Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie to poważna wada.

Masz rację - kalibracja nie powinna być udogodnieniem, a standardem. Brak jakiejkolwiek kalibracji w 3-głowicowym magnetofonie to jakieś nieporozumienie. Ja go skalibrowałem wewnętrznymi prkami do taśmy Sony HF i nagrywam tylko na takowych.

(...) Magnetofony.....czy będzie duża różnica Technicsa 465 do 404 ?

Praktycznie nie będzie żadnej różnicy. To są w zasadzie te same magnetofony. Różnica polega na tym, że RS-BX404 jest następcą generacyjnym RS-B465. Ponieważ Technics wypuścił nową serię magnetofonów o symbolu RS-BX (808, 707, 606), to RS-B465 po niewielkiej zmianie wizualnej i jeszcze mniejszej w środku włączył do tej serii nadając mu oznaczenie 404 i tym samym wprowadzając go do oferty jako jedyny model dwugłowicowy (pomijam tutaj serię dwukasetowych RS-TR).

Taśmę szlag mi trafił i nie mogę dokupić:(

Zapytaj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pogódź się z tym, znasz się na tym lepiej od serwisu... ;)

J.

po tym jak w Krakowie za sam,ą wymianę paska chcieli 80-120 żł powiedziałem ...dziękuje ! oczywiście wiem ile to roboty przy tym, ale zakładając zakup np 20 magnetofonów ...koszty się robią ...tam zazwyczaj są już filozofowie, bo stali wyjadacze pozamykali firmy z powodu własnie braku masówki do naprawiania .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ostatnio zaglądałem do paru serwisow (Kraków) i mam bardzo mieszane wrażenia. Tzn kwotę 80-120PLN uwazam, za bardzo

przyzwoitą pod warunkiem ze w tej cenie nie porysują obudowy i nie spieprzą taśmy łączącej z płyta główną... Jak ktoś to umie

zrobić czysto to powinien coś z tego mieć

J.

No, to się w 80-120zł nie zmieści...

Za przegląd, regulację i ustawienie parametrów odtwarzanie/nagrywanie płaciłem 150-200zł i nic nie było wymieniane z pasków czy rolek.

Przy rzadkich lub dobrych modelach jeśli kupimy za rozsądną czytaj niską cenę to można zainwestować w taki przegląd .

Pozazdrościć tylko kolegom co sami potrafią mechanikę i elektrykę ogarnąć i dopieścić swoje magnetofony.

Jest Pioneer CT-S910 na znanym portalu. Ciekawe za ile pójdzie. A propos wymiany pasków to np. w takim Pionku 100zł uważam za rozsądną cenę (mowa oczywiście o serwisach).

Witam!

Pytnie o Technics RS-B605

Czy może ktoś ocenić, czy ta głowica jest oryginalna?

W sieci nie znalazłem zdjęć wnętrza kieszeni i nie mogę porównać.

Mam doświadczenie z Technicsem starszych serii i tam łatwiej jest ocenić oryginalność głowicy (miały drukowane oznaczenia)

Z góry dzięki za info!

Pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mnie się zebrało na zmontowanie regału na sprzęt.

Chyba jeszcze tego tematu nie było.

Do tego czasu sprzęt (gł. właśnie decki) miałem poupychany na półkach i w jakichś wolnych zakamarkach, w różnych konfiguracjach złożonych z piramidek i różnych dziwnych zestawień, więc postanowiłem zbudować jeden regał na którym wszystko by się zmieściło.

Tym bardziej że sprzętu przybywało, chociaż zaklinałem się że to już ostatnia rzecz jaką kupiłem.

Sprzęt zbierany jest od wielu lat. Czasami coś wymieniam na coś co bardziej mi się podoba i wtedy jakieś "grajetko" idzie na sprzedaż.

Najgorsze było demontowanie tych piramid w momencie gdy któryś z elementów zaniemógł i trzeba było go wyjąć do przeglądu.

Co prawda regał nie jest piękny, ale takim nie miał być już w zamyśle i założeniu. Miał być na wskroś funkcjonalny i takim myślę że się okazał.

Podstawa na sześciu solidnych kółkach ( trzy z frontu są obrotowe),wyjeżdża z łatwością i obraca się w lewo i w prawo wg mojego życzenia na tyle, na ile pozwala mu długość kabli głośnikowych i kabli od zasilania. Listwy zasilające zostały zamontowane w tylnej dolnej,środkowej i górnej części regału, tak że wszelkie podłączenia sprzętu i połączenia pomiędzy urządzeniami są umiejscowione w regale. Teraz można swobodnie wejść do tyłu i spokojnie wykonywać wszystko co związane jest z demontażem,montażem,przestawianiem,przełączaniem i.t.d.,i.t.p.

Regał dźwiga w tej chwili na sobie ok.300 kg.

Wymiary: 200cm x 100cm x 50cm.

