Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Fisher CR-9070 to na oko straszny plastik, ale ładnie gra i jest bardzo bogato wyposażony (może tym Fisher nadrabiał trochę to, że nie należał do I ligi).

Kiedyś chciałem do kompletu kupić tego prostszego, dwugłowicowego 9030 z autorewersem, ale najpierw się nie trafiał, a potem mi przeszło. Przez jakiś czas też chciałem w ogóle skompletować całą wieżę.

Do tego systemu było bardzo unikalne urządzenie, jakiego nigdzie indziej nie widziałem: w pewnym sensie dwa gramofony w jednej obudowie, jeden na płyty czarne, a drugi na srebrne ;-) . Był kiedyś na Allegro i w sumie chciałem go kupić, tak dla jaj i dla skompletowania wieży, ale w końcu tego nie zrobiłem. Ale w systemie tym były też fajne wzmacniacze, tunery i amplitunery, z różnymi bajeranckimi ciekawostkami, jak np. cztery czy pięć pokręteł do regulacji wysokości tonu (super bass, bass, medium, treble, super treble, czy jakoś tak).

A jeśli chodzi o obecną zwyżkę cen, to wydaje mi się, że za jakiś czas spadną, bo chyba nie ma wielkiej sprzedaży?

Również w dziale kaset pojawiły się ceny takie, jakie jeszcze nie tak dawno głośno wyśmiewano, gdy czasem taka cena się pojawiła. Teraz ceny przekraczające 100 zł za sztukę (i to wcale niekoniecznie zafoliowaną!) nie są niczym niezwykłym.

Whisky to śmieci są, nie pij tego .....lepiej Żubrówke czystą,

Kasety ? widziałem oszołoma co ma za ok 350 zł kasety.

Cytujac klasyka - za tyle to mozna dobrego decka kupić.

dzisaj przyszły gumki.... od razu wsadziłem do BX-a i wydaje mi się że dobrałem je dobrze, sygnał 1 khz stoi jak drucik idealnie, ani nie drgnie nawet.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP_20170113_025.jpg WP_20170113_023.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Edit 23.15

Do AIWY 6300 gumki idlera też pasują te co zamówiłem, trze o kołka bardzo dobrze, ale coś mi ona podjękuje jeszcze, tyle że nie mam już czasu ich robić, mój sezon na robote się zaczyna pomału i mam team kolarski pod opieką, poza tym przyjechały mi 2 magnetofony do roboty takie co chce je mieć w kolekcji i nimi się chcę zająć.

Jakby kogoś zainteresowało to do sprzedania są 2 sztuki AIWA 6300 bardzo ładne, sprzedam po cenie zakupu, do tego dochodzą gumki idlera nowe i wysyłka,

Stan do zrobienia, włączają się, świecą na pewno ta pierwsza chodzi i gra, w drugiej paski na pewno bo się nie kręci, a i w tej drugiej brak jednej nasadki na przełącznik.

Dźwiękowo grające dobrze, słuchałem sprawnej to mi się podobała, więcej info na PW .

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ładna ta Aiwa, ale już za dużo wydatków poczyniłem na zakupy i po ostatnim moja małżonka nie daje mi żyć. Po następnym pewnie wyprowadzka do garażu :).

Mój Telefunken HC730 zdechł. Grom jasny wie co się stało, porównywałem go z nowym nabytkiem Hitachi i gdy ten grał Telefunken stał włączony. Niezłego dzwona zaliczyłem, gdy chciałem włożyć kasetę do HC730. Dopiero zauważyłem, że nic nie działa. Lampki nie świecą i nie załącza żadnej funkcji. A serwisówki brak.... Zostawiłem go dziś w spokoju. Mam dość tego dnia. W pracy zapierdziel aż niemiło i myślałem o wieczornym odpoczynku z magnetofonem. Cóż, jak widać, nie udało się. Za pięć minut wreszcie koniec tego dziwnego dnia :).

Sk-victor

Przepraszam za pomyłkę.

stereo-hifi com

Mnie też zdechł oststnio Technics, wypieszczony, silnik wymieniony na nowy, , gra, gra nagle zaczął charczeć i głos zanikać i padł na zero głosu.

Dzisiaj na giełdzie był Grundig 7400, nie pytałem o cenę ale pewnie 50-100 zł, myślałem o Was czyby nie łyknąć abyć może kółko funkcyjne było sprawne, ale pewnie i tak padło.

Kto wie co to za firma? Nie widziałem jeszcze takiego modelu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapewne jakiś Daleki Wschód (Chiny, Korea, Taiwan) robiony dla jakiejś sieci handlowej w Niemczech.

Jest firma Okano w Tajlandii, ale oni produkują "poważne" maszyny, a nie audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel na stronie 1182 tego wątku napisał, że cytuję: "Okano to atrapa dobrego dwukieszeniowca. Coś dla zmylenia klienta." Mało informacji w internecie, ale wygląda na nowszą konstrukcję. Ładnie wygląda, ale wiadomo, że ludzie najpierw kupują oczami. Brzmieniowo nie mam zielonego pojęcia co sobą reprezentuje. Miałem go łyknąć z ciekawości, ale... Napisałem w poprzedniej mojej wypowiedzi :)

stereo-hifi com

Okano, Palladium teraz można zobaczyć na Allegro tego typu sprzęt i chyba jeszcze Lenco. Wszystko to widać że było produkowane w jednej chińskiej lub koreańskiej fabryce na zlecenie Niemca czy Szwajcara itp.

Te same boczki z płyty wiórowej, te same wyświetlacze.....wszystko to samo tylko nazwy inne.

Jak napisałem że to tylko atrapa porządnego sprzętu to zaraz podniosło się larum że to dobry sprzęt i wcale nie atrapa itd.

Tymczasem to przecież widać. To jest jak w miarę dobra podróbka Rollexa. Co z tego że robi dobre pierwsze wrażenie ? To nie jest Rollex i koniec. I z tym sprzętem Okano jest identycznie. On miał przyciągnąć klienta swoim "luksusowym" wyglądem. Taki luksus za dużo mniejsze pieniążki niż renomowana konkurencja. Tymczasem nawet nie wiem do jakiej kategorii można by zaliczyć ten sprzęt. Czy to jest chociażby średnia półka ?

Edytowane przez Kasjel

Okano (...) Czy to jest chociażby średnia półka ?

Mam i zaprzeczam;) Wygląd w tym wypadku to chyba jedyna zaleta... dźwięk naprawdę słaby - Kasjel ma zdecydowanie rację, że to tylko "marketowy" produkt stylizowany na klasę wyżej. Ja swojego zataszczyłem do pracy, bo tam nie żal, gdy stoi i się kurzy. Jeżeli kupować, to jako ciekawostka jak można zrobić coś naprawdę ładnego, ale za to nie spełniającego swojego głównego celu.

Patrząc na słuch współczesnych ludzi to wypas będzie .......

Ach jak piknie mi Aiwa gra, kaseta AGFA 120min nagrana na BX-150, bajka .....

Teraz bedę dobierał gumki idlerów do Denon 22,24,20,44....serii, technicsa m45 i jak rozbebesze Pioneera 737 to pewnie też od razu.

Edytowane przez Bilbo

No bez jaj, jakieś dejavu mam. Widziałem tego z miesiąc wcześniej na aukcji. Nie obserwowałem, bo "za wysokie progi" dla mnie (cenowe). Wcześniej pisałem, że ręce opadają. Teraz opadły do końca. Oby ten wyścig (cenowy) szczurów wreszcie się zatrzymał, bo niedługo mało kogo będzie stać na średnią półkę a takie Okano będzie znikać za trzy stówy jak świeża bułeczka. Szkoda gadać.

Prośba z innej beczki. Jeśli ktoś zna się na regulacji i ustawieniu tunera analogowego np w starym radiomagnetofonie, proszę o kontakt na PW. Radio niby działa, ale nie łapie żadnej stacji. Mam instrukcję, ale nie kumam tematów radiowych. Dziękuję. DK

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

No bez jaj, jakieś dejavu mam. Widziałem tego z miesiąc wcześniej na aukcji.

Trzynastu licytowało. Przyznam Ci rację... to jest chore, ale jeżeli ktoś goni za modą.?...

Zbierałem swój sprzęt od dawna, stał, kurzył się, ale był.

Trzynastu licytowało. Przyznam Ci rację... to jest chore, ale jeżeli ktoś goni za modą.?...

Zbierałem swój sprzęt od dawna, stał, kurzył się, ale był.

A ja żałuję, że nie zacząłem wcześniej zbierania magnetofonów ładnych, rzadkich, nietypowych i o najlepszym brzmieniu. Teraz to wypłaty nie starcza aby kupić jeden z wyższej półki. Trafiło mi się kilka okazji, ale to się chyba prędko nie powtórzy. Jest moda na styl retro, a klasyka ma swój urok, jest wyjątkowa. Zwłaszcza, że modeli z wysokiej półki jest coraz mniej na rynku, to ceny raczej nie spadną prędko.

stereo-hifi com

A ja żałuję, że nie zacząłem wcześniej zbierania magnetofonów ładnych, rzadkich, nietypowych i o najlepszym brzmieniu. Teraz to wypłaty nie starcza aby kupić jeden z wyższej półki. Trafiło mi się kilka okazji, ale to się chyba prędko nie powtórzy. Jest moda na styl retro, a klasyka ma swój urok, jest wyjątkowa. Zwłaszcza, że modeli z wysokiej półki jest coraz mniej na rynku, to ceny raczej nie spadną prędko.

Moda minie... a Ci którzy chcą słuchać, pozostaną.:-)

Moda minie... a Ci którzy chcą słuchać, pozostaną.:-)

Kto złapał "bakcyla" przetrwa wszystkie mody-cd, mp3 i inne nowsze wynalazki, a szpulki czy małe, czy duże dalej się będą kręcić :D.

Jest jeszcze inna kwestia. Zakup drogiego magnetofonu to tylko kwestia kasy, ale utrzymanie go w sprawności to inna sprawa. Z serwisami bida a też nie wiadomo na jakiego magika się trafi. Wielu z nas samemu przeprowadza serwis i wymienia zużyte paski, rolki, naprawia usterki. Nie bardzo wierzę w łatwość serwisowania takiego Hitachi. Ma trochę tych "bajerów" i jak coś padnie to gdzie uderzyć? Oby ten Hitachi nie stał tylko na półce i cieszył oko. Sprzęt musi grać. Zwłaszcza magnetofony. Czytałem tutaj o wielu przypadkach uszkodzeń po dłuższym przestoju. Magnetofony tego nie lubią :).

stereo-hifi com

Kto złapał "bakcyla" przetrwa wszystkie mody-cd, mp3 i inne nowsze wynalazki, a szpulki czy małe, czy duże dalej się będą kręcić :D.

Jest jeszcze inna kwestia. Zakup drogiego magnetofonu to tylko kwestia kasy, ale utrzymanie go w sprawności to inna sprawa. Z serwisami bida a też nie wiadomo na jakiego magika się trafi. Wielu z nas samemu przeprowadza serwis i wymienia zużyte paski, rolki, naprawia usterki. Nie bardzo wierzę w łatwość serwisowania takiego Hitachi. Ma trochę tych "bajerów" i jak coś padnie to gdzie uderzyć? Oby ten Hitachi nie stał tylko na półce i cieszył oko. Sprzęt musi grać. Zwłaszcza magnetofony. Czytałem tutaj o wielu przypadkach uszkodzeń po dłuższym przestoju. Magnetofony tego nie lubią :).

W odróżnieniu od wielu z tego forum, mam tylko dwa magnetofony. Grają na zmianę. Mam trochę kaset z dawnych lat, wiele nagrywanych kiedyś z audycji radiowych. Są też kupione oryginały, upolowane w księgarniach muzycznych. Słucham też winyli i cd. Są to stare sprzęty i płyty, ale cieszą ucho.:-)

I tak powinno być. Jakby nie gadał, jest to sprzęt muzyczny i z natury powinien cieszyć ucho muzyką jaka nam się podoba.

Ja mam troszkę więcej magnetofonów. Jeśli wliczę w to radiomagnetofony i walkmany to wychodzi 14 sztuk. Wcześniej nie liczyłem. Troszkę tego jest. Ostatnio praktycznie słucham tylko radia i kaset. W większości mam oryginały, ale trochę swoich nagrań też posiadam.

Telefunken HC730 idzie na półkę. Nie mam czasu na szukanie po omacku. Nie mam serwisówki, wszędzie są płatne z ceną o wiele za dużą do wartości magnetofonu. Coś padło chyba w zasilaniu, lub jakiś układ, bo przy włączaniu lampki level mygną raz i dalej nic. Brak reakcji na cokolwiek. Słychać tylko cyknięcie przekaźnika przy włączaniu i wyłączaniu. Mam jeszcze trzy sprzęty do naprawy w kolejce i nie mam czasu na razie na siedzenie i szukanie z miernikiem uszkodzenia. Może za jakiś czas.

Jeszcze mam JVC Era. W sumie też kręci taśmą, więc wychodzi 15 sztuk (powoli trza na odwyk, he he).

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

I tak powinno być. Jakby nie gadał, jest to sprzęt muzyczny i z natury powinien cieszyć ucho muzyką jaka nam się podoba.

Ja mam troszkę więcej magnetofonów. Jeśli wliczę w to radiomagnetofony i walkmany to wychodzi 14 sztuk. Wcześniej nie liczyłem. Troszkę tego jest. Ostatnio praktycznie słucham tylko radia i kaset. W większości mam oryginały, ale trochę swoich nagrań też posiadam.

Telefunken HC730 idzie na półkę. Nie mam czasu na szukanie po omacku. Nie mam serwisówki, wszędzie są płatne z ceną o wiele za dużą do wartości magnetofonu. Coś padło chyba w zasilaniu, lub jakiś układ, bo przy włączaniu lampki level mygną raz i dalej nic. Brak reakcji na cokolwiek. Słychać tylko cyknięcie przekaźnika przy włączaniu i wyłączaniu. Mam jeszcze trzy sprzęty do naprawy w kolejce i nie mam czasu na razie na siedzenie i szukanie z miernikiem uszkodzenia. Może za jakiś czas.

Jeszcze mam JVC Era. W sumie też kręci taśmą, więc wychodzi 15 sztuk (powoli trza na odwyk, he he).

A to cię wrobiłem z tym Telefunkenem :-(( Gdybym wiedział.....

Ale skąd miałem wiedzieć ? Ja z swoim nie miałem takich problemów ale z innymi deckami owszem mam. Też mam zaległości w naprawach. Niby ciągle coś robię, naprawiam z powodzeniem ale to i tak zbyt mało. Graty czekają....

Nie ma o czym mówić! To są stare sprzęty i zawsze coś może hmm... strzelić, pęknąć, wybuchnąć (kondensator-niezła zabawa :D) i rozpłynąć się. Dojechał do mnie w stanie nieruszanym a po tylu latach to tranzystory siadają, kondensatory, rezystory, diody. Zawsze jest ryzyko. Co innego gdybym nie zdawał sobie z tego sprawy. W Kenwood KX-2060 podczas odtwarzania padł jeden tranzystor. Spoko, odtwarzał, ale nie świeciło się podświetlenie kasety i .... kasował co było odtwarzane. Nie mam pojęcia jak to robił, ale kaseta do nagrania na nowo. W Telefunkenie również stało się to nagle, stał włączony, 5 minut wcześniej grał i kicha. Coś padło, ale nie jara bezpieczników, zwarcia nie ma. Może zimny lut lub któryś ze scalaków albo jakaś dioda. Pościągam sobie serwisówki od jednokasetowców z podobnym układem klawiszy i z tych samych lat produkcji i może coś znajdę. Nie wiadomo od czego zacząć badanie i dlatego trudno jest to ogarnąć. Spokojne podejście do tematu i do przodu.... Za jakiś czas, gdy dojdę do ładu z CD i tunerami w 2 radiomagnetofonach.

stereo-hifi com

Kto złapał "bakcyla" przetrwa wszystkie mody-cd, mp3 i inne nowsze wynalazki, a szpulki czy małe, czy duże dalej się będą kręcić :D

Moda na nowsze wynalazki nie minie. To jest wygoda. Jedni będą słuchali mocno skompresowanych mp3 na współczesnych boomboxach z USB (sam takiego kupiłem synowi do puszczania bajek... do dziś żałuję, że nie kupiłem jakiegoś starszego zestawu mini typu Teac seii 500, no ale żona...) inni muzyki zapisanej w formacie FLAC z niezłego odtwarzacza strumieniowego podłączonego do "muzykalnego" wzmacniacza lampowego. O ile lampy ciągle się produkuje (dzięki Chińczykom i ruskim, którzy pokupowali zachodni sprzęt do produkcji lamp), to nowych magnetofonów a tym bardziej części zamiennych (poza paskami, które jeszcze są do dostania, no i zwykłą elektroniką...) nie uraczysz. Sam prędzej czy później kupię takiego strumienowca, postawię serwer NAS. Tak do słuchania muzyki przede wszystkim w tle. Bo jak zasiądę (rzaaadka okazja pod nieobecność reszty rodziny, a przynajmniej tej lepszej połowy) wygodnie na tapczanie to poza muzyką i doznań wzrokowych potrzeba.

Tylko te naprawy, remonty... tyle magnetofonów czeka w kolejce. Pioniera CT-s710 otwierałem po świętach kilka razy. Wymiana pasków, czyszczenie gumek... gra, pięknie. Oooo... przestał grać, przyblokował się. Otwieram.. o rzesz... kawałek starego paska przeoczyłem, przykleił się do nowego! Mea culpa. Chciałem za szybko postawić go na nogi. Gra pięknie. Ooo.. coś stuka. Otiweramy... kurcze, sprężynka od wyboru rodzaju kasety wadzi o jakiś wystający cypelek. OK. Gra pięknie... kurcze zaczyna piszczeć nieznośnie. Otwieram, włączam odtwarzanie, słucham... cisza... po chwili nieznośny pisk... silniczek. Mała kropelka oleju maszynowego na wałek silnika załatwiła na razie sprawę. Silnik chodzi nawet ciszej niż wcześniej. Ale wiadomo, że w przypadku tych silników to na długo nie wystarczy. Zaś będzie grzebanie. A tak ładnie nagrywa i odtwarza.

A Hitachi, który poszedł za gruby szmal na alledrogo? Jak bym zarabiał parę tysięcy eurasów na miesiąc to do czasu do czasu tak piękny wizualnie i firmowy sprzęt bym sobie sprawił. Ba, niejednego szpulaka w opcji "kup teraz" bym posiadł! A tak, tylko się wkurzam, że tak drogo.

Ja już na te ceny się nie wkurzam. Nic na to nie poradzę i szukam okazji dosłownie wszędzie. Już nawet w pracy rozpuszczam wici, że poszukuję starego sprzętu grającego. Aukcje to już inny świat rządzący się swoimi prawami. Jeśli ktoś nie wystawi w opcji "kup teraz" czegoś w dobrej cenie, to ciężko coś wylicytować. Nawet walkmany szaleją z cenami. Zwłaszcza lepsze Sony.

Na pobudkę rano. Znalezione w świecie:

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś jest zainteresowany, to aukcja kończy się dziś, to znaczy, że już powinienem iść spać :). DK

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Panowie, są sprzęty dla użtkowników i są sprzęty dla muzealników, trzeba wiedzieć gdzie każdy mna swoje miejsce.

Mam ....kilkadziesiąt magnetofonów z tego w użytku może z 10 zmieniających się co pewien czas aby się nie zastały, parę sztuk jest takich samych bo często z dwóch się składa jeden ładny i porządny, ale reszta poza tymi co grają to średnia póla i do ludzi niech idzie,

Kolekcjonerstwo w każdym wydaniu jest drogą imprezą i nawet nie ma się komu pochwalić realnie.

Nie ma co sie rozdrapywać, jęczeć, na dzień dzisiejszy najgorzej jest z rolkami prowadzącymi, jak rozwiążemy problem wykonania ich bo idlery już spoko robię to bedzie można mieć dobre sprzęty, bo rolki 30-40 letnie już kończa żywot.

Czasem trzeba kupić pare trupów na właśnie rolk,i aby je dopasować,

Aj tam , jękolicie na ceny .....to jest dopiero biznes i przebitka

Ukryta Zawartość

prawie 300 z la silniczek......to jest biznes, co tam jakieś Hitach, gość ma go wystawionego 3 x z różnymi opisami i biora jak ciepłe bułki......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

A, to jednak nie mam nic z głową. Gdy zobaczyłem to Hitachi po raz któryś to myślałem że mam dejavu. Piszesz, że po raz trzeci... Zostawiam temat.

Do prawdziwego kolekcjonerstwa jeszcze m daleko. Mam swoje kilka sprzętów, których nie sprzedam. Reszta jest używana, ale w razie czarnej godzimy będę mógł odzyskać trochę gotówki. Nie popełnię tego samego błędu jak kiedyś. Miałem tylko cudeńka w systemie. Nic w zapasie i gdy bida dopadła (u mnie bywało różnie-samo życie w tym kraju) musiałem sprzedać magnetofon. Do tej pory nieodżałowany a szanse na jego zdobycie obecnie są nikłe. Chyba, że sytuacja finansowa mocno mi się poprawi. Kto tam wie, co to będzie?

Silniczek w "zachodniej" cenie. Coż, tam też i wypłaty są inne.

Ładny Sansui SC-5100 na A.... Dużo osób licytuje, doskonale rozumiem, bo ładny magnetofon. Nie wiem tylko, czy potencjalny nabywca wie, że będzie musiał zapłacić ekstra za osłonę na kieszeń od kurzu. U tego samego sprzedawcy. Zdzierstwo. Nie ma co się oszukiwać....

stereo-hifi com

OK. To ja może nie dopatrzyłem. Proszę spojrzeć w inną aukcję tego sprzedawcy, to znajdzie się ta osłona. Czyżby miał mieć dwie? Nie wiem. Potencjalnym licytującym polecam "zadaj pytanie sprzedającemu". Wygląda to dziwnie, a w opisie aukcji nie ma słowa o osłonie. Czepiam się, bo cena już grubo powyżej pół tysiąca, może ktoś z naszych też licytuje i lepiej zwrócić uwagę, żeby później nie było niedomówień: "ależ proszę Pana, nie było o tym mowy w aukcji". Miałem podobny przebój i wolę kogoś uprzedzić. DK

stereo-hifi com

Też wydaje mi się to dziwne i dobrze że zwracasz na to uwagę. Gdyby była tylko jedna osłona to byłby ewidentny wałek .Opieram się tylko na foto w aukcj magnetofonu i brak w opisie info że osłona kasety nie podlega licytacji.Też pomyślałem że może ma dwie osłony.

Jak to mówią: lepiej chuchać na zimne. Ja nie uczestniczę w aukcji, ale zwrócić uwagę uważałem za konieczność wobec Was.

Z innych aukcji, zwłaszcza szpulowców, zauważyłem, że ktoś przykładowo wystawia Revoxa B77, ale naby i szpule już na osobnych aukcjach. Rozumiem, że ludzie chcą zarobić, ale kupujący wolałby nabyć komplet za jednym "zamachem" a nie bawić się w trzy aukcje. Nie każdy chce to zrozumieć.

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi