Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywście najlepsze decki pioneera to te z kieszenią polowej stronie i w kanciastych obudowach.

sprawdzimy niebawem, sprawdzimy :)

Czy CT-95 też podlega tej teorii ?

jednak NAK na 110 v był lepszy chyba

nie lepszy, ale najlepszy. Trzeba było brać.

sprawdzimy niebawem, sprawdzimy :)

Czy CT-95 też podlega tej teorii ?

Nie, ale dla mnie jest to taki przerost formy nad treścią ;)

Wolę starsze, kanciaste i czarne modele - kwestia upodobań estetycznych.

Wolę starsze, kanciaste i czarne modele - kwestia upodobań estetycznych.

też wolę kanciaki, nawet mam trzy takie, ale jeśli "plastyczana choinka" lepiej gra, no cóż, to ja wymiękam.

Edytowane przez artekk

Firma ta też była słynna z fatalnych laserów - odklejały się soczewki w mechanizmach odwrotnych z talerzykami

Mówisz o tych niesamowicie trwałych laserach w których faktycznie po 20 latach pracy (soczewką w dół) czasami zdarzało się odklejenie kolimatora a po przyklejeniu go pracują nadal i pewnie dociągną do 40 lat. Na giełdach odpadanie soczewek może i było wzmożone faktycznie - dlaczego ? Myślę że to dosyć oczywiste. U mnie w PD-9700 z 1991 roku (25lat) laser jest w idealnej kondycji i czyta płyty których inne CD nie raczą nawet zauważać. Przypomnę jeszcze że w tym CD jest stosowane analogowe servo, które ze swoimi nastawami pracuje bez regulacji od nowości. Współczesne lasery musiały by mieć co pół roku regulowane to servo. Na szczęście w cyfrowym już nie trzeba grzebać. No faktycznie Pioneer był słynny z tych laserów.....

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Mówisz o tych niesamowicie trwałych laserach w których faktycznie po 20 latach pracy (soczewką w dół) czasami zdarzało się odklejenie kolimatora

Po 15latach pozbyłem się nowego PD-S605 bo stwierdziłem, że niemożliwe, żeby jeszcze dłużej działał. Do dziś żaluję ;)

Każdy następny ma gorszy mechanizm

J.

Bilbo

Bez cienia złośliwości - potarguj się i spełniaj marzenia :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gościu ma jeszcze taki rodzynek [..] kenwood-kx-9050-wariuje-wyswietlacz[...]

Kenwooda bym się bał. [...]. Dziwnie to wygląda.

Ktoś się jednak nie bał i jeśli mu się uda to poprawić to prośba o info. Thx. M.

Bez cienia złośliwości - potarguj się i spełniaj marzenia

O! Tu też podobnie: "niedziałająca - nieświecąca lub czasem słoboświecąca linijka diód prawego kanału."

Plaga jakaś czy pomór? Też się bać?

O! Tu też podobnie: "niedziałająca - nieświecąca lub czasem słoboświecąca linijka diód prawego kanału."

Plaga jakaś czy pomór? Też się bać?

Eee, ten ma zwykłe diody.

J.

O , niespodzianka , znowu ten sam Pioneer for sale , jednak NAK na 110 v był lepszy chyba

Ukryta Zawartość

Pioneer skończył się jak skończyły się kieszenie po lewej stronie i nie muszę ochłonąć żeby to wiedzieć.

Firma ta też była słynna z fatalnych laserów - odklejały się soczewki w mechanizmach odwrotnych z talerzykami , było to tak nagminne że na giełdzie było masę sprzedających a nikt tego nie chciał. Nie lubię tych nowych , a mam r sztuki .............ale już niedługo, umyte stoją w kolejce.

Pytanie mam, czy da się przyspieszyć wskaźnik wysterowania na lampie ? typowy np Kenwood, Sony, Onkyo ....ewentualnie usunąć funkcje hold .

Do przemyślenia zmusił mnie NAD 6345 bo ma wskaźnik na diodach i szybko śmiga ?

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, że Pioneer skończył się jak skończyły się kieszenie po lewej stronie. Kwestie wizualną pomijam bo decki z centralną kieszenią nie każdemu się podobają. Ta plastyczna choinka jak to ładnie ująłeś brzmi lepiej od całej serii 9x9. Wykonaniem też im wcale nie ustępuje - to ten sam bardzo wysoki poziom. Także takie modele jak CT-710 czy CT-820S brzmią lepiej od CT-757 czy CT-777. Jest też 920S, który niewiele odbiega od CT-95 czyli najlepiej brzmiącego decka tej firmy. Niestety kupienie któregoś z nich za normalne pieniądze graniczy z cudem. Według mnie kanciaste decki z centralną kieszenią to był szczyt możliwości tej firmy choć wizualnie nie były szczególnie urodziwe. Mogę się zgodzić, że Pioneer skończył się po wprowadzeniu obłych klocków - tam już były grube oszczędności. Definitywnie marka upadła po zmianie loga na pochyłe.

Ten CT-910 z allegro wygląda na trochę zmęczonego. Powycierane klawisze i zmienione wyjście słuchawkowe - ktoś go mocno eksploatował. Cena adekwatna do stanu. Problemy z paskami i idlerem to norma, ale trzeba mieć troszkę umiejętności żeby je wymienić.

Co do tych fatalnych laserów to ja się spotykam raczej z zupełnie przeciwnymi opiniami. Sam użytkuje PD-8700 od 15 lat i nie mam z nim problemów. Jakby były takie kiepskie to by nie trzymały ceny np. tak jak cedeki Onkyo z serii Integra - tu faktycznie często padają lasery i te upchane elektroniką, ciężkie klocki można kupić za grosze.

Ukryta Zawartość

Każda znana firma wypuszczała wybitne konstrukcje, buble też. Jak w samochodach-Subaru spłodziło świetne silniki wolnossące 2.0 i z turbo, a później zrobili koszmarnego diesla. Wiele złych opinii słyszałem o laserach Sony. Mam Brauna CD4 z laserem KSS-123A. Sprzęt ma 30 lat i nawet się nie zająknie. Czyta wszystkie płyty tłoczone, nawet CDR-y porysowane. Bez regulacji a nawet czyszczenia. Jak go kupiłem i widziałem w jakim jest stanie (nieruszany nic) to bałem się tykać soczewki, żeby przypadkiem nie zrobić mikrorys i nie sp....ć takiego sprzętu. Od prawie 2 lat chodzi bez problemu. Czego nie można powiedzieć o użytkownikach laserów KSS-213B. To właśnie jeden z bubli Sony. Nie można wrzucać firmy do kosza, bo jakiś tam laser się odklejał. Pioneer to zacna firma, a ceny (jak napisał poprzednik) mówią same za siebie. Rynek zawsze zweryfikuje co jest dobre a co nie. Nasze Forum też jest opiniotwórcze i wiele osób je czyta. Osobiście nie podobają mi się obłe obudowy, co nie znaczy, że uznaję te sprzęty za złe. Po prostu są na drugim miejscu w kolejce do kupienia.

Wczoraj strasznie bolała mnie od rana głowa. Żeby nie zwariować, zająłem się wspomnianym przeze mnie wcześniej, Kenwoodem KX-100. Założyłem nowy silniczek i znalazłem źródło braku dźwięku. Jakiś zimny lut w okolicy przełączników rodzaju taśmy. W tygodniu przelutuję to miejsce. Tak minęło mi popołudnie. Odsłuchiwałem go na razie tylko na słuchawkach i ciężko coś powiedzieć o dźwięku. Gdy podłącze go pod system to napiszę więcej.

stereo-hifi com

Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na dodatek miś ma zeza :) Nie dziwota, że po takim "strzale" go dostał. Proporcjonalnie samochód stałby się czterośladem.

Może źle widzę, ale chyba przedni panel jest w wersji ostatnio modnej wśród ekranów, czyli "curve".

post-17379-0-51674600-1480871126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Ten CT-910 z allegro wygląda na trochę zmęczonego. Powycierane klawisze i zmienione wyjście słuchawkowe - ktoś go mocno eksploatował. Cena adekwatna do stanu. Problemy z paskami i idlerem to norma, ale trzeba mieć troszkę umiejętności żeby je wymienić.

Ja tam się obłości nie boję bo spotkało mnie to nieszczęście, że zaczynałem od AZ7 - choć klasyczne kańciaki vintage ZRK też mi się podobają i darzę je sympatią oraz szacunkiem...

Przepraszam, że zapytam publicznie i jeśli to nie wypada to odpowiedź proszę na priv - czy ktoś kupował od tego sprzedawcy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? To gdzieś za granicą ale opinie chyba dobre. Czy złoty pasek na przycisku power oznacza, że magnetofon nie był mocno eksploatowany i nie jest zmęczony czy też tylko, że był sterowany pilotem? Czy uszkodzona obudowa to coś poważnego czy to tylko estetyka? Chyba jednak drobnostka bo jest sprawny i działa poprawnie... Dzięki za wszelkie informacje, sugestie i podpowiedzi.

Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.http://allegro.pl/kenwood-kx-1100-hx-3-head-dual-capstan-i6634426561.html

To ja już nie wiem. Tu też ze skazą optyczną i 100% sprawny no i komentarze też raczej ok.

Ukryta Zawartość

Już oferta jest zakończona. Kurdę, tutaj człowiek pisze "uszkodzona obudowa", więc spodziewam się braków, wgnieceń jak pięść, itd. a tu parę wgniotek na górze. Jak ktoś robi sobie wieżę to nawet nic nie musi robić.

Przy Kenwood wyżej wszystko "cacy" a wygląd na zdjęciach. Może kupujący nie zajrzy tak daleko? Może nie zobaczy tych dwóch kontrolek, jakie wskazał Aksamit? Nie wiem, ale dla mnie to dużo mówi o sprzedawcy. Sami oceńcie, nie mi to wyrokować.

stereo-hifi com

człowiek pisze "uszkodzona obudowa", więc spodziewam się braków, wgnieceń jak pięść, itd. a tu parę wgniotek na górze. Jak ktoś robi sobie wieżę to nawet nic nie musi robić.

W sumie masz rację ale jeśli mogę pomarudzić to przy widniejącej cenie spodziewałbym się niepogniecionej obudowy (bo poprzednio dyskutowany deck przy połowie niższej cenie wywołał burzliwą dyskusję na temat jego potencjalnego stanu) a widzę, że chyba czasy marudzenia się już skończyły, nie zastanawiamy się co spadło na magnetofon, trzeba brać to co jest, a cena jest tylko wynikiem spotkania się popytu z podażą... Eh, może zbieranie walkmanów też jest fajnym hobby? Spróbuję :).

W Pioneerach z odwrotnym laserem i talerzykiem i tam odklejały się soczewki na bank, na 100% itd, nie wiem może seria była wadliwa jakaś serii 5 i 6 i padło na Kraków akurat, było to w latach kiedy były nowością na rynku od Polskiego dystrybutora.

Aaa to że panowała opinia ogólna o sprzęcie RTV że do Polski trafia sprzęt 2-giego gatunku można by podążać teoriami spiskowymi Macierewicza że coś mogło być na rzeczy ale to tylko spekulacje - ja tego nie wymyśliłem,

Coś za dużo CR-2 na 110 V się porobiło.

Na allegro pojawił się znowu jeden NAK za ok 4 i pół stówki...... niecały rok temu gość miał problem sprzedać go za półtora, może nie jest ideałem ?

Czy skończona max regulacji obrotów silnika może być objawem jego uszkodzenia bądź też jego stabilizatora ? dotyczy mechanizmu dualcapstan?

Czy kieszeń w Kenwood 7030, 7050 powinna się domykać na sztywno czy po zamknięciu pozostaje lekki luz.

Na allegro zaczęło się szaleństwo, licytacje idą idą o ok 50% w góre, trzeba liczyć portfel uwazniej

ajajajajaaj

Ukryta Zawartość

uciekł przed zgniatarką na recyklingu ?

dla majsterkowicza ciekawy deck

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Odklejające się soczewki w Pioneerach to dość częsty przypadek. I to nie tylko w mechanizmach stable platter, ale i w klasycznych. Stosowali po prostu klej, który nie wytrzymuje próby czasu.

Co nie zmienia faktu, że przyklejenie soczewki jest stosunkowo proste i są to dość żywotne lasery.