Wsunięty pod ścianę wystaje poza szafy ok. 10cm.

Nie udało się uniknąć ustawiania na nim wież, ale gdybym chciał rozstawić pojedyńcze sztuki na każdej półce, to myślę że musiałbym zmontować jeszcze co najmniej dwa takie regały.

Ponieważ sprzęt b. szybko łapie kurz i pył, to jeszcze przydałaby się ochrona, osłona przeciwkurzowa. Ale nie wiem jakby to wizualnie miałoby wyglądać.

Z ostatniej chwili:

Materiał przeciwkurzowo-przeciwpyłowy już jest.

Teraz myślę jak to wszystko w miarę gustownie wykończyć.

W tej chwili dostęp do urządzeń jest tak komfortowy że nie mogłem się powstrzymać od pokazania go na forum.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-96712300-1463948339_thumb.jpg

post-26861-0-76100700-1463948349_thumb.jpg

post-26861-0-08359700-1463948359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Był fajny Sharp RT 1155 za 55zł z kosztem wysyłki. Mam już takiego w kolorze czarnym dlatego zrezygnowałem z zakupu. Ale pamiętam jak kiedyś ten magnetofon był wystawiony za ponad 400zł na Allegro :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukałem w wątku ale załamała mnie ilość stron do przejrzenia, wyszukiwarka też niewiele dała. Czy ktoś mógłby opisać dokładnie co i czym w mechanizmie magnetofonu smarujemy, czego absolutnie nie. Takie kompendium smarownicze. Wszyscy piszą: kupiłem, wyczyściłem i przesmarowałem. Myślę że byłoby to pomocne dla początkujących majsterkowiczów.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Szukałem w wątku ale załamała mnie ilość stron do przejrzenia, wyszukiwarka też niewiele dała. Czy ktoś mógłby opisać dokładnie co i czym w mechanizmie magnetofonu smarujemy, czego absolutnie nie. Takie kompendium smarownicze. Wszyscy piszą: kupiłem, wyczyściłem i przesmarowałem. Myślę że byłoby to pomocne dla początkujących majsterkowiczów.

To może odwrócimy sytuację.

Ty nam napiszesz co chcesz nasmarować, jak i czym, czego nie chcesz smarować, a my się potem do tego odniesiemy.

GM

Edytowane przez G.Mark

No ja myślę że rozbierając dany mechanizm widać na których elementach jest resztka starego smaru który warto odczyścić i dać nowy a logika podpowie resztę, które elementy współpracujące wymagają odrobiny smaru stałego (ja używam smaru silikon-teflon), które elementy wirujące wymagają kropelki oleju maszynowego. Generalnie nie ma co przesadzać z ilością smarowideł.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Instrukcje serwisowe pomogą określić miejsca smarowania i czyszczenia, zazwyczaj podają również czym smarować i jak czyścić. Bez tego dokumentu nie rozkręcam żadnego magnetofonu.

Wojtek

Nie znalazłem podobnego tematu. Mam problem z magnetofonem sansui d590r, po odpaleniu sam się zatrzymuje i włącza rewers, z taśmą czy bez nie ma znaczenia. Przewijanie to samo chwilkę i stop. Z kasetą nie obróci, bez kasety obraca chwilę i stop. Czy to wina paska? Czy coś elektronicznego?

Apropos serwisówki, niektóre z nich podają czarodziejskie symbole smarów znane tylko producentowi

i niedostępne, więc mimo serwisówki trzeba będzie i tak się domyślac ;)

J.

Apropos serwisówki, niektóre z nich podają czarodziejskie symbole smarów znane tylko producentowi

i niedostępne, więc mimo serwisówki trzeba będzie i tak się domyślac ;)

J.

Ale już łatwiej, wiadomo gdzie smarować. Ja również używam smaru silikonowego i oleju maszynowego. Który gdzie to już na "chłopski rozum".

Wojtek

To może odwrócimy sytuację.

Ty nam napiszesz co chcesz nasmarować, jak i czym, czego nie chcesz smarować, a my się potem do tego odniesiemy.

GM

Dobrze. Przesmarowałem smarem stałym ŁT43 oś koła zamachowego i właściwie na tym zakończyłem. Zębatki plastikowe na osiach metalowych jak sądzę nie wymagają smarowania, pinch roller także. Nie odkryłem nigdzie innych śladów smaru. Zagadnienie dotyczy prostego mechanizmu jedno silnikowego Technics RSB 205.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dobrze. Przesmarowałem smarem stałym ŁT43 oś koła zamachowego i właściwie na tym zakończyłem.

Osi koła zamachowego czyli wałka przesuwu taśmy, nie smaruje się smarem stałym. Smaruje się, jeśli zachodzi taka potrzeba, tuleję łożyska ślizgowego w którym oś jest osadzona. Robi się to poprzez nasączenie tulei, wykonanej z porowatego stopu, lekkim olejem pod ciśnieniem. W warunkach domowych wystarczy "utopienie" tulei w lekkim oleju i pozostawienie jej w nim na kilkanaście godzin. Po usunięciu nadmiaru oleju można nałożyć kroplę na oś przy jej wsuwaniu w otwór tulei.

Zębatki plastikowe na osiach metalowych jak sądzę nie wymagają smarowania,

Ale nie zaszkodzi nałożyć na ich osie, odrobiny lekkiego smaru, np. TF. Powierzchnie robocze kół zębatych nie wymagają smarowania, ale istnieją od tego wyjątki. Zębatka i koło zębate to są dwie różne rzeczy.

pinch roller także.

Jak w przypadku kół zębatych. Jeśli rdzeń rolki dociskowej jest wykonany z takiego samego stopu jak łożysko wałka przesuwu, patrz wyżej.

GM

hm .... zrobiłem pasek w Yamaszce k-700 , piękny deck, ale nie działają funkcje przewijania, dwa klawisze nie reagują na nacisk , wszystkie inne funkcje sprawne, no i mam problem. Niemożliwe żeby dwa klawisze się zepsuły jednocześnie.

Co ciekawe funkcja Introscan wykorzystująca przewijanie działa.

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Walka z wymianą pasków Yamaha K-700

Ukryta Zawartość

tutaj kabelki od silnika głównego , potrafią się urwać w trakcie demontażu silnika z blachą, więc widać jak je podlutować na końcu

WP2016052_sasepew.jpg

dwie śrubki od góry i dwie od dołu i zespół napędowy cały wychodzi po odpięciu złączek

WP2016052_sasepsp.jpg

po prawej widać silnik pomocniczy funkcji

WP2016052_sasehrr.jpg

zaznaczyłem śrubki które należy odkręcić aby zciągnąć silnik główny do wymiany paska, ogółem są 3 śrubki, blachę przesuwamy lekko w górę i odchodzi ładnie, wczesniej należy odkręcić taką małą płytkę ze złączami, odciąć plastykowe wiązania .

WP2016052_sasepap.jpg

WP2016052_sasehrp.jpg

tutaj widać ładnie czujnik autorewersu, działa błyskawicznie jak tylko dojdzie rozbiegówka

WP2016052_sasehpr.jpg

no i sprawdzanko czy działa? działa, ale mam jak pisałem z funkcjami przewijanie prawo lewo problem.

WP2016052_sasehpe.jpg

Dzisiaj przyniosłem do domu podpiąłem i nagrywam, niech się wygrzeje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Łaadny magnetofon . A teraz mów mnie skąd go wyszperałeś , czyżby ...

Byłem dziś , ale nic szczególnego , tylko zwróciłem uwagę na piękny zestaw

Grundiga , wszystko mający , z początku lat '80 .

I jeszcze ładny Kenwood X 76 , dwukasetowiec ale czarny i inne gabaryty niż normalne .

z allegro kup teraz., czasem się coś trafi jak ktoś wystawia szybko .

Ładny...piękny, pograł dzisiaj, jak na swoje lata to nawet zapis ma przyzwoity , nie odczułem braku regulacji biasu.

Wole na aukcjach coś kupić , zwłaszcza jak jest opis że po włączeniu działa ale nie ciągnie taśmy niż w ciemno "śmieciarzowi" płacić.

Wczoraj jak i tydzień temu była ładna stara wieża Pioneera 3 segmenty, ale cena odstraszała , podobnie jak cena wzmacniacza tej samej firmy w złotym kolorze i z kanciastym przodem

Osi koła zamachowego czyli wałka przesuwu taśmy, nie smaruje się smarem stałym. Smaruje się, jeśli zachodzi taka potrzeba, tuleję łożyska ślizgowego w którym oś jest osadzona. Robi się to poprzez nasączenie tulei, wykonanej z porowatego stopu, lekkim olejem pod ciśnieniem. W warunkach domowych wystarczy "utopienie" tulei w lekkim oleju i pozostawienie jej w nim na kilkanaście godzin. Po usunięciu nadmiaru oleju można nałożyć kroplę na oś przy jej wsuwaniu w otwór tulei.

Ale nie zaszkodzi nałożyć na ich osie, odrobiny lekkiego smaru, np. TF. Powierzchnie robocze kół zębatych nie wymagają smarowania, ale istnieją od tego wyjątki. Zębatka i koło zębate to są dwie różne rzeczy.

Jak w przypadku kół zębatych. Jeśli rdzeń rolki dociskowej jest wykonany z takiego samego stopu jak łożysko wałka przesuwu, patrz wyżej.

GM

Dziękuję za precyzyjne informacje. Jutro biorę się za świadome smarowanie.

Ukryta Zawartość

".. wlancza sie po wlaczeniu.."

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Ukryta Zawartość

i do czego to doszło ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi