Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, gratuluje zakupów, szczególnie 959 :)

Pionieer CT-9R: Wszystko jest na dobrej drodze, obroty capstana ustabilizowane, aktualnie dokonuję regulacji - głowica już na miejscu, pozostała regulacja prędkości obrotowej capstana, regulacja poziomów i chyba jeszcze systemu AutoBLE.

Pytanie odnośnie capstana - jeśli nie posiadam kasety testowej o odpowiedniej nagranej częstotliwości, a jedynie 1 Khz lub 10 Khz to można użyć te które mam, czy musi być taka częstotliwość jak w serwisówce?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Skoro to nie demonstracja to przepraszam MamucieDK ;-) Po prostu chciałbym aby wątek był apolityczny.

Jeśli chodzi o mnie, to na pewno taki zostanie :)

Neomammut

Ja w moich magnetofonach ustawiałem prędkość tak: nagrane 1KHz z Revox B710 (ma kwarcowo stabilizowane obroty, mój wzorzec) odtwarzałem na magnetofonach do ustawienia podłączonych pod miernik częstotliwości. Wszystkie decki ustawione i nie ma problemu. Jeśli posiadasz kasetę nagraną z tą częstotliwością, powinna wystarczyć w 100%.

Zapomniałem, w niektórych serwisówkach podają prędkość 4,75cm/s w innych 4,76 do 4,78cm/s. Ustawiaj wg swojego wzorca. Różnica w tych prędkościach jest ledwie słyszalna, jeśli w ogóle. Pozdrawiam!

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Ok, ustawiłem używając kasety testowej z sygnałem 1kHz, w serwisówce podają, że ma być 3kHz. Dzięki.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tak podejrzewałem, jeszcze raz dzięki :)

I tak wystarczająca precyzja jest przy 315Hz :) Takim potencjometrem w silniczku i tak ciężko jest uzyskać tą precyzję. Nagrałem 315Hz w RS-BX707 Quarc DIrect Drive i do niego wszystko reguluję.

Lubię kiedy gra muzyka...

W gruncie rzeczy masz rację. Trzeba by to przeliczyć. Ważne jest by używać tej samej kasety, albo nagranej na tym samym magnetofonie, by uniknąć kumulacji błędow ;)

Bum, nie do końca jest tak jak piszesz, sygnał testowy należy dobrać taki by było w miarę precyzyjnie i by sygnał nie skakał na mierniku. Przy 10kHz już jest problem - nie da rady precyzyjnie ustawić. Dlatego większość podaje częstotliwość 3kHz.

Spytałem się tutaj by mieć pewność swoich racji i doświadczenia. W 9R też jest stabilizacja kwarcem, ale tam się wszystko rozjechało - w ogóle magnetofon już był w stanie ciężkim...

Pioneer CT-9R: Wzmacniacz zapisu prawego kanału do przeglądu, nagrywa ale baaaardzo słabo... Dlatego także układ AutoBLE nie działa, bo ustawia parametry dla obu kanałów.

Ładne? 33 sztuki. 165zł z wysyłką. Oprócz kilku prostych TDK - reszta całkiem miła. Niektóre to staruszki. Wszystko we foliach.

CT-959 na początku po wyczyszczeniu z pozostałości starych pasków poskładałem na paskach takich jakie znalazłem. Idler zmatowiłem. Ale stwierdziłem że należy mu się nowy zestaw. Paski nowe wczoraj przyszły, idler nowy w north (45zł). Wszystko poskładałem. Lux działa.

G.Mark - do you like all ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1944-0-51226900-1473406457_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pochwale się, że naprawiłem sobie wypasiony walkman panasonica. Następnie

puściłem na nim znalezione własne kasety przed 30lat i stwierdziłem, że ani

jednej z nich nie chcę już słuchać... To taki nieudany powrót do przeszłości.

J.

Panowie,

Jakich szkieł powiększających używacie do przeglądania i napraw waszych sprzętów?

Jakie powiększenia sa najczęściej wykorzystane?

I jaki typ szkieł używacie; czy są to szkła zakładane na głowę, standardowa lupa czy może coś innego.

Stoję właśnie przed zakupem i nie wiem co będzie najlepsze i na co się zdecydować

Pozdrawiam

Panowie,

Jakich szkieł powiększających używacie do przeglądania i napraw waszych sprzętów?

Jakie powiększenia sa najczęściej wykorzystane?

I jaki typ szkieł używacie; czy są to szkła zakładane na głowę, standardowa lupa czy może coś innego.

Stoję właśnie przed zakupem i nie wiem co będzie najlepsze i na co się zdecydować

Pozdrawiam

Własne oczy, ze zdjętymi okularami -1,75 dioptrii (mam krótkowzroczność).

A oto on na końcu już po wszystkich zabiegach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przypominam, że w sobotę 17.09 mamy odsłuch magnetofonowy w Krakowie.

Lista obecności wygląda tak:

1. neomammut - Sony TC-K990 ES, Pioneer CT-9R

2. reart

3. Gebels - TEAC V-5010

4. Robinson - Nakamichi Dragon, Nakamichi ZX-9, Nakamichi RX-505

5. discomaniac71

Robinson

Posiadasz naprawdę zacne sprzęty. Bardzo mnie ciekawi, czy naprawdę ZX9 jest lepszy od Dragona o czym gdzieś kiedyś czytałem. RX-505 też mi się bardzo podoba za ten autorewers. Wszystkie te sprzęty są poza moim zasięgiem. Może się to kiedyś zmieni. Ludziska mówią, że są brzydkie. Ja o gustach nie dyskutuję. Mnie akurat ich wygląd nie odrzuca.

stereo-hifi com

Znalazłem takie zdjęcie w tym wątku. Miał ktoś z Was do czynienia z TAKIM czymś?

Ukryta Zawartość

Ja wymiękam. Dla mnie to coś pięknego...... Nie wiem nawet jaki to model. Może ktoś wie?

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Znalazłem takie zdjęcie w tym wątku. Miał ktoś z Was do czynienia z TAKIM czymś?

Ukryta Zawartość

Ja wymiękam. Dla mnie to coś pięknego...... Nie wiem nawet jaki to model. Może ktoś wie?

proszę

a tu masz wiekszość dat-ów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już kiedyś pisałem zacząłem ostatnio bawić się DAT-em. Nagrywam sobie głównie na kasetki DDS. Wszystko działa bardzo dobrze. Moje pytanie jest następujące. DTC-690 jest bodajże najsłabszym modelem SONY. Czy różnice między modelami DAT są tylko w samym torze analogowym ?? Czy jeżeli nagrywamy tylko "po cyfrze" i odtwarzamy również przez cyfrę podłączoną do zewnętrznego DAC-a to czy wtedy też różnice między modelami niższymi i wyższymi są jakoś odczuwalne. W zasadzie przecież w takim wypadku DAT służy tylko jako transport. Czy ktoś kiedyś robił takie porównanie ?

Czy jakieś magnetofony Pioneera z wyższych serii z lat 90 miały prędkość stabilizowaną kwarcem

Też kiedyś szukałem czegoś na ten temat. Wychodzi na to że chyba nie. Ta firma jakoś nie lubiła tego rozwiązania. Wszystkie modele mają zwykły napęd z silnikiem DC. Fakt faktem że w moim CT-959 po wymianie pasków nagrywałem tony testowe, robiłem "test Chopina" i wow & flutter jest niezauważalny.

Gebels

Wielkie dzięki za linki. Piękna maszyna, chociaż miałem nadzieję, że to "zwykły" magnetofon. Nie zmienia to faktu, że nawet gdy jest to DAT to moje serce krwawi. Nie ma szans na kupno takiego, a bardzo mi się podoba. Jeszcze z miesiąc i mi przejdzie gangrena :)

Sk-victor

DAT nagrywa sygnał cyfrowy na taśmie, co wiesz. To tak jak na CD-0 i 1. Nośnik tylko inny. Jakość dźwięku według mnie zależy od jakości przetworników cyfrowo-analogowych i całego toru analogowego. Są jeszcze kwestie błędów, ale nie mam pojęcia, jak to jest w DAT-ach. Skoro używasz DAT jako transport, to chyba dźwięk zależy od jakości Twojego DAC. To rodzi możliwość eksperymentów, ale potrzeba wg mnie dobrego systemu, aby wychwycić różnice. Chyba, że Sony zawaliło tor analogowy. O to akurat tej firmy bym nie podejrzewał. Jeśli się mylę w jakiejkolwiek kwestii, proszę o sprostowanie kolegów doświadczonych w Magnetofonach DAT. Pozdrawiam!

stereo-hifi com

To jest dopiero połowka tego Data

całość to takie coś

652ed0f882e5e171e9804302b82cc296.jpg

Nie zmienia to faktu, że nawet gdy jest to DAT to moje serce krwawi. Nie ma szans na kupno takiego, a bardzo mi się podoba. Jeszcze z miesiąc i mi przejdzie gangrena :)

nic sie nie martw czasami cuda się zdarzają

ja to co mam w awatarze też bym nigdy nie kupił bo bym na to nie miał, ale jednak udało się i mam

ja to co mam w awatarze też bym nigdy nie kupił bo bym na to nie miał, ale jednak udało się i mam

A co to jest to w awatarze Twoim ? Tzn widzę, że jakieś CD ale powiedz coś więcej.

Edytowane przez sk-victor

To odtwarzacz cd z buforem lampowym na lampach 6h30

Tutaj dokladniejszy opis

Ukryta Zawartość

Jak gra zapytaj discomaniaka bo go sluchal, porownywalismy z pioneerem serii 9

Ja jeszcze dodam tylko od siebie, ze nie trzeba miec sluch audiofila zeby slyszec rzeczy ktore w innych odtwarzaczach sie nie slyszy

Ukryta Zawartość

To odtwarzacz cd z buforem lampowym na lampach 6h30

Tutaj dokladniejszy opis

Ukryta Zawartość

Jak gra zapytaj discomaniaka bo go sluchal, porownywalismy z pioneerem serii 9

Ja jeszcze dodam tylko od siebie, ze nie trzeba miec sluch audiofila zeby slyszec rzeczy ktore w innych odtwarzaczach sie nie slyszy

30kg - nie mam więcej pytań.

Ukryta Zawartość

Zobaczymy co będzie z 9R, bo narazie zanikł mi prawy kanał podczas nagrywania...

• Pokaż nowe odpowiedzi