685059_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem przekonany, że to szuflada, aż zobaczyłem sposob otwierania na youtube.

Ależ oszustwo ;)

J.

Ja też tak kiedyś myślałem. :) Można się nabrać. Mi osobiście bardzo brakuje widoku kręcących się szpulek.

Kurcze, zerwany lub luźny pasek hamujący lewą rolkę to jeden z typowych przypadków gniecenia i zatrzymywania taśmy w Onkyo, miałem to już kilka razy i nie wpadłem, że Kenwood też tak ma...

Mój Harman Kardon Cd 491 tez z napędem direct drive od początku jak go kupiłem lubił zgnieść w cienki rulonik taśmę zwłaszcza chrom. Dałem do serwisu i niby się poprawiło ale i tak delikatnie zagniatał.Wiec tylko stał ,a ja myślałem już o kupnie nowych pasków i rolek.Tylko ta cena.

No i po tym wpisie postanowiłem poszukać czy u mnie też jest takie coś. Nawet trafiłem na ciekawą stronę dotyczącą Harmana CD 491 z fotkami gdzie jest ten element pokazany.

Ukryta Zawartość

Dziś przesmarowałem i odtłuściłem to kółko hamujące. U mnie po zdjęciu paska kółko było jakby zastane i lekko się haczące. Co robił serwis?

Poskładałem , testuję no i na razie nic nie zagniata a kolejne kasety chromowe gładko idą i nic się nie dzieje.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi