Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem nie wystawił w prima aprilis. Trzeba by założyć osobny watek o absurdach aukcyjnych.

Chyba nie. Pojawiło mi się w ostatnio wystawionych. Ktoś naprawdę chyba bierze dziwne proszki.... :D

stereo-hifi com

Trzeba by założyć osobny watek o absurdach aukcyjnych.

Koniecznie temat "podpięty" i może nazwa "absurdy i pułapki w aukcjach". Dlaczego pułapki? A proszę spojrzeć na poniższy screen a aukcji magnetofonu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

A teraz pytanie czy czasem nie wysyła czegoś powyżej 1000 zł. Bo wtedy paczka pocztowa jest potężnie droga. Nawet 50 zł. Wiem bo ostatnio wysyłałem pewien sprzęt PP i wartość była 42 zł. Tak, tak, za 1 kg przesyłkę o wartości powyżej 1300 zł.

A teraz pytanie czy czasem nie wysyła czegoś powyżej 1000 zł.

Cena w "kup teraz" to równowartość niecałych dwóch kostek masła.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Koniecznie temat "podpięty" i może nazwa "absurdy i pułapki w aukcjach". Dlaczego pułapki? A proszę spojrzeć na poniższy screen a aukcji magnetofonu:

Jawne naciąganie klienta... Fakt, poczta się zaczęła ostatnio mocno cenić (wbijając sobie gwóźdź do trumny, bo konkurencję ma bardzo dużą), ale sam koszt "pakowania i wysyłki" nie usprawiedliwia takiej ceny. Oszustów nie brakuje i bardzo dobrze, że zwracasz nam na takie rzeczy uwagę.

stereo-hifi com

Dorobiłem sobie drewniane boczki do Teaca C-3. Zamaskowałem w ten sposób wystające części panela przedniego przeznaczone do przykręcenia racków. Są za grube...wiem, ale to jest i tak minimalna grubość jaką mogłem w tym przypadku zastosować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fiu, fiu. Wygląda naprawdę super. Nie są za grube. Proporcje współgrają optycznie ze słupkiem przełączników po prawej stronie oraz przyciskiem włączania zasilania.

Jak sprawuje się maszyna? Udało się naprawić usterkę? Z opisu na aukcji nie wynikało nic konkretnego.

stereo-hifi com

Fiu, fiu. Wygląda naprawdę super. Nie są za grube. Proporcje współgrają optycznie ze słupkiem przełączników po prawej stronie oraz przyciskiem włączania zasilania.

Jak sprawuje się maszyna? Udało się naprawić usterkę? Z opisu na aukcji nie wynikało nic konkretnego.

Niestety magnetofon generuje zniekształcenia podczas nagrywania. Jest to taki głośny "świerszcz" połączony z piskiem wysokiej częstotliwości. Poziom tych zniekształceń jest zależny od poziomu wysterowania ale co dziwne ustawienie bardzo wysokiego poziomu wysterowania bez doprowadzania sygnału z zewnątrz powoduje zanik tych zniekształceń. Jeszcze nie próbowałem tego naprawić ale podejrzewam uszkodzenie generatora prądu podkładu.

Kasjel, zabiliśmy wątek :)

Do rzeczy. Gdy już będziesz próbował naprawiać tego Teaca, sprawdź częstotliwość tego generatora, czy jest zgodna z serwisówką. Rdzenie w nim z wiekiem tracą swoje właściwości i może podaje złą częstotliwość. Wtedy bias trap nie działa jak powinien i nie wycina "świerszcza" z pasma akustycznego. Moje wywody na temat pułapki bias nie są poparte wiedzą elektroniczną, tylko wnioskowaniem. Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

stereo-hifi com

Zrobiłem eksperyment i dokonałem próby nagrania podłączając uprzednio magnetofon do odtwarzacza CD za pośrednictwem kabli RCA czyli poprzez wejście LINE w decku. Okazało się że zniekształcenia nie wystąpiły a jakość nagrania była zadowalająca. Wcześniej deck był podłączony kablem DIN do wzmacniacza. Nie mam pojęcia skąd się wzięły te zniekształcenia. Muszę zrobić próbę i ponownie spróbować podłączyć go kablem DIN. Tak czy inaczej wygląda na to że na razie wystarczy podstawowa regulacja elektryczna. Muszę w zasadzie zwiększyć tylko poziom "Pb.Level" dla kanału prawego i ewentualnie skorygować potem poziom "Rec.Level dla tegoż kanału.

Edytowane przez Kasjel

Panowie !!! Kto ma GX-75 lub 95 ??? Kto może nagrać mi kasetę z sygnałami testowymi 400Hz i 10kHz odpowiednio 0dB i -20dB i zmierzyć jakie dla tych poziomów jest napięcie na wyjściu ???

Lubię kiedy gra muzyka...

Panowie !!! Kto ma GX-75 lub 95 ??? Kto może nagrać mi kasetę z sygnałami testowymi 400Hz i 10kHz odpowiednio 0dB i -20dB i zmierzyć jakie dla tych poziomów jest napięcie na wyjściu ???

To musiał by być ktoś kto ma niekręconą sztukę lub po bardzo fachowej regulacji. Ja mam GX 95 który pięknie odtwarza i nagrywa jednak nie przeszedł regulacji zgodnej z serwisówką i przy użyciu oryginalnych taśm kalibracyjnych. Nie mogę na przykład używać kalibracji z użyciem wskaźników CAL tylko regulować na słuch. Edytowane przez Kasjel

Dobrze, że to nie usterka układu nagrywania. Jeśli będziesz miał czas i chęci jest do przejrzenia droga od wejścia DIN do regulacji poziomu wejściowego. Raz miałem taki objaw na DIN, gdy źle polutowałem druciki od wejść/wyjść. Ktoś wrzucił do sieci odwrócony rysunek a ja go bezmyślnie skopiowałem. Nie mówię, że masz zły kabel, ale może w tym Teacu jest inny układ pinów wejściowych niż zwykle? Nie jest źle, skoro można go poprawnie używać poprzez RCA. Traci tylko trochę ze swojej funkcjonalności.

stereo-hifi com

Zrobiłem eksperyment i dokonałem próby nagrania podłączając uprzednio magnetofon do odtwarzacza CD za pośrednictwem kabli RCA czyli poprzez wejście LINE w decku. Okazało się że zniekształcenia nie wystąpiły a jakość nagrania była zadowalająca. Wcześniej deck był podłączony kablem DIN do wzmacniacza.

Niedopasowanie poziomów. Wejście sygnału w DIN jest podpięte do wejścia wzmacniacza mikrofonowego. Czułość tego wejścia to 0,25mV a wejścia liniowego 60mV. Sądzę, że wzmacniacz mikrofonowy został przesterowany dość wysokim sygnałem z CD i stąd te zniekształcenia. Za wejściem RCA mamy też szeregowo wpięty rezystor 33kOhm co daje spadek nap. we.

stereo-hifi.com

Pytanko o mechanizm TCM190 SONY (bardzo popularny), może ktoś wie i wyważam otwarte drzwi

Czy mały trybik na drugim silniku sterującym pęka z czasem czy on taki ma być bo ma sprzęglić?

Ludzie kombinują klejąc to a ja mam wrażenie, że on taki jest od nowości i trzeba to naprawić

inaczej

Jacek

Niedopasowanie poziomów. Wejście sygnału w DIN jest podpięte do wejścia wzmacniacza mikrofonowego. Czułość tego wejścia to 0,25mV a wejścia liniowego 60mV. Sądzę, że wzmacniacz mikrofonowy został przesterowany dość wysokim sygnałem z CD i stąd te zniekształcenia. Za wejściem RCA mamy też szeregowo wpięty rezystor 33kOhm co daje spadek nap. we.

Miałem już ten problem ileś lat temu, nie dało się zgrac sprzętu DIN-owskiego z chinchami

i musiałem używac podzielników napięć (pajęczyna rezystorów). Dlatego DIN-om mówię NIE ;)

J.

Czy mały trybik na drugim silniku sterującym pęka z czasem czy on taki ma być bo ma sprzęglić?

Ludzie kombinują klejąc to a ja mam wrażenie, że on taki jest od nowości i trzeba to naprawić

inaczej

Mam 2 magnetofony z tym czy podobnym mechanizmem - w jednym trybik był 'pęknięty' a w drugim jest 'cały' - stąd wnioskuję, że stan początkowy tego trybiku to: "cały" i "niepęknięty" ;-)

Co więcej, próbowałem ten tryb ściągnąć z ośki i "nie da się" - jest bardzo mocno osadzony, być może 'na ciepło' (?), pewnie na granicy wytrzymałości tworzywa stąd pod wpływem czasu, pracy i naprężeń w końcu pęka...

... i moim zdaniem trzeba go wkleić - bo jak inaczej to naprawić? U mnie przed wklejeniem mechanizm chrupał niemiłosiernie przy przełączaniu funkcji,

Teraz już wiem co miał na myśli sprzedający Teac,a C-3 gdy pisał że w "automacie" nagrywa dobrze a podczas nagrywania z ręczną kalibracją są zniekształcenia. Otóż na przednim panelu jest przycisk "Adjust/Pre-set" którym wybieramy czy chcemy skorzystać z ustawień prądu podkładu oraz poziomu zapisu fabrycznych na płycie głównej czy chcemy użyć ręcznej kalibracji i ustawić prąd podkładu indywidualnie dla danej taśmy. No i rzeczywiście po przełączeniu na kalibrację ręczną pojawia się charczenie w podsłuchiwanym nagraniu. Trochę to wygląda jak gdyby uszkodzone były potencjometry "bias" na panelu przednim ale nie jestem pewny. Podregulowałem go przed chwilą i nagrywa naprawdę dobrze na zwykłej Sony EF. Ale skąd te charczenie jakby przesterowania podczas używania ręcznej kalibracji tego nie wiem.

Edytowane przez Kasjel

A może przy ręcznym ustawieniach bias regulator ustawiań, potencjometr źle ustawia. Próbowałeś NIE ustawiać go tak jak pokazuje na wyświetlaczu, ale dać mu wartość środkowa potencjometru oraz dwa krańcowe? Jak wtedy nagrywa? Albo podczas nagrywania ruszać pokrętłami kalibracji?

Edytowane przez Dariusz_61729

A może przy ręcznym ustawieniach bias regulator ustawiań, potencjometr źle ustawia. Próbowałeś NIE ustawiać go tak jak pokazuje na wyświetlaczu, ale dać mu wartość środkowa potencjometru oraz dwa krańcowe? Jak wtedy nagrywa? Albo podczas nagrywania ruszać pokrętłami kalibracji?

W tym decku nie ma żadnego wyświetlacza. To stary magnetofon "Vintage" z ręczną kalibracją ale nie ma nawet generatora sygnału testowego. Na przednim panelu widać gniazdo RCA "Test" do którego pewnie należało podłączyć generator. Być może funkcja sygnału kalibracyjnego była w przystawce DBX dedykowanej temu deckowi ? To był magnetofon do użytku profesjonalnego ale już teraz zauważyłem że model C-1 to była prawdziwa maszyna full-wypas :-)

Albo chociażby wersja C-3X gdzie był już mechanizm dwusilnikowy.

Ukryta Zawartość

napisy nad klawiszami funkcyjnymi to chyba "renczna robota" :)

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Tak czy siak próbowałeś ruszać pokrętłami bias podczas nagrywania?

Dziś zrobiłem próbę nagrania na taśmie Maxell XLII-S używając ręcznej kalibracji. I tu zaskoczenie ponieważ okazało się że mogłem prawidłowo skalibrować tą taśmę ale wyglądało to przedziwnie. Otóż zbyt wysoki lub zbyt niski prąd podkładu powoduje te zniekształcenia o których mowa. Również nie bez znaczenia jest dostosowanie magnetofonu do czułości taśmy oraz ogólny poziom wysterowania który nie może być zbyt wysoki. Pierwszy raz widzę coś takiego by trzeba było "wstrzelić" się w punkt, odpowiednią wysokość prądu podkładu by nie występowały zniekształcenia które właśnie są takie jak podczas przesterowania taśmy. Edytowane przez Kasjel

Widocznie ten typ tak ma. Być może któryś z elementów elektronicznych po tylu latach stracił swoje parametry i cały układ nie pozwala na błędy w ustawieniu. Ne ma już marginesu na błąd. Jeśli tak jest to nie ma chyba sensu rozgrzebywać całości. Jednak nagrywa, ale potrzeba dokładnego ustawienia pod taśmę. W sumie to kupiłeś całkiem sprawny magnetofon. Usterka jednak nią nie była. Gratuluję. :)

stereo-hifi com

Zrobiłem też próbę na tej Sony EF i również prawidłowo ją skalibrowałem. Z tym "wstrzeliwaniem" to może trochę przesadziłem bo margines błędu istnieje. Ale żeby trochę za dużo lub zbyt mało i od razu takie efekty to pierwszy raz widzę. Na przykład zwiększenie ponad właściwy poziom prądu podkładu dla taśm żelazowych powoduje drastyczny spadek poziomu wysterowania. Przesterowania pojawiają się głównie po zmniejszeniu prądu podkładu. Widać wówczas że zmniejszając prąd podkładu najpierw wchodzimy w wartość prawidłową i poziom wysterowania zaczyna bardzo rosnąć po czym gdy jest on zbyt niski to pojawiają się przesterowania i zmniejszając dalej spada również poziom wysterowania. Gdy kalibrowałem taśmę Maxell XLII-S to przestery pojawiały się bardzo wyraźne zarówno gdy prąd podkładu był za niski jak również i za wysoki.

W czasie podsłuchu "po taśmie" nagrywając zwykłą Sony EF odniosłem wrażenie że nagrany dźwięk jest wyższej jakości od oryginału z CD. Ale to pewnie tylko dlatego że poziom wysokich tonów był na pewno wyższy. Ogólnie to nie źle się namęczyłem bo najpierw problem z wejściem DIN i zniekształcenia spowodowane zbyt wysokim poziomem sygnału wejściowego dla tego decka lub powód był inny bo jeszcze tego dokładnie nie sprawdziłem. A potem użyłem do testów płyty CD i nagrania które brzmi już na płycie jakby było przesterowane. Jest to muzyka elektroniczna bardzo głośna i brzmienia sprawiają wrażenie przesterowanych takich bardzo agresywnych. Gdy zmieniłem muzykę do testów to sprawy przyjęły zupełnie inny obrót. Ciężko było. Jeszcze wczoraj dał bym sobie łeb uciąć że ten deck jest uszkodzony.

Dziś zrobiłem próbę nagrania na taśmie Maxell XLII-S używając ręcznej kalibracji. I tu zaskoczenie ponieważ okazało się że mogłem prawidłowo skalibrować tą taśmę ale wyglądało to przedziwnie. Otóż zbyt wysoki lub zbyt niski prąd podkładu powoduje te zniekształcenia o których mowa. Również nie bez znaczenia jest dostosowanie magnetofonu do czułości taśmy oraz ogólny poziom wysterowania który nie może być zbyt wysoki. Pierwszy raz widzę coś takiego by trzeba było "wstrzelić" się w punkt, odpowiednią wysokość prądu podkładu by nie występowały zniekształcenia które właśnie są takie jak podczas przesterowania taśmy.

On nie ma czasem ferrytowych głowic ?? Miałem bardzo podobne zachowanie w dwóch deckach z ferrytowymi głowicami. Jakiś Sony 3 głowicowy z lat 70-tych i Technics M63. W obu regulacja prądu podkładu wyglądała dziwnie - tak jakby generator zrywał oscylacje w pewnym momencie lub jakieś dziwne pasożyty wchodziły i interferowały z sygnałem. Być może złe zestrojenie lub rozstrojenie ze starości trap-u. Wyglądało to również po części tak jakby rdzeń głowicy nasycał się zbyt wcześnie i zaczynały się zniekształcenia. To właśnie jeden z powodów dla których zaprzestano produkcji głowic ferrytowych.

Patrzyłeś może do wnętrza na sekcje BIAS. Czy czasem nie ma tam napęczniałych kondensatorów lub jakichś przyciemnionych rezystorów. Może sekcja zasilania nie domaga? Jak tak patrzę na swoje decki, to 2/3 płyty to sekcja nagrywania a reszta to odtwarzanie z zasilaniem i sterowaniem CPU. Może cos nie wygląda tak jak powinno? Zrób fotkę, jak możesz to może ktoś zobaczy tam cos co mu się nie podoba?

Ukryta Zawartość

a co o tym sądzicie!!

Na pewno jeden z bardziej imponujących klocków jakie widziałem. Niewątpliwa ozdoba kolekcji. Nawet zalicytowałem jak jeszcze cena była normalna. Piękna zabawka.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi