Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ke-raj:

W decku nie ale w szpulowca tak. Przyczyną była utrata pojemności kondensatora w zasilaczu za mostkiem;)

Edytowane przez bum1234

Które rolki lepiej się sprawują, te o mniejszej średnicy (jak z zwykłych kopiarkach) czy te większej ?

Pytam bo wysiadł mi kolejny deck, padła rolka o małej średnicy i zjada droższe taśmy ;)

(mam na myśli oczywiście mechanizmy bez DC)

J.

TA-2570 - dość cicho "brumi" tylko przy PLAY. Na pauzie cichutko, a w spoczynku, tylko z włączonym zasilaniem również cicho. Zmiana ustawienia nic nie pomaga. Zastanawiam się teraz, czy to przydźwięk sieciowy, czy może coś od silnika głównego? Nie wiem tylko, jak rozłączany jest tor sygnałowy, skoro przy pauzie jest cicho.

Co do paska w Onkyo, o którym wspomniał Kasjel, to okazuje się, że wałek napędzający szpulkę nawijającą taśmę kręci bardzo mocno. Jednym palcem nie da się go przyhamować. Aż się zastanawiam, czy nie za mocno... Rolki na oko ok, ale lata swoje mają. I nie słychać "pływania" dźwięku, tylko cały czas gra bez góry, nawet "swoje" taśmy. Czasem zaraz po włączeniu odtwarzania złapie na chwilę trochę wysokich tonów, ale po chwili równo zamula górę.

Skoro źle odtwarza swoje taśmy to tylko naciąg taśmy przez lewą szpulkę lub rolka napędowa. Z objawu wynika, że taśma zjeżdża z idealnego toru i dlatego nie słychać wysokich tonów. Wielu w takim wypadku kręci przy azymucie a usterka jest ewidentnie mechaniczna. Sprawdź na początek ten pasek od lewej szpulki i rolkę też.

stereo-hifi com

Jakoś skłaniam się ku rolce, ale sprawdzę i pasek. A głowicy nie ruszam. Ustawiona ładnych parę lat temu, gdy nabyłem magnetofon i nie tykana. ;) Jak później któryś zz klocków wymagał korekty, to ustawiałem na kasetach z 2570. A tu masz... :(

A mój Denon będzie, przynajmniej przez dłuższy czas, magnetofonem tylko do odtwarzania. Nie nagrywa poprawnie. Udało mi się ustawić dość dobrze zapis dla taśm żelazowych, w miarę dla chromowych ale już klapa z metalowymi. Brakuje ścieżki w potencjometrach montażowych, aby ustawić odpowiedni poziom rec/play, tak że dla chromowych trochę tłumi a dla metalowych poziom zapisu sporo odbiega od źródła. Przypuszczam, że magnetofon był grzebany, tylko kto czym i gdzie kręcił??? Na razie brak czasu na dociekania.

A tak dla pośmiania się... choć dotyczy opisu magnetofonu szpulowego... aukcja allegro... sprzedający poszedł po bandzie z tym opisem, wklejone żywcem z translatora: ... "Specjalne funkcje obejmują wysokiej wydajności ferrytu i ferrytowe głowy", a i reszta rozkłada na łopatki...http://allegro.pl/szpulowy-sony-tc377-tasmy-kable-vintage-bcm-i6696308000.html

A mój Denon będzie, przynajmniej przez dłuższy czas, magnetofonem tylko do odtwarzania. Nie nagrywa poprawnie. Udało mi się ustawić dość dobrze zapis dla taśm żelazowych, w miarę dla chromowych ale już klapa z metalowymi. Brakuje ścieżki w potencjometrach montażowych, aby ustawić odpowiedni poziom rec/play, tak że dla chromowych trochę tłumi a dla metalowych poziom zapisu sporo odbiega od źródła. Przypuszczam, że magnetofon był grzebany, tylko kto czym i gdzie kręcił??? Na razie brak czasu na dociekania.

A tak dla pośmiania się... choć dotyczy opisu magnetofonu szpulowego... aukcja allegro... sprzedający poszedł po bandzie z tym opisem, wklejone żywcem z translatora: ... "Specjalne funkcje obejmują wysokiej wydajności ferrytu i ferrytowe głowy", a i reszta rozkłada na łopatki...http://allegro.pl/szpulowy-sony-tc377-tasmy-kable-vintage-bcm-i6696308000.html

Kłopot z Denonem wygląda na złe ustawienie głowicy. Zakładam oczywiście, że elektronika jest sprawna. Jeśli na śrubach głowicy nie masz fabrycznych plomb, to najbardziej prawdopodobna przyczyna.

stereo-hifi com

w moim Denonie DR-M44 problemy z poziomami zapisu (nagrywał dużo ciszej) rozwiązało psiknięcie Kontaktem przełączników "monitor" i dwóch od "dolby". Możesz też psiknąć i rozruszać peerki Kontaktem PR.

Właściwie od tego powinno się zacząć. Po tym, sprawdzenie. Usterki elementów elektronicznych raczej można wykluczyć. Jeśli po konserwacji przełączników i pr-ek dalej będzie źle to raczej złe ustawienie głowicy. Odtwarzać może dobrze (na oscyloskopie wszystko wyjdzie-zła faza), jak się wydaje, ale nagrywać będzie źle. Czekamy na efekty działań. DK

stereo-hifi com

No tak, właściwie to zabrałem się do tego od niewłaściwej strony. Wynika to chyba z tego, że pierwszy raz zabrałem się za sprawdzanie tego deck'a ze dwa lata temu...? Bezsensownie założyłem, że psiknąłem wtedy gdzie trzeba odpowiednimi sprayami - potencjometry nie trzeszczą ani trochę. Ale powinienem był od tego co piszecie zacząć. Nagram jakieś (jakie?) sygnały testowe na dobrze ustawionym magnetofonie, przytargam oscyloskop i sprawdzę ustawienie głowicy. Na weekend pożyczyłem bardzo dobry generator cyfrowy (ale niestety nie jestem na nim w stanie ustawić poziomu -41 dB, jak stoi w instrukcji serwisowej, minimum to 100 mV p-p).

No tak, właściwie to zabrałem się do tego od niewłaściwej strony. Wynika to chyba z tego, że pierwszy raz zabrałem się za sprawdzanie tego deck'a ze dwa lata temu...? Bezsensownie założyłem, że psiknąłem wtedy gdzie trzeba odpowiednimi sprayami - potencjometry nie trzeszczą ani trochę. Ale powinienem był od tego co piszecie zacząć. Nagram jakieś (jakie?) sygnały testowe na dobrze ustawionym magnetofonie, przytargam oscyloskop i sprawdzę ustawienie głowicy. Na weekend pożyczyłem bardzo dobry generator cyfrowy (ale niestety nie jestem na nim w stanie ustawić poziomu -41 dB, jak stoi w instrukcji serwisowej, minimum to 100 mV p-p).

Jeszcze raz spryskaj i "rozruszaj" przełączniki jakie opisał Artekk. Sprawdź efekty i będzie wiadomo. Na razie nic nie dotykaj głowicy. Skoro już ktoś miał podobną usterkę i ją naprawił to jego sposobu trzeba najpierw spróbować.

stereo-hifi com

w moim Denonie DR-M44 problemy z poziomami zapisu (nagrywał dużo ciszej) rozwiązało psiknięcie Kontaktem przełączników "monitor" i dwóch od "dolby". Możesz też psiknąć i rozruszać peerki Kontaktem PR.

A jak psiknąłeś w te przełączniki. Nie widzę miejsca, w które można by psiknąć do środka. Rozbierałeś je?

A jak psiknąłeś w te przełączniki. Nie widzę miejsca, w które można by psiknąć do środka. Rozbierałeś je?

muszę iść zerknąć do tego Denona, tyle się w tym złomie grzebie, że już nie pamiętam jak tam było.

Masz takie malutkie dziurki od góry tych przełączników, prostokątną i okrągłą. Tam napsikałem i później rozruszałem. To penetruje, więc jakoś dotarło gdzie trzeba i działa do dziś.

Edytowane przez artekk

No jednak na alle są przyzwoite firmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pamiętacie jak kupiłem od nich Onkyo takie srebrne ze wskaźnikami wychyłowymi.

Cud malina, piękny sprzęt, zresztą dobrze grający.

Wadą bylo jednek to, że zciągał taśme z głowicy, zwłaszcza na początku kasety.

Odesłałem sprzęt jako niezgodny z opisem, jednocześnie zaznaczyłem że nie mam pretensji, bo taka usterka jest zauważalna właśnie na początkowych metrach kasety, dalej jest ok.

Firma uczciwa oddali mi kase szybko wraz z kosztami wysyłki, oraz oddali też koszty odsyłki mojej bez żadnego alle i dyskusji, za co można ich pochwalić.

Cyli da sie.

No fakt ze popłyneli na ok 50 zł kosztami.

Za przeprowdzaoną transakcje dostaną ode mnie pozytywa.

Prawdopodobnie mają ten magnetofon, może sobie ktoś odkupić go i zrobić, pewnie rolka do zrobienia.

Dzisiaj przywiozłem pasek do Onkyo 2250.

Pikna maszyna, gra świetnie, ale niestety nie podaje sygnału w lewym kanale do nagrywania, trzeba będzie sprawdzić styki od gniazdek aż.

WP_20170128_005.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Też mam dobre doświadczenia z tym sprzedawcą.

Wylicytowałem kiedyś u nich transport CD Parasound. Okazał się w lepszym stanie, niż na zdjęciach, laser jak nowy.

Słyszałem dobre opinie o tym sprzedawcy. Warto pisać o takich przypadkach i wyłapywać uczciwych ludzi. Nie miałem jeszcze przyjemności u niego kupować, ale od tej pory będę obserwować jego aukcje. Pisanie o robiących w balona zrobiło się trochę nudne :). Bilbo, jak widać, nie dla wszystkich pieniądze są wszystkim. Ewenement w tych czasach nagonki na klienta...

stereo-hifi com

Ja im napisąłem, nie winie ich o wade która jest doi wychwycenia po godzinie odsłuchu być może długo sprzęt leżał, widziałem że 2 lata temu próbowali go sprzedać za drożej i nie poszedł.

Inne sprawy bym przebilał ale zwijanie kasety to nie stety nie, całe szczęscie była za 4 zł.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Uznali wadę sprzedawanej rzeczy i zwrócili koszty bez zbędnych nerwów i gadania. Tak robią porządni sprzedawcy, którzy nie żerują na klientach.

stereo-hifi com

Też mam dobre doświadczenia z tym sprzedawcą.

Kupiłem od nich kilka sprzętów i wszystkie były w lepszym stanie niż wynikałoby z opisu lub zdjęć.

Gdy im coś nie pójdzie na aukcji, można czasami się dogadać i taniej kupić poza aukcją

Polecam bo naprawdę warto

I ja również kupiłem od niego/nich kilka klocków. Zawsze ok i czasem cena też została negocjowana. Co najważniejsze dobre i pokazujące prawdę zdjęcia.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Wspominano niedawno zapis HI-FI głowicą obrotową. Nie zaśmiecam wątku i zapraszam zainteresowanych do: "Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA". Trochę o wspominanym "limiterze".

Pojawił się na Al.... kolejny sprzedawca z Legnicy. Zero komentarzy, ale ludzie ostro licytują sprzęty. Ciekawe, czy nowy (stary?-w tej Legnicy tych sprzedawców jak mrówek) sprzedawca będzie tak samo uczciwy jak wspomniany przez Bilbo. Czas pokaże.

stereo-hifi com

Pojawił się na Al.... kolejny sprzedawca z Legnicy. Zero komentarzy, ale ludzie ostro licytują sprzęty. Ciekawe, czy nowy (stary?-w tej Legnicy tych sprzedawców jak mrówek) sprzedawca będzie tak samo uczciwy jak wspomniany przez Bilbo. Czas pokaże.

Żaden kolejny sprzedawca. Raczej kolejne wcielenie sprzedawcy, o którym już kiedyś wspominałem.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Chciałem się tylko spytać fachowców., a ogólnie najlepszy szpulak? taki co gra i i mniej awaryjny.

To nie ten wątek. Za tą cenę szukalbym Revoxa B77.

A gdzie mógłbym zaczerpnąć informacji?, co do magnetofonów szpulowych i kasetowych?

Ukryta Zawartość

Ale dziwadło.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Chciałem się tylko spytać fachowców., a ogólnie najlepszy szpulak? taki co gra i i mniej awaryjny.

A gdzie mógłbym zaczerpnąć informacji?, co do magnetofonów szpulowych i kasetowych?

Tu:

Ukryta Zawartość

Dobrych szpulaków jest wiele. Revoxy mają tą zaletę, że bez problemu można zdobyć do nich części. B77 ma odlewane chassis co powoduje, że tor prowadzenia taśmy jest wyjątkowo precyzyjny i nie ulega zmianom w czasie.

Ukryta Zawartość

Za tą cenę B 77 Revoxa trafić to raczej cud.

Szukaj Na EBay DE - bandmashine - defekt.

Można trafić maszyny do naprawy za zbliżone pieniądze .Helmutom nie opłaca się ich naprawiać .

• Pokaż nowe odpowiedzi