"uciekł przed zgniatarką na recyklingu ?"

Coś tak jakby. Lub miał spotkanie z kluczami w bagażniku targanego od Niemca Volkswagena. :)

Jmaciek

Zgadza się, cena wyższa niż tego wcześniej. To nie podlega dyskusji. Mnie chodziło o opis sprzedawanej rzeczy. Opis Słowaka (chyba) mnie zaskoczył na plus. Spodziewałem się gorszego wyglądu. O cenach już pisałem wcześniej, a walkmany też ostro idą w górę. Robią się modne. Popyt napędza cenę, a podaż jaka jest każdy widzi. Nie za wiele ciekawych propozycji. Uratowałem od śmierci walkmana Sony mojej małżonki i on mi wystarczy. Chyba, że zapoluję na pierwszy model jaki miałem. Modelu za nic nie pamiętam, tylko wygląd. Coś wynajdę. Z sentymentu. Szkoda, że on czasem tyle kosztuje....

stereo-hifi com

Swojego czasu z 20 parę lat temu trafił mi się ten model, tylko nie pamiętam czy powodem szybkiej odsprzedaży nie był tez coś kłopot z mechanizmem, ale maszyna była słuszna, a tu proszę ......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ciekawostka... Dla mnie trochę jednak za duży;)

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Zaszaleć można i pogmerać

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogo jak za tego Kenwooda, zwłaszcza uszkodzonego. W dodatku aukcja jeszcze się toczy. U mnie okres przedświąteczny to sezon "ogórkowy"-brak funduszy na takie zakupy. Z takim Sony chętnie bym powalczył, ale tanio nie pójdzie. Rzadko się pojawia, a że to szczytowy model to musi być drogi. Jestem cierpliwy i przyjdzie też na mnie czas, że upoluję coś dobrego. Może na wiosnę.

stereo-hifi com

jak by ktoś chciał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogo jak za tego Kenwooda, zwłaszcza uszkodzonego. W dodatku aukcja jeszcze się toczy.

Ale ta drożyzna to chyba nie wina sprzedawcy - tam nie ma ceny - to są oferty zainteresowanych i dla nich ten przedmiot jest tyle wart (i cytując Misia: "i to nie jest nasze ostatnie słowo!" ;). A miłe to jest, że sprzedawca uprzedza, że "jest to złom i w każdej chwili może coś się zepsuć" (i dodatkowo jest wystawiony w odpowiednim dziale a to rzadkość) - nie ma miejsca na żadne niespodzianki, tylko wspomniane popyt i podaż...

nie pękaj miał byś komplet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ach, ach,ach ...już wzdycham.....pamiętam jak mi kolega ze szwajcarii opowiadał z 5 czy 7 lat temu, jak tam sprzęt wydalali z domów, Studera, Revoxa nawet nikt nie chciał, całe wieże, liczyli sobie w porównaniu grosze,a teraz proszę ....wartało inwestować wszystko, zastawić dom samochód, żonę, dzieci......żaden bank tyle nie dawał na 5-7 lat procentu. No a teraz to już pozamiatane....

Właśnie testuję Kenwooda 7050, fajna maszynka, choć automat przy kalibracji, był zleżały bo nawet nagrywanie się nie załączało - styki od kasety wariowały, jeszcze tylko silnik do zrobienia , bo jak pisałem reg obrotów się skończyła a jeszcze nie osiągnął właściwych, zadałem pytanie o to, nikt nie odp.

Edytowane przez Bilbo

Bilbo, a może dałoby się założyć większą nasadkę na ośkę, tzn o większej średnicy. Zyskałbyś większe pole do regulacji. Najgorsze, że nie zawsze się ma taką nasadkę. Może gdzieś Ci się podziewa w częściach? Silnik może nie padł. Mógł jakiś smar się zestarzeć i na którejś osi zwalnia jakąś zębatkę? Pewnie już to sprawdzałeś. Naprawić silnika się raczej nie uda. Ja wstawiałem nowe lub z odzysku.

Jmmaciek

Dziwi mnie takie licytowanie, ale powoli się chyba przyzwyczajam do takich cen. Ja szukam cierpliwie swojego "złotego strzału" :).

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi