Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawne to znaczy rozregulowane są za 4tyś, a to już można coś dużego kupić R2R. Ale silnik DD i CL i ta 4 ścieżkowa głowica, słyszałem że Wojciech Mann ma takiego smoka.

Bilbo

Widziałem tego Kenwooda jak tylko się pojawił. Baaardzo mi się podoba, ale cena dobije do znacznych wartości. Posiadam KX-2060 i nawet z kosztem części raczej wyszedł mnie taniej niż ten pójdzie. Zobaczymy do jakich wartości cena dobije, co nie zmienia faktu, że bardzo rzadko pojawia się sprawny na aukcjach. Na innej zacny Pionieer CT-91A. Też ostro jedzie z ceną :)

stereo-hifi com

Nie ma co się podniecać.

tu jest fajny magnetofonik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

świeci, mruga, 3 głowice, jak ktoś ma 2060 to jest okazja niższy model do kompleta mieć

To chyba nieadekwatne porównanie

Ukryta Zawartość

tu jest fajny magnetofonik

Ukryta Zawartość

świeci, mruga, 3 głowice, jak ktoś ma 2060 to jest okazja niższy model do kompleta mieć

Już dwa albo trzy razy podchodziłem poważnie do zakupu KX-1060 (mam 2060) ale zawsze coś stało na przeszkodzie. Pierwszym razem po zakończonej bez efektu aukcji zbyt długo zwlekałem z telefonem do sprzedającego. Jak się namyśliłem podobno już go ktoś zarezerwował. Po miesiącu albo dwóch ten sam sprzedawca wystawił go ponownie w tej samej cenie. Bez jakiegokolwiek słowa komentarza w jaki to magiczny sposób magnetofon ponownie do niego trafił. Na e-maile nie odpowiadał. Potem była jeszcze raz okazja ale cena poszybowała wysoko, zbyt wysoko. Teraz już nie mam ciśnienia. A na marginesie to sporo się jednak różnią. I chyba to mam tak naprawdę ochotę sprawdzić - jak duża jest ta różnica.

Jarek

Ukryta Zawartość

Nie, no Dragon jest fajny. Ale jak kolega pisał pod względem rozwiązań - dwa niezależne silniki Direct Drive, ten NAAK też kręci. Potraktować go można jako eksponat.

Brzmieniowo to ciągle nasza mała, wąska taśma z której za dużo się już nie wyciśnie.

Za 600 złotych mamy Popcorn Hour i 2 TB muzyki FLAC i DSD.

Były u mnie dwa Dragony. Jeden sprawny, wyeksploatowany przez tysiące kilometrów przerobionej taśmy.

Drugi widać stał-niegrał, lecz niesprawny. Poszedł kilka lat temu na A. za 2000 złotych. Nie podejmowałem próby naprawy.

Z tego co wiadomo to w Nakach z lat 80-tych siadają kondensatory. I posiadając taki egzemplarz należy liczyć się z ich wymianą.

Mnie to już nie kręci.

Ale zdobyć, pobawić się warto. Cieszy tych co na taśmociągach się wychowali. Kilka lat kiedyś minęło nim ujrzałem go dopiero na fotce.

ktoś napisał że Dragon ma 4 ścieżkową głowicę .....ja w walkmanie też mam 4 ścieżkową z rewersem.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Brzmieniowo to ciągle nasza mała, wąska taśma z której za dużo się już nie wyciśnie.

Za 600 złotych mamy Popcorn Hour i 2 TB muzyki FLAC i DSD.

Wiesz przecież że w naszym szaleństwie nie o to chodzi. Mam flacki, przyzwoitego DAC-a, szpulowce, DAT-y, gramofon itd ale z magnetofonów kasetowych nie rezygnuje i tak. I to wcale nie w poszukiwaniu "analogowego ciepła" bo tego akurat z żadnego dobrze wyregulowanego decka nie stwierdzam. Twierdze że dobrze wyregulowany deck gra mi tak samo jak cyfrowe źródło. Analogowe ciepło wg. mnie bierze się z nieprawidłowo działających urządzeń - niektórzy to lubią i dopatrują się w tym analogowości brzmienia. To jest oczywiście moje zdanie ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Ależ to proste, bo ucho ludzkie jest wybitnie analogowe i nie przystosowane do zbyt dużych skoków dynamiki i lepiej odbiera "ciapły" dźwiek , dlatego lampowce dalej są lubiane.

sk-victor no nie mów ze minidisc Sony 300 nagrywa i odtwarza tak ładnie jak dobrejj klasy niech będzie nawet soniak ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

k-victor no nie mów ze minidisc Sony 300 nagrywa i odtwarza tak ładnie jak dobrejj klasy niech będzie nawet soniak ?

Nie wiem, mam MDS-JE700 i nie razi mnie jego brzmienie. Nie słyszę jakiś typowych artefaktów wynikających z mocnej kompresji stratnej. Może mam tolerancyjne uszy. Ale jak z deckiem choćby delikatnie jest coś nie tak to moja tolerancja już się wyłącza i słyszę wszystko ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Lampy zawsze miały zwolenników i to się nie zmieni. Też lubię to brzmienie, ale jak we wszystkim są dobre konstrukcje i tragiczne. Lampy mają swoje ograniczenia, które wielu zniechęcają do zabawy. Po części koszty też. Niedawno ktoś pisał, że Phase Linear z linku jaki podałem ma tylko 60 DB odstępu od szumu. A ile mają wzmacniacze lampowe? Porównywalnie. Hiper drogie może więcej, ale nie tędy droga. Czy przez ten szum źle brzmią? Mają złą dynamikę? Jeśli trzymać się regułki dynamiki to tak, ale jednak potrafią zagrać aż włos zjeży. Jak nasze magnetofony. Jeden gra lepiej, drugi gorzej, ale spoglądanie tylko na parametry i wyciąganie z tego czy jest dobry czy nie, nie jest miarodajne. Jak z kolumnami głośnikowymi-moc, pasmo, impedancja nie powiedzą jak dany zestaw zabrzmi. Trochę podpowiadają i tyle.

Sk-victor

Gdy kalibrowałem Revoxa nagrywałem sobie z CD kawałki, które doskonale mi pokazują ustawienia biasu. Pomiar pomiarem, ale odsłuch musiał być. CD i magnetofon brzmiały prawie tak samo. Właśnie-prawie. Revox nie brzmiał ciepło, nawet bardzo detalicznie, ale inaczej. Sybilanty tak samo głośne, ale nie cięły w uszy. Nasze "sz", 'ż" brzmiały przyjemniej. Mam kilka płyt i kaset z tym samym materiałem i kasety brzmią "znośniej". W dźwięku bardziej odpowiada mi taśma. Nie znaczy to, że nie słucham płyt, ale ostatnio jakby trochę rzadziej. Nigdy nie szukałem "analogowego ciepła'. Chciałem tylko, żeby sybilanty nie kłuły tak bardzo. Spoko, można wyłączyć wysokotonowe głośniki, ale na ten zabieg jakoś nie mogę sobie pozwolić :D.

Nie wiem na ile ten wpis jest rzetelny (nie mam w tym kierunku wykształcenia), ale dla chcących poczytać:

Ukryta Zawartość

Być może w tym leży część wyjaśnienia dlaczego cyfra brzmi tak a lampa inaczej. Bardzo dużo zależy od konstrukcji, ale zniekształcenia też swoje robią. Chyba...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Phase Linear z linku jaki podałem ma tylko 60 DB odstępu od szumu.

Napisalem tak, ale zostałem źle zrozumiany. 60dB bez redukcji szumu to bardzo dobry wynik, taki jak w magnetofonie szpulowym z tego okresu. Więc miałem na myśli zaletę tej konstrukcji, a nie wadę ;)

tego bym nie polecał, idzie licytacja, a za chwile maile że się sprzęt zepsuł ......obowiązkiem sprzedającego jest zabezpieczyć sprzęt na czas licytacji , wałek jak nic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Skoro sprzęt się uszkodził, powinien zakończyć aukcje i wrzucić w uszkodzone. Tak ja bym zrobił, gdyby mi się tak przytrafiło. Pewnie straciłbym parę złotych, ale moje dobre samopoczucie jest więcej warte. Dzięki za info o tym sprzedawcy.

stereo-hifi com

Tak pewnie byłoby uczciwie, bo towar chodliwy był Onkyo 2570, sporo jeszcze jest takich co bawią się w krótkich gaciach w piaskownicy.

Jak inny Onkyo zszedł za 2,5 stówy a tutaj wisiał pod koniec na 80 zł i tylko 2 osoby licytowały bez entuzjazmu.......proste.

Może się okazać ze sprzęt tam zakupiony sam się zepsuje w trakcie transportu .......

hehehehe a Dragon pnie się w górę pomalutku jak żuk gnojarz toczy swoją kulkę do upragnionego celu .....

Edytowane przez Bilbo

Dragon wizualnie fajny magnetofon ,ale on raczej gra na poziomie każdego innego klasowego magnetofonu.Może wypowiedzą się użytkownicy. Dla mnie jedynym bajerem który mnie w nim interesuje to samoregulująca się głowica co poprawia komfort odsłuchu obcych kaset.Gdybym trafił takiego sprawnego może bym zaszalał i dał z 800 zł . Jak ten będzie trup co się nie podniesie to może będzie wysyp części zapasowych albo kolejna aukcja z opisem o Niemcu co płakał jak sprzedawał.

Dla mnie jedynym bajerem który mnie w nim interesuje to samoregulująca się głowica

Mi podoba się zastosowanie dwóch DD w napędzie taśmy.. Szkoda, że nie zastosowali jeszcze DD w napędzie szpulek. Takie Sony wypuściło decka z trzema DD to Nakamichi dałoby więcej.

Jak kogoś nie stać na smoka to może na karuzelę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

eeeeeeeee no ten to jest klasa , klawisze jak w serii BX i karuzela robi wrażenie na gawiedzi.....

Ten tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma dwie aukcje a ten sam magnetofon Kenwooda 7030, jedna z opcją kup teraz a druga licytacja, jacy ludzie są głupi, a są opcje do wyboru w jednej aukcji można to zrobić. Ot następny, który bawi się niezgodnie z regulaminem, heheheh

Ukryta Zawartość

Widzieliście ile te tumany już zalicytowały tego Dragona od Generała Wermachtu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za to ja obserwowałem od 6 dni jedną aukcję. Jak zwykle czekałem do końca z licytacją i.... się nie doczekałem. Zakończono przed czasem. Sprzedający albo jest kretynem, albo się dogadał po cichu. Nie zmienia to faktu, że licytacja mogłaby pójść dość ostra, ale nie chciał to nie. Po co tylko wk...ć ludzi?!? Allegro to dno a dobrych sprzedających to na palcach dwóch rąk policzysz. Taniej, szybciej i mniej nerwowo będzie mi pojeździć po bazarkach. Tam przynajmniej od razu widać czy to łachmyta czy nie. W internecie każdy jest kurde piękny, pisze poematy i ma się za niewiadomo kogo, a o piątej rano lata pod domami Niemców w reichu i zbiera śmieci z wystawek. Szkoda słów na to.

Bum1234

Faktycznie Dragon jest sprzętem kultowym. Wielu moich znajomych laików o nim słyszało i coś jest na rzeczy. Tylko te ceny strasznie są kosmiczne. Oderwane jednak od rzeczywistej wartości. Cóż, jeśli ktoś ma kasę i chce-droga wolna. Nie moja sprawa. Śmieszą mnie tylko aukcje mające w tytule "kultowy". Magnetofonów ze średniej półki, no ale to "taśmociąg" i musi być kultowy. I tak się kręci karuzela nabijania w butlę...

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Na spotkaniu w Krakowie był Dragon był ZX9 ale było i kilka innych fajnych decków, powiem wam, NAAC w dragonie fajna rzecz, ale jeśli chodzi o dzwięk to za b.dużo mniejsze pieniądze można mieć decka który zagra o piczny włos od Dragona

testowaliśmy nagrywanie tego samego na raz na 3 magnetofonach wpiętych w trzy pętle i porównywaliśmy już z taśmy przełączając decki (poziom wyjściowy był wyregulowany aby był jednakowy)

owszem jeśli bym na to miał pewnie bym kupił Dragona czy tam ZX9 czy Tandberga TCD3014 z chęci posiadania

"owszem jeśli bym na to miał pewnie bym kupił Dragona czy tam ZX9 czy Tandberga TCD3014 z chęci posiadania" - te trzy modele są pod wieloma względami wyjątkowe. Dla wielu, w tym mnie, są jak korona Himalajów-celem do zdobycia. Pewnie też z prostej chęci posiadania. Można to porównać do kupowania starego, rzadkiego modelu Ferrari. Z jedną różnicą. Ferrari będzie stało w klimatyzowanym garażu odpalane raz na miesiąc dla ruszenia płynów, a u mnie magnetofon grałby prawie codziennie. Takie zabawki nigdy mi się nie nudzą. Jeśli je posiadam to mają grać i tyle. Na przyciski do papieru nie będę marnował mojego miejsca.

Chyba mam deja vu. Znowu to samo Nakamichi CD 1.5 na aukcji. Robi się to nudne....

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Ja już odpuściłem ponad 2600 za niesprawny to grubo.

Parę lat temu miałem "okazję" kupić smoka za 4000 zł z Polski od jakiegoś śpiewaka pierwszego właściciela. Ale to już historia.

Edytowane przez maciej_otw

Bum1234

Faktycznie Dragon jest sprzętem kultowym. Wielu moich znajomych laików o nim słyszało i coś jest na rzeczy. Tylko te ceny strasznie są kosmiczne. Oderwane jednak od rzeczywistej wartości. Cóż, jeśli ktoś ma kasę i chce-droga wolna. Nie moja sprawa. Śmieszą mnie tylko aukcje mające w tytule "kultowy". Magnetofonów ze średniej półki, no ale to "taśmociąg" i musi być kultowy. I tak się kręci karuzela nabijania w butlę...

Ceny są zupełnie oderwane od rzeczywistości. Są sprzedawcy tacy jak np. Nomos albo pewna firma z Częstochowy, które celują w absurdalnych cenach. Niestety moda na analog powoduje taką sytuację. Co gorsza kupienie w pełni sprawnego urządzenia obecnie graniczy z cudem. Mnie to nie przeszkadza, bo lubię sobie pogrzebać w sprzęcie, ale nie rozumiem jak można pisać "w pełni sprawny" o magnetofonie, który, owszem przewija, odtwarza i nagrywa, ale dźwięk drży i kołysze.

Trochę niekompletny też. Jeszcze bardziej grubo...

Jeszcze dałem trochę za Graala, ale to chyba mój max

Na ebay też są różne ceny

Edytowane przez maciej_otw
  • Pokaż nowe odpowiedzi